Szerintem az egy centis átmérő pont jó, a nemesfán keress idei hajtásokat, csak az a jó, azok ált szintén olyan 1cm átmérőjűek.Pont passzolni fog.Ha sok alanyod van, szerintem ez jó gyakorlásnak, mert a dió elég könnyen "adja a héját", azaz könnyű feltűrni a háncsot a szemzéshez.Mielőtt az alanyt megvágod, hüvelykujjal simogasd le a kéregről a "hamvát".Nem tudom jobban mondani, gyakorlatilag így tisztítod meg.Vigyázz rá, hogy ne fogd meg kézzel semelyik sebfelületet, mert a zsír megakadályozza a forradást.
Vadcseresznye és dió OK. Ja! Mekkora legyen a dió alanya, mikor szemzem- kézben! Apósom azt mondja, hogy van egy olyan "népi bölcsesség", hogy a diót többször át kell ültetni és akkor nem lesz "kődió", vagyis kijön a belseje a héjából. Gondolom erre is jó a főgyökér elmetszése. Most kb 1 cm-esek a kiszemelt alanyok tözs-átmérői. Szemezzem már, vagy hagyjam még nőni?
Nálunk - egy elhanyagolt gyümölcsösről van szó - van olyan meggyfa, mely tövéből valami érdekes meggy-szerű fa hajtott ki. Csak reménykedem, hogy esetleg pont Ő az a bizonyos sajmegy. Esetleg van valami speciális ismertetőjele a sajmegynek?
Tavaly nem hozott termést, idén volt rajta vagy 10 szem ici-pici, rövidszárú valami.
A vadcseresznye gyakorlatilag az, ami kikelt magról.De nekem nem sikeredik.A sajmeggy ritka mint a fehér holló, a legjobb alany, ráadásul az a meggynek is, cserkónak is alanya, abból tudnál olyat csinálni, hogy egyik ág meggyet, másik cserkót terem.
A körtének egyszerűen vesd el a magját.Vess sokat, biztosan keljen sok.Lehessen gyakorolni.Az a mag lesz jó, ami "kövér".Sokszor kell vagy 8-10 gyümölcs is, mire összejön 4-5 mag.Aztán a magoncokra majd szemzel, gyökérnyakon.A vetés utáni évben ősszel érdemes egy kicsit ritkítani a fát, amivel az a következő évben vízhajtásokkal felel.Azok lesznek jók, mert szép szemek lesznek rajtuk.
Diót is gyökérnyakba szemzik.Ráadásul azt kézben is lehet.Úgy sokkal könnyebb.Szemzés után levágni a függőleges főgyőkér csúcsát, hogy elágazzon.
Cegléden van valami kutatóintézet, ahonnan beszerzik a többiek az alanyokat, de azt mondták akárkivel, kis tételben nem nagyon állnak szóba.
Nekem is az alany-nevelés a kérdés. Nálunk van olyan elöregedett cseresznye fa, amit szeretnénk átmenteni. Pl. olyan, amleyik fhéres marad és mégis isteni édes.
Azt olvastam, hogy vadcseresznye, vagy sajmegy alany kellene neki a mi környékünkre. Nem tudtok ilyet valahonnan? A kertészetek honnan szerzik be ezeket?
Vagy jó az is, ha akármilyen cseresznye hajtásra, ami ki tudott kellni próbálok meg ráoltani, szemezni?
Agyagos, déli kitettségű, meleg, száraz helyen van egy óriási Kármán-körte fa. Kb. 10-12 méter magas és a törzs-átmérője kb. 1 méter. Nagyon szeretném őt is szaporítani, de nem tudom milyen alanyt gyártsak neki és hogyan.
Dió oltással próbálkoztatok már? Sok kis magoncom van, szeretném jó fajtával beoltani.
A körte, alma és mirabolán alanyt egyszerűen magvetéssel lehet szaporítani.Meg a szilva, dió, kajszi is.Mindegyiknek kell a tél hidege, tehát ősszel leszeded a teljesen érett gyümit, magok ki, megmosod, aztán elveted.
Tapasztalatom szerint a mirabolánnak jobb a kora tavaszi vetés, de egész télen legyen kint a föld tetején.Nekem is csak véletlenül sikerült erre rájönnöm, mert a vetett mag nem kelt, de rengeteg maradt a fa alatt, és csak az indult ott is meg, amit a vakond beletúrt a túrásába.Tehát kvázi tavasszal elvetette.Na azok mind kikeltek.Onnan emeltem át, már 25centisek :-)
Körte simán kikelt, almám nincs, de mások mondták, hogy ua.Szerintem a szilvamag is a mirabolánhoz hasonlóan igényelheti, meg a kajszi is.Csonthéjasokat úgy kell vetésnél elhelyezni, hogy a gyököcske függőleges legyen és oldalt.Mert egy szál indul lefelé gyökérnek, egy másik felfelé törzsnek.Dió is így hajt nálam.
A cserkó a legnehezebb dolog, bár lehet éppen ezért könnyű is.Abból ui. magvetéssel nem igazán tudsz alanyt nevelni szerintem.Tehát az lenne a legjobb, ha egy egészen kicsi, de életrevaló, vékony suhángot kapnál valami kertészetben.Aztán arra lehet akár oltani, akár szemezni.Az oltás tavasszal van, de ősszel kell megszedni az oltóágakat, és át kell teleltetni őket.
Látszólag könyebb szemezni, mert az ilyentájt, egészen szeptemberig jó, ún. alvószemzés, amikor a most kialakuló jövő évi rügyeket szemként átteszed az alany hája alá.Az csak jövőre hajt ki ott.Ezért alvó.Ezzel csak két nehézség van, ami nem áthidalhatatlan.Az egyik, hogy most nincs faiskolában suháng, csak ősszel, amikor már késő a szemzéshez, ezért kéne ősszel nagyon kicsit és vékonyat szerezni, hogy ne vastagodjon meg jövő augusztusig.A másik, hogy ha nagyon öreg a nemes, akkor alig lehet rajta megfelelően hosszú hajtáson találni rügyet.Ez főleg a cserkóra igaz, mert az nem hajlamos a vízhajtásra, ami az ideális nekünk.Ezért esetleg meg kell kicsit csonkolni az alanyt, hogy hosszabb vesszőkre sarkalld.
Itt most nem lehet leírni a teljes témát, de nem bonyi, csak ábrák kellenének.
Én az 56-os kiadású "oltás szemzés, dugványozás"-t vettem meg kemény 400Ft-ért antikvárban.Teljesen tuti, minden benne van, nem számít, hogy 50 éves, a fák ugyanúgy nőnek most is.
Hű bd, én már elkezdtem. (Remélem, nem hintettem el a viszály magvait!)
Még az jutott eszembe, hogy mikor először ettem ilyen tojásos, aligparadicsomos lecsót somogyban (volt aki sültpaprikának nevezte), akkor egészen hajszálvékony kis krumliszeletkék is voltak benne. Nagyon finom volt.
Ezen felbuzdulva, ha esetleg marad egy étkezésvől főtt krumplink, abból nagyon jó kis hétvégi reggelit csinálunk. A kruplit vékonyra szelve egy kis zsíron meg kell pirongatni, jöhet közé hagyma és zöldpaprika, tojással már így is jó. De paradicsommal lehet lecsósabbra is.
Szerintem egyezzünk meg békésen abban, hogy nincs igazi lecsó! Ez egy rugalmasan variálható étel - attól függően, mit tud beledobálni az ember. Szoktam én másfélét is csinálni, de amit leírtam, az a személyes kedvenc.
Egy gondozatlan telken ismerek kétféle csersznyefát, az egyiken még most a hétvégén is volt hatalmas és fekete színű, a másik másképp különleges.
Mikor mit kell róluk levágni szaporítónak?
Hogy kell nevelni alanyt?
Most mondjam azt, hogy nem vagyok hozzáértő (még) én sem, csak lelkes kezdő?!
Tavaly kaptam gyakorlati oktatást a kertészprof. barátomtól, ő 60 éve csinálja, naná, hogy mind megeredt, amit csinált nekem.Gyakoroltatta velem, szal remélem, amikorra megnőnek az alanyok, sikerül nekem is.
Persze ezen a hiányosságomon úgy próbáltam segíteni, hogy olvastam, meg egyszerre egy csomó alanyt nevelek most, majd mindet beszemzem, aztán csak marad annyi, hogy jusson.
Igazából a dolog mindkét fele nehézkes, mert az alanyt ki kell nevelni, sehol nem lehet hozzájutni. A nemeseket meg fel kell kutatni.
Pl. az emlegetett vörös szilva nekünk is volt, olyan tíz éve dőlt ki, de simán kivágnám a jól termő szilvámat, ha kapnék még egy olyat.
Ami azon termett!Azt a finomat azóta sem bírom megtalálni.
Érdekelne Magyarliba körtéje is...
Meg igazán valami jó cserkó, mert úgy néz ki, hogy a mienkének annyi.
Bár cseresznyét kétfélét akarnék egy fára...
Azt hiszem off vagyok egy kicsit,mert nem szeretem a lecsót.Mondjuk,ha nagyon éhes vagyok eszem egy kicsit.A férjem a tarhonyásra esküszik,tojás nélkül,füstölt kolbásszal,virslivel,mikor mi van itthon.Apukám tojásosan csinálta,de kiegyeztek mindig a vörös bor mellett.
Nálunk most a padlizsánszezon vette kezdetét. Reggelire, meg van hogy vacsorára is, piritósra kent lecsósan elkészített padlizsán"maszatot" eszünk. Megunhatatlan.
Ettől aztán nem fintorgok. :))
Hú, ne is mondd, a szomszéd lakatlan telken áll egy vérbélű körtefa, ez sem mai darab, olyan jó lenne szemezni vagy micsinálni belőle - ehhez tökhülye vagyok, de ha valamelyik előttem szóló belenyúlna a dologba, annyira finom... És persze ennek is, mint minden ilyen "ősi" fajtának ellensége csak a gyümölcsét fogyasztó népség...
Kedves bd!
El kell ismerned, hogy rizzsel nem jó, csak tojással.És kell bele husnemű!A többi vicc!
Meg ez is!Persze hogy elkezdjük, de okosabbak vagyunk, nem verekszünk, a zuerhát sem lehet kihívni, viszont összeállíthatjuk a lecsobiográfiát.Es se semmi!
Kedves Kilgore!
Én pl. azért nem válaszoltam neked, mert az idén tavasszal két fát vettem cinkotán, az egyik egy rég áhított kajszi, de betli volt az egész.Azaz kettőből semmi sem eredt.
Ezzel dicsekedtem, vagy ajánlottam volna?
Viszont, ha van türelmed, pár év, akkor most felajánlok neked, egy nagyon finom miraboláncsemetét, amit most nevelgetek (20db-ot), és a nemes is itt van szemben velem, kék színű, nagy szemű, kicsit későbben érő, nagggggyon finom darab.Talán jövőre, de azután biztosan szemezhető.Na!
Meg akarok még szaporítani a szuper nyári körtémből is, de abból alanyt is kell gyártani, vagy szerezni, tehát az még húzódik.De ha meglesz!
Ilyen körtét nem kapni sehol.100+ éves a fám, ami adja majd a nemest, eddig kettő utód sikerült, de az már le van stipi-stopizva
A felsőgödi kocsmában békésen megvolt egymással a helybeli orvhalász, a kitelepített bárónő, a permamens hajléktalan, csak valaki szóba ne hozza a lecsót. Félóra mulva a kocsmáros az URH-val fenyegetőzött, ugy védte mindenki a maga igazát.
Kedves néhai osztálytársam, Simonffí András egyik novellájának címe is ez: Az igazi lecsó.
Elkezdjük?
bd
Ami meg a gyümölcsfákat illeti, gyerekkoromban a mi régi kertünkben olyanok voltak, hogy vörösszilva (szerintem a világ legfinomabb szilvásgombóca abból készül), szentiványi óma (pici volt, és mesebeli zöldalmaillatú), meg szóládi cseresznye (hegyes, szívalakú gyümölcse már akkor mézédes volt, amikor még csak egy picit pirosodott).
A szemben levő lakatlan telken pedig olyan sárgabarackfák éltek, amivel senkinek semmit nem kellett csinálni, csak leszedni az érett gyümölcsöt és befőzni.
Namármost, hol kapsz manapság ilyeneket? Minden katalógusos ugyanazt kínálja, minden új agyontenyésztett fajta kényes, országszerte pusztulnak a meggyek és a sárgabarackok... (Még azoknál is, akik permeteznek nyakra-főre.)
Úgyhogy én azért nem méltattalak válaszra, mert tanácstalan és szomorú vagyok. Csak az vígasztal, hogy itt kedves társaság van.
Részemről bacon-ficni egy kevés zsíron vagy olajon megpirítva, ficnik kihalászva és félretéve.
Sok paprika (köztük 1 db erős), szálasra vágott hagyma kerül a helyére, majd kevés, hámozott és kimagozott paradicsom. Megsózom, egy kis ideig fedő alatt párolom hogy puhuljon, aztán fedőt le, egy kicsit töményedjen. Ha a férjem ragaszkodik hozzá, hogy virsli is legyen benne, azt ilyenkor adom hozzá.
Ha nem volt erős zöldpaprika kéznél, teszek bele egy csipet méregerős csilit, az mindig van. És - talán lesz akit ez megbotránkoztat - majdnem a legvégén egy egész pici cukrot. Jóanyám úgy nevelt, amiben paradicsom van, mindig kell egy kis cukor is. (És jó mexikói csilireceptben is olvastam már cukrot.)
A legeslegvégén pedig tojást reája!
Az ő fekete öntöttvas láboskájával együtt teszem az asztalra, hogy jól ki lehessen tunkolni friss félbarna kenyérrel. A kimentett szalonnát rászórom, és akkor senkise mondhassa, hogy nem volt benne hús (még ha nem is volt).
Száraz vörösbort igényelek hozzá, a férjem sört.
(Éhes vagyok!!!)
U.i.: néha belecsempészek egy ágacskét kedvenc kerti fűszeremből, a citromillatú kakukkfűből. Ez francia ötlet, és tudnak ők főzni (csak néha túlkomplikálják).
Nos hát a gyümölcsfa úgy általában jutott eszembe mint kerti fonomságot termő :) Másrészt a többi topicban tojtak a fejemre és még válaszra sem méltattak, de itt olyan kedves és ismerős társaság van :)))
Igen, tudom árulnak több helyen, de én pont a személyes ajánlásra és jó tapasztaltra lettem volna kiváncsi :)
most már on >
Nagyon érdekelne kinek milyen csalafintasága és titkos módszere van lecsókészítés terén. Nagyon szeretem a lecsót és most sokat is csinálok. Ma a menzánkon galuskás lecsót ettem!
Ez most melyik kajáról jutott eszedbe?Mivel Kukutyinban lakom,így csak azt javaslom,míg egy PESTI errejön,hogy faiskolák,kertészetek névvel kereshetsz a kertlap.hu-n
Jaj,csináltam egy nagy halom paradicsomsalátát,bazsalikommal,zellerrel,fetasajttal.Gondolkoztam a hagymán is,de leszavaztak,mert kötelező programunk volt még délutánra.Lett volna helyünk.;)Fokhagymásan is szoktam.
Mondtad! (-:) Azért dekoráltam ki a kerti asztalt, hogy jobb kedvem legyen zöldbabot pucoválni.
Vacsorára bundás kenyér volt a maradék száraz kenyerünkből, de csináltam hozzá sopszka-salátát, amiben a paradicsom már kerti finomság volt. (Meg snittling, meg bazsalikomlevél.)
Csodazöldbabbal majd szombaton játszom, az nem dolgozó nő ripsz-ropsz vacsorája.
Köszönjük, hogy törted magad! A recept finomnak tűnik, de tényleg macerás.
A szódabika azért kell a vízbe, hogy harsány zöld színe maradjon (néhol zöldborsóhoz is írják), de míg a szín megmarad, a táp jobban kilúgozúdik belőle, ezért én nem ajánlanám.
Az 1 óra vízfürdő helyett én simán megsütném sütőben 35-40 perc alatt. A tetejét meg nem díszíti annyira néhány bab, mint amennyire finom lenne rá egy kis reszelt sajt...
De ezt ne úgy értsd, hogy hálátlan vagyok, csak már adaptálom gondolatban.
Tegnap egyébként leszedtem egy adag zöldbabot, aztán nem volt kedvem megpucolni, előkaptam pár szem gombát a hűtőből és csináltam spagettit... (-:)