Lofaszt lehet, hinni nem, en legalabbis mar semmi hasonlot nem veszek komolyan.
Verne egyebkent is sokkal tobb tiszteletet erdemelne a joslatai miatt. Nostradamus blablak szintjen barki kepes a kovetkezo nehany ezer ev torteneseinek leirasara, utolag ugyis mindenre ra lehet majd illeszteni, ennel mar csak a bibliamagyarazgatasok nevetsegesebbek...
okoskodás on:
Egyébként Hiedlernek volt írva, csak félreírták a nevét (forrás Ormos-könyv)
off
on
Én nem nagyon hiszek az ertéelklubos nosztradamusz dologban, azt magyaráznak bele a dolgokba a burnuszos srácok amit akarnak, a felhajtás-hajcihö kicsit ba*a a szemem. De az utalásai valóban helyénvalóak, lehet valami valóságalapja. Állítólag amikor a sírját felnyitották akkor rajta volt egy táblán a felnyitás évszáma. Ha lehet hinni a dolognak, akkor ez felettébb érdekes.
Nostradamus esetében épp az az érdekes, hogy ő nem Kassandra típusú "vészmadár" volt. A Centúriákban nem egy esetben találmányokról, kutatási eredményekről, csillagászati és politikai eseményekről, személyekről, kulturális és vallási változásokról van szó.
Éppen ez teszi olyan érdekessé ezt az embert és a munkáját.
Hiába jósol valaki...
...mert ha valami veszélyre hívja fel a figyelmet - és azt - köszönet a jóslatnak - elkerülik, akkor nem volt jó a jóslat!
Ha meg nem kerülik el?
Akkor meg nem ért úgyse semmit, hogy valaki "tudta" elöre, hisz a szerencsétlenség úgyis bekövetkezett.
A Nostradamus "körüli" üzletet jól példázza egy könyv, amelyre Németországban tettem szert. A V. J. Hewitt/Peter Lorie tollából származó "Die unglaublichen Weissagungen des Nostradamus zur Jahrtausendwende -- Seine Prophezeiungen endlich entschlüsselt 1993-2001" egy merő szélhámosság.
A cím magyarul: Nostradamus hihetetlen jóslatai az évezredfordulóra. Végre megfejtett próféciák 1993-2001.
A szerzők nem mást állítanak, minthogy megfejtették a nostradamusi versekben "elrejtett" időszámítást, így minden egyes versből kiolvasható a számukra, mikor is kell (kellett) annak beteljesülnie.
Már annak gyanúsnak kellett volna lenni, hogy a könyv erősen leértékelt áru volt (és azt hiszem 1994-95-ben vehettem meg). A lényeg, hogy az abban foglaltak még a hozzá nem értők számára is merő svindlinek minősül.
A legjobb, hogy a szerzők szerint egy Nostradamus vers nem is egy, hanem több, tehát a művük abból áll, hogy egy adott verset elemeznek, aztán (állítólag) újrapermutálják, kombinálják, szubtrahálják (Lem, Kiberiáda scifi klasszikusa példájával: Levonják belőle a nap parallaxisát is), és íme, előáll egy teljesen új jósvers.
Végigolvasva a "művet" rájöhetett az ember a leértékelés miértjére is, ugyanis a könyvebn leírt, a megírás idejében még jövőnek, az olvasás idejében már múltnak számító dolgokból semmi nem jött be. (Legjobb tippjük: Charles brit király lesz, Diana pedig a királynő.)
Ezek a szerzők tehát tipikusan olyan Nostradamus értelmezők, mint akik a "két ördögi torony ledőléséről" szóló sorokat "gyártották" Nostradamusra hivatkozva. A könyv eredeti árát nézve bizony jó kis biznisz lehetett a dolog, egész 1993-ig! (Na meg aztán is, hisz én is megvettem...)
Ha tehát Nostradamust vagy a Centúriákat meg akarjuk érteni, alaposan körül kell nézni. Német, francia, angol (olasz, holland, stb.) nyelvű anyagot százával (!) találunk. Előnyben tehát azok, akik értenek egy idegen nyelvet. Ekkora mennyiségű forrásból azonban bizonyára nehéz kiválogatni az ocsút. Mindez még nehezebb ha idehaza tekintünk szét, hiszen a választék igencsak csekély.
Ennyit szerettem volna Nostradamusról elmondani. Amint látható, kedves Kinga, igyekeztem alaposan utána nézni a dolognak és azt hiszem, több van mindezek mögött, minthogy néhány ostoba szóviccel el lehessen intézni a dolgot.
Végezetül ismét mondom, senkinek sem kötelező semmit elhinni, azonban akiben van egy kis gondolkodási képesség, az bizony sok érdekes percet szerezhet magának Nostradamus és az ő elemzői munkáinak tanulmányozásával.
Az elmúlt időben utána néztem, milyen forrásokból is tájékozódhat egy magyar ember, ha Nostradamus művét meg akarja ismerni.
1940-ben jelent meg Vághidi Ferenc kis könyvecskéje "Nostradamus élete és jövendőlései a XX. századra" címmel, amely könyvecskét valamikor a 80-as években újra kiadták. Kisméretű, sárga színű keményfedelű levélboríték méretű füzetecske volt, újrakiadás. Ez a mű nekem megvolt, de most nem találom, így nem tudok róla többet írni.
Ez a mű bizonyos versek magyarázatát próbálta megadni.
A második ilyen mű 1990-ben jelent meg, "Nostradamus -- beteljesült jóslatok" címmel Ligeti Pál készítette, az Oraculum kiadónál jelent meg, ISBN száma 963 7913 02 5.
Ez is boríték méretű keményfedelű füzetecske volt.
Ez is versmagyarázatokat és értelmezéseket adott. Ez a mű az én véleményem szerint rengeteg belemagyarázást adott, különösen nehezményeztem a négysoros, kb. 100 betűből álló versek 6-8 soros, 300-500 betűs magyarázó "fordításait". A szerző egyébként is sokat "veszekszik" más értelmezőkkel, innen tudhatjuk meg hogy pl. Erika Cheetham mennyit tévedett, hogy Vághidi Ferenc műve mennyire elavult, stb.
Valószínűleg ugyanebből a forrásból egy "Nostradamus -- Jóslatok az ezredvégről" című mű is megjelent.
1991-ben jelent meg Fekete Sándor Pál "Nostradamus Titokzatos Könyve A Próféciák" címmel (ISBN 963 7905 14 6) a Média Kiadónál.
Ez a köynv rendkívül jó. Bár itt is magyarázatokat kapunk a versekről, de az egész felépítés, a bevezetések és az egyéb ismertetők azt mutatják, egy igazi Nostradamus szakértő munkájáról van szó. Ezt a művet mindenkinek ajánlanám, különösen Neked, Kinga!
Természetesen itt sem zárható ki semmilyen értelmezési tévedés, de hát azért vagyunk értelmes emberek, hogy magunk döntsük el, mit hiszünk, nem?
Végül a nekem utolsóként kezembe került magyar könyv 1993-ban az Unikum Könyvek sorozatban jelent meg Erika Cheetham "A Nagy Nostradamus könyv" címmel. Ami ebben jó, hogy benne van az összes vers, azaz mind az ezer, tehát ha valaki valóban utána kíván nézni annak, mit is írt Nostradamus egy adott helyen, ez a "komplett" mű.
(Tehát itt lehet megnézni, igaz-e ha valaki azt írja: Nostradamus azt írta a Z/xx verben hogy...)
Erika Cheetham magyarázatokat is ad, de nem minden vershez. Mint minden magyarázatot, ezt is lehet kétkedéssel fogadni.
Maró gúnnyal de sok poénnal megírt hozzászólásod nagyon tetszett. Csupán azt szeretném kérdezni, ki állította, hogy mindazt, amit Nostradamusról mondanak vagy akár én mondok, kötelező elhinni?
Két magyarázata lehet annak, amit beírtál.
Az egyik, hogy pontosan tisztában vagy avval, mit jelent Nostradamus műve, ugyanakkor valami okból minden erőddel azon vagy, hogy ezt mások ne vegyék komolyan, el ne higgyék, és ezért a jól bevált és megfelelő helyeken tanított profi módon a lejáratást, nevetségessé tételt alkalmazod. Miután a hozzászólásod igazán profi módon lejárató, akár "fizetett véleményező" is lehetsz.
A másik, hogy olyannyira utálod a (szerinted) babonás ostobaságokat és olyan jó a humorérzéked, hogy (profi módon) összehoztad a hivatkozott sorokat és most boldogan azt hiszed, evvel minden veled ellenkező véleményt lesöpörtél.
Nos az első esetről nem kell szót ejteni. A második dolog esetében azonban fölhívnám a figyelmedet, arra, hogy abban az esetben, hacsak egyetlen egy jósversről bebizonyosodik hogy igaz, magadra kell aggatnod a csörgősipkát, mert bolonddá tetted magadat!
Márpedig, bármilyen kellemetlen, Nostradamusnak nem egy verséről ezer százalékig bebizonyosodott, hogy igaz.
Hogy példa nélkül ne maradjunk, a legismertebb az I/35-ös vers az Öreg oroszlán haláláról, azaz II. Henrik francia király meglehetősen fura lovagi torna "balesetéről" szóló.
Le lyon ienune le vieux surmontera,
En champ bellique par singulier duelle,
Dans cage d'or les yeux luy crevera
Deux classes une puis mourir mort cruelle.
Azaz:
Az ifjabb oroszlán legyőzi az öreget a lovagi tornán különös párbajban. Aranykalickában kiszúrják szemét (a két csapás közül az első), majd keserves kínok közt éri a halál.
Nem szaporítom a szót, a dolog épp így történt meg. Ugyanakkor nem ez az egyetlen ilyen, például a Napóleonra vonatkozó jóslatok valódiság tartamáról nincs Nostradamus szakártő, aki vitatkozna. (Azaz szerintem: Elő a bohócsipkával!)
Amire én ki még akartam térni, hogy a Nostradamus jóslatok legnagyobb része valamely értelmezőn keresztül jut el ma az emberekhez, márpedig, akárcsak Rólad írva, vannak ezek között szándékos ferdítők és ostoba lejáratók, de még szerencsétlen dilettánsok és hamisítók is. Márpedig nem az ő munkájuk, nem az ő értelmezésük dönti el, igaz-e Nostradamus műve vagy sem.
Na a tegnapi adás tényleg egy erőltetett baromság volt. Azonkívül, hogy szép felvételeket láttunk az atombombáról, szep11-ről és a régi Nostradamus filmből nem sok értelme volt.
Hitler is kicsit érdekesen lett kimagyarázva.
A kisgyerek Hitler a Hister folyó partján találta ki a világégést és a fasizmust :))))))) Rég röhögtem ilyen jót.
A jövő érdekes módon már nem ment ennyire profin a srácnak.
Én is elkezdtem nézni azt a marhaságot...
Télleg szánalmas volt, és nevetséges, ahogyan kihozta a "Saddam"-ot, meg az "Usama"-t. :-(
De mivel vannak itt profi Nostradamus-szakértők, ezért megkérdezem, hogy mit tudtok azokról a versekről, amiket a film - állítása szerint - szó szerint idézett.
Valóban léteznek ezek a versek, vagy hasonló csúsztatások, meg összeollózások, mint amik a szept11-esek voltak??
Éppen most láttam egy "dokumentum"filmet Nostradamusról. Én érdekesnek találom ezeket a próféciákat, de ez az utólagos bölcselkedés tényleg szánalmas tud lenni. A filmben egy csóka pl. a MABUS néven emlegeti a 3. antikrisztust (közben Arafatot, Bin Ladent és Saddamot mutogatják). A csóka végül anagrammás bölcselkedésével eljut odáig, hogy Ossama Bin Laden = MABUS. :)))) Nem azért a zsák szarért, de szvsz. G. WilliAM BUSh sokkal közelebbi megoldásnak tűnik (ha betűelvétel helyett betűhozzáadást alkalmazunk és az M-et tükrözzük). Ha belegondoltok, hogy az ifjabb Bush milyen sötétlelkű, primitív, bunkó paraszt ("az igazság győzni fog", "mi vagyunk a jók, ők a rosszak", stb.) és milyen hatalom koncentrálódik a kezében, akkor nem is olyan nehéz elhinni, hogy a III. vh. már elkezdődött. Az antikrisztus ugye hamar elpusztul (valszeg leváltják, vagy kinyírják) és akkor jöhet az igazi akció (27 évig fog tartani). Elég, ha megnézitek, hogy hány ország támogatja ezt a "terrorizmusellenes" parasztvakítást...
Vajon mi lesz majd Salt Lake Cityben? :)))
Ja, ezt mar megbeszeltuk valahol
Azonban ha 1950 ben talaltak fel az idogepet(idoutazast), akkor 1949-be nem lehet visszamenni, hiszen akkor meg nem volt...
Apróbb hiba, hogy Adolf Schicklgruber úr a Hitler nevet épp Nostradamus jóslatait olvasva vette fel (állítólag), csak akkoriban kicsit érdekes módon írták még a betűket, nem tudta rendesen elolvasni.
Szinten az 1996 kornyeken kiadott Nulladik tipusu talalkozasok (Dery Janos alapitotta)ujsagbol, nostradamus joslata:
Pontosan nem tudom mi, de a lenyege ez volt:
az oroszoknal a beteges, semmittevo kormanyzot egy fiatal valtja fel, aki hihetetlen jo baratsagban lesz a tengerentuliakkal(Jelcin->Putyin)
Meg kene keresni vegre mar azt az ujsagot!nincs meg valakinek????????
NOSTRADAMUS a saját nevébe rejtette az ideVágó jóslatot és nem a verseibe úgyhogy ott ne is keressétek.
NO STRADA M US
azaz
NINCS ÚT M (millenium) US (United States)
azaz
az USA bemegy a sűrűbe és úgy eltéved mint maci a málnásba és nem találja a kivezető utat.
visszafele
SAMU DARTS ON
ami azt jelenti
Samu nevű fiú bekapcsolva hagyta a karácsonyra kapott elektromos célbadobó játékát.
Amin köztudottan 301 pontig tart a játék.
Sajnos a 301-et tévesen irtam ide, az egy másik bolygó jóslatába való na mindegy.....
Hát ez nem újdonság. Ezt már a terror másnapján szétküldték e-mail-en.
Amúgy ha MS Outlookra teszitek a betűtípust és beírjátok hogy WTC, akkor is hasonló kellemes dolgokra számíthattok...
Szerintem a terroristák megpiszkálták a Microsoftot...
Pár napja, talán hétfőn, az RTL Klub Fókusz műsorában szó volt Nostradamusról. A nyakamat rá, hogy a szerkesztő, a riporter olvassa EZT a topicot. Minden felmerült a riportban, a 911 számmisztikája, sőt, még az egyik fals idézetet is bemutatták, egy versszakot a tüzet tartó királynőről, vagy miről, meg a "twin brother" szövegeset.
Látta valaki?
te nagyon jol nyomod! te igazan meglatod az osszefuggeseket. jo veled! de en sem akarok mogotted nagyon lemaradni, ezt figyeld, mi mindent ki lehet olvasni az evzamokbol es a szavakbol:
2001 --
- adjuk csak ossze a szamjegyeit? 3, HAROM, tehat kezdodik a III. vilaghaboru.
- a duplanulla kozepen azt jelenti, hogy szar a helyzetunk.
- a kettes az elejen a II. vilaghaboru borzalmait MUTATJA.
- az egyes a vegen az I. vilaghaboru szornyuisegeit.
de ez meg semmi! most jon a profi josok vilaga:
- 2-t elosztod 1-gyel, marad ketto. hany tornya is volt a WTC-nek? ugye, ketto. na, tessek! es ez itt volt elrejtve, basszáj! ;]
- 2-t elosztod az elso 0-val es vegtelen jon ki. jelentese: vegtelen hosszunak fogjuk erezni a III. vilaghaborut.
- 2-t elosztod a masodik 0-val, akkor a jobb szamologepen szinten NaN (not a number) kijelzest mutatnak: azaz szamokban nem kifejezheto lesz a pusztulas merteke.
- es vegul 2-t elosztod az elso szamjeggyel, azaz 2-vel, egyet kapsz. hany Oszama bin Laden van? jobbak mar sejtik, hogy a megoldas EGY. es mindezt egy evszambol!
eddig tehat minden vilagos. de elemezzuk tovabb:
USA
- az elso ket betu visszafele "SU", ami az egykori Szovjetunio angol roviditese. latod, vannak, akik ezt is meglatjak. mivel visszafele van benne, ez szembenallast jelent. tehat Oroszorszag nem fogja tamogatni Amerikat. ezzel maris kozelebb jutottunk a haboru egyik fontos tenyezojehez.
- a masodik ket betu "SA". na? meg mindig nem esik le? pedig, te jol nyomozol! naaaaa! oke, elarulom, hogy tanulj te is tolem: oSAma bin Laden. ugye, ugye. ez kimaradt.
- az elso es harmadik betu "UA", ami MAJDNEM ;] "UAE", az Egyesult Arab Emiratusok nevu arab orszag angol roviditese... bocsanatot kivantam! ;]
- "USA" majdnem "USE", vagyis Amerika kihasznalja az alkalmat. ;]
-vegul, a LEGHATBORZONGATOBB DOLOG, amitt kiolvashatsz az "USA" szobol, a harmadik betu: A. ez tudod, mire utal? nos? ennyi gyakorlas utan se? elarulom: Amerika! vagyis el fog esni Amerika.
Ugyan miért ne lehet ne a szóbanforgó új város Új York???
Mert Nostradamus azt gondolta ("would normally mean")? Hát Arany Jánost idézve: Gondolta a fene! Hogy a 45. szélességi fok sem stimmel fokra, percre, másodpercre? Már bocsánat, ha egyértelműen akarta volna írni Nostradamus, akkor nem rejtette volna el a dátumkulcsokat Centúriáiban (amelyek NEM időrendben vannak), nem írt volna latin, ófrancia, bretagne-i, görög, meg még ki tudja milyen nyelven.
Kb. úgy mint a Helló Herr obergondnok, where is the teniszpálya???
Nostradamus üzeneteket adott, amelyeket kódolt. Ha úgy vesszük, ennek nagy hagyománya van, hisz valami ilyesmi (belenézve a vallásos fórumba)a bibliai Jelenések Könyve is, aztán valami Malakiás pápajóslatai, Vassula üzenetei, Szűz Mária a pápának súgott üzenetei, kód van úgymond a Talmudba rejtve és még ki tudja hány vallás hány titkos üzenete létezik. És ki hitt Kassandrának Trójában, mi??? De szerintem a delphoi jósda sem "klartext" működött. Emlékeztek? Ha megtámadod a görögöket, egy nagy birodalom fog elveszni -- mondták egy nagy perzsa királynak (ha nem keverem a szerepeket). És bejött!!!!!
Nem várhatjuk tehát az egyenes beszédet. Emiatt persze minimum 50% kiröhögi, 50% meg elhiszi. Ennyiben maradhatunk, nem?