Keresés

Részletes keresés

MarK Creative Commons License 2000.06.27 0 0 79
(OFF: De az A-ha lemez legalább egész jó... :-)))
Én is kíváncsi leszek egyébként erre az ESTRádióra...
Paff: dícséretes ez a "Hogyan váltsuk meg...?" törekvés, de a leírtak alapján én nem sok esélyt látok.

Előzmény: ZedIzDead (78)
ZedIzDead Creative Commons License 2000.06.27 0 0 78
Gyanús is volt, hogy máskor egy hétig nem látok annyi lemezreklámot (Kozsó, Picasso Branch, A-HA stb.), mint most egy nap alatt... De legalább csinálhattak volna valami igényesebb spotot... "A hármas szám a Picasso Branch életében mostantól biztosan szerencsés", "60 000 lemezvásárló nem tévedhet", "Ezzel nem lőhetsz mellé"...whoa, széjjelfeszíti a nézőt a kreatív energia.

[ZedIzDead]

Előzmény: Paff (77)
Paff Creative Commons License 2000.06.27 0 0 77
Nalátod ez tök offtopic, de ittena konkurenciánál ez az eset igencsak csipi nekünk a szemünket.
Merthogy aztat bizony a kiadó állja, sőt, ha megfigyeled az összes EB szünetben így menek a reklámok: (Hmmm, leírjam az adott kiadó nevét? Akit érdekel járjon utána!) X kiadó, Más, X Kiadó, Más, X kiadó...

Valamit nagyon lemutyizak a TV1-el mert amúgy ez megfizethetetlenül drága kiadói büdzséből.

Előzmény: ZedIzDead (76)
ZedIzDead Creative Commons License 2000.06.26 0 0 76
Ha már Artisjus meg píz: honnan a bánatból van Kozsónak annyi kavicsa, hogy az EB szinte minden meccsének szünetében (amikor nyilván nem olcsó a reklámidő) eldicsekedjen a 60 000 eladott lemezével? Vagy pedig ezt is a kiadó állja?

EST rádió: reménykedjünk. Úgyis szükség lesz valamire a Tilos helyett augusztustól.

[ZedIzDead]

Előzmény: Paff (75)
Paff Creative Commons License 2000.06.26 0 0 75
Na tessék!

Az Artisjus megöli itten az én frankó kis topicomat is, a világ meg-váltatlan marad! :-)

ez mondjuk nem ilyen rémes:
"A gond most kezdődik, a jogvédőnél nem tudhatják hogy ebből melyik művésznek a műveit játszották le többször vagy kevesebbszer, mivel a befizetés nem műre lebontva történik. Ezért megalakult /most csak a zenészekről beszélek/, a zenész szakszervezet, aki mint szakmabeli tagokból álló csoport, el tudja dönteni kinek mennyi jár az adott időszakban. Innen egyenes az út, egész véletlenül mindig a tagok a legsikeresebb előadók, így a milliókat is ők veszik fel. Aki meg nem tag, az hiába vezeti a slágerlistákat hetekig, alig kap valamit. "

A rádiók ugyanis leadják az ú.n. "Playlist" jeiket, amiken feketén fehéren le vagyon írva, hogy mit hányszor játszottak az adott héten. Szóval fel a fejjel, (itt) nem húznak ki senki zsebéből milliókat!

Hanem egyegész kicsit "off", remélem nem viszi el a topicot, de új esély a láthatáron:
Júl.1-étől 98.6 FM, ESTRádió. Tilos rádiós munkatársakkal, és azzal az igérettel, hogy mindenféle zenének megnyilvánulási tér. Mindemellett váratóan nagy hllgatottság az ajánlók miatt. Lehet, hogy valami kicsit változni fog?

Exile Creative Commons License 2000.06.19 0 0 74
Artisjusról: volt már róla több topic is, szerzői jogok kapcsán, legjobb ha idézek innen egy hozzászólást, minden benne van... :-(

Ez jó kérdés, de valószínűleg /nekem mondjuk egyértelmű/ hogy megint csak a pénz a lényeg.
A kérdésedre valószínűleg megkapod náluk a választ, mivel biztosan van valami verziójuk a dologra és mert magyarázni azt tudnak rendesen.
Egyébként nem tudom te milyen szerződéseket kötöttél velük, de nekem nem nőttek a szívemhez ami azt illeti. Az én problémám sokkal inkább az a rendszer, ahogyan a pénzeket osztják.
Ez ugyanis egy maffia. Te készítesz mondjuk egy CD-t amit kiad egy akármilyen kiadó, aztán az anyag megy a rádióban, TV-ben stb. Namost ezek után a jodíjat minden média befizeti a jogvédő hivatal számlájára. Ebből összejön több milliárd forint. A gond most kezdődik, a jogvédőnél nem tudhatják hogy ebből melyik művésznek a műveit játszották le többször vagy kevesebbszer, mivel a befizetés nem műre lebontva történik. Ezért megalakult /most csak a zenészekről beszélek/, a zenész szakszervezet, aki mint szakmabeli tagokból álló csoport, el tudja dönteni kinek mennyi jár az adott időszakban. Innen egyenes az út, egész véletlenül mindig a tagok a legsikeresebb előadók, így a milliókat is ők veszik fel. Aki meg nem tag, az hiába vezeti a slágerlistákat hetekig, alig kap valamit.
Ha egyszer megnézed azt az újságot, amit lentebb írtam röhögőgörcsöt kapnál mert ott az osztási lista szerinti legsikeresebb előadók vannak felsorolva. Van köztük olyan, akinek nem is jelent meg lemeze abban az évben. No comment.

Előzmény: bandika (72)
Paff Creative Commons License 2000.06.19 0 0 73
Bandika!

Amit mondasz valóban nagyon frankó ötlet, (már a kiadók megnemtámadásija) csakhogy azér lehetőleg a kiadók sok pénzt akarnak keresni, többet mint a többi. Ezért a kultúra szent oltárán talán még hajlandók lennének aláírni egy ilyet, és aztán máson se menne az ügyeskedés, minthogy hoyg lehet gagyit belepréselni a nemgagyik közé, a ő szara itől nem büdös ilyenek. Ez megy most is csak kisebb méretekben és másban.
Ezért kellne ha lehetne kiadóktól független szerv, mert írásban rögzíthető határ nincs ugye (Pl: legyen bene legalább 4 akkord: No LaBamba, Twist & Shout, Two Princes, Unbelivable stb stb...) csak szagértő elbírálás lehetne. De az meg ollyan korrupt vagy működésképtelen lenne mint állat. Szar ügy ez, de mégsem kéne így hagyni.

Eladás téma: Azzal persze mindenki elbüsdzkékedi, ha sokat eladott, általában még kicsit be is mondja a frankón többet, "úygis elmegy annyi előbb utóbb alapon", NYugaton azé jobb a helyzet, ott több a kliensek pénztárcájában a zsozsó, tényleg szebben adnak el.
A nagy titkok a bukások, azt nem teszik szivesen az ablakba. Auth Csilla aranylemezéről is tudnánk, ha az lenne...

bandika Creative Commons License 2000.06.18 0 0 72
Fú. Kemény diót kalapáltok gyerekek, de tán hasznos lesz a diskurzus.
Szerintem:
1. A "Dögöljön meg a klón 99 %"- verzió nem támogatható (kihal az emberiség, köztük a te gyereked is)
2. Igenis a Kiadók határozzák meg, hogy mit hallgat (eszik, iszik) a 99 %,
3. Ergo a Kiadóknak kellene valamit tenni.

(Eco hogy örülne egy ilyen sánta szillogizmusnak :-) )

Namost eddig ugye nem mondtam újat, mer a Paff azt kérdezi (joggal), hogy:
De mi a rákot tegyen a kiadó?

Erre:

1. A Paff-féle előzsűri nem lenne rossz ötlet, de a már emlegetett korrupció miatt előbb-utóbb teljesen hatástalan lenne, vagy ha elzárkózna az elefántcsonttoronyba, és ott döntené el, hogy kinek lehet lemeze, akkor meg Erdős Péter-szindróma.

2. Nem ismerem a Kiadók egymás körötti viszonyát, de abszolúte elképzelhetetlen, Paff, hogy leül az összes nagy, és köttök valami olyan megnemtámadási szerződést, hogy bizonyos színvonal alatti dolgokat egyszerűen egyikőtök sem ad ki?(ezzel tán kiiktatódna az a rohadék eladhatósági szempont). Ekkor előbb-utóbb csak igényesebb háttérzenék, és magvasabb pop (pl. Ákos) folyna a csapból, inni márpedig a 99 %-nak is kell, tán rászoknának valamiféle nívóra...Mindez persze úgy lenne hatásos, ha a nagy Kiadók ezzel egyszerre állnának elő, és mondjuk meg lenne támogatva médiailag is. Én elhiszem, hogy ez naív és merész ötlet, majd még gondolkodom a dolgon.

Exile: mit hallottál a jogdíjak elosztásáról meg az ArtisJusról? Engem is érdekelne (szerinted van valami bizniszlobbi a jogdíjelosztásnál is?) Egyáltalán hogy kellene elosztani a jogdíjakat? (bocs, ha OFF, akkor mail jöhet)

Exile Creative Commons License 2000.06.17 0 0 71
Ahammmm, értem... ;-) Az USA-ban így megy pl, vagy ott még ennél is nagyobb a konkurrenciaharc? Mert ilyeneket azért hallani, hogy Britniszpírz túl van x millió eladott lemezen, bár gondolom azt itt se nagyon hallgatnák el, ha Bébiszitterzék is 3 millió körül járnának... (Na nem festem az ördögöt a falra... :-))
Ja Artisjus, róluk is hallottam érdekes dolgokat, hogy nem egészen úgy folyik a befolyt jogdíjak elosztása, ahogy az kéne.... :-(
Konkrétan egyébként Keresztes Ildikó lemezére lettem volna kíváncsi, hogy mennyi fogyott belőle, de ő asszem Sony Music, nem EMI...
Előzmény: Paff (67)
MarK Creative Commons License 2000.06.16 0 0 70
Nevetséges.
Előzmény: SOWHAT (69)
SOWHAT Creative Commons License 2000.06.16 0 0 69
Sztárproducernek lenni jó !

Gonoljatok csak bele sorbaállnak a jó seggü buta csajok az EricaC tánciskolába és várják, hogy valaki végre sztárt faragjon belölük.Ekkor jön a nagy producer -kozso és leteszteli a lányokat :) + mostanába a fiukat is :) Igy történhet meg: Tissynek 25 évesen kiélt feje van, elvégre végig kellett kefélnie magát az egész zeneiparral mire eljutott addig, hogy a zenészmagazin címoldalán legyen.

Paff: Ugye igy müködik a sztárcsinalas ma Magyarországon ? :)

BahnScorper Creative Commons License 2000.06.16 0 0 68
Ja, ne rontsák itten a statisztikát... de azért 1-2 műanyagzenénél megnézném, hogy mekkorát bukik be...
Előzmény: Paff (67)
Paff Creative Commons License 2000.06.16 0 0 67
Dír Exile,

Pontos és tényleg valódi eladási adatokat nem nagyon fogsz megtudni, hacsak egy ilyen lepcsesszájú mint én ki nem pofáz egyet kettőt, Igen erős ugyanis a konkurrenciaharc a kiadók között, ezért nem igazán publikusak a tényleges eladási adatok, még a MAHASZnak sem mindig a frankót jelentik le. Úgy értem láttam én mán karón várnyút, és egy-egy aranylemez kiröpült már "na jó most még nincs meg, de úgyis elfogy annyi előbb utóbb" alapon , nameg úgy is, hogy csak a boltokba került ki annyi teljes visszárújoggal (ha nem veszik meg a kiadó visszaveszi) oszt mégis osztogatták kifele "az első napon" az aranylemezkéket.

A Frankón tutit az ARTISJUS meg a kiadó belsősei tuggyák csak, az előbbi azért mert jogdíjat azért a kiadó nem akar fizetni elnem adott lemezek után ugyi...

Bocs.

Előzmény: Exile (66)
Exile Creative Commons License 2000.06.14 0 0 66
Paff,
már régóta meg akartam kérdezni egy "bennfentestől", hogy ilyen lemezeladási statisztikákat honnan lehet becserkészni? Én eddig még soha sehol nem hallottam, hogy melyik lemezből mennyi fogyott el, maximum ha vmi aktuális menő csapat kapott egy aranylemezt. Aminek a feltételét amúgy is egyre kevesebb eladott példányszámhoz kötik... Ami az ilyen-olyan slágerlistákon van, az nem túl objektív, mert mindig csak annyi van, hogy "eladási adatok és népszerűség alapján" No comment, tehát úgy szerkesztik, ahogy akarják... A MAHASZ holnapja se árul el túl sokat, ott is csak arról van szó, hogy hetente miből adtak el a legtöbbet. Honnan lehet akkor ilyen adatokat megtudni? Konkrétan kíváncsi lennék most néhány magyar és külföldi albumra, hogy pontosan mennyi. Úgy, mint a Borlai Gergő 46-os példányszáma...
ZedIzDead Creative Commons License 2000.06.14 0 0 65
Hm-hm...azért nagyon bátor ember legyen az, aki beül abba a szakmai zsűribe...nem igazán lehet objektív egy ilyen válogatás. Lásd Ki mit tud vetélkedő.

[ZedIzDead]

Előzmény: Paff (64)
Paff Creative Commons License 2000.06.14 0 0 64
Egyébként nem is teljes elképzelhetetlenség amit mondasz. Lehet, hogy a cenzúra, pontosabban a szervezetiesített "öncenzúra" lehetne az egyik út.
Egyszerűen valamilyen elismert (akár komoly- ) zenészekből álló zsűri kéne, hogy értékelje kiadás előtt a kiadványokat, és ami nem üti meg a mértéket, azt nem lehetne Xezer embernél többet elérő médiumban leadni, vagy "gagyiadóval", "ízléskárosítási jutalék"-kal kéne terhelni, mittudomén.
Persz lehet, itt is korrupció lenne, meg befolyásolás, a "kívülálló" tehetségek még jobban elnyomódnának. De valami szűrő mégiscsak kéne, mert a népközönség ízlésficamossága minden képzeletet felülmúl.
Előzmény: SOWHAT (63)
SOWHAT Creative Commons License 2000.06.14 0 0 63
Van jobb ötletem: a igénytelenség ellenszéruma: teljes zenei diktatúra :)
playback fiu és lanyzenekarok betiltása,darido, zambo J, fenyo miki, kozso, ericaC ,Vip,tnt, stb. teljes munkassaganak ünnepélyes bezuzása majd elégetése :)
pespi chart,bravo tv müsörbeszüntetés....
popcorn,bravo cenzura...

na idáig jól hangzik ? :)

SOWHAT Creative Commons License 2000.06.14 0 0 62
Kiadók=régi bútordarabok döntik el mi kell a népnek-garnitura csere, vérátömlesztés kell, és ne csak rokonok lemezeit adjak mar ki...

Rádió,TV= azt jatszak amit a kiadok fizetnek,szal szart, még mindig nincs normalis radio station !!!! se normalis zenetv

Hallgatok= igénytelen bunkok, átnevelés kell,revolution action and stuff :)

Előzmény: Paff (61)
Paff Creative Commons License 2000.06.14 0 0 61
Testvérim azúrban!

Ez topic blugy blugy, világ meg marad, hami-hami?

Mostakkor underground-internet ellenállás zártkörű klub, passzív undor, avagy
csakazértis, hátha, tanítsunk, több énekórát, "Kiadó önszabályozó szakmai testület" ?

Vagy mi???

Paff Creative Commons License 2000.06.13 0 0 60
A Borlai az egy ilyen dzsesszbodos-zenész gyerek. Most 20 éves, (amikor a lemez megjelent 19 volt) de keggyetlenül tud. Kezd nagyon jó hír lenni, azt biznyos 46 db-os lemezt valami Pici ember progyúcerelte, asszem valami Presser G. vagy kicsoda...
Előzmény: MarK (59)
MarK Creative Commons License 2000.06.09 0 0 59
Jaja, "az ing cogni tó"-d benne van az email címedben... :-))))
Szerintem meg mégiscsak a Kiadóknak és a médiának kéne hatást gyakorolni. Belső változást a társadalomtól nem várhatunk, "segíteni" kell neki... :-)
Na mindegy.
Ki az a Borlai Gergő? Lehet, hogy jó, de valszleg az ő esetében akkor nem működött a "kampányolás", vagy mi. 46-nál a Shape is több lemezt adna el... :-)))
Előzmény: Paff (57)
grubi Creative Commons License 2000.06.09 0 0 58
bocsánat off leszek:
holnap x-peripheria fesztivál a supersonicban, Kábelagyúaknak kötelező megjelenés! és élő Pan(a)sonic fellépéssel. tutti nem hamburger lesz. jó hétvégét mindenkinek.
on
Paff Creative Commons License 2000.06.09 0 0 57
Ja. MarK ne szopass, itten lelövöd az ing cogni tómat ! :-)))
A döntési mechanizmus: Valójában ha belegondolsz nincs ideális döntési mechanizmus. IGen, 1 ember (kiadónként ugye) egy két tanácsadóval (Yes sir!) dönti el, és az ő ízlésében és üzleti megfontolásaiban kell bízni. Nem jó, de ha széles tömegeket kérdeznél ki egy-egy prdukcióról még sokkal silányabb lenne a végeredmény, higyj nekem!
És azért a kiadókba is szorult jó érzés, de hihhetetlen reakciósebességgel üt vissza a piac, és jön a bukta, vagy legalábbis kis anyagi siker.
LÁsd Populair, majd Neo (két különböző kiadó!) Up!, Royék, Warpigs, United, Borlai Gergő (az ő lemezéből, 46 azaz negyvenhat darab fogyott el!) Ezzel szemben ott éll a hatalmas Zámbó, Kozsó, Kozmix, VIP kasza. (Bár őket nem bántom, meg kell mondanom nekem nagyon bejön ez az "Al Capone mix" ha hallottátok) Szóval a kiadványok számarányában még sokkal jobb a helyzet shit és non-shit között mint a eladott összlemezszámot tekintve. De ez romlik, sajnos határozottan romlik. De meddig fog, és mitől nem, erre lenne ó választ találni. Nem jó válasz, hogy a kiadók kezdjék, mert láthatod (fent) próbálták-ják.
A szerzői jogok védelme szerintem elég jól működik, úgy értem azt sosem fogo tudni objektíve bizonyítani ha valahol felismerni véled az egyik dallamodat, de az ARTISJUS elég erős intézmény M.országon.
Profi menedzsment valóban nincs, mert éhenhalna. Ez egy kispénzű buhera-kapcsolatok ország, és ehhez mérten az csinálja jól, aki kispénzű buheramenedzselést folytat. Ebben viszont vannak nagyon profik.
Előzmény: MarK (56)
MarK Creative Commons License 2000.06.09 0 0 56
Piros pont bazze!!!! :-))
De nehogy má' lanyhuljon itt a "vita", hagy szícssssam egy kicsit. Hehe. Na szóval, jól beszéltek az előttem szólók, de azért nagyon könnyű lenne mindent a társadalom 99%-ra kenni... Szerintem.
Definició :-): Igény arra van, amire igényt teremtenek. Ebben igenis nagy szerepe van a Kiadóknak. Ha már sulykolásról beszéltünk, akkor igenis a médiákon kívűl "rajtatok", Kiadókon múlik a legtöbb. Mégiscsak Ti választjátok ki, hogy kinek legyen szerződése, lemeze, ésatöbbi. A rédió már csak ezek közül tud választani. Ok, értem a dilemmátokat, az én dilemmám viszont az, hogy vajh' ki dönti el, hogy mit adtok ki és mit nem? 1 ember? 1 csoport? Milyen szempontok alapján? Hány szűrő van? Kiváncsi vagyok a döntési mechanizmusra.
Ezeken a dolgokon (amiért a topicot is nyitottad) csak Te gondolkodsz, vagy tele van a Kiadó ilyen emberekkel?
Más. Szerintem lassan eljön az idő, amikor a publishing-ek szerepe megnő, vagyis a dalszerzői, ill. produkciós munkák "közvetítése" is fontossá válik. Jelenleg egyébként még azt is hiányolom itthon, hogy nincsenek profi managementek. Na mindegy.
Előzmény: Paff (52)
supertzar Creative Commons License 2000.06.09 0 0 55
De ha nem tesszük, akkor még minimális alternatíva sem marad, csak a látványmozi, a tátogós "zene" és a többi...
Előzmény: BahnScorper (54)
BahnScorper Creative Commons License 2000.06.09 0 0 54
Hiába tesszük... a normálisakat ugyan egységbe kovácsoljuk vele... de a birka tömeget nem tudjuk!
Előzmény: supertzar (53)
supertzar Creative Commons License 2000.06.09 0 0 53
Biztos nem fogalmaztam elég egyértelműen, dehogy értek én egyet ezzel, csak annyira nyilvánvaló, hogy merre tartunk mi is.
Én abszolút az oktatás fejlesztésének híve lennék, csak ehhez nekünk nincs elég erőnk.
Amit mi tehetünk, az maximum a saját értékrendünk még erősebb, még markánsabb képviselete, együttes erővel, összefogással. Ami a folyamatot persze nem állítja meg, de talán lassíthatja.
Remélem, így már nem tűnik úgy, hogy pártolom a tömeges butítást.
Előzmény: Paff (52)
Paff Creative Commons License 2000.06.09 0 0 52
Vagyis magyarul feláldozod a társadalom 99%-át, azt mondva "hál istennek, én nem tartozom oda, én tom mi a jó ők meg csináljanak amit akarnak"? Ne tanítsuk őket, oszt jóvan. De így egyre fogyni fog ám a "beavatottak" száma is, a te gyerekedet még nagyobb szarnyomás fogja terhelni mint téged, nem fejtem ki fova vezet ez.
Viszont lehet, hogy nem lehet semmit tenni, kapálódzás ide-oda, úgyis ez van? Ezért indítottam a topicot, mert nemtom mivan. Szerinted akkor hagyjuk a picsába, örüljünk, ha mi még látjuk mi a talmi és mi érték? (De szépen megaszontam, valaki aggyon má egy pirospontot baze!)
Előzmény: supertzar (51)
supertzar Creative Commons License 2000.06.09 0 0 51
Szerintem ez a tömegízlés vs. underground fejtegetés, ahová végül is megint eljutottunk, nem vezethet igazi eredményre. Leginkább azért nem, mert messze nem csak a zenei életről van szó, hanem magáról arról az irányról, amerre sajnos ez a társadalom halad.
A Time magazin egyik felmérése szerint az 50-es évek átlag amerikai tinédzserének szókincse még 50 ezer szóból állt, a mai átlag már elboldogul 10 ezerrel.
Nem szeretnék belefutni a Zed által sokat kritizált összeesküvés-elmélet dologba, de engedelmes fogyasztókat szerintem is csak úgy lehet kinevelni, ha az iskolákban nem pallérozzák túl az elméket. Attól kezdve pedig mehet nekik a tudományosan kiokoskodott reklám ezerrel, két buta sorozat meg három tátogó csapat között.
A grubi által felvetett underground összefogás legalább lassíthat, fékezhet ezen a folyamaton. Szerintem is ez az egyetlen út számunkra, legyünk akár rock/metal, akár prog. tánczene hívek.

BahnScorper Creative Commons License 2000.06.09 0 0 50
Paff, Zed!

Na igen, néha elragad a hév... nemcsak akkor ha utazok vele... :-))))))

Na, akkor lehet, hogy nem az igénytelenség a bűvös szó, hanem az ízléstelenség?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!