Keresés

Részletes keresés

citromfű Creative Commons License 2000.10.17 0 0 21
Te nem a Fókusz c. műsorról beszélsz? :-)))
Előzmény: Night Hunter (20)
Night Hunter Creative Commons License 2000.10.17 0 0 20
Általánosságban is megbeszélhetjük a történteket, amelyik mindegyikre áll:

Van egy Friderikusz Sándor, aki szeretne sok pénzt keresni, és felismeri, hogy a világon rengeteg ember él, akinek kú.rva szar az élete, viszont ebbből megható epizódokat lehetne forgatni, amire nagyon sokan "harapnak" és így ezen szar életutak kú.rva jó kereseti lehetőségnek bizonyulnak riporterünk számára.
Így történik, hogy megérkezik megértő riporterünk sáskahadnyi stábjával, akik letapossák a füvet, összemocskolják a meszelt falat, és a szőnyegre is ejtenek néhány megmagyarázhatatlan foltot.
Majd néhány snittel később (amiben tudósítónk megértően bólogat), mikor már őrületbe kergették a környék kutyáit, vihogva meghúzgálták a házigazda macskájának farkát, és kellőszámú csikket szétdobáltak az udvaron összepakolnak és több tejeszacskót (valamint ürességet a házigazda szívében) hátrahagyva levonulnak a területről.
Ezután a "házigazda" éli tovább nyomorúságos életét, míg show-man-ünk és stábja elég jó bevételre számíthat a kazettán lapuló anyagból.
Ennyi.
De azért egyes esetekben, folytatásként, ha a tv-csatorna elég jó reklámot lát az ügyben, esetleg adományokkal, vagy csak önmaga méltatásával még egy bőrt lehúz a gyanútlan, ám magát az egész világnak kiszolgáltató mesélőről.

Konklúzió:
Egy ember nyomorából egy egész tv-csatorna, egy egész stáb, valamint Friderikusz Sándor is elég szépen profitálhat.

rice Creative Commons License 2000.10.17 0 0 19
Neked van gyereked?
Miért is van kificamodva az értékitélete? Azért, mert olyan emberekkel akar csak együtt élni, akikkel boldog is lehet? Ha Neki így jó, akkor csak tisztelni tudom azért, hogy ezt meg is tudja valósítani a saját kis életében.
Miért ne lehetne tisztában magával? Ezt nem az évekkel kell mérni! Szerintem sokkal normálisabb, mint sokunk. De ez csak nagyon szvsz!!!!

rizsa

Előzmény: nso csi (14)
norcika9 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 18
Nem tartom elképzelhetőnek azt, hogy egy 13 éves fiatal saját maga így feltud dolgozni egy ilyen tragédiát, gyakorlatilag minden külső segítség nélkül. Szerintem a keménység, amit kifelé mutat egy "álarc", és ha ez a páncél megnyílna, akkor egy lelkileg összetört embert látnánk, akinek igenis támogatásra van szüksége.
Én is vártam volna, hogy a hozzátartozókat is megszólaltatják. Kíváncsi lettem volna az ő gondolataikra is, hogy ők hogyan látják a 17 éves lányt.
Előzmény: jkarhu (11)
Carella Creative Commons License 2000.10.17 0 0 17
A környezetemben több hasonló eset történt. Kivétel nélkül mindegyik esetben azt javasolta mindenki, hogy AZONNAL vállaljon újra gyereket, mert így könnyebb elviselni.

Csak zárójelben és szomorúan jegyzem meg: Eszti Kecskeméten felnevelte azt a gyereket, amit a kisfia halála után családtagjai javaslatára vállalt. És most nyáron, amikor a lánya már elég önálló volt, nagykorú, stb, öngyilkos lett, mert nem tudta megemészteni a kisfia halálát.

Még most is sírnom kell, ha eszembe jutsz, Eszti!

Előzmény: backspace (13)
nso csi Creative Commons License 2000.10.17 0 0 16
Egyébként amit még nem értettem:

- 30.000,-Ft-ból hogy tudja azt a házat fenntartani s a saját költségeit állni. (Mert ez is igazán hihetetlen.)

- Fridi, most ország-világ számára kihírdette, hogy Szolnok kertvárosában (mellékelve a ház külső és belső képei) egy gyereklány egyedül él, hát az ott látottaknál kevesebbért is öltek már meg felnőtt embereket is.

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.17 0 0 15
Jó azt el kell ismerni hogy abban igaza van hogy igy tul tudta élni és nem valami intézeti kismaca lett belőle és nem utca gyerek... ezért minden elismerésem. de tényleg érzékelten volt, és tényleg hiányzott a bátty (aki 7-tel nem 2-vel volt idősebb nála) és a nagyi interjúja, mert ha az ő hibájuk is akkor megértem a lányt de ha nem akkor ...
De azért irigylem hogy talpra állt és képes önállóan ellátani magát, igaza van hogy nem akar senkire sem támaszkodni, hiszen manapság mi is akkor járunk a legjobban ha önmagunkra számítunk.
azt tényleg én sem értettem, hogy hogy élhet egyedül egy 13 éves gyerek....
nso csi Creative Commons License 2000.10.17 0 0 14
Te komolyan gondolod, hogy egy olyan gyerek akit így magára hagytak tisztában lehet saját magával. Alapvető dolgokat nem tud még a világról és magáról sem. Például azt, hogy Ő jelenleg "nem normális" és segítségre szorul, és sajnos azt sem, hogy mi a feltétel nélküli szeretet.

"Ez a kislány tudatosan építi a saját életét, boldogságát."
Hát ez az, a családját eltaszítva meglehetősen kificamodott értékitélettel kiváncsi vagyok mennyire lesz boldog.

Előzmény: rice (12)
backspace Creative Commons License 2000.10.17 0 0 13
Hali!
Mindamellett, amit irtatok, engem vegig az is zavart, hogy mosolygott, akkor is amikor az apjarol, meg az anyjarol beszelt. Nem irigylem a jovendobelijet, no meg persze ot sem.

a masodik tortenetben jol ertettem, hogy 1999 januarjaban tortent a baleset? Mert akkor nem tartott nagyon sokaig a trauma, a filmet felvettek kb. 1-2 honapja, az ikrek legalabb 4-6 honaposak voltak, az azt jelenti, hogy megfogantak 1999 majus-julius korul. Haaat en nem tudom, (es nem is akarom megtudni) milyen erzes elvesziteni egy gyereket, de ha annyira fajt a halala, hogy ongyilok akartam lenni, meg valast fontolgatok, akkor nem tudnek gyereket vallalni a baleset utan 6 honappal. Szoval remelem rosszul ertettem a datumot. Meg az is erdekes, hogy elmondasa szerint biztonsagosan vezetet (70-90 kozott), de jegbordas volt az ut, (tehat nem sikos, vagy jeges), hat en jegbordas uton nem hajtok ennyivel, azon kivul ilyen idoben, ha akarna, se vinnem el a csaladot.
Orulok, hogy nem mentek tonkre a tragediaban, de azert meg van hatra nekik nehany rossz percuk sajna.

bs

rice Creative Commons License 2000.10.17 0 0 12
Nagyon másként látom ezt a kislányt! Szerintem mindent lehet mondani Rá, csak azt nem hogy érzelemmentes. Én kicsit irigylem Ot. Tudom, hogy nagyon hülyén hangzik, de így érzem. Hány olyan embert ismertek a környezetetekben, akiknek "sima" gyerekkoruk volt, szinte minden rendben ment vagy megy az életükben, de a legfontosabb dologgal még nem birkóztak meg az életük során?! Azzal, hogy saját magukkal tisztában legyenek. Ez a kislány tudatosan építi a saját életét, boldogságát.

rizsa

jkarhu Creative Commons License 2000.10.17 0 0 11
De.
Előzmény: nso csi (10)
nso csi Creative Commons License 2000.10.17 0 0 10
Hát nem vagyok az ügyben jártas, de ha a gyám gyakorlatilag magára hagyja a rábízott gyereket akkor nem kéne a döntést felülbírálni, és olyan gyámot kijelölni aki megbírkózik a kicsikével.
Carella Creative Commons License 2000.10.17 0 0 9
A hatóság nem hagyta magára hanem kijelölte gyámjául a nagyit. Abba már nem szólhat bele semmilyen hatóság hogy milyen a kapcsolatuk.

Hibáztatni nem tudom a lányt, hiszen iszonyú lehet gyerekként megélni, hogy valakinek az anyja megöleti az apját és egyedül marad. Ugyanakkor félelmetes volt az érzelemmentessége. Ez a gyerek egy sivár lelkületű szörnyeteg, egy érzelmi nihil és attól tartok, pszichológus több okból sem tudna rajta segíteni. Elsősorban talán azért nem, mert a lány nem érzi hogy rászorulna bárki segítségére. És talán igaza is van.

Ami tetszett a riportban: az angoltanárnő bemutatása. Megtalálta a zsák a foltját. Ami nem tetszett: a nagyi és a báty nem bemutatása.

Előzmény: nso csi (8)
nso csi Creative Commons License 2000.10.17 0 0 8
Hát tudod én még nem láttam (lehet, hogy szerencsém volt) olyan családot amibe ne lett volna legalább egy ember akivel szót lehetne érteni. A bátyjával a mese szerint azért szakította meg a kapcsolatát mert az az Ő lelkével nem foglalkozott. Ha te ebben a helyzetben lennél akkor ez elég indok lenne a testvéred eltaszításához.
13 évesen ugyan már kamaszodik az ember és lázadozik a fenőttek ellen, de talán hiba volt a nagyszülők részéről, hogy ezt a szabadságot megadták neki. Láthattad, meg van róla győződve, hogy csak Ő tudja az igazat, szerintem szüksége lenne egy felnőttre aki néhány mesével utalna rá, hogy nem minden fekete és fehér, hanem vannak árnyalatok is.
Szinte hihetetlen, hogy a gyámügy vagy mittudomén melyik szerv akinek a kislány érdekeit védeni kéne hagyta, hogy 13 éves korától egyedül éljen.
Előzmény: beluking (6)
jkarhu Creative Commons License 2000.10.17 0 0 7
nekem a fő bajom az a történettel, hogy nem derült ki belőle semmi. Egyedül él 13 éves kora óta. Hogyan??? Senkinek nem tűnt fel az _általános_ iskolában, hogy nem járnak szülői értekezletre stb.?? Nem volt senki, aki értesítette volna a gyámügyet? (Vagy akit ilyenkor kell.). Azután bizonyos dolgokat el lehet intézni 13 évesen, de vannak, amiket egyszerűen nem. Továbbá. Gyakorlatilag elüldözte, a bátyát, aki - ha jól értettem - két évvel idősebb nála. Magyarul kidobott az utcára egy 15 éves fiút, aki addig ellátta??? Erről azért kevesebb szó esett. (Gondolom a bátynak legalább annyi joga van a szülői hházhoz, mint neki. (Ha rosszul értettem és _hét_ évvel idősebb, akkor egy részét visszavonom.)
Aztán Fridi megkérdezhette volna pl. a nagymamát vagy a bátyot is, mit gondolnak a történetről, úgy kerekebb lett volna.
beluking Creative Commons License 2000.10.17 0 0 6
Nem is tudom... Igazából nem láttuk, milyen ő valójában, mennyire tud érezni. Amikor a végén mutattak 10 másodpercet a szülinapjáról, akkor talán látszott, hogy érez ő. Nyilvánvalóan kevés volt a 25 perc arra, hogy teljes képet kapjunk. Én nem érzem annyira pszichiátriai esetnek, csak egy megkeményedett embernek. A barátnője is elmondta, én is egyetértek vele, mert ismerek ilyen embereket: védekezik, mert ez volt az egyetlen esélye a túlélésre, de ott belül ott az ember. A versmondásról: kamera előtt azért nem lehet könnyű, és számomra ezzel együtt sem tűnt teljesen érzelemmentesnek.
(Az indításban szereplő helyesírási hibáért elnézést)
Előzmény: Sárkány (4)
Clea Creative Commons License 2000.10.17 0 0 5
Kedves Sárkány és Nso Csi,
tényleg nagyon kemény volt, de azért talán ennyire nem, mint ahogy Ti látjátok. Tulajdonképpen milyen viselkedést várnátok tőle? Mit tartottatok volna "normálisnak" az ő helyzetében?
Clea
Előzmény: Sárkány (4)
Sárkány Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4
Ez a pszichológiás dolog nem jutott eszembe, de most a segítségeddel rájöttem hogy mi zavart egész végig a filmben.
Az érzéketlensége.
Hiába mondattak vele verset, semmi érzelem nem látszott rajta. Sem versmondás közben, sem akkor amikor a szüleiről nagyszüleiről testvéréről beszélt.
Igen, kell a pszichológus neki.
Előzmény: nso csi (3)
nso csi Creative Commons License 2000.10.17 0 0 3
Hát ez a kislány félelmetes volt. A hátamon felált szőr!! Lehet, hogy nem Ő tehet róla na de ...
Az apai nagyszüleiről nem is beszélt, az anyai nagyszülök nem értik meg, a bátyja sem bírt az Ő lelkével stb... hát talán azért mert szegénynek nincs is, én igazán nem kedvelem a pszihológusokat de ez a kislány kezelésre szorulna de lehet, hogy inkább a pszihiátrián.
Tudom nem Ő tehet róla de én ilyen lélektelennek képzelem azokat a tömeggyilkosokat akikkel nem lehet megértetni, hogy rossz és gonosz dolgokat műveltek.
Ez a kislány is meg van győződve róla, hogy csak Ő tudja az igazat és úgy tűnt nem tűr ellenvéleményt.
Azt mondta, hogy vele már nem történhet ennél rosszabb. Hát lehet. De, hogy nem fog párt találni magának az szinte biztos, de ha mégis és véletlenül gyerekei is születnek hát azokat előre is sajnálom.
tutuka Creative Commons License 2000.10.17 0 0 2
Szerintem (is) van abban vmi, hogy ő is tehet arról, hogy egyedül maradt. Úgy érzem, túl magasra tette a mércét a hozzátartozói számára. Lehet, hogy egyedül akarat maradni? Lehet, hogy tudatosan irányította úgy az életét, hogy így legyen. (természetesen itt nem az apja halálára, és az anyja büntetésére gondolok)
Clea Creative Commons License 2000.10.17 0 0 1
"Egyedül maradt, és ebben ő is hibás."

Ha jól értettem, egyedül akart maradni, tehát ő biztosan nem hibáztat érte senkit, hanem ez volt a célja. Mindazonáltal én is úgy gondolom, hogy túlságosan nagy árat fizetett az önállóságáért. Minden embernek szüksége van valamilyen biztos érzelmi háttérre, elfogadásra, megerősítésre...

Előzmény: Sárkány (0)
Sárkány Creative Commons License 2000.10.17 0 0 0
Kicsit koravén a lány. Azért megkérdezném miért marta el a bátyját és a nagyszülőket? Mert ezek szerint nem teljesen vétlen abban hogy így alakult az élete. Sajnálatra méltó azt hiszem, de önmaga is tehet róla.
Azon hogy az anyjával megszakította a kapcsolatot nem csodálkozom. De a többiek??? Azt mondta beleszóltak az életébe, irányítani akarták, Egy 13 éves gyereknek még szüksége is van rá. Ennek meg lesz a böjtje azt hiszem.
Csak kicsit később.
Eggyel jobb helyzetben van mint a nevelőintézetisek: van hol laknia.
De ennyi. Egyedül maradt, és ebben ő is hibás.
Előzmény: beluking (-)
beluking Creative Commons License 2000.10.17 0 0 topiknyitó
Tegnap végre újra láthattuk Az én mozim adását. Teljesen megrázó volt, főleg az első történet.
Sajnos nem volt kivel megbeszélnem a történeteket, így indítok egy fórumot, hogy itt megtehessük.
Kis vitaindító:
Mit szóltok a 17 éves lányhoz?
Számomra az volt a legmegdöbbentőbb, ahogyan beszélt. Az arca, a tekintete annyira határozott volt, kemény, de ugyanakkor nyugodt, felelősségteljes.
Szerintetek milyen lehet az ő jövője, mit gondoltok, mi lesz azután, hogy az édesanyját kiengedik a börtönből?
Ti is ennyire elszakadtatok volna a családotoktól? Mennyire volt ez jó döntés az elhangzottak alapján?
Lesz-e ő még igazán boldog az életben? Mennyire felelős az állam azért, hogy egy lány így megkeményedjen. Valyon mások ugyanígy túlélték volna ezt a helyzetet? Ha a lány egy kicsit is gyengébb, ki vette volna észre, hogy baja lehet?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!