valakinek van ,Muscat'D Adda ,Attila,Thompson seedless,Crimson seedless szőlője?Mert ,ha igen kérnék szépen belőle néhány sima vesszőt...A Muscat'D Adda igen ritka fajta,de itt csak van valakinek
A következő hordókat és tartozékait elszeretném adni, hátha érdekelne a fórumon valakit. 2 db 220lt -es és 3 db kisebb hordó. A hordók kifogástalan állapotban vannak. Adok ajándékba egy szölőprést.
valakinek van Narancsízű,Muscat'D Adda ,Attila,Thompson seedless,Crimson seedless szőlője?Mert ,ha igen kérnék szépen belőle néhány sima vesszőt...A Muscat'D Adda igen ritka fajta,de itt csak van valakinek
Sziasztok!Valakinek van Narancsízű,Muscat'D Adda,Szultán,Attila,Favorit,Kozma Pálné ,Teréz,Anita,Kósa fajtájú szőlője?Ha valakinek van ,küldene nekem ,amelyik van 3-3db vesszőt belőlük??Rengeteg féle csemegeszőlőm van ,cserébe én is szívesen küldenék dugványnakvalót az alábbi fajtákból:Allichante,Génuai zamatos,Nero,Szőlőskertek Királynője,Gloria Hungariae,Pölöskei Muskotály,Palatina muskotály,Fehér és piros Chasselas,Napoleon Chasselas,Ribier,Kossuth szőlő,Halhólyag,Kocsis Irma,Pannonia Kincse,Cardinal,Csaba Gyöngye,Ezeréves Magyarország Emléke,Mathias Jánosné Muskotály,Kék Kecskecsecsű,Irsai Olivér
Természetesen fog teremni, ugyan olyan minőséget, mint a tőke, amiről a vesszőt vágtad, hiszen gyakorlatilag klónozod az anyanövényt. Semmi extra teendőd nincs! Ültesd el a meggyökeresedett dugványt, és kezeld úgy, mint a többi eddigi frissen telepített oltványodat, és ugyan úgy termőre fog fordulni.
Csemegeszőlőid beazonosítására valami szőlészetben profi emberkét kellene keresned a környékeden, vagy egy borász-sulit, és bevinni pár fürtöt és levelet, vagy fényképet esetleg ide is feltölthetsz - levél - érett fürt közelről...ilyesmi. A Szőlő topikban is tudnak tanácsot adni!
Ha nem direkttermő, mit csinálj? Öööö...nem értem a kérdést.
Ha direkttermő szőlőt akarsz, érdeklődj a környékbeli idős néniknél-bácsiknál, akiknek régi ültetvénye van, de pl. ma a piacon is láttam egy figurát, aki több más fajta között gyökeres Othello vesszőket árul 250/db áron. Hivatalos helyen nem biztos, hogy kapsz.
Hát ezt sajnos most elmulasztottam; már lehullott a levelük. A legtöbbnek nem nagyon szörös, kevéssé rovátkolt, inkább matt levele van. Ez alól talán éppen az említett kedvencem kivétel, az övé szörösebb, kisebb, rovátkoltabb és fényesebb a többinél, a levélnek meg a szárának is van egy kis pirosas beütése. Épp öbelöle bújtattam le a vesszöket. Akkor, ha nem direkttermö, hiába várom a termést?
Az új tökéket, -ugyanúgy mist az anyatövet - rövidre szoktam metszeni. Csak azokat szoktam hosszúra, amik notoriusan nem teremnek, -jobbulás reményében, de eddig nem sok sikerrel. Kár, pedig nagyon finom fajták, ha néha egy-egy fürttel megörvendeztetnek; az egyik magnélküli.
fog teremni a ledugott vessződ,de 2-3 évet várnod kell....Lehet,hogy az a baj,hogy túl rövidre metszed a tökéket.A legtöbb csemegeszőlő a hosszúcsapos-szálvesszős metszéssel terem.Próbáld hosszabbra metszeni.A direkttermőknek általában kevésbé rovátkolt ,szőrösebb,mattabb levelei vannak .....Ha mutatnál egy pár féléről képet megmondanám neked melyik direkttermő,melyik nem
Köszönöm szépen az ajánlatod, okvetlenül visszatérnék rá, de sajnos olyan szamár voltam, hogy nem elég, hogy nem tudom a szölöim nevét, legalább a termést lefényképezhettem volna a nyáron, ti biztos megmondtátok volna, hogy milyen. Mindazonáltal el tudom kepzelni, hogy van közte olyan, ami érdekel, mert igen régi nemes fajták, olyanok, amik talán mostanában mar nincsenek is. Tavasszal rengeteg vesszö szokott keletkezni a metszéssel. Hogy én milyet kérek, azt nem tudom, talán tudsz ajánlani valamit, ami betegségkkel szemben ellenálló, finom ízü és viszonylag hamar termöre fordul.
Köszönöm szépen a részletes fejtágítást (a magnoliáról is!:-). Nekem sose volt borszölöm, csak két sor csemegém, és most már csak azt szeretném tudni, hogy ha ledugok, vagy lebújtatok vesszöt, és szerencsém van a filoxerával is, FOG-E EZ TEREMNI, vagy elöször valami eljárással termövé kell tenni. Hogyan tudom megállapítani, hogy az enyémek direkttermöek-e vagy nem, és ha nem, mit tegyek?
Azt hiszem a lényeg az egészből,hogy homokos /immunis/talajra nyugodtan lehet nemes európai fajtát ültetni és az én véleményem,hogy ahol messze nem termesztenek a környéken szőlőt ott kötött talajra is ültethető nemes,mert ott a filoxéra egyszerűen nem tud áttelepülni az általad telepített szőlőre/nem tudja áthidalni a távolságot/Akinek egyébként kell ,szívesen tuidok alanyszőlőt is küldeni/Berlandieri Teleki 8B/nem nagy kunszt a szőlőt oltani sem.Kedves Taormina,szívesen küldök neked fajtákat,mondd el milyen szőlőt szeretnél
A direkttermő kifejezést azokra a filoxéra-rezisztens -amerikai eredetű -zsőlőfajtákra használják, amelyek a legnagyobb filoxéravész idejében is egyszerű "vesszőledugással", tehát ellenálló alanyra oltás nélkül is szaporíthatók és termeszthetők voltak, és amelyek kiváló betegségek elleni védekezőképességük miatt minden különösebb hacacáré. permetezés és hasonlók nélkül is termeszthetők ma is. Hátrányuk: a boruk "rókaízű", metil-alkoholt is tartalmaz kisebb mennyiségben - ennek brutális hatásait a neten megtalálhatod, ha nem hallottál még róla - tehát főleg mint csemegeszőlő, jöhetnek számításba. Ismertebb fajtái: Izabella, Noha (Nova), Othello.
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/szolo.html
" Nem sorolhatók borszőlőként osztályba a következő direkttermő fajták: Noah, Othello, Isabella, Jacquez, Clinton, Herbemont. Direkttermő fajtákkal árubor előállítása céljából új szőlőt telepíteni, illetve meglévő szőlőt pótolni, felújítani vagy újratelepíteni tilos. E fajták terméséből készült bor továbbfeldolgozás és közfogyasztás céljából nem hozható forgalomba.
Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, poloskaízű, de szép sötét vörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel. (Észak-Amerikában kitűnő borszőlőket nemesítettek!) A tiszta szőlőpektin poligalakturonsavas láncmolekula, amely 75%-ban metanollal van észterezve, ami az erjedés során lehasad és a borba is átkerül. A direkttermő szőlőfajták több pektint tartalmaznak, így a borukban a metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a Vitis vinifera fajták boraiban."
A Google a barátod!
Szívesen "kereskednék" veled, van sok nagyon finom, régi fajtám, minden tö más, de sajnos nem tudom a nevüket. Van azonban néhány foghíjam is, meg néhány olyan tö, ami sose terem. Ezek helyére szívesen ültetnék újakat. De Ha nem "direkttermö" akkor az újonnan gyökereztetett vesszök sose fognak teremni?
Sziasztok!Valakinek van Narancsízű,Muscat'D Adda,Szultán,Attila,Favorit,Kozma Pálné ,Teréz,Anita,Kósa fajtájú szőlője?Ha valakinek van ,küldene nekem ,amelyik van 3-3db vesszőt belőlük??Rengeteg féle csemegeszőlőm van ,cserébe én is szívesen küldenék dugványnakvalót az alábbi fajtákból:Allichante,Génuai zamatos,Nero,Szőlőskertek Királynője,Gloria Hungariae,Pölöskei Muskotály,Palatina muskotály,Fehér és piros Chasselas,Napoleon Chasselas,Ribier,Kossuth szőlő,Halhólyag,Kocsis Irma,Pannonia Kincse,Cardinal,Csaba Gyöngye,Ezeréves Magyarország Emléke,Mathias Jánosné Muskotály,Kék Kecskecsecsű,Irsai Olivér
valószínűleg így látatlanban Mathiász Jánosné Muskotály a fajtád,amit mondasz.nem direkttermő,hanem igen nemes fajta.Beszéltem pár emberrel,azt mondták,a filoxéra szinte kihalt.Ültess bátran vesszőről szőlőt.
Van ugyan egy ilyen fajtám is, de nem tudom, hogy az-e.
A Kozma Pálnéval sajnos definitiv tévedtem. Amire gondoltam, inkább kisebb szemü, világos piros, nagyon zamatos ízü fajta. Nagyanyám, akitöl örököltem, Bernát Jánosnak nevezte, de ilyenröl még nem hallott senki, valaki viszont azt mondta, hogy inkább a Kozma Pálnéról lehet szo. Nagyanyámtól örököltem ezt a két sor szölöt, így sajnos fogalmam sincs, melyiket hogy hívják. Ez a piros a kedvencem, nem tudom, ezt nevezik-e direkttermönek, de lebújtattam vesszöket, amik szépen meg is eredtek, de teremni még nem termettek
Persze hogy létezik, van több fajta. Itt pl. 8 féle magnélküli fajta oltványát forgalmazzák, nézelődj a (6-os pont alatt!):
http://www.bakonyi.info.hu/oltvanyok/index_m.html
Hello!Előre is köszönöm.A Kozma Pálné fehér,nagyszemű ,muskotályos ízű fajta.
Persze ,le szabad ilyenkor vágni,csak vigyázz,hogy maradjon rajta még szem,hog y tavasszal meg tudd metszeni.Ilyenkor jobb ültetni,mint tavasszal,mert a vessző a földben már "dolgozik"télen is.
Ültetéséről:Mélyen megásom a helyét,komposzttal,érett trágyával vegyítem,ások kb.50cm mély gödröt,beleteszek 2db.vesszőt,beiszapolom,visszatemetem,a földet zömítem és tavaszig felkupacolom.
Csak homokos,vagy laza földbe ültess így szőlőt ,mert kötött,agyagos talajban a filoxéra megtámadhatja.Ott vadszőlőre,vagy direkttermőre kell oltani a nemest,így a filoxéra nem támadja meg./közbeszúrom,ma szerencsére a filoxéra igen ritka/
Keresném az előbbieken kívűl a Teréz ,a Kósa és az Anita nevű szőlőfajtákat is.Címem:1161Budapest Pálya u.82
Sziasztok!Valakinek van Narancsízű,Muscat'D Adda,Szultán,Attila,Favorit,Kozma Pálné muskotály fajtájú szőlője?Ha valakinek van ,küldene nekem ,amelyik van 3-3db vesszőt belőlük??Rengeteg féle csemegeszőlőm van ,cserébe én is szívesen küldenék dugványnakvalót az alábbi fajtákból:Allichante,Génuai zamatos,Nero,Szőlőskertek Királynője,Gloria Hungariae,Pölöskei Muskotály,Palatina muskotály,Fehér és piros Chasselas,Napoleon Chasselas,Ribier,Kossuth szőlő,Halhólyag,Kocsis Irma,Pannonia Kincse,Cardinal,Csaba Gyöngye,Ezeréves Magyarország Emléke,Mathias Jánosné Muskotály,Kék Kecskecsecsű,Irsai Olivér,
Hallot már valaki magnéküli szőlőről?
Én egyáltalán nem értek ehez, egy ismerősöm kért meg, hogy keressek neki olyat. Létezik?
Ha igen, hol lehet kapni?
Sajnos sehol nem kaptam mustármagot, de egy kertészboltban jobbat tanácsoltak: fehérherét. Állítólag ez is elnyomja a gazt, és ráadásul kisebb, mint a mustár. Hétvégén egy darabot be is vetettem, kíváncsian várom az eredményt.
Azt ugye tudod, hogy dugványról is szaporodik?
Mifelénk nagyon sok szőkőskert van, és mikor a szomszédhoz átmegyünk, mindíg lehet látni nála egy kisebb területen ledugott vesszőket, ami szépen levelesedik. Kérj egy-két jó minőségű tőkéről vesszőt, és dugványozz magadnak. Én csináltam már tavaszi dugványozást is, és megeredtek.