Igen, ismerem. A bodzaöntés nehéz munka. Amikor megszólal a duda, mindeki félreáll, a fehéren izzó, forró bodza kifolyik az üstből, frecsegneka szikrák, és az izzó bodza lassan megtölti az öntőformákat. Aztán lassan kíhűlnek a bugák, és lehet vinni a kész önöttbodzát a rakátrba vagy a hengerdébe.
Egy nyáron én is kiprobáltam az bodza-öntögetést éjszakai műszakban. Kicsit okoz csak hányingert a szag, habár a penészes részek amikor a targonca kipufogó gázával keverednek a hűtőházban az valami leirhatatlan. Amikor meg a nadrágot a honap végén hazaviszi az ember és beállitja a fürdőszobába ....
Persze, de a boltost muszáj, mer az meg folyton a szavatossági időt nézi (egészen addig, amíg ki nem teszi az árut a pultra, mer onnantól kezdve nem érdekli). Egyébként a fázisok nagyban függnek a gyártás körülményeitől is, van amelyik sajt már a második fázisban gyakorlatilag megrohad. Volt továbbá olyan sajt is, kenhető, amelyik eccerűen nem tudott megromlani, annyi nátriumbenzoát lett benne. Ez a sajtmester kísérletezéseinek eredménye volt. Az sem mindennapi szakma, nem?
Egy igazi Camembert-zabálót nem lehet holmi szavatossági időkkel átverni. Ki kell venni a darabot a dobozból (a papír rajta marad), és alkalmazni a hüvelykujj-próbát: enyhe nyomás a közepe táján. Tökéletesenmeg lehet állapítani a tárgy állapotát. Egyébként ez a próba mindenképpen szükséges, mert hiszen három fő állapotban lehet az anyag, és mindeki máshogy szereti:
1. Teljesen kemény
2. A széle már folyós, a közepén kemény mag
3. Az egész folyós
és a végső állapot
4. Kifolyik a papírból, és elképesztő szaga van. De még így isz szeretik.
Én a 2. körmyékén szeretm fogyasztani. Kis veres borral.
Hát, nem egy szapora meló, az biztos! Mér nem jutott valakinek eszébe, hogy hosszabb nyelet tegyen szegény seprűre?
Egyébként a Camembertnek ilyen tömegben enyhe hullaszaga van, nem valami kívánatos. De szerencsére nem lyukas, így nem volt a fúrással gond. Csak a fadobozok tartalmát kellett néha cserélgetni, hogy a szavatossági idő kóser legyen.
Voltam egyszer nyári gyakorlaton egy repülőgépgyárban. Egészen pontosan nagyjavító üzemben, azaz új gépeket ott nem készítettek, csak a tervszerű generáljavítást végezték a - duralumínium - vasmadarakon. Egyébként a nagyjavításkor majdnem a semmiből építik újra a gépeket, úgyhogy azért kemény dolog az is.
Nap mint nap néztem, ahogy a nagyra méretezett kalocsnira hasonlító üres törzsközép-szárnytőből kialakult a gépmadár. Amikor a tollai is kezdtek nőni, kitolták a hangár elé, ott fejezték be a munkákat, kellett a hely (ezt a fajta kitolást az angol szakirodalom roll-outnak nevezi).
És akkor jött a hangártakarító. Öreg nénike, kezében rövid nyelű vesszőseprű, hogy csak előrehajolva tudott vele dolgozni, és a tízezer négyzetmétert szépen felseperte. Egy álló napig sepert.Tán egy tonnányi eldobott csavart, anyát, szegecset, ki tudja mit sepert össze a gép hűlt helyén.
Jó hajnalt, jó hajnalt. Nekem ez a munkaidőm: este 6-tól este 6-ig...
étyih az éto többes birtokosa. Iz étyih ezekből a...
bljagy kurva bljagyej (ejtése inkább bljegyéj) kurvákból ill. kurvákat
Hiába, az orosz ragozás nem egyszerű.
A Camembert-raktárosságért mérhetetlenül irigyellek. Persze, nekem állandóan raktárhiányom lett volna...
Én meg diákként Ementáli-fúróként dolgoztam egy nyáron. Az öreg szakik válogatták, melyik sajt elég érett már, melyiket lehet már fúrni. Akkor odahozták a munkaasztalra, nekem kellett kífúrnom kurblis kézifúróval. Flexibilis fúrófejet használtunk, hogy kanyarodó furatot is tudjunk csinálni. Sajnos, egy fúró nagyon keveset bírt, gyakran kellett cserélni. Talán ezért volt olyan drága az Ementáli.
Most - szerzői jogi viták miatt - már csak Pannónia sajt van. Azt állítólag egerekkel fúratják. Nem is lehet már sajtfúrót kapni, pedig régebben nosztalgiából otthon még hébe-korba megfúrtam egy-egy szebb darabot.
Volt még a cégnél márványozó szakmunkás, ő festette a Rockfort csíkjait. Most már lézernyomtatóval csinálják azt is.
Á, jó reggelit kedves Újlaki úr! Maga olyan éccakázós típusnak tetszik, és meg csak munkahelyileg netelgetek hébe-hóba, így még nem volt szerencsém Önhöz!
Sz'al két kérdés az orosz vicchez (ötösöm volt, mégsem értek két szót): étyih meg blegyej. Ha ezt megsúgod, értve leszel.
De cserében elárulom, voltam én már Camembertsajt-raktáros is, két műszakban. Igazítani nem kellett semmit, legfeljebb néha a sajtkukacokat.
Aki tud oroszul, annak van egy hattyútavas vicc (megmagyarázás nincs, tessék megtanulni oroszul):
Mire gondol a minden férfi a nézőtéren a Hattyúk tava előadása közben?
- Kak iz étyih lebegyej szgyélaty blegyej?
Mire gondol az igazgató a színfalak mözött a Hattyúk tava előadása közben?
- Kak is étyih blegyej szgyélaty lebegyej?
Sokan azt hiszik, ez csak vicc, pedig valóban van ilyen állás a méntelepen, és így is hívják; a lovászok nem beszélnek mellé. Miért? Akár műkancára, akár valódira ugratják ugyanis a derék tenyészállatot, előfordulhat, hogy a szerszám rossz helyre megy, és a nagy izgalomban jóvátehetetlen hiba történik, a drága nedű kárba vész. A főemlősök mellső végtagja alkalmas a korrekcó önerőből való elvégzésére, de egy páratlan ujjú patástól ez nem várható el. Ezért áll ott valaki, aki szükség esetén besegít, hogy a dolgok folyását a jó irányba terelje. Nem veszélytelen szakma, talán csak a tehervagonok összekapcsolása hasonlítható hozzá.
Arról nem tudok, van-e olyan dolgozó, aki a gyertyát tartja. Persze, a sok széna-szalma miatt ez talán nem is kívánatos.
Akkor hagyjam is abba gyorsan a tanulást? ;-)))) De szívesen tenném... :-)
Azért kicsit tartok tőle, de tudom, nem ez lesz a legkegyetlenebb valami, amit itt átéltem. Amúgy vizsgán általában halál nyugodt szoktam lenni, ez remélem segíteni fog, meg alaposan építek a jóindulatukra. Meg itt szurkol nekem a fél Tasztal, legalábbis remélem. :-)
Szia Planney!
Azt hiszem csak a védés megy csuklóból, és persze ott kérdezhetnek érdekes dolgokat, mivel rajtad kívül senki sem fogja tudni mit is csináltál, a bíráló meg lehet, hogy jobb ha nincs benn. Egyébként javaslom, hogy készíts egy egyoldalas összefoglalást amiben kb. ismerteted mit csináltál, aztán pedig vigyél magaddal szemléltető eszközöket, esetleg fotókat a témáról, ez nagyon meg tudja hatni a prof.okat.
Igen, a Perl-könyv ürügyén már volt szerencsém. Az a baj ezekkel a könyvkritikákkal, hogy ha egészen lelkiismeretesen csinálod, a terjedelmük valamivel nagyobb lesz, mint az eredeti műé...
Planney, a helyzetem hasonló a tiédhez. Tehát BME hallgató vagyok és államvizsga előtt állok. A diplomavédésem viszont már megvolt, miután hagyománnyá akarják tenni hogy aki külföldön írja az ott is védje meg.
Emiatt kicsit később lesznek a vizsgáim. :-))
Ti aztán nem vagytok nyuszik! Ennyit a gép előtt ülni... :-)
Zsolt,
Köszi a biztatást. :-) Eddig default az eredmény, de még nem láttak produkálni. S a legnagyobb gond inkább az, hogy az államvizsga real-timeban megy, még átgondolni sincs szinte időm semmit. Azaz csuklóból kéne válaszolgatnom. Ez újdonság lesz számomra, lévén egyetemi éveim alat egy ilyen vizsgám se volt, mindenhol kaptam valamennyi gondolkodási időt. De majd megoldjuk valahogy. :-)