Itt fagy nincs, 4-6 fok éjszaka, de több napja az egész Dunántúlt egy makacs felhőréteg takarja, tegnap 10 fok volt a Tmax, ma meg eddig 7 fok sincs. Miközben keleten és délen 5-10 fokkal melegebb van.
A hőmérőnk -0,7°C-ot mutatott, láttam keményre fagyott leveleket. Alaposabban nem néztem körül, a kert alján gondolom, minden lefagyhatott, ami érzékeny. A hőmérő a ház közelében van kb. 2,5 m magasan, a kert lejt a patak felé.
Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz ebből a Milton hurrikánból Floridában.
Elvileg "csak" 3-as erősségű lesz, amikor partot ér, ennek ellenére eddig sosem látott védekezéssel készülnek rá - valamit tudhatnak, amit nem lehet kiolvasni a híradásokból.
Azért azt nem igazán tudom felfogni, hogy 290km/ órás széllökésekkel közelít a partok felé.
Jó vadászatot! Biztos lesz teríték, ott szinte mindig van.
Kab-on a hét első felében szépen volt őzláb. Tavaly meg itt a környéken november végén szedtem a legtöbbet, most is lesz egy felmelegedés a jövő héten, reménykedem. Eső elállt.
Miközben hallgatom a csatornán kiömlő víz csörömpölését, azon filozom, hogy ha a mostanában divatos mediterrán ciklonok majd a télen is beütnek, mi lesz akkor itt. Számomra a legfélelmetesebb az ónos eső, amire az utóbbi években egyre nagyobb az esély. Ha meg hóban esne le, akkor szép napjaink lennének, ki sem lehetne mozdulni. A tenger szokottnál jóval melegebb hőmérséklete ehhez megadja a lehetőséget.
Kaszálni fogtok. Én megelégszem az őzlábakkal, már volt és saccolom, lesz is ennyi eső majd meleg után. Az fura, hogy a Kab-on egy darab vareszt sem láttunk minap, biztos szemérmesen elbújtak.
Hú, azt ismerem! Nálam volt az utcán három, 35 méteres nyárfa régen. Önkormányzat jött, és derékba vágta őket. Berohadtak, így a seregélyek meg tudtak telepedni bennük. Az addig csodálatos cseresznyefámról onnantól egyetlen nap alatt zabálták le a gyümölcsöt. Pont egybeesett az érése a fiókák kirepülésével mindig.
Mikor kipusztult a fa, olyat vettem,ami későn érik, hogy a kurwa seregélyek ne zabálják fel. Na ezzel se jártam jól, mert ezt meg a június eleji esőzések teszik tönkre - idén is kb 80 kiló gyümölcs kapott rothadást rajta.
Kivágom a fenébe, és ültetek egy eperfát. Amúgy is halódik szegény.
Mindegy.
Itt a hidegfront diagramja:
Remekül látszik, ahogy a front biztosan hozta magát - a nappali felmelegedés bepróbálkozott ugyan tegnap délelőtt, de a közben megérkező esőzés kinyírta ezt a próbálkozást.
Hajszálra egybevág a hirtelen hűlés tegnap délelőtt a hirtelen páranövekedéssel, amikor kb fél tízkor elkezdett esni az eső.
Kisebb kilengésekkel folyamatos a hűlés, miután pénteken délután még tolt maga előtt egy melegebb légtömeget:
Igazán sajnálom, hogy nem árulják itthon azt a verzióját ennek a regisztrálónak, ami a légnyomást is méri. Jó lett volna azt megvenni. Nagyon érdekes lenne összevetni ezeket az adatokat a légnyomással is.