"Honnan van neked biztos "dogmatikát", ha nem az Egyház tanítása által? "
Hát nehéz ezt bevallani, mert nincs biztos dogmatikám. Természetesen a dogmatika alapjait az egyházból tanultam. Hozzám a református dogmatika áll a legközelebb, de elfogadni egy az egyben azt sem tudom. Sőt néhány kitétele felháborít. Ez nem jelenti azt, hogy elhagynám az egyházamat! De nyugodt lelkiismerettel nem tudom állítani, hogy az az egyedüli, igaz dogmatika amit az állít. Sajnos a történelmi egyházak (is) azt állítják, hogy az övék az igazi. Természetesen szükség van a "hivatalos" dogmákra, de ne akarja senki, hogy én ne gondolkozzam tovább! Itt a fórumon is egy csomó ember van, aki azért lépett ki az egyházából, mert az egyháza (papja,lelkésze) rosszalta a másságot benne. A dogmatika az ami szétszórta Isten egyházát! Gondolj bele hány és hány felekezet van! Jó ez Isten ügyének? Már párszor leírtam itt a fórumon feleségemmel történt esetet: Ő református hitoktató. Egy kisgyermek megkérdezte: Tanítónéni Jézus milyen vallású volt??
Enyhénszólva elgondolkodtató!
"Önellentmondás, hogy a krisztusi egyház dogmatikája elválasztana Istentől. "
A fenti történet után melyik egyház Krisztusi??
Talán ezt akarta Krisztus?? Nem hiszem! Ezek fényében állítom, hogy bizony elválaszt minket Istentől a dogmatika. Krisztus népe szétszóratott és ez nagy kereszt számunkra.
A fene megeszi ezt az örökös rohanást, ezért nem eszem a paprikás csirkédből! Ami késik nem múlik! Azon leszek, hogy minnél elöbb ellátogathassak hozzád!!
(Tőlem már megkaptad az arany dió fokozatot!! :)))) )
Én nem azt mondom, hogy nincs szükség egyházra!! Sőt!! Hiszen mindenki valamilyen egyház segítségével indult el Isten megismerése felé!
De mégegyszer: Nem az Isten van az egyházért, hanem az egyház Istenért és ezt néha elfelejtik.
Na de azt a porkoltot kar lenne a viaszkosvaszonra rakni nem, meg a vegen kap valami mas izt. :)))
En gyerkkoromban kiprobaltam, mikor felrement az etel (azota ugyesebb vagyok) Hat az a pvc iz, keveredve a raszaradt mosogato szer es mosoronygy izevel..Hmm szoval inkabb a tanyer. :))
De igazad, van kinek a pap kinek nem. Es vannak ugyesebbek is.
Hat igen, ezek a keleti cukorkak.. nekem is szokatlan lenne asszem :) Ezert inkabb csak nezegetem kivulrol. :)
Jo, jo, koszonom szepen, csak ha megkerhetlek papirba hozd a cukrot, mert altalaban sok a szosz-mosz a kabat zsebekben. :)
Befogtad a szajat szegeny koloknek? Ejnye nem tudtad, hogy kopkodes szabadsag van? :)
Szóóóóóóval, hááááááát, az úúúúúúúúúúúúgy volt, hogy esett már jobban a kezemből egy szendvics, mint a legdíszesebb porcelántányérból a főtt étel, és kinek a pap, kinek a papné. Tőlem egyen mindenki olyan tányérból, amilyenből akar, senkit nem akarok lebeszélni semmiről. Mindenki másképp eszik. Van, aki papirostul szopogatja a cukrot, vagy még a szájába sem veszi, hanem a zsebében tartogatja. Legközelebb viszek Neked a Hungáriába.
Egyébként most gyerekfelvigyázó vagyok egy családnál, és segédeszközként vitem cukrot is, hogy ha jók a gyerekek, kicsit jutalmazhassam őket. Mikor meghallotta az egyik, mint az őrült, rohant a szatyromhoz, kitépte belőle a cukrot, tömte a szájába, de nem azt amit nekik vittem, hanem amit előző nap, egy hindu árustól vettem, borssal, paprikával fűszerezett valami keleti különlegeséget.
Hát fuldokoltam a röhögéstől, amikor kezdte érezni az ízét! Aztán befogtam a száját, hogy ne bírja kiköpni! Végül sikerült neki, de felejthetetlen élmény volt. Az a jó az életen, hogy nem unalmas4
Van Romaban egy templom. Ugy hivjak hogy orok imadas. Ott non-stop szentsegimadas folyik ejjel nappal. Hogyan lenne ez lehetseges templom, es imatkozo vallasos emberek nelkul?
Mas
Ingmar Bergman oneletrajzi konyveben olvastam:
Bergman az idos apjaval aki lelkesz volt egyszer bement egy templomba. Vartak az istentisztelet kezdetet, de nem jott. Kesobb kijott a lelkesz es azt mondta, hogy o nagyon meg van fazva, es ezert elmarad az istentisztelet. Bergman papaja utanna ment a lelkesznek, majd par perc mulva visszajottek es az oreg Bergman segitsegevel ketten megtartottak az istentiszteletet. Bergman (a fiatalabb) ekkor ertette meg;
Az istentiszteletet mindig meg kell tartani!
A vallas az istentiszteletert van, es az istentiszteletet mindig meg kell tartani.
Örülök, hogy még tudok meglepetést okozni Neked. Ez csak azért van, mert még nem olvastál Hamvas Bélától. Azt hiszem a Tabula Smaragdnában van az a (néhányak számára megbotránkoztató) mondata, hogy "a Jóisten a főtt sonkában is benne van". Hamvas Béla nagyon kerülte az aszketizmust, és a puritánokat, úgy tartota, távol vannak Istentől, de a tévút is Istenhez vezető út, csak egy kis kerülővel.
Csak csendesen megkérdezem, ha nincs Egyház, hogyan ismertehtnénk a kinyilatkoztatást, ahol Isten feltárja önmagát. Vagy kicsit egyszerűbben pl. a Biblia Egyház nélkül hogy lehetne a kezedben?
Csak azért, hogy aranyviktorral ellenkezzek:
a vörösboros vaddisznópörkölt burgonya krotettel sokkal finomabb!
A topichoz:
Mindenki abban a vallásban érzi legjobban magát, aminek az alapeszméit el tudta fogadni és megbékélést talált benne. Legyen ez Jézus vagy Micimackó vagy bármi más.
Ez bizony így van!! Nagy hit kell és elhivatottság, hogy az egyház ne szakítson el Istentől a maga dogmatikájával. NEM AZ EGYHÁZ, HANEM ISTEN A FONTOS!!
Hát gyerekek, nem tudok mit mondani erre. Szerintem Istenhez jó tartozni. De valláshoz?
Én sosem a tányért símogatom a szememmel, hanem ami benne van, a finom vörösboros vaddisznópörköltet nokkedlivel.
Bár ez "offtopicnak" tünik, de azért váltottam fórumot, mert untam a köpködést.
Eddig a Drukkerkocsmát látogattam, de elegem lett belőle, hogy csak egymást marja
a sok marha. Ilyen szempontból a focis klubbhüség is egy vallás.
Sajna itt is ez van. Nem baj, úgy látszik ez csak így müködik.
Én legszívesebben ott találnám meg a helyem, ahol nem az egymás marása folyik.
Sajnos nálunk is ez folyik.
Lehetne valami Utopia "Gyüli".
Kedves Didé!
>>Hol találtad meg a szépséget? <<
Jaj, hát én még csak tájékozódom. Nem is tudom.
Talán a sin-to. Köveket meg virágokat kell nézni egész nap. Az szép lehet, tetszik.
De az előbb azon tűnődtem, miért van az vajon, hogy egyes topicok megnyitása után fekete lé folyik ki a monitorból. A "politiká"ban még hagyján. Na de itt?
Beszéltek itt tévtanításokról, haragosan nyilatkoztok erről-arról; hol itt a szépség? hol a megértés, a "Tiszteletben tartom mások véleményét is mert..." kezdetű mondatok?
Beszéljünk arról, miért jó, miért kellemes valláshoz tartozni! S főleg: melyikhez!