Keresés

Részletes keresés

jsipos007 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 242
Köszönöm a választ!

Konkretizáljuk: a Szabadság hídról mentem a Gellérthegyre. Ez egyenes haladás, nem kanyarodtam semerre.

A KRESZ mely paragrafusa mondja ki, hogy ilyen esetben nem szabad átkerekezni a zebrán? Komolyan érdekel...
Előzmény: multiplas (231)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.25 0 0 241
Lehet :-))
Előzmény: Tamás (239)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.25 0 0 240
„Kölcsönös játék lenne ez, vigyázni kéne egymásra minden szereplőnek.”

Ezért jár a 10 pont! :-)
Előzmény: Tamás (237)
Tamás Creative Commons License 2007.06.25 0 0 239
Egyébként ha vasárnap nem is volt akkora gáz, az nyilván azért volt, mert mindenki eléggé megszívta szombaton, és senki nem ment arra. Végülis ez is eredmény. :-D
Előzmény: Törölt nick (236)
Tamás Creative Commons License 2007.06.25 0 0 238
Buszon én is olvasni szoktam, nem a dugót nézegetni. >:-))))
Előzmény: Törölt nick (236)
Tamás Creative Commons License 2007.06.25 0 0 237

Az a baj, hogy sokszor a jelzések sem egyértelműek. Van pl. olyan, hogy a bicikliút úgy tűnik, mintha folytatódna az úton keresztül a zebra mellett, ám rögtön a járdánál ki van rakva egy böszme "bicikliút vége" tábla, amit persze a bicajos kollégák nem észlelnek, illetve úgy csinálnak, mintha nem észlelnének, valahol érthető okokból, mert tényleg baromság. Csak hát az autós meg (aki azért jobban van arra kondicionálva, hogy nézze a táblákat) olyankor, ha nem számít a szabálytalanul lehajtó bicajosra, rögtön kész a baj.

Kölcsönös játék lenne ez, vigyázni kéne egymásra minden szereplőnek. Különösen a bicajosnak, mert akárhogy is, de ő jár rosszabbul.

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.25 0 0 236
Nem rémlik, hogy a Nyugati - Margit-híd viszonylatban lenne. De ha van is... a dugó látszott volna a buszsávban haladó buszból is. Mint ahogy nem látszott. :-)
Előzmény: Tamás (235)
Tamás Creative Commons License 2007.06.25 0 0 235
Jó neked. Mellesleg a busznak egy jó darabon van buszsávja, az azért nem kicsit segíti a helyzetét.
Előzmény: Törölt nick (233)
kivi Creative Commons License 2007.06.25 0 0 234
Láttad volna szombaton. :-(
Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.25 0 0 233
„...végig állt a kocsisor a Nyugati pályaudvarig...”

Hm. Vasárnap délután hatkor jöttem a Nyugatiba, gondoltam megnézem magamnak ezt a qrva nagy dugót, így aztán felszáltam a 6os buszra „egy életem, egy halálom, csak megnézem” alapon... 18:párperckor indult a busz, 18:15kor az Árpád-hídnál voltam. Na ekkora dugó volt vasárnap délután.
Előzmény: Tamás (224)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.25 0 0 232

Nem húzta a féket, ment mint a hülye. Csengetni meg azért nem tudott, mert nem volt csengője. Ne legyünk képmutatók, jó? Hány bringán van ma csengő az utcán szerinted???

Nekem csengőm is van és tülköm is. Utóbbi úgy szól, hogy gyalogossal szemben csak húsz méteren kívül használom, infarktusveszély miatt. )ám ez sem mindig hatásos). Autóval szemben a csengő sem, de a tülök sem számít, a minap zöldön átbringázva majdnem elkaszált egy kocsi és a sofőr még anyázott is... Mikor jutunk odáig, hogy ha valaki hibázik, legalább ne kezdjen anyázásba?

Mindetől függetlenül tény, hogy a kerékpárosok között is vannak agresszív elemek. Én pl. a kerékpáros speed ruhába öltözöttektől irtózom, egyszerűen versenypályának gondolják az utcát. A másik a lazagatyás, olykor ülésnélküli gépen barvúrkodó önjelült kaszkadőr bmx-esek rémítenek meg. A futárokról meg nem szólok. Naponta 20 km-t bringázom és cca napi 20 km-t autózom is (munkahelyi küldetések) , hát nem egyszerű... Nem szerethetem a kerékpárosokat sem, de az autósok is rettenetesek.

Visszatérve a csengőre, szerintem gyenge a csengő, pedig alapvető fontopsságú lenne, amint a lámpa is. Hihetetlen felelőtlenség, de nemcsak a részeges biciklisták vidéki programja a kivilágítatlan kerekezés, ahnem Pesten is sokan, értelmesnek látszó fiatalok is, sötéten  suhannak a gépeiken.

Balkán van, jó lenne gátat szabni a lazaságoknak.

Előzmény: Tamás (227)
multiplas Creative Commons License 2007.06.25 0 0 231
Ha járdán tekertél (mert az úttest nem alkalmas kerékpáros közlekedésre, lásd kresz idevágó passzusa) akkor szabályosan csak bringát tolva mehetsz át, nem tekerhetsz át a zebrán járdázás közben, és elsőbbséged is csak akkor van, ha tolod gyalogosként.
Ha a járdán volt felfestve az a nyomorult sárga csík, mintha az kerékpárút volna, akkor is elsőbbséged van, kanyarodó és keresztező forgalommal szemben is, át is tekerhetsz nyugodtan, de nagy eséllyel elütnek, mert senki nem látja rajtad kívül, hogy te kerékpárúton tekertél a járdán.
Egyszerűbb az autókkal menni, ott ritkábban van konfliktus.
Előzmény: jsipos007 (229)
jsipos007 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 230
S még valami: én egyenesen mentem; amikor elcsaptak; semmi balra-jobbra kanyar. Erre mi vonatkozik meglátásod szerint?
jsipos007 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 229
Tamás,

áruldd el kérlek, hol írja elő a KRESZ, hogy zebrán nem lehet átkerékpározni? Komolyan véve a felvetésedet átnéztem a jogszabályt, és az 54. § (4) bek. c) pontjában azt találtam, hogy

"a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia."

azonban ez nem a zebrára vonatkozik; arról nem találtam semmit.
Tamás Creative Commons License 2007.06.24 0 0 228

okoz. Azért sem volt jó, mert - mivel mindenki tudja hogy a kerékpárosok "miatt" zárták le - mi leszünk a bűnbakok, rajtunk fog csattanni az ostor.

Hát nem tudom, én a tegnapi nap során összességében körülbelül két órát töltöttem káromkodással emiatt a dolog miatt (a keletkezett dugókban), de megnyugtathatlak, abból mindet a városvezetés kapta, nem a bicajosok. :-))

Na jó, az a gyerek azért kapott, aki a híd közepén vagizott a sáv helyett, de az meg is érdemelte. >:-DD

Előzmény: kivi (226)
Tamás Creative Commons License 2007.06.24 0 0 227

A sáv lezárása ezt a helyzetet szándékozott megszüntetni.

A sáv lezárása egy tipikus eszement maszturbatív látszatmegoldás, értelem és tényleges haszon nélkül. Miért nem lehetett az északi járdát kinevezni bicikliútnak, és a gyalogosokat átküldeni a déli járdára? Ez lett volna a legkevesebb problémát okozó megoldás, ami a legkevesebb embernek okoz gondot.

A Puskin utcai halálközeli élményedet sajnálom, de áruldd el: szétnéztél az úttestre lépés előtt?

Igen, csak tudod, az ember nem vár "támadást" a menetiránnyal szembeni irányból, ráadásul a jármű jellegénél fogva hang nélkül.

Megjegyzem, valószínűleg az volt a szerencsétek, hogy nem csengetett, hanem inkább a féket húzta ...

Nem húzta a féket, ment mint a hülye. Csengetni meg azért nem tudott, mert nem volt csengője. Ne legyünk képmutatók, jó? Hány bringán van ma csengő az utcán szerinted???

Összességében van két és fél negatív élményed a kerékpárosokkal kapcsolatban - ez szerencsére nem túl sok.

Sokkal több van, ez csak az elmúlt három nap termése volt.

kerékpárral. Az utóbbi évek legnegatívabb élménye autóhoz kötődik: kb. három hete zebrán, zöld jelzésnél ütöttek el. Nem volt kellemes a motorháztetőn fekve markolni a kormányt

Na, most akkor folytatva az általad megkezdett stílt: mi a fenét kerestél a bringán a zebrán? A zebrán áttoljuk a biciklit, ezt a szabályt sem véletlenül találták ki. Egy másik topicban már írtam is régebben, hogy én is majdnem megborítottam három bicajost, mert ezt nem értették meg. Persze ez is kultúra.

Előzmény: jsipos007 (225)
kivi Creative Commons License 2007.06.24 0 0 226
Ez azért annyira komikus, hogy bármikor születik egy kerékpárosokat bíráló írás, mindig átfordul a téma "bezzeg az autósok"-ba.

Az Erzsébet-híd budai hídfőjénél útfelújítás zajlik, nemcsak a kerékpárutat, de az autók sávját is felmarták. Szerintem nem kellene ezt ilyen drámaian kezelni, vissza fogják oda tenni a bringautat.

Ami pedig Margit-hidat illeti, a másik topicban kiveséztük a témát, és pár kivételtől eltekintve a kerékpárosok túlnyomórészt úgy gondolták, hogy ez a lezárt sáv nem volt jó ötlet. Nem volt jó azért, mert így (tekintve a budapesti útlezárásokat, és a hétvégenként gyakran lezárt Lánchidat) komoly dugót okoz. Azért sem volt jó, mert - mivel mindenki tudja hogy a kerékpárosok "miatt" zárták le - mi leszünk a bűnbakok, rajtunk fog csattanni az ostor. A mi kurva anyánkat fogják szidni azok, akik azon a maradék egy sávon araszolnak majd, Bp. második legforgalmasabb hídján. Igazából nekünk ez a sáv semmi jót nem hozott, de legalább ellenünk fordítja az autóval és busszal (!) utazókat. Szerintem nem éri meg.
Előzmény: jsipos007 (225)
jsipos007 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 225
Ha jártál a Margit-hídon ezelőtt is, láthattad (bár lehet, autóból ez nem annyira feltűnő), hogy főként délutánonként tele a járda gyalogosokkal és közöttük lavírozni próbáló kerékpárosokkal. Meglehetősen veszélyes volt, mert a sok külföldi a panorámában gyönyörködött, a sok hazai pedig általában szerelmesen andalgott vagy elhivatottan beszélgetett, esetleg csak gondolkodás közben maga elé meredve sétált rendületlenül. A sáv lezárása ezt a helyzetet szándékozott megszüntetni. Hozzáteszem, én is meglepődtem rajta, mivel ez inkább csak tüneti kezelés.

Ezzel egyidőben (néhány nap eltéréssel) megszüntették a kerékpáros sávot az Erzsébet híd budai hídfőjénél, illetve innen egészen a Lánchídig (szépen le is csiszolták a járdáról a sárga kerékpár ábrákat); (mellékesen: az Európai kerékpárút-hálózat egy részét vágva ki így a forgalomból); pedig a Margit hídról jónéhányan erre folytatnák útjukat. Azaz a hídon segítették a közlekedésüket, utána gátolták. Ez a cselekedet nem kapott akkora sajtóvisszhangot, talán azért, mert újságíróink is inkább autóval járnak :-P és nem látják, hogy a jelzések hiányában a külföldiek nem is figyelik a kerékpárforgalmat; nem is számítanak rá.

A Puskin utcai halálközeli élményedet sajnálom, de áruldd el: szétnéztél az úttestre lépés előtt? Valószínűsítem, hogy nem, ellenkező esetben nem lepődtél volna meg annyira. Megjegyzem, valószínűleg az volt a szerencsétek, hogy nem csengetett, hanem inkább a féket húzta ... mindazonáltal valóban nem kellett volna neki egyirányú utcában a kijelölt menetiránnyal szembe tekernie, még akkor sem, ha nálunk fejlettebb közlekedési kultúrájú országokban ez engedélyezett. Mint írtad, még nem tartunk itt.

Összességében van két és fél negatív élményed a kerékpárosokkal kapcsolatban - ez szerencsére nem túl sok. Kérlek gondold át, mennyit gyűjtöttél össze ugyanennyi idő alatt az autósoktól? Ha ennél kevesebbet, irigyellek.

Én járok mindenhogyan: autóval, BKV-val, kerékpárral. Az utóbbi évek legnegatívabb élménye autóhoz kötődik: kb. három hete zebrán, zöld jelzésnél ütöttek el. Nem volt kellemes a motorháztetőn fekve markolni a kormányt, és reménykedni, hogy előbb találja meg a sofőr a fékpedált, mint ahogyan lecsúszom az autó elé. Ennek ellenére nem terjesztem, hogy nincs autós kultúra, mert látom, hogy általában korrekten közlekednek. Alkalmi-állandó figyelmetlenből pedig mindig akad. Felesleges ezeket jobban felfújni, mint amennyit érnek.

További szép napot Nektek!
Előzmény: Tamás (224)
Tamás Creative Commons License 2007.06.24 0 0 224

Van.

Valami félidióta faszkalap a városházán kitalálta, hogy milyen jó ötlet lezárni a Margit hídon egy sávot a bicikliseknek, ami miatt még szombat éjfél után is végig állt a kocsisor a Nyugati pályaudvarig. Persze a sávban egy darab bicajos sincs, hanem hol teker az egyetlen? Naná, hogy a híd közepén, a villamossíneken. Hát ilyen kerékpáros kultúra van.

Meg olyan is, hogy az egyirányú Puskin utcában a menetiránnyal szemben tépve borít fel majdnem a párommal együtt, akivel gyalog mennék át az úton. Persze csengője az nincsen, hiába KRESZ-előírás... Mit neki egyirányú utca, szabályok. Ez is egyfajta kultúra.

multiplas Creative Commons License 2007.05.31 0 0 223
Hát...lehet, hogy én utazom túl sokat, ezért erős a kontraszt, ahányszor csak magyarországra érek, de ami pesten van, az a legmocskosabb balkán, egymásra uszított, garázda emberekkel a közlekedésben is. Az általános neveletlenség és az egocentrikus tudatlanság tükröződik itt is, mindegy, hogy bringával, gyalog vagy autóval van a tömeg.
Várom a hétvégéket, hogy végtelen bicikliutakon tekerhessek, figyelmes emberek között...de az nem itthon van.
Előzmény: Törölt nick (220)
Mrteo Creative Commons License 2007.05.31 0 0 222

Szerintem a kerékpáros kultúra ugyanolyan mint általában a közlekedési kultúra.

Találkoztam olyan bringással aki csak akkor volt hajlandó észrevenni ha rákúrjantottam, van aki 1-2 váltókattogtatásra lehúzódik.

Amitől ki tudok akadni, ha szembe találkozom valakivel, miért nem bal oldalt (neki jobb) megy el mellettem, miért össze-vissza?

A legrosszabb a hétvége, ilyenkor szűretlenül kiözönlik mindenki Szentendre, Római part felé, és életveszély haladni.

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 221

Szia!

Úgy általában nekem is jó a véleményem a közlekedésről, de az a baj, hogy garázdaságig önzők jó sokan, és főként a kerékpárosok, visszaélve a jármű sebességével és individualista szabadságával. Elkellene egyfajta önkontroll, ezt magamon is érzem, mert megesik, hogy elfog egyfajta "láz" és száguldozom. Azért szerencsére, minthogy hajnalban járok, még fáradt vagyok, délután pedig már elfáradtan tekerek haza. Így azért valamelyest leszedál az élet... :)

Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 220
Sziasztok

Nekem nagyon jó véleményem van a Budapesti közlekedésről. Eddig csak pozitív véleményem van. Igyekszek figyelni másokra, és sokszor úgy érzem, rám is figyelnek. A Széchényi híd előtt van egy keskeny szakasz. Ott pl., nagyon szoktam figyelni. Csak úgy, mint a kerékpár alagútnál is. A gyalogosok olyanok amilyenek. Valaki előzékeny, valaki morog. Engem nem érdekel. Ha félreáll, akkor megköszönöm. Autósokkal még nincs tapasztalatom.

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 219

Balkon-félsziget.

A legrémesebb, hogy nagyon sok kerékpáros ugyanolyan tapló, mint az a jelentős számú autós, aki betart. A legrémesebbek számomra a negyvennel száguldozó vékonykerekesek, akik mintha nem is tudnák, hogy ha ütköznek valakivel, gyalogossal vagy kerekessel, az igencsak nagy csattanóval jár... egy hetven kilós ember ekkora sebesség mellett faltörő kosként zúdul a gyalogosra.

Előzmény: multiplas (218)
multiplas Creative Commons License 2007.05.30 0 0 218
A kérdésre válaszolnék: nincs. Mondom ezt úgy, hogy napi 30-40 km-t tekerek a városban.
Ennek sincs kultúrája pesten, ahogy másnak sincs, valahogy kimarad a nevelés a gyerekkorból, mindegy, hogy a természetben vagy a városban történő életben maradásról vagy a bringázásról van szó.
A kerékpárúton vagy szemben biciklizik valami londonból ideszakadt, de inkább imbecil bringás, a kanyarokat szembesávban vágják le a jóképességű amatőrök. Lámpa zéró, láncolaj zéró, előzékenység, ha látja, hogy más is van az úton, zéró, jobbkézszabály és lámpák ismerete hiányos, leszegett fejjel hajt el a lassú hülyéje a váci úton minden piroson, pedig minden lámpáig elhagyom a szabályokat betartva.
Pár napja vágtam a gallyakat a rákospatak melletti úton, hogy ne verjen az arcomba a dzsungel, meg szociálisan jól érezzék magukat a bringások, többen majdnem elütöttek, páran lecsöngettek és egy ember megköszönte. Talán neki volt elég magas az intelligenciája, hogy tökig spdben nem az fkf rt-től vagyok..100-ból 1.
Szeméttelep ez kérem, nem más.
Az infrastruktúráról nem beszélek, mert az meg egy tragikomédia eleme.
ha6pc Creative Commons License 2007.03.26 0 0 217

Természetesen van;olyan,mint a gyalogos,vagy az autós kultúra-sokféle.

Van egy réteg (nem a többség) aki odafigyel a körülötte lévő dolgokra,és van a többi.

Mit mondhattam volna a salgótarjánban botjával hadonászó bácsikának,mikor azt kiáltozza felém:"fiatalember,a járda nem kerékpárpálya!"-igaza volt;persze ettől még nem megyek ki a nagy forgalmú főútra-pláne,hogy a fél járdán autók állnak...

Vagy nyáron gyalogosan Fonyódon,megyek a kerékpárúton,de folyton rámcsöngetnek a biciklisek-ok! megyek a járdán,OTT IS,ok! megyek a főút menetirány szerinti baloldalán, OTT IS. (minthogy nem álltam félre,még a néni meg is jegyezte "fiatalember,hallássérült?" . No,erre már kijött belőlem a kultúra;a szódáskocsis-szótár,kondástovábbképzővel. Nem vagyok büszke magamra,de ma is így tennék.

Dj Virtual Creative Commons License 2007.02.22 0 0 216

szevasztok!!!!!! tudjatok nekem is vanak ilyen tapasztalataim az autosokkal szemben. Volt mar olyan is hogy legszivesebben lelottem volna a sofort mert alig tiz centire ment el a bicom kormanyatol a nagy es hires kamoinjaval. na persze szinte bekerultem alaja. Ez mar nem egyszer tortent meg ez.  ott ahol en lakom nincsenek biciglis utak csak a nagyobb varosokban. igy hat falun lakni es az uton bicoyni elegge veszelyes. Minalunk mivel Eu-s ut van a nagykocsik a megengedett Maximalis 50 km/ora helyett 70-80 nal tepetnek mindha kivettek volna a szemuk. itt az uton eppe csak hogy elfer ket kamion nem hogy mellettuk elferjen meg ket biciglis is.

szoval nagyon rosz a helyzet. Minlunk is behoztak a fenyvisszavero mellenyes torvenyt ami egyreszbol jo is de masreszbol rosz is. Mivel a zsaruk minden aprosagert jo alaposan meghuznak penzel meg e kedve is elmegy a bicozastol.

de az a furcs hogy csupan azokat buntetik akiknek ki van vilagitva a bicojuk csupan csak egy nyavajas csengo nincs rajta. masokat persze nem mert rokonuk vagy tan jo baratjuk, de nekik semmi nincs a bicon.

hat ez van.

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.18 0 0 215
gondold el: a kamion jogerősen tiporhatott volna habtesteden...
Előzmény: Törölt nick (214)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.18 0 0 214
Szinte végig mi? :-)
Végi táblás? Az kellemetlen. :-)
Előzmény: kivi (213)
kivi Creative Commons License 2006.12.18 0 0 213
Szinte végig.
Előzmény: Törölt nick (212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!