Számomra egy kisebb szenzáció ez a növény, ugyanis vadon nő. Valószínű magról kelhetett. Legalább egy telet túlélt. Ja és hogy hol? No, hát nem Horvátországban, hanem itthon!
A fűtetlen nyaralónkban szeretném teleltetni a leandereket, mivel olyan nagyok, hogy már nem tudom megoldani a hazaszállításukat.
Masszív téglaépületről van szó, normál ablakok. Van egy 200 literes műanyag hordónk, amibe tennék vizet a nyaraló vízmentesítése előtt és van olyan szivattyús öntözőkomputerünk, ami programozható, hogy hány naponta mennyi ideig adjon vizet télen az 5 leandernek, mindegyik cserepébe megy egy cső. A cserepek polisztirol lapon állnak és vettem fagyvédő fátyolfóliát, amivel betakarom őket.
Tudom, hogy nehéz kérdés így látatlanban, de szerintetek mennyi víz az és milyen időközönként, ami nedvesen tartja a földlabdát télen. Október és március közötti időre kellene megoldani az öntözést. Mit gondoltok?
Szia. Igen. A virága alapján Petit Red-nek tűik. Jellemző rá a nagyon sötét mélybordó szín. A pillák jellegzetesen hullámosak. A torokrész általában sötétebb mint például az Emile Sahut esetében. A Petit Red másik fő jellegzetessége hogy törpe növekedésű, sok elágazást nevel és inkább szétterülő a bokra. Levelei kisebb méretűek az átlagosnál. Persze ezt egy fiatal növényen nehéz megállapítani. Főleg úgy, hogy a kereskedelemben kapható leandereket gyakran törpítő szerrel kezelik, hogy dúsabb, elágazó, virágzó töveket kapjanak. Ennek a törpítésnek azonban elmúlik a hatása néhány hónapon belül.
Szia! Én csak a bugit,dipit tudom, hogy minimum 10 fok,ezek még nagyon nem azok az idők, eszembe nem jutna kockáztatni. Hibiket is majd csak akkor teszem ki.
Viszont volt itt téma,csak arra reagálok:
Én a leandereket márc.1 már vittem ki mint a sicc!:) Már februárban is készültem, csak egy két előrejelzést még kivártam.
Jajj nagyon szépen köszönöm az előző válaszod is, csak most olvastam és nagyon örülök neki,ez nagyon jó hír!!:)
Még nem költöztünk az új házba, aminek az udvarán a homokos földem lesz, ezért most az átültetéseket ejtettem meg. Biztos ami biztos, jó sok perlitet kevertem az általam készített földkeverékhez, így azt gondolom kiküszöbölhető a homok esetleges vízmegnemtartó képessége!:D Dehát ez fantasztikus hír,amit írtál,kellett most ez a megnyugtató jó hír, köszönöm szépen mégegyszer!!
Sziasztok! Nem vagyok egy nagy leander gyűjtő,de van pár darabom. Tavaly óta meggyűlt a bajom az atkákkal. Eddig nem is permeteztem őket és évtizedek is elvoltak nálam a leák minden gond nélkül. Mikor kipakoljátok őket szoktatok lemosóval ,rovarölővel,atka ellen permetezni? Megelőzés képpen is szoktátok őket folyamatosan szórni, vagy csak mikor úgy tűnik gond van vele.
Én kivittem 3-at, és pont aznap éjjel volt a -5 fokos fagy, amire azt hittem kibírható lesz nekik. Az egyik, gondolom ez szuperérzékeny lehet a hidegre sajnos megfagyott... A többi vígan élvezi a napot.
Ha így haladunk, nem kell már bevinni őket többet soha. :-( februárban 15°....
Nekem a legnagyobbak eddig is kint voltak, bebugyolálva. A vihar viszont teljesen leszaggatta róluk a takarást. És ha már ez történt, így is maradnak. A bent lévőkkel azért még várok