A matrix a határokról és a korlátokról szól, szerintem. Egy olyan világot próbál bemutatni ami a számok és függvények alapján egy virtuális börtönt hoz létre a rá kapcsolódó emberek számára. Akár a mi való világunk is egy matrix lehetne.
...
Az igazi világban talán mindent az ember gondolatai vezérelnek. Talán nincs is szükség ételre vagy italra, hiszen az is kalóri-és azt ki lehet fejezni számokban. Talán nincs olyan hogy halál. Hisz valjuk be, ez is az emberi élet korlátjai közé tartozik. Egy ember a mai gondolkodás szerint max. 100 évig élhet, hát ez is szám.
Na ja. A Bud Spencer-Terence Hill filmben lévő diktátor is a számokat akarja eltörölni, hogy a civilizációt romokba döntse. Csak azt felejti el, hogy akkor ő vajon hogy tudna uralkodni számok nélkül.
1., Valóban, a szeretet az abszolút mérce. Az über.
2., A világról, amiről te írsz - a tökéletes világról - nekem a mennyország jut eszembe, amit lehet különbözőképpen elképzelni. Vagy legalábbis a halál utáni állapot, amikor már nem kötnek minket fizikai korlátok.
3., Ha figyelembe vesszük azokat az ismereteket, amelyeket immár 'a tudomány' is megerősít, miszerint az egész, általunk szilárd anyagi világnak tekintett univerzum valójában energiából /és?/, információból tevődik össze, akkor ez további gondolatokat ébreszthet az egész mátrix-világgal kapcsolatban...
Bónusz: csinálhatnának legalább még egy részt, ami egy kibővített second renaissance történet lehetne, azaz a történelem, amíg eljutunk a mátrixig (á lá Star Wars)
Talán azért hal meg Neo és Trinity, mert nem akarták azt, hogy megint egy hülye amerikai akciófilm legyen. Szerintem sincs semmi értelme, hogy meghalnak. Mondjuk ha csak Trinity halt volna meg és Neo elhozza a békét, na az már egy igazi cool thriller befejezés. Hogy Neo meghal-e vagy sem, kitudja. Ez olyan mint Jézus. Most akkor meghalt aztán majd visszajön a világ végén. Talán Neot is így akarják ábrázolni. A béke nem tart örökké, majd amikor elpusztul a Matrix, eljön Neo hogy felszabadítsa az embereket. Most béke van Zionban. De még mindig van Matrix, és "addíg amíg a Matrix létezik az emberiség nem lehet szabad"(Morpheus). Aztán hogy mi történik Neoval azt csak Watchowskiék tudják megmondani. Talán a gépek elviszik és vmi szörnyű cyborgot készítenek belőle, vagy egyszerűen elviszik és eltemetik ó, hisz ő mentette meg a Matrixot Smith-től. Az előzményekben az Animatrixra gondolok. Szerinten teljesen valósághűen ábrázolja a Matrix előtti állapotot.(Secound renesaince).
Egész életemben végígkisér e film. A világ eddígi legtökéletesebb szereplőpárosát láthattam(Neo és Morpheus). A legnagyobb mondat a filmben talán: "Más dolog ismerni az utat és járni rajta"
Érdekes, amit írsz. Arra tudsz felelni, hogy a film végén miért hal meg Trinity és Neo? Neo úgy hal meg, mint Jézus. De Neo valóban meghal? Én erre keresem a választ. A filmben Neo tényleg meghal? Mert azt mutatják, hogy a gépek városában a szállítják el a testet és az nem mozdul. Trinity nélkül nem sok értelme lenne Neo életének, ez logikus a film szempontjából. De Trinity feleslegesen hal meg, Neo pedig feleslegesen vakul meg és a végén ő is feleslegesen hal meg. Nem tetszik ez a hősiesség. Ez nekem kevésbé hihető, mint maga a Matrix, vagy a repkedés, a harc, az őrszemek, a robotok öntudata, a Deus ex Machina, vagy bármi más. A film előzményeiben az Animatrixra gondolsz?
A matrix a határokról és a korlátokról szól, szerintem. Egy olyan világot próbál bemutatni ami a számok és függvények alapján egy virtuális börtönt hoz létre a rá kapcsolódó emberek számára. Akár a mi való világunk is egy matrix lehetne. Hiszen minden a számokról szól. Gondoljatok bele. Bármit csinálsz, azt ki lehet fejezni számokkal. Olyan mintha nem lehetne nélkülük élni. Számok. Gépek nyelve. És ha a valóság egy olyan világ ahol az emberi gondolat nincs keretek közé szorítva? Mert ezt próbálja a film bemutatni. Az ember nem tudja átütni a falat, mert annak szilárdsága sokkal nagyobb mint az ő öklének. Ez is egy korlát. Az igazi világban talán nincs korlát. Az igazi világban talán mindent az ember gondolatai vezérelnek. Talán nincs is szükség ételre vagy italra, hiszen az is kalóri-és azt ki lehet fejezni számokban. Talán nincs olyan hogy halál. Hisz valjuk be, ez is az emberi élet korlátjai közé tartozik. Egy ember a mai gondolkodás szerint max. 100 évig élhet, hát ez is szám. Az igazi világban talán nincs határa annak hogy az ember elemelkedjen a földről, és repüljön. Minden ember egyik legfőbb álma, hogy repüljön. Hisz ez az igaz szabadság. A matrixban az embert a gondolatai tartják a földön. Erre próbálta ráébreszteni Morpheus Neót miután betöltötték az ugróprogramot. Viszont az emberi gondolatoknak egyrészének nem szabhat határt még a mátrix sem. Ez a szeretet. Ez nem számoktól függ. Hiszen nincs mérőszám arra, hogy mennyire szeretjük a másikat. Egy gép olyan fogalmat nem tud kezelni amihez nincs mérőszám rendelve. Ez egyetlen kapcsolat az általam elkmépzelt valódi világ és a mátrix között. Talán a matrix a valódi világban keletkezett, mint fizikailag. A valódi világban feltalálták a számokat.Aztán feltalálták a számítógépet, és aztán a film előzményei alapján létrejött a matrix. A film lényege az emberi gondolotak bebörtönzése, nem pedig saját világunk alternatív változatának bemtatása. A lényeg mindig az ami mögötte van. Ez az én véleményem. Még nem találkoztam olyannal aki így fogta volna fel a matrixot ahogy én.
Igazad van. Nem is olyan cselekvés ez, mint a szokásos erölködéses cselekvés.
Nem-cselekvés (vu-vei). Tao. Biztos hallottad már ezt a keleti kifejezést. Amikor csak áramlik át rajtunk a Lét, és hagyjuk, hogy történjen valami. Pl. hogy megjöjjön a busz :) De hogy azt hogy éljük meg, az a nem mindegy! Tudatosan, jelen vagyunk vagy csak az elménkben kószálunk, a jövő-és múlt keresztjén függve.
(Kicsit misztikus lett...)
Ezért mondják, hogy "free your mind": "szabadítsuk fel a tudatunkat".
A tudatban vagyunk leginkább leláncolva dolgokhoz, ideákhoz, vágyakhoz, stb.
A cselekvéshez belátás kell. A szellemi út bejárása cselekvést kíván tőlünk.
Persze, hogy nem "mindenki" járja az utat, pláne nem ugyanazt az utat.
Jézus "keskeny útról" beszél: ez is mutatja, hogy nem "mindenkiről" van szó.
Jézus, Buddha tanításait csak nagyon kevesen értették meg. Kényelmesebb
értelmezgetni őket, és tudományt csinálni belőle (teológia). Pedig ők is a cselekvésre hívnak fel. Had ajáljam pl. Osho könyveit. A mustármag-ban pl. Jézus rejtett tanításait értelmezi (Tamás apokrif evangélium alapján).
A filmben sem menthető meg mindenki, csak aki alkalmas rá, és lesz felismerése
a Mátrixról. Aki jól érzi magát benne, mint Cypher (=Lucifer) az gyűlöli azokat, akik
a fényre vágynak, a Valóságra, és ki akarnak törni rabságukból. Emlékezz, mikor
Cypher az ügynökökkel eszik, és bevallja, mennyire utálja az űrhajót, a pépes szar kaját, :) és bár tudja, hogy mesterséges gyönyör a Föld, mégis imádja az ízeket, stb.
A rabja lett, és az is akar maradni. Jól érzi magát az illúziók világában, mert kényelmes.
Mennyivel kényelmesebb eltakarni a szemünk elől a valóságot, mint szembe nézni önmagunkkal, saját valóságunkkal...? Az orákulum, jós, a leghíresebb jósdát juttatja eszembe, a delphoi jósdát, mely egyben beavatóhely is volt. Felirata ismert:
"Gnószi szeauthón!" "Ismerd meg önmagad!"
Önámítástól mentesen, és akkor lehullanak az álarcok, amik eddig elfogadhatóvá tették a Mátrixot. "Személyiség": latin persona, görög proszophón=ÁLARC, amiben a görög tragédiák szereplői játszottak. Személyiség=álarc. A spiritulitás az álarcok levételéről, a felébredésről szól. "Free your mind!" Üdv!
OK, nem "nagyon komoly", de spirituális tudást rejt a film:)
Gondolj csak erre pl.: "Free your mind" - "Szabadísd fel a tudatod!" Ez alapvető keleti tanítás, megszabadulni a fátylainktól, rögeszméinktől, de az apokrif irodalomban is megtalálható. Igazából nem a filozófiából derülnek ki ezek a dolgok, hanem a vallások magjából.
Eredeti értelemben a vallás (religio:religare=újraegyesülni) megVALÓSításra hív fel, nem csak kényelmes elmejáték, dogmatizmus. Hogy változzunk, átalakuljunk! Lássunk, ne csak nézzünk! "Free your mind!" :) A fogolynak hiába magyarázod, öntöd izmusokba a börtönét: ha már tudatosult benne, hogy rab, ki akar törni, fel akar ébredni! Nincs szüksége tovább a kényelmes eszmefuttatásokra, találgatásokra.
CSELEKEDNI AKAR! Ezért cselekednek a Mátrix lakói is: ha a filozófiával, elmélettel megelégednének, tojnának a kitörésre, ellennének a pocsolyájukban továbbra is.
A beszédes nevek pedig "érdekes módon" illenek arra, aki a karakter...
Szóval van szellemi üzenete, és nagyon betalál: ébresztőt fúj. De vannak még ilyen filmek.
Én olvastam a könyvet. Egy amerikai egyetem filozófia karán dolgozó fiatal munkatársak írták azért, hogy ha már a film filozófiai húrokat pengetett, és ilyen népszerü, akkor hátha vevök lesznek az emberek az akadémikus filozófiára is (ez így le van írva a könyvben). Kétségtelen, hogy a könyv elemzi a filmet filozófiai szempontból, illetve rámutat azokra a filozófiával kapcsolatos utalásokra, amiket a film tartalmaz, de szó sincs arról, hogy a film forgatókönyve mögött valamilyen filozófiai iskola, rendszer vagy irányat lenne. A film egy "saláta" ebböl a szempontból. Aki egy kicsit is komolyabban foglalkozott filozófiával (akárcsak amatör szinten, mint én) látja ezt. Egyébként nagyon szeretem a filmet, nem fikázni akartam. De nem gondolom, hogy "nagyon komoly spiritualitás tudást rejt a film".
Pontosan, nagyon komoly spiritualitás tudást rejt a film. Anno megjelent a "Mátrix filozófiája" c. könyv, hamar elfogyott, remélhetőleg azért, mert elkapkodták az érdeklődők, és nem azért mert bevonták bizonyos vallási körök nyomására...:)
Sokan nem értették, ezért "féltek tőle", mint a Harry Pottertől :)
Az összes név a filmből beszédes:
Neo: a felébredt "új ember", aki megtörte az illúziók, a maya fátylát, és átlátta a Mátrixot
Morpheus: az álmok istene a görög mitológiában. Ismeretes, hogy bár tudja, hogy
létezik a valóság, tudja, hogy "mátrixban élünk", mégsem ő az, aki felszabadítja a többieket, nem ő a kiválasztott. Vagyis még mindig csak álmodik.
Trinity: Szentháromság. Ami nem feltétlenül csak a katolicizmusból ismert fogalom. Egyiptomi eredetű (Ozirisz, Izisz, Horusz), vagy gondoljunk a hermetikus bölcsesség atyjára Háromszorosan Nagy Hermészre (Hermész Triszmegisztosz),
Zion: Sion: a lázadók, az emberi faj városa.
Logos: a zioniak egyik űrhajójnak neve. Görögül az "Ige". Mélyebb értelemben az isteni megmentési terv: az ige cselekvést jelöl, ne feledjük! :)
Nabukodonozor: szintén egy űrhajó neve. A Bibliából is ismert ókori uralkodó.
látom nem sokan értették meg a film mondanivalóját én a bibliához hasonlítanám, látszólag abban is csak hihetetlen történetek vannak, a mondanivaló mégis kicsit más...
egyébként szívesen olvasnék még a film hátteréről, ha valaki tud hasonló oldalt/filmet írja meg http://www.matrix-explained.com/php/about-the-matrix-movies-3917.html
talán azért van mátrix, mert kell valami ami életben tartja hosszabb ideig a duraceleket, lehet ha nincs semmi mozi, akkor az ember hamar leáll a tartályban.
mobil kontra vonalas telefon. erre csak erőltetett magyarázatot tudok, talán azért kell vonalas, mert azt lehet fizikailag is végig követni, ellenben a mobil rádióhullámaival.
Most, hogy a tv is leadta már a 3. részt, csak megkérdezem már, hogy -Miért csak bizonyos vonalas telefonokkal tudnak kiébredni a mátrixból, mikor egy idegen kezéből kikapott mobiltelefonnal is fel tudják hívni az operátort?
-Egyáltalán minek az egész mátrix, az miért nem jó, hogy ott fekszenek az emberek a fülkéjükben kómában, és termelik a villanyt?
Az I nekem is nagyon tetszett, de a II akkora csalódás volt (pontosabban azért számítottam rá, hogy gyenge lesz, de nem, hogy ennyire) , hogy a III. részt egyetlen porcikám se kívánja megnézni. Azért ha majd az RTL leadja, biztos megnézem, de csak azért, hogy pontosan tudjam, hogy mennyivel rosszabb az I-nél.
"igazából se a filozófiai, se a cyberpunk vonal, nem volt hiteles, ill. komolyra vehető. "
A filozófiáját (márminnt a mátrix-filozófiát nem ismerem) ez a gépek rabja vagyunk egész ügyesen lett felépítve. A pofon annak a kupac szarnak a második résszel kezdődik (az első részben még csak kis hiba van). Kis hiba: a tudat létrehozza asebeket és ha kihúzzák a dugót akkor meghalsz. Mi lett volna ha a tudat bentragad a mtrixban és ki kell hozni, ez egy fokkal finomabb és hihetőbb lett volna, de mindegy a sebekre meg lehet jönni a stigmákkal, szóval ezt a részt ugornám (úgyis csak apróság).
DE
Az egyenlet két oldala, segítőkész programok (lsd Szeráf, meg az indiai család a metróban, stb stb.) NA bumm. Aki tanult programozni ismeri hogy múködnek az OP-rendszerek, programok, hálózatok akkor annak nem magyaráznám. Aki meg nem ismeri annak itt nem biztos, hoyg értelmesen meg tudnám tenni. Nem is teszem. Egyszerűen a programok függvényekkel, objektumokkal, változókal dolgoznak (nem leszek teljesen átfogó, ne kövezzenek meg a hozzáértők!). Bemenő paraméterre lesz kimenő paraméter. OK ez is egyenlet, mer a+b=c és ez egyértelmű, de az egyenlet két oldala Neo és Smith aki kiegyenlíti az egyensúlyt a mátrixban. Mi van??? Meg a mátrix több verziója (mellékesen megjegyzem az építészt angolul mintha Constructornak vagy Buildernek is lehet mondani, hmmm: C Builder ??? LOL!!!), akkor mégsem volt stabil a rendszer? Akkor meg mi ez a faszság az egyenlettel meg egyensúllyal? Neo egy hacker, a Mátrixban egy programként kezelendő. Aki átveri a rendszert (lsd repül, meg "hallhatatlan"). De még mindig nem értem az egyensúlyt. HA Neo a hacker a program azaz a vírus gubancot aokoz akkor max hibásan fog működni a rendszer roszabb esetben összeomlik és lehet újra kezdeni az egészet. Uganis a mátrix az emberek átverésére készült, hoyg ne bolonduljanak meg és ne haljanak meg nyálcsorgató roncsokként az ingerszegény környezettől. Nem? Én így emlékszem. És jól! Akkor meg mi ez az agyonmisztifikált szarság aminek a végén mátrix kitárt karokkal fekszik mint valami digitálsi jázus???
Minden idők legnagyobb kult filmje lett. Miért? Mert az első rész tényleg jó nem csak látványban. A második és harmadik meg megadta azt a látványtechnikát amit az első alacsonyabb költségvetések miatt mellőzni volt kénytelen, de történetben, értelemben, mondanivalóban egy nagy rakás .... (gondoljon mindenki arra amire akar). Mátrix I Rulez! II & III LOL!!!