Most pillanatnyilag csak jegyzem a reakciókat, a szóbeli vizsgán akarom felhasználni őket a dolgozat megvédéséhez illetve önkritikának, meg persze mint a ti reakciótokat.
Jó ötlet az, magadat kritizálni a védésen? Nem elég, ha ők teszik? :)
(Azért is kérdeztem, hogy mennyit fog a dolog változni, hogy ha esetleg mégis nekiállok betenni a lábjegyzeteket valahogy a HTML formátumba, akkor ne derüljön ki másnap, hogy már nem is az a dolgozat a dolgozat. (-: )
Most pillanatnyilag csak jegyzem a reakciókat, a szóbeli vizsgán akarom felhasználni őket a dolgozat megvédéséhez illetve önkritikának, meg persze mint a ti reakciótokat.
Új változat, mint mondtam, kb. egy év múlva várható - pillanatnyilag antropológia-elméletet kell tanulnom, meg kutatási tervet írnom a másik témámmal (utazási irodalom) kapcsolatos ösztöndíj-pályázathoz, bocsánat.
"second mester! " :) ez is szép szókapcsolat, de talán kicsit túlzás. Köszi! :)))
Gondolom a lábjegyzetek visszaillesztése csak munka kérdése, egyszóval nem ügyesség, hanem munka kérdése... ha lesz kis idő megpróbálkozom vele... ha... :)
Sec.
Azt még nem mondtad, hogy készül-e az anyag átdolgozása, vagy majd csak a könyvnél használod fel az itt kapott visszajelzéseket.
A html-formátumot pipi elkészítette már, de elvesztek a lábjegyzetek. Ha valaki meg tudja oldani lábjegyzetestől, megköszönöm - nekem is lehet küldeni bagolymondja@yahoo.com-ra vagy egyenesen Wágnerúrnak az iszoldába, ő szívesen kicseréli (ha kitalál az asztal alól éppen).
Azt hiszem, annak a japán utazásnak utána kéne néznem, eddig bevallom ignoráltam a dolgot... Amit írsz, az már érdekes így.
MOst már nem tudom átírni, már rég (3-án) le kellett adni - jövőre lesz új változat, pontosabban ennek az évnek a vége felé most már.
Az igaz, hogy egy nagyképű alak vagyok, de nem ebből a mondatból kell ezt eredeztetni - egy szigorlati dolgozat (amit talán egyébként meg is jelentetnek valahol) azért kicsit tudományos mű... Nem?
Há' jobb is lenne egy HTML változatot csinálni, akkor azt is bepakolom az Iszoldába és akárki olvashatja mindenféle Wödör nélkül, mer'hogy abba' a sok Söröt lehet hozzávalónak tárolni... :)))
Én csak laposan kuszok be a topicba a sok nagy név közé.
Belekukkantottam a műbe, szövegszerkesztésében még valóban fejlesztendő. Tudom, ezt már mondták. A HTML-formátumban segíthetek, ha akarod Bagoly, írj egy magán mailt a bpoka@kum.hu-ra.
Tartalmi téren még nem olvastam, véleményt majd később.
BagolyMondja sztrovacsek, pislogj csak be a bajai atyafiakhoz... má' sokféle "klub a klubban" alakult itten, de ez valami egészen más... mindenféle Tasztaltól távoli politikussokat is bepaliztak egy Tasztal alatti beszélgetésre, mer'hogy ennek itten úgy lácc má' súlya is van... hhhhh... mostan gyorsan arrébb mászok, mer' még agyonnyom.... :)))
Részemről a megtiszteltetés, hogy a szakdolgozatod(?) részleteiről beszélgethetek veled!
Nyelvészetről és arról, hogy az antropológiai elemzés elég teret kap-e vagy sem: te vagy a szakember, én annyit konyítok hozzá, mint hógolyó a parkettázáshoz. Úgy éreztem... te meg tudod! Nagy különbség! :)
Nyírő: Lehet, hogy rögzíteni kellett a távozását, de miért csak azt? Ennél szerintem sokkal fontosab információk kívánkoznának ide...
"ne feledd, hogy egyes igen fontos nyelvészeti elméleteket antropológusok hoztak össze" Ezt köszönöm! Ezek szerint kinézted belőlem, hogy hallottam már e tényről... pedig sikerült újat mondanod... :))
WE <--> WELL: Ha a szervezet két néven is ismeretes, akkor az elején is célszerű lenne erről megemlékezni. (úgy emlékszem az lején csak a WELL forma szerepel...)
Kipontozás. Véleményünk továbbra is eltér. Ha az egyetemen így tetszik jobban, akkor ezt kell alkalmazni. A Word egyszerűen nem mérvadó szerintem ebben a tekintetben , mert nem tud gondolkodni, nem tud különbséget tenni szövegkörnyezetek közt. (Nekem aláhúzta azt, hogy őszintén szólva. Közölte, hogy ez sablonos kifejezés. Mondtam neki: anyukádat! (-: )
Moderáció: Ha kicsit összeszedetteb lenne a szerkezet, talán találnál olyan fejezetet, aminek részeként a modráció tárgyalható lenne. :)))
A japán utazás szintén azért lehet érdekes, mert olyan emberi viselkedést - ez a lényeg, nem? - mutat itt a Tasztalon, amit kint az utcán ugyanazok az emberek nem mutatnak feltétlenül. Szerintem itt olyan emberek is adtak Happének súlyos ezreseket, akik 50 Ft-ot nem adnának egy Fedél nélkülért.
Összességében azért nem "kötözködök" veled tovább, mert arra a célra, hogy a Tasztalról sosem hallott tanáraid száámára írj dolgozatot már most is jó az anyag... nekünk, akik amúgy jól ismerjük itt a dörgést, úgy is mindig lenne, valami hozzáfűznivalónk, kritikánk...
(Ha ambicionálod, ebből összejöhetne egy könyv (-: csak találj valakit, aki kiadja..)
Kérdésem: fogsz még a dolgozaton alakítani, vagy sürget a beadás?
Egyelőre csak a topicba néztem bele, majd ha a dolgozatot is olvastam arról is írok, ha lesz mit:)) Annyi már most is bizonyos, hogy a szerző nem szenved túlzott önbizalomhiányban, különben nem esett volna ki az alábbi mondat a billentyűzetéből: "A lábjegyzet meg afféle szaktudományos bla-bla - ne feledd, hogy ez egy egyetemi dolgozat, szóval egy tudományos mű ."
Köszönet a jóindulatért meg a sok okos dologért, komolyan mondva sokmindent tanultam, és rögzítem a dolgokat a reménybeli következő verzióhoz.
second volt először, tehát válaszok előbb neki:
Nyírő mesterünkről rögzíteni kellett távozását - szerepét külön most (még) nem szándékoztam taglalni. De tervezem, hogy a következő verzióban lesz vele egy interjú, már ha beleegyezik.
A nyelvezetről mint kommunikációs eszközről ez volt a minimum - nagyon is része ez az antropológiának, ne feledd, hogy egyes igen fontos nyelvészeti elméleteket antropológusok hoztak össze (Whorf-Sapir hipotézis a nyelv-meghatározta gondolkodásról pl.). A kipontozás sajnos kell, sőt, a Windows mondta, hogy nem írjam ki a segg-et, mert nem illik (nem vicc!). De nem ezért nem írtam ki - nem szükséges.
Az "önjelölt kultúrhérosz" dicséréséért köszönet. Az idegen szavakat igyekeztem a minimumra redukálni, de van egy elkerülhetetlen hányad. IMHO még nem érthetetlen - azért ez egy tudományos dolgozat!
A WE természetesen WELL, hívták WE-nek is néha, innen a zavar.
A moderáció helye talán nem a legjobb, tudom - nem tudtam máshova terelni, és külön részt nem akartam neki nyitni. Elméleti szintre is emelhettem volna, de akkor elszakadok a tasztal moderáció-vitájától. Nehéz dolgok ezek... Tudom, hogy van hozzászólás-törlés és nick-törlés - én írtam is mindkettőről külön, nézd csak meg!
És az egész kérdés iszonyú sikamlós, nem kérdéses, hogy vissza kell még térni rá, mert helyenként valóban sommás voltam - de így is be kellett fejezni valahol. Igen, az Internettót is gyorsan elintéztem, elöntött egy kis szubjektivitás valóban.
Hogy a saját szubjektív élményeimet belevegyem? Talán majd a könyv-változatba, az olvashatóság kedvéért... :-) MOst még nem tartun kott.
A NickNaptár jó ötlet, nem gondoltam bele - köszönöm. A Japán-utazásról eccerűen nem tudtam, utánanézek - de nem hiszem, hogy ez különösebben releváns. És nem vagyok szociológus!
Levelezőlistás megjegyzés jogos.
Hogy kevés lenne antropológiailag a tasztalról? Ehhez nem tudok mit szólni... Valószínűleg más dolgok lennének neked újak, mint azoknak, akiknek ez szól, mármint a tanáraimnak, nekik egy másik bevezetés kell. A szerksztetlenség talán valós, de még mindig jobb, mint sok, általam ismert híres-neves műben :)
A tasztal kiegészítő személyeit valóban elfelejtettem, és tényleg csak kevéssé tárgyaltam, hogy milyen hatása van a tagoknak a dizájnra. Megjegyzés elfogadva (ez is).
Akkor jöjjön kaviat mester!
A talikról l. lejjeb a megjegyzéseimet, szóval nagony nehezen kezelhetőek kutatásilag. Konkrétabb topicelemzések a következő változatban lesznek, bár én főleg az önelemzésre koncentrálnék ott, ezért jó SmartAss topicja.
A nullázás IMHO nem csak verseny, és a totális társadalmi tény-változatot nem engedem elvetni!
Ja és hogy a fél évvel ezelőtti változathoz képest jobb? Ez volt a feladat, nem? :)))
Másokra azért nem válaszoltam neked, mert ott van másutt a válasz már, nem baj?
jaja én pl sokáig nagy moderáció ellenes voltam, egészen addig amig valami majom tele nem floodolta a Public Naplót /ez még a 98as volt :)) / valami teljesen oda nem illő origos cikkekkel, oszt egy mail után a moderátor pedig kitakaritotta /mondjuk nehezen vett rá a lélek hogy panaszkodjak, de a hiúság győzött mivel arra gondoltam hogy ha szétmegy a topic, akkor a barátaim nem fognak benézni/..
Azt, hogy a Törzsasztal életében speciális szerepet játszó "egyedekről", technikusok, szerkesztők, moderátortok és a többi mezei tag hozzájuk való viszonyáról is lehetne egy kicsit beszélni. Törzsasztal fejlesztési javaslatok topic... design váltások.. stb...
Mennyire meg volt minden bocsátva, amikor nagy elszállások voltak; én pl. nem emlékszem, hogy Kekinek a vérét akarta volna valaki venni, pedig egyszer kétszer voltak bosszúságok. Szerintem ez különleges.....
jamég: ugyan folyamatosan veszexünk a lassuság, a mentések hiánya, az elszállások miatt, de azért csak van némi 6ásunk a program fejlesztésre - bár keki mester azóta se igazitotta meg a legördülö forumlistát, az én felbontásom mellett nem látszik :(.. :))..
bagoly mester jó lesz ez... észrevételeim: igenis komoly alakitó 6ása van a taliknak a tasztalra /nem akarok hazabeszélni, de a hócsaták után igen csak jól eldumcsiztunk elemezve az IRL eseményket../ kiemelném azt az izgalmat ami akkor éri az embert, amikor új kupac fénykép kerül fel az iszoldába az épp lefutott taliról és izgalommal keresi magát a képeken.. van 1 - 2 régebbi topic amikre kicsit részletesebben is kitér7nél /most nem magamra gondltam, hanem pl társkereső tapasztalatok, ds9rulla barátom starwars topicját - a Matrixot szintén nem mondom mer megint hazabeszélnék (amúgy nem hittem volna hogy 100ig elmegy) :)/. a 0ázás: az az igazság hogy kicsit belemagyarázósnak tünt a tiltakozásos elméleted. a 0ázás szerintem egyszerüen verseny és kész. na most erre sokat tiltakozni fognak, de a frappáns 0ázás még tekintély parancsoló is lehet. én pl imádom originalqszi 0iát :).. kicsit jobban ki lehetne térni a nickmajomkodásra /ja a nevemet akár ki is ír6od :). végülis kevés "]"-os aláírás van.. / azaz igenis komoly háttere van a több nicknek, és bizony vannak olyan többnickü emberek, akik mindegyik komolyabb életü nickjükkel magukat válalják pl: Wágner úr - Zaturek Manfréd.. internetto: elmondtál pár jellemző dolgot, de nem kötötted össze. mire gondolok: az elején emlitetted a moderációt, de nem emlitetted a rossz moderáció miatt indexre menekülő internettósokat.. továbba azt, hogy amint úgy ahogy rendeződik odaát a helyzet az itteni topic el kezdett süllyedni.. /aztán hogy rendeződik e tényleg az egy másik kérdés/ ja és tudtommal nem szünt meg soha a politika forum a nettón, csak néha elnéptelenedik. emlithetted volna a tabula rasat is, azaz a netton végrehajtott "mindent törlünk" próbálkozást a rend csinálásra, bár helyesen utaltál az autoriter szemlélet hibájára. mindent összevetve sokkal kerekebb a tanúlmányod mint a fél évvel ezelötti verzió volt :)))..
Elolvastam a dolgozatot, és ha szabad, élnék néhány megjegyzéssel. Közben jegyzeteltem, próbálok aszerint haladni.
A 37. lábjegyzet azt taglalja, hogy a közelmúltban mondott le Nyírő a főszerkesztői posztról. Szerintem ennek az információnak ebben a munkában semmi keresnivalója. Nyírőről, mint igen csak meghatározó figuráról inkább a múltja és akkori munkássága okán kellene szótejteni. ABCD, Internetto tittiritti...
Valahol a dolgozat nyevlészeti részében (nem egészen értettem, hogy egy antropológiai tárgyú munkában miért kapott helyet egy ilyen "terjedelmes" nyelvészeti rész, de lehet, hogy én nem értek a dologhoz) olyan kifejezések szerepelnek, hogy "szétröhögöm a seggem", ill. "bazd meg", de mindkettő kipontozott formában. Szerintem egy tudományos dolgozatban ez nem feltétlenül szükséges. Tárgyilagosnak kell lenni, itt a b+ nem azt helyettesíti, hogy b pont-pont-pont meg, hanem azt, hogy basszad meg, bazdmeg, stb. (Képzeld el, hogy valaki nyelvészként a szlengről ír dolgozatot; ott sem csupa pont-pont-pont a szöveg.)
:) Én is találtam egy helyesírási hibát. A "Közösségi jegyek..." fejezetcím előtt a valószínűleg szóról lemaradt a g betű. :)
Találtam egy olyan szókapcsolatot, ami annyira tetszik, hogy a mestereim már dolgoznak a márványba vésésen! :) "...önjelölt kultúrhéroszi szerepbe helyezkedett..." Ez gyönyörű, imádom! :) Mindazonáltal itt jegyezném meg, hogy talán egy egy helyen felesleges volt az idegen szavak használata. A tudományosság nem az érthetetlenséget jelenti. Kérdés persze, mit gondolnak erről a tanszéken. :)
Valahol az 58. lábjegyzet körül (után?) van egy szövegrész:
"a nagy klasszikus WE-ben..." itt a WE az nem WELL akart lenni? Előtte arról volt sokszor szó.
A moderáció. Nekem "nem tetszett", hogy a moderáció és története részletezése a tagok eltávozása, elhalása dolgainak ismertetésében kapott helyet. Jó lett volna annak önálló helyet találni a dolgozatban. Itt van valami, amit vagy én nem értettem meg, vagy te irtad rosszul. A kimoderálásról úgy írsz, hogy azzal a nick, a tag megszünik, holott a kimoderálás az esetek nagyobbik részében csak a hozzászólás törlését jelenti. Szerintem ezért is értelemzavaró, hogy a tagok eltávozása részben fejted ki a moderációt.
Aztán moderáció ügyben azt is írod. "A virtuális szabadság sérült..." Ezt a megjegyzést kicsit sommásnak tartom. Sérült annak a szabadsága, aki olyanokat akart írni, a többiek elé tárni, amit a moderálási (és amúgy egyéb) szabályok nem engednek meg, de nagyobb lett azoknak a "szabadsága", akik nem óhajtották elviselni a ezeket a hozzászólásokat, ők szabadabbak lehettek, szabadabban olvashatják a topicokat, mert kevésbé kell attól félniük, hogy eg ilyen nemkívánatos hozzászólásba ütköznek. Talán kicsit árnyaltabban kellene ezt a kérdést kezelni. Mit gondolsz?
Internetto kontra Index. Az Internettora vonatkozó megjegyzéseidet szintén kicsit sommásnak éreztem, és talán abba a csapdába estél, amiről a dolgozat elején te magad is írsz, hogy nem tudsz a témára kellő távolságból tekinteni. Tudományos szinthez több objektivitás szükséges.
41. lábjegyzetben "...ugyanúgy nem tudunk megállapításokat tennünk,..." nyilván tenni kellene a tennünk helyett...
Amint SmartAss is felvetette, jó lenne, ha több helyet kapna a dolgozatban a Törzsasztal tagjainak motivációja, motivációi. Miért járnak ide, miért maradnak itt (azzal részletesen foglalkozol, hogy miért mennek el). Itt talán meríthetnél jobban a saját szubjektív élményeidből. Milyen "szívdobogás" megnézni a topicodat, hogy ki mit írt bele. Miért? Stb... persze ez talán inkább pszichológia, de esetleg érdekesebb lehet, mint, hogy hogyan lehet karakteres képernyőn rózsát küldeni.
Említed, de szerintem jeletőségén alul azokat a topicokat, amik a sokezredik hozzászólást megérve akár évnél régebbi darabok: Szülás terhesség 1-2., Épitkezés, felújítás..., Szerelem (kapcsolat) vége... Van róluk szó, csak azt vártam, hogy a topicok jelle alapján is kicsit megcsócsálod az ide írók szándékait. Nagy topicok, 3000 hozzászólással az örök témákról (szerelem, család), illetve "beszélgetéssel" (asszociáljunk, public napló, láthatatlan légió); felháborodások, felcsattanások (Így csal a Matáv, Miért utálod a MÁV-ot, stb) a jól kiírom magamból és/vagy figyelmeztetlek benneteket is hangvétellel, stb, stb...
Itt esetleg a nickválasztás kérdésével is lehetne részletesebben foglalkozni. A "Honnan jött a nicked" típusú topicokból merítve lehetne egy-egy tipikus példát megmutatni. Mit szólsz?
A nickek kultusza a Nick Név Naptárban tovább terebélyesedett. A Nick Névnappal olyan "ünnep" jött (jöhet) létre(?), ami csak erre a közösségre jellemző. Ez nem lehet érdekes?
Aztán ott van Happe utazása Japánba. Ha ez nem érdekes egy szociológus szemével, akkor mi? :)
A Törzsasztal "előzményei" között én helyet szorítottam volna a levelezőlistáknak is. Jómagam is ez az ismeretlenekkel való "véleménycserélési ingert" a HVG valamikori levlistáján (annak is fórum volt a neve) szereztem be. (megjegyzem nekik is volt IRT találkozójuk, azt hiszem nem is egy, talán Pécsen)
Úgy általánosságban az volt a benyomásom, hogy a dolgozat terjedelméhez képest keveset tudtam meg a Törzsasztalról antropológiai, "etnográfiai", szociológiai szempontból. De mivel "csak" gépészmérnök vagyok ez lehet, hoyg az én hibám. Főként az első részben úgy éreztem, hogy a szöveg nincsen jól tagolva és nem elég összeszedett, kicsit szétszórtnak tűnt. (De csak egyszer olvastam még el.) Azt nem tudom megítélni, hogy ha valaki úgy olvassa el a dolgozatot, hogy az Indexről a járművek irányjelzője, a fórumról pedig az ókori Róma jut eszébe, akkor mennyit fog az egészből érteni, de talán nem ártana ilyen szemmel újraolvasni.
Szövegszerkesztés. Bizony Som-Som-mal nagyon egyetértek. :( A bekezdések első sorának behúzás kicsi, és általánosságban a tagolás terén kihívásokkal kűzd a dolgozat. :) A dupla sortáv nagy kár, hogy előírás, mert iszonyatosan idétlen, ha egy mód van rá 1,5-t alkalmazz!
Első olvasás után ennyi "amatőr" hozzászólásom lett volna. Köszönöm, hogy meghallgattál!
Gratulálok az írásodhoz! Nagy élvezettel olvastam mint bentlakó, és érdeklődéssel, mert felül tudtál emelkedni a nyilvánvaló függéseden. (Tényleg, nem is tudom, használod-e ezt a kifejezést? :)
Azért is örülök neki, mert segített tisztázni bennem is cikázó gondolatokat!
SmartAss figyelmét azt hiszem elkerülte a remek felütés a kezdésnél, mely a „színfalak mögötti” helyzetből indít. Teccik!
Bocs, ha most mégse azokat sorolom tovább. Hanem.
Csupáncsak formai észrevétel.
Én az elejére emelném a tartalomjegyzéket és áttekinthetőbbé formáznám. A dolgozatban is jobban kiemelném a főrész nyomatékos címeit (18., 27., 39., 50. old).
A függelék több konkrét bemutatni valót is elviselne. Gondolok itt a képernyőn való megjelenéstől a „tájszavak” gyűjtésén át a jelzésekig mindenre, amit említesz is, de a gyűjtőmunkát így tudnád látványosan is prezentálni! És mindenképpen megpróbálkoznék (lehet, hogy eredménytelenül:) a topicok címének tematikai rendezésével [mondhatod erre, hogy nem kis munka, ráadásul reménytelennek tűnik, de hátha visz valahová…].
Ugye látjuk majd a változásokat a dolgozaton? (Naná, azért hogy lyól kivesézhessük ;)))))
A tartalomjegyzékre mégegyszer felhívnám a figyelmedet, ugyanis akárhány másik nyomtatótípusra beállított gépre viszed át a szövegedet, annyiféleképpen lesz tördelve. Ez azzal jár, hogy a kézzel írt tartalomjegyzék oldalszámai nem lesznek megfelelőek, és a tartalomjegyzék egyébként sem úgy fog megjelenni, mint ahogyan azt te várnád. Ez nem hibája a Wordnek, csak követi a hagyományos szövegszerkesztési elveket, és nem valódi What You See Is What You Get (WYSIWYG) típusú. Hidd el, megéri rááldozni azt a fél órát és egyszer az életben megtanulni, mert utána mindig tudod használni, és sokan fogják értékelni.
Köszönöm a szerkesztési tanácsokat is, noha fogalmam nincs, hogyan mehetett át a .zip formátumban - nem néztem meg, szégyen reám.
Fejléc, lábléc azért is nincs, mert egyrészt nagyképű, másrészt az oldalszám további növelése nem állt szándékomban, így is a követelmény dupláját írtam ömlesztett betűhalmazként, ahogy te mondtad (bizonyára joggal).
A sorköz követelmény. Én jobban szeretem a másfelest, de erről nem tehetek. A lábjegyzet meg afféle szaktudományos bla-bla - ne feledd, hogy ez egy egyetemi dolgozat, szóval egy tudományos mű.
Azért egyeseknek sikerült elolvasnia, és láthatóan te is bele tudtál nézni. A rulez és a GYIK kitételért köszönet, az utóbbit tudhattam volna, az előbbit viszont rögzítettem.
Elolvasni ugyan nem olvastam el, de nemhiába vagyok szúrósszemű inspektorságomról is híres, bárhova véletlenszerűen beleböktem, mindig hibákat találtam. A következőkben kicsit bántó lehet a stílusom, légyszi ne sértődj meg, jóindulattal teszem.
Az elsőhöz nem kell szúrós szem, csak alap szövegszerkesztési ismeret. Ha valóban komolyan gondoltad a műved, akkor gondolj az olvasóra is.
Az alkotásod egy ömlesztett betühalmaz. Bár vannak bekezdések rendesen benne, de egyáltalán nem lehet észrevenni őket.
Nagyon fontos, hogy a tartalomjegyzéket a Word generálja le, ne te írd be. Ez ma már minden szövegszerkesztővel készült dokumentumnál alapkövetelmény tördelési okokból is, és a szerzőnek nagyon nagy könnyebbség, ha változtat a szövegen.
Az ekkora sorközökkel írt szöveg az oldalszámot növeli, de igencsak rondán mutat kinyomtatva.
Irtó sok a lábjegyzet.
Szép fejléc és lábléc kéne. Ez növeli az oldalszámot és nagyon feldobja az egészet.
Tartalmilag nehéz belekötni, mert nem olvastam el.
A "rulez" egy nagyobb múltú kifejezés, sokkal több van mögötte, mint hinnéd. A hülye megszokások elleni lázadás (ami a Unix operációs rendszerekhez kötődik) szimbóluma, a fiatalság elsöprő lendülete, egy egész kultúra van mögötte. Unix rules the world!
A GyFK helyett pedig sokkal gyakrabban találkozunk a könnyen kiejthető, a "gyík" szóra emlékeztető GyIK rövídítéssel.
Jól látod a problémát: ami nektek kevésnek tűnhet, az másoknak talán túl sok.
És neked is erre kell hivatkozzak: az antropológiai munka szükségszerűen befejezhetetlen, mindig fog maradni olyasmi, ami kimarad. De ezek száma csökkenthető és remélhetőleg csökkenni is fog, kedves Bújócskáné!
Kedves Bagoly,
szorgalmasan elolvastam minden sort (néhány széljegyet kihagytam - bocs), és nekem is volt egy kis "hiányérzetem".
Kicsit felületesnek találtam, de lehet, hogy egy kívülálló számára így is túl mély, vagy nehezen érthető.
Ha megmutatod offline emberkéknek, légyszi' tudósíts a hatásról.
Igazat kell adnom sok mindenben SmartAssnak, bár be kell vallanom, simogatta az egomat több, rólam/rólunk szóló rész. ;-)) Ezzel kapcsolatban még egy megjegyzés: Bújócskáék nagy kezdőbetűvel írják a nevüket.
Az a baj ezzel a tyugyományos művel, hogy vannak benne érthető részek... na, ezekkel még sok gondod lesz a profoknál... pláne, ha Söröt sem isznak előtte... :)))
BagolyMondja, hát épp most végeztem vele és meg kellett, hogy állapítsam, hogy eztán sem fogom tudni mire jó az antropológia. Mindenesetre, örülök, hogy azt írod, hogy félkész, mert én is valahogy annak érzem. Mindamellett kézséggel belátom, hogy nem érinthetsz minden témát, de akkor legalább a törzsasztalról kellene egy valahogy ... hogy is mondjam ... kerekebb, kézelfoghatóbb, részletesebb ... affenetuggya elemzést írni. Mindamellett már eddig is hatalmas munka, le kalappal, hajrá meg ilyenek! :)))
Dehát mit pofázok én bele: ld első mondat itt fent. :)))
Szandekod nemessegehez nem ferhet kerdes, es tenyleg tudom, hogy a puszta segitseg szandeka vezetett.
MInt emlitettem, ez itt nem a vegso allapot, inkabb csak egy koztes, sok szempontrol meg nem volt szo. Tenyleg epp a te Mit jelent nekem a Torzsasztal? topicod az egyik, amit - epp az altalad emlitett okok, tehat a motivacios kerdesek miatt - elemezni kene reszletesen, de ez benne is van a doliban, vagy ha nem, akkor mindenesetre benne volt a tervezetben, amit nehanyan olvastak, szoval TUDOK ROLA!!! :-)))
Az is igaz, hogy szemelyesebbe kene tenni a dolgot, ez is a kovetkezo lepes feladata, nem gondolom, hogy csak Wagner ur lenne (itt van peldaul ez a SmartAss, na az egy halali pofa...), de nem vonhatod ketsegbe, hogy az o szerepe egy kicsit mas. Implicit vannak benne az altalad betegesnek nevezett felhasznalok (nekem kicsit durva ez a terminus, de mindegy). Pintyokerol nem tudtam, hogy vegleg off, arrol se, hogy van erre lehetoseg (egyszer, az osidokben mintha udvaroltam volna neki, de erre nem eskuszom meg :-)
Budapest-videk temat erintettem kicsit, de ezen tul max. a talalkozok elerhetosegeben latom a kulonbseget.
En ugy gondoltam, irtam a talalkozoknak a tasztalra gyakorolt hatasarol tobb helyen is, meg a kapcsolatokat is erintettem piciket - ezeknek epp a nehezen kutathatosagat kellett gyakran alahuznom, ha emlekszel. Nem tudhatok, es nem is akarok tudni minden kapcsolatrol, mivel nem biztos, hogy ez ram tartozik.
Bagolymondja,
Elolvastam, nagyon tetszett, sőt, teccett, gratulálok.
Az 57. oldal első sorában van egy helyesírási hiba: ...több témában...
Egy témát kihagytál, és ez több megállapításod igazát is megkérdőjelezi: a betegeket, és már-már, és tényleg paranoiásokat. Ragika és hatásai, ARK megérne egy misét, Pintyőke és ezer nickje szintén. Őt egyébként végleg kitörölték, úgyhogy nem igaz, hogy ilyenre még nem volt példa.
Én a helyedben írtam volna a Budapest-vidék témáról is, ami több vonatkozásban is megjelenik, és befolyásolja a Tasztal életét, témáit.
A teljesség, és az érdekesség kedvéért részletesebben bemutatnék néhány jellemző személyiséget. Vannak eléggé meghatározó egyéniségek, csak virtuálisan, és virtuális/IRL is, nem csak Wágner úr.
Irsz ugyan sokat a talikról, de nem tárgyalod hatásukat az asztalra, márpedig szvsz igen komoly hatással voltak/vannak rá, több tekintetben is.
Nekem hiányzik kicsit a "színfalak mögötti" élet is, számos kapcsolat született/halt el az asztalon.
Nagyon hiányolom a népség motivációjának lényegesen alaposabb elemzését. Kinek mit jelent az asztal, miért jött, jár ide, mire pótlék? Ez meghatározó a tagok viselkedésében. Erről igen szuper topic is volt (természetesen az enyém), sok érdekeset találsz ott erről.
Remélem érzed, hogy ezeket segítő szándékkal írtam le, nem cikizni akarlak, a dolgozat tényleg nagyon tetszik.