"nem vagyok keresztény, mert hiszek Istenben "
ez a mondat pedig -logikailag, persze- jelentheti azt is, Liliba istene nem ugyanaz, mint a kereszténységé; az, hogy ugyanúgy hívják, megtévesztő lehet
"Egy válasz egy kérdésre nem a mások megbántását célozza meg, hanem egy ember véleményéről szól."
Jól látod.
Ennek így kellene lennie.
"Ahoz, hogy valaki Istenhívő legyen, nem feltétlenül kell hogy egy vallási egyházhoz tartozzon."
és ezt is jól látod! de még milyen jól!
"nem vagyok keresztény, mert hiszek Istenben "
ez a mondat logikailag azonban nekem azt mondja, hogy az istenhit kizárja a kereszténységet.
És engem mélyen megsértett ezzel. És talán még sokakat.
Mert hiszen "Ahoz, hogy valaki Istenhívő legyen, nem feltétlenül kell hogy egy vallási egyházhoz tartozzon."....és talán ha valaki ha nem is "vallási egyházhoz", de egy valláshoz tartozik, még lehet istenhívő....vagy a tolerancia egyirányú..?
Ismétlem, engem nagyon megsértett ezzel a fenemód frappáns hiszek-Istenben-tehát-nem-vagyok-keresztény frázissal, és így
vicces volt olvasni a toleranciáról szóló szépséges szösszenetet:)
Az egésszel csak azt akarom mondani, hogy a tolerancia bajnokai is megpróbálhatnák néha szalonképesebben hirdetni, hogy mennyire toleránsak
Szerintem is jobban tennéd, ha az iker topicban, azaz "Miért vagyok keresztény" fejtenéd ki álláspontodat- és esetleg vonzóbbá tennéd ellenérveidet. Ténnyleg szivesen olvasnám. Ahelyett hogy másokét ledegradálod - persze roppant toleráns módon.
Szerintem az nem sértő, hogy liliba így fejezte ki magát.Neki ez az álláspontja.Nem azért, mert valakit meg akar sérteni, hanem mert így tudott válaszolni a kérdésre, hogy ő miért nem keresztény.Egy válasz egy kérdésre nem a mások megbántását célozza meg, hanem egy ember véleményéről szól. Ahoz, hogy valaki Istenhívő legyen, nem feltétlenül kell hogy egy vallási egyházhoz tartozzon. Én sem vagyok keresztény, pedig a szüleim azok voltak:)Próbáltam, de nem ment.Azóta sem.Egyszerűen azért, mert nem érintett meg, akárhogy is igyekeztek.Nem az én "nyelvemen" beszél, rideg, kizáró,sok benne az ellentmondás és az egyházi "politika". Egy olyan hitrendszer érintett meg, amely számomra sokkal átfogóbb, mélyen megszóllít, érzem és a "nyelvemen" beszél, nincsenek benne ellentmondások, befogadó, nem térítő, és amely minden más vallásról is szeretettel és tisztelettel beszél.
liliba válasz erre | adatok | e-mail 2001-02-16 16:43:07 (27)
na és még azért sem vagyok keresztény, mert még soha nem találkoztam egyetlen keresztény emberrel akiben legalább tizedannyi türelem, megértés, tolerancia lenne mint sok nemkeresztény, de Isten hivő, vagy akár ateista Emberben.
A szeretetről már nem is beszélve.
Lehet szükös az ismeretségi köröm
liliba
nem vagyok keresztény, mert hiszek Istenben
Ez utóbbi egy roppant toleráns gondolat volt...
és ugye te nem sértesz meg senkit?
Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, mely a te saját szemedben van, nem veszed észre? (Lukács 6:41)
Ez soha nem volt tudatos nálam, hogy "nem akarok keresztény lenni".. Kezdődött azzal, hogy meg sem kereszteltek kiskoromban, aztán folytatódott azzal, hogy megtalált a mostani hitvallásom, és kikristályosodott előttem a feladatom ebben az életben - és ez nem függ össze a kereszténységgel..
Nem a vallásokban van a hiba. Mindenki abban hisz, amibe akar. A térítés, és a térítés módja teszik a vallást nemtetszővé. A Bibliában sok érdekes dolog található, de az túlzás, hogy egy szerencsétlen, a világból még semmit nem látott 6 éves kiskölyökkel bemagoltatják. Arról meg nem is beszélve, hogy az imák szövegét még huszonévesen sem nagyon értik...
plusz az egész Istenhithez, ami még rendben van, hozzátarozik, hogy olyan dolgokat higgyek, amik mondjuk történelmiek, vagy csak elfogadjak bizonyos emberektől dolgokat fentartás nélkül, mert az egyházban(ami teljesen világi, és emberi) valamien szerepet töltenek be. Pl ha nem hiszem el, hogy Jézus valós figura volt, akkor Istenben sem hiszek, ha nem Ádám Éva szintén, stb, stb, stb
Akkor akár Hubbardnak is igaza lehetne és Xenu az emberiség atyja, az űrből jöttünk, és a szientológia jó dolog...
azért nem vagyok keresztény, mert ritka visszataszitónak érzem én ezt az egész vallást. A szeretet még rendben van oké, de a bűűűn, meg a külső gonosz fogalmak már annyira sántitanak, hogy agyrém. Szerintem nem vmi természetes állapot, ráadásul rengeteg olyan keresztényt láttam/hallottam akik hogy úgy mondjam istennek nem igazán tetsző életet éltek, miközben ezerrel pörögtek azon, hogy ők aztán mennyire, és mikor az ember megkérdezi, hogy akkor mondjuk egy ütésre vajon miért ütéssel, meg haraggal, kőre miért sziklával, meg stb, olyan rafinált, nyakatekert válaszokat adtak, olyan szépen mosták kezeiket, hogy az én pofámról sült le a bőr. Meg mondjuk a gyónás is egy jó kis dolog. Azt csinálsz amit akarsz, elmész egy krapekhez egy fülkében az megbocsát(marha nagylelküen) elhadarsz 10 miatyánkot és ave! Akkor minek az egész?
na és még azért sem vagyok keresztény, mert még soha nem találkoztam egyetlen keresztény emberrel akiben legalább tizedannyi türelem, megértés, tolerancia lenne mint sok nemkeresztény, de Isten hivő, vagy akár ateista Emberben.
A szeretetről már nem is beszélve.
Miért kellene szükségszerűen döntenünk azokban a kérdésekben, melyekről tudjuk, hogy eldöntésükhöz nem rendelkezünk elegendő információval?
Számomra sokkal szimpatikusabb bevallani, hogy egy adott ponton megáll a tudományom, mint valamiféle, neveltetési, érzelmi okból az egyik állítás mellé állni, s harcosan bizonygatni azt, aki pedig nem ugyanúgy dönt, mint én, ellenségemnek tekinteni, s akár ölni az "igazamért". Számomra ez ostoba és embertelen hozzáállásnak tűnik. Miért ragaszkodik hozzá mégis a többség? Mert valahová tartozni kell? Számomra ez nem elegendő magyarázat. Hiszen tartozhatom a sehová sem tartozók közé is...
Ezért is írtam mindkét topicba.
Nemcsak ateistának vagy teistának (hívőnek) lehet lenni. Egyszerűen el lehet ismerni, hogy nem tudjuk van-e Isten.
Én nem tudom ezért nem vagyok sem ateista sem hívő.
A vallásosság, és a nemvallásosság mondva csinált kifejezések. Én úgy látom, hogy nincs "tiszta" hit egyik oldalon sem. Én ateistának vallom magam, de időnként a megingás szele súrol. Nem a hittérítők jóvoltából ,hanem különös érzések, történetek az okok.
Egyébként egyetértek azzal, hogy személyes indíttatású tapasztalatok bármilyen hit, vagy vallás megútálásához vezet.
Igen, neked írtam. Hisz Te írtad, hogy ateista, annak ellenére, hogy nem tagadta Isten létét csak azt mondta, el, hogy miért nem hívő. (Persze lehet, hogy ateista).