A Prodigy 2 . évada nálunk is egyben fog felkerülni, így akár egy nap alatt ledarálható lesz. Kicsit sajnálom amúgy, mert így nem lesz meg a várakozás izgalma, mint a régi szép időkben. :)
Az eredeti Enterprise modell, nem sokkal az elkészülte után, 1964-ben. Szerintem ennek ma az értéke felbecsülhetetlen lehet. Egy múzeumban őrzik jelenleg.
A magyar címeket nem tudom, de igen, ez egy fantasztikus epizód. Az összes színész nagyon jó itt, Shatner az önmegsemmisítéses jelenetnél egyszerűen fantasztikus, a Spock és Kirk értetlenkedő reakcióját imádom, amikor elmondják nekik, hogy miért kell Lokai-t ennyire üldözni. A rendezés is fantasztikus, például amikor Lokai a bolygójáról beszél az egyik tárgyalóban és csak félig van nyitva az ajtó vagy a megsemmisítéses jelenetnél a közeli felvételek.
A rész politizál, de mindezt nagyon magas színvonalon teszi, egy csak science-fictionben megvalósítható szemléltető példán keresztül. Ez a klasszikus megbékélés-párti, polgárjogi antirasszizmus, amely a valós életre érvényes megoldásban hisz, mely szerint együtt kell élnünk, amihez az addigi elnyomóknak az irracionális hiedelmeiket, előítéleteiket, az addigi elnyomottaknak pedig a revans iránti vágyukat kell feladni, hogy a gyűlölködésnek vége lehessen, mert ha nem teszik, az a társadalmi összeomlásban és az örök polgárháborúban ér véget. Sajnos nem tanultunk belőle semmit...
"A speciális relativitás elmélete tényleg már alapból nem engedi, hogy a tömeggel rendelkező tárgyak elérjék vagy meghaladják a fénysebességet a normál térben."
Érdekes módon a fotonnak is van tömege és mégis pont fénysebességgel halad. :)
"Nnomost, az idő a sebességgel arányosan nyúlik, ugye... azaz mennél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik a mi saját időnk."
Nem, ez csak fénysebességig, "normál térben", azaz a Trekben impulzushajtóművel érvényes. A speciális relativitás elmélete tényleg már alapból nem engedi, hogy a tömeggel rendelkező tárgyak elérjék vagy meghaladják a fénysebességet a normál térben. De hát tudjuk, hogy a warp drive mögött pont az az elképzelés, hogy magát a téridőt hajlítják, görbítik, létrehozva egy buborékot az űrhajó körül, ahol a téridő a buborék előtt összesűrűsödik és mögötte kitágul. Ilyenkor a buborékon kívüli megfigyelők számára úgy tűnne, mintha az űrhajó gyorsabban mozogna a fénysebességnél. Azonban, mivel maga az űrhajó nem mozog a térben gyorsabban, mint a fény, hanem a tér körülötte mozog, a szokásos relativisztikus korlátozások nem vonatkoznának rá. A buborékon belül egy helyi normál téridő környezetben maradnánk, azaz nem tapasztalnának semmilyen rendkívüli idődilatációs hatást, mivel nem mozognának a téridőn keresztül relativisztikus sebességgel, ehelyett maga a téridő mozogna. A térhajómű valójában nem mozgatja a hajót, csak a teret hajlítja.
Kellenek a töltelékrészek, hogy meglegyen az epizódszám. Ma már sokkal kevesebb részből áll egy évad.
Szerintem sokkal jobb volt addig, amíg több részt kellett gyártaniuk és nem a szemünket kiütő látványra ment el a pénz. Ma már nem tudják kifizetni a hosszú évadot a mai költségek mellett. A TOS első évada még 29 részből állt.
Az lehet, hogy sokan ezeket "töltelékrésznek" tekintették, de én ezt máshonnan közelítem meg:
1. Mitől lesz "nem töltelék rész" jó? Szerintem attól, hogy a karakterek, akik a sorozatban szerepelnek, szerethető, sőt már megszeretett karakterek, akiknek törődünk a sorsukkal, akiket láttunk már mindenféle helyzetben, bohóckodni, inni, enni. Szép lassan megismertük őket, szép lassan egyre összetettebb jellemekké váltak előttünk. A Strange New sorozatban már a harmadik epizódban azonnal arról van szó, hogy mennyire tragikus a sorsuk, nekünk pedig már akkor együtt kéne éreznünk ezzel, amikor még azt sem tudjuk, hogy kik ezek. Azonnal fel kell csavarni 1000-re a drámát, mert csak 8 vagy 10 rész van. És persze tudom majd lehet azzal jönni, hogy Sisko felesége is meghal a pilotban, csakhogy attól még bőven ad időt sorozat, hogy lássuk Sisko-t hétköznapibb, kisebb kaliberű ügyek közben, meg szórakozni, viccelni, a fiát nevelni. És ezért amikor már a Domínium jön, akkor egy szinte családtagnak számító valakiért izgulunk. Ezzel szemben a szegény Laan levű karakter csak a második évadban kezdett a teljesen nihilista mocsárból kilábalni, kb. amikor az alternatív Kirk-be szerelmes lesz, azok az első olyan pillanatai, ahol nem csak a terminátor "erős nőt" látod, de hát addigra már végignéztünk egy csomó részt mindenféle csatákkal, ahol a jellegtelen karakteréért izgulhattunk. A töltelék részek kellenek, hogy legyen idő minden karakternek levegőzni, mindet lassan, fokozatosan elmélyíteni, mert különben egyszerűen nem fogunk tudni soha úgy érezni irántuk, mint a régi karakterek iránt.
2. Ha nincs pénz a nagy akciójelenetekre, akkor kénytelenek mindezt írói minőséggel pótolni. A legjobb Star Trek részek közül egy csomó pont azért született, mert nem volt pénz valami idegen bolygó megjelenítésére és arra ösztönözték az írókat, hogy írjanak "bottle show"-t. Ott ugye író minőséggel kell eladni az epizódot, hogy érdekes legyen úgy is, ha egy tárgyalóteremben zajlik az egész. A DS9 első évadjának legjobb része, a Duet is így született. Nagy kár, hogy manapság rengeteg író inkább csak kitalál látványos jeleneteket, amiket meg lehet animálni és majd akkor megírjuk úgy, hogy része lehessen az epizódnak. 10 rész elég egy filmre, egyetlen történetre. De arra már nem, hogy egy 6-8 karakteres gárda emellett szerethető legyen. Az a Star Trek formátum nem működik évi 8 résszel, ha már annyira nem akarják a klasszikus Trek-et, akkor nem kéne azt sem elvenni belőle, ami a régiben jó volt. Nem kell egy 8 fős legényég, akikre sosem lesz elég idő a 8 részes történet mellett. Akkor legyen a központban mondjuk 3-4 ember, mint a The Expanse-ben.
Folyamatosan azt érzem, hogy Kurtmanék egy svédasztalnak hiszik a Star Treket, hogy azt vesznek ki belőle amit akarnak és nem kell semmi, amit nem akarnak. Hogy lehet használni a Kirk, Spock, klingon, tribbli, Enterprise, Vulkán, stb. neveket, mert az hozza a nézettséget, de nem kell figyelembe venni az ezekhez tartozó világépítés során lefektetett szabályzatot, ami hihetővé tesz egy kitalált univerzumot, mer' hát akkor hogy lehet "kúl end edzsi" sorozatot csinálni belőle, ami megfelel a Tiktok aktivisták szintjének? A régi Trek közönsége kifejezetten intellektuális közönség volt, de hát ugye a CBS nem szereti a gondolkodó embereket.
"Egyrészt, a galaxisunk ugyebár nem 2 dimenzióban van, vagyis semmi értelme elhelyezni ezeket az államalakulatokat úgy, mintha földi országok lennének, ezeknek 3D ábráknak kellene lenniük, egymást "átfedve" egymásba nyúlva. "
Azért a forgás elég jól ki tudja lapítani a gömböt. Márpedig forgás AZ van! És így egyszerűbb is ábrázolni egy olyan, alapvetően kétdimenziós eszközön, mint egy képernyő, vagy egy papírlap.
Engem más "aggaszt". Mégpedig ez:
"A Voyager 75 000 fényévet 75 év alatt tett volna meg, akkor mennyi időbe telik az egyik oldalról a másikig elmenni egy ilyen nagy Föderációban?"
Nnomost, az idő a sebességgel arányosan "nyúlik", ugye... azaz mennél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik a mi saját időnk.
Ebből viszont az következik, hogy belülről nézve a külvilág felgyorsul.
Node akkor a hetvenöt év az kinek hetvenöt év: a Voyagernek, vagy a világegyetemnek?
Ha a Voyagernek, akkor az azt jelenti, hogy mire náluk eltelik a 75 év, addigra kábé már se Föld nem lesz, se Naprendszer, de tán még Tejút se: a Világegyetemben évmilliárdok telnek el, mire a Voyager hazaér.
Ha viszont a Világegyetem idejében élve 75 év az a 75 év, akkor a Voyager belső órája szerint kb. pár másodperc alatt itthon is vannak.
Ezt a képet mindig is utáltam, megmondom őszintén.
Egyrészt, a galaxisunk ugyebár nem 2 dimenzióban van, vagyis semmi értelme elhelyezni ezeket az államalakulatokat úgy, mintha földi országok lennének, ezeknek 3D ábráknak kellene lenniük, egymást "átfedve" egymásba nyúlva. Hiszen kb átlag 1400 fényév "vastagságú" a galaxisunk, tehát a Voyagernek is másfél évbe telne az tetejéről eljutni az aljára. És hát mindenképp 3D-ben kell lenniük, különben hogy lehetne egyszerre föderációs-romulán, föderációs-klingon, föderációs-kardassziai, klingon-romulán, kardassziai-klingon és romulán-kardassziai határ is egyszerre? Ez egyszerűen ilyen 2D képen lehetetlen volna, pedig mindegyikre van egyértelmű utalás a sorozatokban.
Ami még nagyobb baj, az a méret. Az ezekhez hasonló képeken mindig úgy rajzolják fel, mintha a Föderáció nagyjából a galaxis nyolcadát töltené ki, vagyis kb. az Alfa és Béta kvadráns felét. De hát ez egyszerűen lehetetlen. A Voyager 75 000 fényévet 75 év alatt tett volna meg, akkor mennyi időbe telik az egyik oldalról a másikig elmenni egy ilyen nagy Föderációban? Pedig mennyiszer látunk olyat a sorozatokban, hogy a határról a Földre napok alatt jutnak el hajók vagy akár a romulán vagy klingon főbolygóra is pár nap alatt. Ezek alapján meg úgy néz ki, mintha 20-30 évre lenne a Földtől a Romulus vagy a Vulkántól a Bajor. Pedig ez nyilván nem így van. Ráadásul minek kell akkor a féregjárat, ha ilyen gyorsan jutsz egyik kvadránsból a másikba?
Persze vannak még ellentmondások ezek nélkül is, pl. hogy a ST5-ben hogy jutnak el pár nap alatt a galaxis középpontjába, de ezekre még lehet kifogást találni, hogy hihető legyen, pl. egy olyan általánosan használt térjelenséget, amit nem is említenek, ami oda vezet, de aztán összeomlott pár év után és ezért onnantól nem használták. Erőltetett, de még elfogadható. Viszont ezekre a képekre már lehetetlen ilyet találni, mert nem egyszeri eset, hogy a határtól hirtelen hazaértek. Biztos meg lehetne csinálni alaposan, figyelembe véve a Memory Alphát is, hogy 3D-ben hogy nézhet ki kb. az egész. De az biztos, hogy nem így.
Nyilván a földi térképek síkban rajzolt mivolta miatt nem gondolkodnak több dimenzióban a készítők.
Köszönöm a kiegészítéseket, többé-kevésbé én is így értettem, talán néha nem egyértelmű a kontextusokból, s már fáradt voltam átnézni, illetve egyes helyeken lerövidítettem, ne legyen olyan hosszú.
Valóban szubjektív lett ez az összefoglaló értékelés. Az Érdekességek a sorozatról fejezet egész jó lett. De úgy tűnik, egy-két fontos dolognak nem néztél utána. DS9 - kiegészítés, helyesbítés - (A féregjárat mellé kormányozzák a DS9 állomást, nehogy a kardassziaiak kezére kerüljön.) - Jadzia nem ember, hanem trill. - A jem'hadar katonákat tenyésztik, a vortákat klónozzák. - Nem minden trill alkalmas a szimbióta befogadására. - ... Alaexander. Enterprise-beli...? TNG-beli. - Gul Dukat a lánya halála után kattan meg. - Az Alfa kvadránsban nagyobb részt és a Béta kvadránsban van a Föderáció. A Béta kvadráns nagy része a klingon és a romulán birodalom.
Kellenek a töltelékrészek, hogy meglegyen az epizódszám. Ma már sokkal kevesebb részből áll egy évad.
Ez a sorozat párhuzamosan ment a TNG utolsó két és a Voyager első 5 évadával. Így nézve (ahogy eredetileg is vetítették Amerikában)(csillagidő szerint) az igazi, hiszen a másik sorozatokhoz kapcsolódó epizódok is vannak. Közben voltak a mozifilmek is. 7. film után kerül át Worf a DS9 állomásra. 8.- az új egyenruha megjelenik a DS9 sorozatban. 9. - a DS9 7. évadjában játszódik.
Mi is tartottunk egy rövid előadást a DS9 sorozatról. Miközben gyűjtöttem az érdekességeket, akkor jöttem rá, hogy milyen sokrétű ez a sorozat. Pedig nálam a kedvenc Star Trek sorozatok közül nem ez áll a lista elején.
Nem volna ez rossz írás, meg látszik az időbefektetés, de kár, hogy a "saját meglátások" egy része csak valami felszínes, odaszúrt megjegyzés. A The Visitor című drámáról annyit írni, hogy "a következő rész egy nagy marhaság, csak a bosszantásra volt jó" egy dolog, bár némi tartalmi érvelést a véleményed mellett elviseltem volna.
Mégis érdeklődve olvastam egészen addig, amíg el nem jutottál a Rejoined "kritikáig", amivel kapcsolatban addig jutottál, hogy "nem szerelmesként kell újra találkozniuk, ezt csak a mai amerikai háttérerők erőltetik", amire meg mi nem voltunk kíváncsiak, tudod a Star Trekről akartam olvasni és nem egy Origo cikket, talán neked sem ártana kevesebbet, hogy megértsd miről is szól ez a rész. Mindenesetre ez a megjegyzés nem kevésbé visszataszító, mint amikor a Discovery-ben felrobban a férfi, aki visszaszájal a főszereplő nőnek. Kár, hogy egyik oldal szélsősége sem látja a különbséget a kettő között.
Végre elkészült 1 év alatt a cikk a DS9 -ről. A végén kicsit húztam az időt, hogy már az "új" oldalamon jelenhessen meg, mivel a blogspotos blogot átköltöztettem saját tárhelyre és domainre.
Akármennyire tömörítettem a jegyzeteket, így is jó hosszú írás lett. Igyekeztem az összes fő és mellékszereplőt bemutatni, valamint az összes évadot - utóbbiakat persze saját meglátásaimmal. Ez jó volt, ilyen már nem lesz, nehéz volt elbúcsúzni tőle... Hálás vagyok, hogy láthattam. (Még a Voyager sorozat vissza van, aztán már nem állok neki ekkora munkának :) )
A mai Star Trek-el nem az a baj, hogy politizálnak, hanem, hogy pont hogy nem politizálnak. Ez inkább 14 éves tumblr "aktivista" kislányok magamutogatása, hogy "juj de megdöglik az a fehér férfi aki beszól egy fekete nőnek" és ezen lehet élvezkedni. Ez kb. Tarantino - szerintem pocsék - történelmi filmjeivel egyenértékű, amik arról szólnak, hogy "hogy lett volna igazságos történni a történelemnek, hát így ahogy a szemét nácik/rabszolgatartók/Mansonék megjárták" és megy a soha nem nem történt bosszún élvezkedés a történelmi tragédiák komoly feldolgozása helyett. A valódi politizáláshoz szükség lenne egy bizonyos szintű kulturáltságra, történelmi és irodalmi műveltségre, ahogy a régi sorozatok is minden űrhajó meg fegyver meg érdekes maszkkal megcsinált idegen lény mellett számomra sokszor adtak megvilágító erejű katarzist a történetbe ágyazott üzenetek átadásával komoly társadalmi, politikai és filozófiai kérdésekkel kapcsolatban, tudnék sorolni epizódot ami fantasztikusan jártja körbe az elnyomás természetét, a boszorkányüldözések kérdéskörét, a halálbüntetést, az eutanáziát, a népirtások feldolgozásának ügyét, a tudomány és vallás kapcsolatát, a szólásszabadság ügyét, a háborúk természetét, az előítéleteket, a segítő szándék hátulütőit, a beavatkozás-be nem avatkozás kérdéskörét és még ezernyi komoly, értékes gondolatot mutatva be. Ez volna a science-fiction műfaj valódi lényege. De Kúrtzman és társai szerintem még egy képregényt sem olvastak még életükben.
"Ha nem lesz penz, még ilyen (jelzok torolve) ST sem lesz"
De nincs is. Attól nem lesz valami Star Trek, hogy ráírom, hogy Star Trek. Hisztis 30 éves testbe zárt 15 éves tinik ripacskodása meg ugrabugrálása nem Star Trek. A Star Trek-ben profi szakemberek végzik a munkájukat, tudósok, katonák, diplomaták, mérnökök végeznek kiadott feladatokat. Vannak persze poénok, humor, de ettől még a főszereplőink komoly szakemberek. Aki egy Star Trek forgatókönyvbe beleírja a "cool", a "dude", a "Yayyy", a "Ex-beee", a "J.-L." és hasonló kifejezéseket, azokra szívesen küldeném rá az Obszidián Rendet.
Aastha már válaszolt is. :) Szépen megfogalmazta magyarul a sablonszöveget, vagy ilyen jók már a fordítóprogramok, de a 2. évadról semmit nem írt, csak hogy az első elérhető náluk (hát köszi, ezt én is tudtam).
A Netflix még ennél is szűkszavúbb volt, csak linkeltek néhány cikket a Súgójukból, és írták, hogy vegyem fel velük a kapcsolatot. Az e-mail írás nem számít annak ezekszerint. :)
Úgy néz ki e-mailt írni ezeknek időpocsékolás, mert semmi konkrétumot nem tudtak válaszolni.