Keresés

Részletes keresés

Intruder Creative Commons License 1999.09.04 0 0 66
Sziasztok,

- Naponta úgy kb. 12-14 órát megy nálam itthon két PC. A mobil
általában a monitor alatt van a géptől kb. fél méterre. Még soha nem akadt ki ettől egyik gép sem. A monitor néhány másodperccel a csöngés előtt elkezdt egy kicsit vibrálni. Ennyi.
- Aki még mindig ott tart, hogy a mobiljával villog, vagy azért nem vesz mobilt mert nem akar villogni az kicsit le van maradva néhány évvel. Egy jó mobilt már kaphatsz 20 e Ft-ért, ha ehhez hozzávesszük hogy a Mo.-i átlagkereset - ha jól tudom - 50 e Ft körül van akkor minden józanul gondolkozó ember beláthatja, hogy egy 20 e Ft-os telefon - amiből az országban már több mint egy millió darab van - nem éppen a legmegfelelőbb eszköz a feltünősködésre.
Ha valaki nem vette volna észre akkor a mobil sznob divattermékből mindennapi hasznos eszközzé vált. Egyszóval én sajnálom azokat akik még mindig ott tartanok, hogy megpróbálnak villogni a mobiljukkal, vagy azért nem vesznek mert szerintük ez a bunkóság jelképe. Az más kérdés, hogy ki tudja használni vagy ki nem, aki a telefonnal bunkózik az máshol is bunkó telefonnal vagy a nélkül tök mindegy.
- Szerintem csak olyan helyen kell kikapcsolni a telefont ahol vagy tényleg zavarhatja az elektromos berendezéseket vagy a hangos beszéd feltünő lenne és zavarna másokat (repülő,mozi,szinház,orvosi rendelő stb..) De mondjuk nehogy már zavaró legyen a telefonom egy olyan helyen ahol amúgy emberek nagy csoportja - nem is biztos, hogy halkan - beszélget. Mondjuk BKV, közért,áruház stb..

- EasyFriend
Azt mondod:
"Olvastam itt olyat, hogy az emberek egy részét talán zavarja, hát aztán. Szerintem ha csak egy(!) ember is van a közeledben, akit zavarhat a mobilod csörgése, akkor már csúnya dolog volt bekapcsolva hagynod." Na ja engem meg sokkal jobban zaravnak az igénytelen koszos állatok akik mellém ülnek a metrón és szagolnom kell őket. Mégsem szállítja le őket senki. Ilyen alapon minden embert aki kocsiban van meg kellenne kérdezem, hogy nem-e zavarja a ruhám vagy a hajam szine vagy a hangom. S mondjuk leszállok, ha egy azt mondja bocs de engem zavar, hogy neked orrhangod van. Na ne. Egyébként gratulálok ha attól érzed magad intelligensnek, hogy nincs mobilod. Ez nem suhogós melegítő vagy makkos cipő ami tényleg csak egy hülye divat, hanem egy eszköz.
"(Mellesleg a mobilkulturálatlansághoz az is hozzátartozik, hogy veszi boldog-boldogtalan, és villog vele.)" Aha. Meg a mosógépet, meg a videót, meg TV-t, meg a 30 milliós mercit is veszik az emberek. Mert az emberek nem csak alapvető létszükségleti dolgokra vágynak, már csak ilyenek vagyunk. (Én például most fogok venni egy új hűtőt kb. 110 ezer forintért, mert a mostani már halódik. Akkor most ez is rongyrázás meg sznobizmus? Mert special ez sem létkérdés csak állati hasznos, kényelmesebb lesz tőle az életem, kevesebbszer megyek közértbe és persze van rá pénzem.)
DomiG:
Húúúúúúhaaaaaaaa. Hát ez igen. Nem is tudom mit mondjak. Nem lehet, hogy téged súlyos testi sértés ért egy mobil tulajdonos részéről, hogy ennyire szigorú vagy velük?? Mert ha számodra normális lenne valaki más tulajdonában lévő műszaki eszközben kárt tenni csupán mert a tulajdonosa nem felel meg a te etikai szabályaidnak, akkor még belegondolni sem merek milyen büntetést adnál valami komolyabb kihágásért. Mondjuk az autorádio bömböltetők, az utcán étkezők, a miniszoknyát viselők mit érdemelnek???

Üdv.
Intruder

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.03 0 0 65
KedvesDomiG,
és a dörgölodzok meg a büdösök ellen milyen korszakalkotó javaslatod lenne a BKV felé?
DomiG Creative Commons License 1999.09.03 0 0 64
A modern elektronikus eszkozok kulturalatlan hasznalata ugyanugy a mai felmuvelt kor hozadeka, mint annyi mas.
Egy lehetseges modszer lenne a jo modorra nevelesnek, ha attol fuggene a tarifa, hogy ki tesz a ahsznalatbol vizsgat es az etikai szabalyokat be is tartja-e. Pl> sok BKV jarmuvon bonzolitott hivas = progressziv tarifa. Raadasul az epp itt elofordulo testkozelseg miatt eletveszelyes is lehet a pacemaker hasznalokra a belso zsebben hivast fogado bunkofon. Tehat a BKV -nak nem egyszeruen fel kellene hivni a figyelmet, hanem kommunikacio-gatlo segedberendezest telepiteni, hogy ne is lehessen tahofnozni, bunkokamnak meg akkor sem ha akar, ha mar az illemora kimaradt az eletebol. A Ptk.-t meg ]gz modositani, hogy tovabb korlatozza a jogellenes cselekedetek megvalositasa soran a karteritesi kotelezettsegeket. Pl: a szabalyszego keszuleket, ha kidobjuk az ablakon, ne kelljen a kart megteriteni. Uez alkalmazhato lenne a "musorszoro" nagyothallokra is.
Domi
EasyFriend Creative Commons License 1999.09.03 0 0 63
Lehet, hogy egyszerű vagyok, de annyira nem, hogy az alsónadrágot két szóba írjam. :-)
De elnézést, nem akarok kekeckedni. Valóban nem logikus, amit leírtam, hiszen nyilván vannak jó fej mobilosok is (ismerek is ilyet), és én sem feltétlenül vedlek át bunkóvá. Inkább akkor úgy mondom, hogy az érzelmi viszonyulásomat a mobilhoz mint olyanhoz az ilyen bunkók át tudták vinni negatívba, sajnos.
Ettől még, ha muszáj lesz, veszek egyet. Hasznos találmány.
(Mellesleg a mobilkulturálatlansághoz az is hozzátartozik, hogy veszi boldog-boldogtalan, és villog vele.)
Alfred Creative Commons License 1999.09.03 0 0 62
Te, barátom olyan egyszerű vagy...
Tudod hány bunkó hord alsó nadrágot? Remélem, Te nem szeretnél ezekkel az emberekkel egy csoportba tartozni, és ezért te a meztelen fenekedre cibálod a farmerod...
EasyFriend Creative Commons License 1999.09.03 0 0 61
Kedves mobilos asztaltársak, szerintem egyszerű a kérdés. Olvastam itt olyat, hogy az emberek egy részét talán zavarja, hát aztán. Szerintem ha csak egy(!) ember is van a közeledben, akit zavarhat a mobilod csörgése, akkor már csúnya dolog volt bekapcsolva hagynod. Én 100%-ig megértem a BKV-t és mindenki mást is, aki megtiltja, de nem kell a számítógépekre kenni (azok épp elég baromságot csinálnak a mobilok nélkül is), miért nem lehet azt mondani, hogy embertársainkra való tekintettel?
A mobilozásnak amúgy is szerintem szinte 0 kultúrűja van Magyarországon. Mobillal a kezükben vezető autósok tömegét látom mindenfelé, az emberek üvöltve beszélnek a telefonba, és ha épp egy tárgyalás közepén vagy a moziban vagy valahol megcsördül egy mobil, van, aki képes yes-t nyomni és lenyomni a teljes beszélgetést. Hihetetlen, mik vannak. Azért nincs még mobilom, mert nem szeretnék ezekkel az emberekkel egy csoportba tartozni.
Alfred Creative Commons License 1999.09.03 0 0 60
Én kórházban, repülőn, valamint olyan helyeken kapcsolom ki, ahol csönben kell lenni (templom, mozi, színház, stb). Viszont nem kapcsolom ki olyan helyen, ahol vezetékes telefon van, még akkor sem, ha ezért balhéznak velem. Azt szoktam mondani, hogy húzza ki a falból a vezetékest, akkor én is kikapcsolom a mobilt. Mellesleg ez olyan mint a dohányozni tilos, csak az ügyfélre vonatkozik...
Árpi Creative Commons License 1999.09.03 0 0 59
lock!
Ha egy gép elszáll a mobiltelefontól, akkor vagy a mobil, vagy a gép nem felel meg semmilyen érvényes előírásnak, már ami a rádiózavarokat illeti (magyarul rossz). Az meg, hogy a monitor képe hullámzik, ugyan természetes, de nem veszélyes a gép adataira (kivéve, ha a hullámzó képen megnyitás helyett mondjuk törlés gombot találsz el az egérrel :o))) ). Szép is lenne, ha mondjuk egy oldalbavágott tévétől elromlana a Széchenyi-hegyi TV adó! Mert szerintem ugyanannyi visszahatása van a hullámzó képnek is a számítógépre ...
Husky Creative Commons License 1999.09.03 0 0 58
Som-Som kedves Te véletlenül nem MATÁV-os vagy ???
kyra Creative Commons License 1999.09.03 0 0 57
Van néhány hely, ahol kulturáltabb dolog kikapcsolni a telefont: kórház, bank, könyvtár, templom, esküvő, temetés, stb. Étterem? Nem tudom. Nem mindegy persze, hogy ötcsillagos étterem, vagy mekdönci. Utóbbiban nemtom, zavar-e valakit. Valamelyik multiplexben mostanában megy egy állati jópofa Mr. Bean-es reklám, amelyben figyelmeztetik a kedves nézőt, hogy ne mobiljon film közben. Kedves, szellemes és (jó esetben) hatékony.
A BKV viszont ne szövegeljen: amíg a buszon másfélszer annyian vannak, mint amennyien felférnek, nyaranta kicsit tömény az emberszag és a szolgáltatás és az ár aránya egyre romlik, addig nehogy már az zavarja a tisztelt utazóközönséget, ha elintézek egy telefont! Ezt valószínűleg azok találták ki, akik szerint mobiltelefont csak nagyképű újgazdag bunkók hordanak magukkal. Persze nem mindegy, hogy ki mit és milyen hangon dumál (ordít) a telefonba.
Kyra, a mobilos
Som-Som Creative Commons License 1999.09.03 0 0 56
kerceréce, milyen ketyeréd van?
kerceréce Creative Commons License 1999.09.03 0 0 55
BOB!
Kérdezed: "ki az, aki a mobiljának szinte minden funkcióját használja?"
Válasz: Én
Som-Som Creative Commons License 1999.09.03 0 0 54
Akkor kezdjük a tanfolyamot. Én most pár újabb Nokia GSM telefonról írnék (3210, 5110, 6110, 6150, 7110, 8810, 8850, amik gyakran megfordulnak a karmaim közt). Bár attól tartok, hogy eme topic olvasói már tisztában vannak ezekkel:

• A kikapcsoló gomb rövid időre való megnyomására egy menü ugrik elő, amiből kiválaszthatjuk az üzemmódot.
  • A főmenü harmadik menüpontja az Üzemmód (vagy Profiles), ott állíthatjuk be, hogy melyik módban mi is történjen. Csengetés / csippantás / néma / ..., aztán rezegjen-e a telefon (ez a funkció a régebbiekben csak spec. rezgőaksi esetén érhető el), nomeg csipogjon-e, ha nyomogatják a gombokat.

Nos, ezeket illene kultúrált emberhez méltóan beállítani.
mICK Creative Commons License 1999.09.03 0 0 53
lock,
Én meg informatikus & programozó vagyok 3 éve, két éve mobillal az oldalamon. A monitor képe rángatózik persze (általában egyébként csak a csöngetés ideje alatt), de különben még soha nem történt semmi olyan, amit a mobilra foghattak volna. Úúúúgy megkérnék egyszer valakit hogy tessék, bizonyítsa be, mutassa meg. Dehát, minek...

Bankba egyébként én is néma telefonnal megyek, ld. alább.

BOB Creative Commons License 1999.09.03 0 0 52
Persze, a monitor képe ugrál. De ez az összes, amit a mobil okozni tud. Egy normál számítógép (fémházban lévén) teljesen le van árnyékolva az ilyentől. Tehát ha a gép lerohadt, akkor az vagy nem a mobil miatt volt, vagy egy őskori lelet a gép. De ezt már alant többen kifejtették.
Itt valóban a mobiltelefonálás kultúrájáról van szó. Arról, hogy mára Nokia 2110 is képes volt egy halk csippanással jelezni a beérkező hívást. A mostani készülékek meg már ennél többet is tudnak. Ez azonban nem a telefonon, hanem a használóján múlik.
A mai telefonok 80%-a többet tud, mint a magyarországi GSM-szolgáltatók. De kérdezem: ki az, aki a mobiljának szinte minden funkcióját használja?
Egyszerűen csak meg kell tanulni használni a mobilt, mégpedig kútúremberhez méltó módon.

BOB

KissMe Creative Commons License 1999.09.03 0 0 51
Kedves JQ!
Annyi okos ember járt ebben a topicban, hogy-hogy Téged még nem győzött meg senki?
No, majd én! Nem a munkám miatt használom a telefont. Barátokkal/csoporttársakkal való kapcsolattartásra. Elég, ha SMS-t küldesz. Tök jó. És sokkal gyorsabb az információáramlás, mintha valakit csak Matáv-on tudnál elérni.
Én szeretem, és tudom is használni.

Üdv

MGperY Creative Commons License 1999.09.03 0 0 50
Zmac leírta a frankót, ez a lényeg->
lock Creative Commons License 1999.09.03 0 0 49
Mick
En bankban dolgozom.
A mobiltelefonok igenis zavarjak a gepeket. Nem egyszer elofordult, hogy egy ugyfel pl. folyoszamlajanak ugyintezese kozben egyszeruen lebenult az ugyintezo gepe, a monitor pedig vad rangatozasba kezdett. Az ugyfel eppen csevegett valakivel...
A kollegamnak van mobiljal (Nokia), es ha telefonal, a monitor kepe eltorzul.
Szoval nemtom mennyire "néphülyeség".
Figyelmeztető táblákat szerintem nem viccből, vagy hülyeségből raknak ki bizonyos helyekre. :)
Som-Som Creative Commons License 1999.09.03 0 0 48
Az meglehet, mivel 10 éves kor alatt és az idősebbeknél nagyon ritka. A lappok meg inkább felülnek a kutyaszánra, ha már evésen és főleg iváson kívül valami másra is szeretnék a szájukat használni. Különbenis Lappföldön elég pocsék a lefedettség, mert annyira ritkánlakott, hogy nem éri meg egyik szolgáltatónak sem beruházni ott.
CaveMaN Creative Commons License 1999.09.02 0 0 47
Azt azért ne felejtsd el, hogy minden második finn-nek van mobiltelefonja.... :o))
mICK Creative Commons License 1999.09.02 0 0 46
Ez így van. Az Europarki InterSparban a kutyát se zavarja ha telefonálsz, a pesterzsébetiben meg még be is mondják néha hogy ne tedd. Olyankor úgy rámjön a destruktivitás (bevásárlókocsi-rallye, stb.) :)))
eMM Creative Commons License 1999.09.02 0 0 45
Az Europarki InterSparból egészen nyugodtan lehet mobilozni.
Annyira kevés az eladó,hogy hosszú ideig nem találkozol eggyel sem, még akkor sem ha keresel valamit, nemhogy telefonálsz.
Én legalábbis így jártam,fontos hívást kelett intéznem de a madár se járt arra, nemhogy rámüvöltsenek hogy föl a kezekkel,mobilokat eldobni.
Som-Som Creative Commons License 1999.09.02 0 0 44
Ja, még valami. A finnek nem mennek ki az étteremből telefonálni, tömegközlekedési eszközökön is használják a kütyüt, mégsem zavarnak vele senkit.

Onnan lehet megismerni repülőgépen a mobiltelefon-fejlesztőket, hogy lekapják az aksit a telefonról, nem kikapcsolják. Ők, illetve mi ugyanis nem bízunk semmiben, biztosra megyünk.

Som-Som Creative Commons License 1999.09.02 0 0 43
Nos, én mostanában Finnországban lakom. Ott a 19-22 éves korosztály 99%-ának van mobiltelefonja (általában GSM), de a 22-60 közöttiek közt sem hiszem, hogy jóval kevesebb arányban lenne. Finno-ban (bár a finnek magyar szemmel kulturálatlannak tűnnek) van kulturája a mobilozásnak. Alapvetően az a szabály, hogy mindenhol lehet telefonálni, persze légy figyelemmel mások kényelmére is. Moziban, színházban nem a figyelmeztetőtáblák miatt, hanem az előbbi szabály miatt kapcsolják némára a mobilokat. Senki nem néz bunkónak, ha az oldaladon fityeg a kütyü, hiszen szinte mindenkinek van.

A valamivel jobb ketyeréken (a Nokiákat ismerem közelről) ugyebár van üzemmódválasztási lehetőség. Mikor mire van szükség:

• Normál csöngés: általános eset.
  • Néma, de rezeg, ha hívás jön: nem csörög, de mégis azonnal tudunk minden hívásról / SMS-ről. Étteremből ki tudunk menni, ha fontos a hívás.
  • Néma: nincs kikapcsolva, így a nem fogadott hívásokat regisztrálja, az SMS-ek megjönnek. Alváskor ezt ajánlom.
  • Kikapcsolt: nem zavar semmit rádiófrekvenciásan. Az ébresztőóra viszont bekapcsolhatja.
  • Levett akkumulátor: tutira nem csinál semmit, nem fogyaszt semmit, de a belső óra valamennyi idő múlva feszültség hiányában leáll. Jobb típusok több hétig kibírják.

Számítógépeket nem szabad, hogy zavarják a GSM telefonok (persze az ACorp modemek kivételek ezalól). Jobb monitorokat sem zavarják. Pár hónapja jártam a Nokia egyik monitorgyárában, és egy még nem összeszerelt, de már működő darabba behelyeztem az éppen telefonáló ketyerémet. Láss csodát, a kép ugyanolyan szép maradt.

pIsTiKe Creative Commons License 1999.09.01 0 0 42
Ez tokeletesen igaz. Vazlatosan: Eloszor is egy PCM modulacion megy keresztul a jel (Pulse code Modulation), ez annyit tesz, hogy digitalizaljak a jelet. Ezt a telefon hajtja vegre, utanna megy ki az eterbe a jel. Van egy tureshatar, ami alatt levo jeleket nem vesz figyelembe, es van egy felso hatar, ami fole nem megy, es emiatt van, hogy barmennyire is uvoltesz a telefonba, a masik felnel csak egy adott hangeroig kepes visszaadni a jelet. A tul hangos beszed viszont torzitashoz vezet. (Probald ki Winamp-al, preamp maximumra, a hangerot pedig tetszolegesen kicsire. A zene halk, viszont agyontorzitott.) Es mivel az egesz digitalis (persze GSM-rol van szo), olyan, hogy rossz a vonal, az nincs. Vagy normalisan hallatszik az ember hangja, vagy ha nagy a jelzavaras, akkor sehogy se. (Ilyenkor suket a telefon, kihagy egy-par csomagot). Kovetkezmeny: Felesleges kiabalni, ha rossz a vonal, akkor se muxik, ha meg jo, akkor ugyis megy.
Viszont tenyleg nehez odafigyelni, hogy az ember kontrollalja a felteteles reflexeit. (Lsd elobbi hozzaszolasom)
dinyus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 41
a múltkor olvastam, h teljesen felesleges hangosan beszélni a mobilba, mert attól a másik nem fogja jobban hallani, csak a mikrofon része dolgozik sokkal többet a telefonnak. annyira nem értek hozzá, de kipróbáltam, és télleg nem jelent különbséget a másik oldalon a beszéd hangereje (persze a nagyon-nagyon-nagyon halk beszédet nem hallják meg :)

dinyus

Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 40
Szia csn.

Ok amit fejtegetsz, de hagyd mar ki belole a Mercedes-t. Ez olyan piti...

John Zero Creative Commons License 1999.09.01 0 0 39
csn:
Eleg jol leirtad a lenyeget.
Kiveve talan, hogy csengeskor nagyobb elektronikus zavar keletkezik, mint amugy, beszelgetes kozben.

En a gepemtol kb. 20 centire (monitortol 30 centire) tartom az asztalon a telefont, es csengeskor tenyleg ugral kicsit a kepernyo, de nem veszes, a gepet pedig nem zavarja a dolog (hogyan is zavarhatna, amikor arnyekolt, femhazban van?).

Xenike Creative Commons License 1999.09.01 0 0 38
Te szegény, hogy téged milyen atrocitások érnek még úgy is, hogy mindenki láthatja, te igazán fontos ember lehetsz, hiszen két mobiltelefon is lóg az oldaladon!
Az igazán fontos embereknek nem kell mobiltelefon!
szg Creative Commons License 1999.09.01 0 0 37
Két tapasztalat:

1. Élelmiszer-diszkont áruház, csörög a mobil, felveszem, hallom, ki a másik, modom visszahívom, teljes beszélgetés kb. 12 sec, egy alkalmazott elkezd üvöltözni, hogy nem lehet telefonálni, zavarja a pénztárgépeket... (kb. 20 méterre voltam a pénztártól...)

2. OTP (mindenütt a topiccímben szereplő felirat), nincs nálunk a számlaszám, cégnév alapján nem tudják kikeresni, megkérdezem az ügyintézőt, használhatom-e a mobilomat, hogy megkérdezzem, a válasz az volt, hogy természetesen...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!