Zak, a MiG-21-nek van olyan változata is, ahol nem a hasa alatt, hanem oldalt vannak a gépágyúk 2 db, 20 mm-es, egyik jobbra, másik balra. Ekkor oldalt fordulva is belerepülhet a gép, ráadásul éles helyzetben bonyolultabb figurákat is csinál (bár már egy dobott orsónál is elkaphatja saját lövedéke). Ekkora sebesség mellett a tengelyek körüli igen kis elmozdulás is nagy túlterheléssel jár (az ero a sebesség négyzetével arányos, akkor is, ha centrifugális).
Na azt sejtettem, hogy arra gondolsz, hogy nem lehet lôni vele, csak nem akartam elhinni :-))) A néhány tized fok/sec nekem rohadt kevésnek tűnik, próbáld meg a fejedet mondjuk 0,5 fokkal elmozgati 1 másodperc alatt. Ha ezt kivetíted egy (mondjuk) 20 m hosszú repülôgép tömegközéppontjához képesti elfordulásra, akkor sem túl nagy érték, max. párszor 10 centit emelkedik a gép orra 1 sec alatt. (Számolja mán ki valaki, nincs nálam trigonometriás számológép) Ha pedig ez a szögsebesség gondot okoz, akkor valami nagy gebasz van a konstrukcióval.
Biztosan blokkolható, nyilván blokkolják is a fedélzeti gápányúk használatát, de nekem akkor is furcsa. Ha a hasa alat van a fegyverzet (pl. MiG-21), akkor a sárkányszerkezetbe a kilôtt lövedék "lenyomáskor" tehát negatív G-érték fellépésekor tudna beleverni. Az egész sárkányszerkezetre -3g engedélyezett, ha pedig ekkora negatív gyorsulásnál a 800-1000 m/s kezdôsebességű 23mm lövedék elkapja a kasznit, akkor rosszul van belôve a gépágyú. Arról nem is beszélve, hogy gépágyú is ugyanazzal a szögsebességgel fordul el...
Mondjuk a Top Gun szakmai szempontból szerintem sem mérvadó, bár a.) a fenti cikket anno én is olvastam és annak az információtartalmával egyetértek b.) ha írnak ott valamit, nem feltétlenül hülyeség, mert infomációt rengeteg helyrôl lehet lopni... még korrekt információ is lehet közte. :-)
De ha mindez nem is stimmel, akkor sem hiszem el, hogy jópár +g gyorsulásig ne lehetne használni a fedélzeti fegyvereket. :-)
Tepsi:
Aha. Ugyanis előfordulhat, hogy belefordul a kilőtt lövedékbe, mivel a gépágyú nem a törzs előtt, hanem alatt vagy oldalt van (a MiG-21-nek van pár altípusa), és a lövedék kb. 5 métert úgy megy, hogy pár centire van a géptörzstől. Bármekkora is a kezdősebessége, előfordulhat, hogy elkapja a gép egy hirtelen fordulóban. Mondjuk 2 Mach fölött már elég nagyok a centrifugális és tehetetlenségi erők kis szögsebességnél/szöggyorsulásnál is. Ezért van, hogy a gépágyút bizonyos szögsebesség fölött blokkolják. Az adatra csakugyan nem emlékszem pontosan, elég rég tanultam, és mint mondtam, nem az én szakom volt, lehet, hogy 1-2 fok/s is megvan. Annál több biztosan nem.
konor_:
Számolj utána, hogy 2M-nél mekkora túlterhelés érné a pilótát meg a gépet 18-20 fok/s-os fordulóban (ez azt jelenti, hogy 20 másodperc alatt egy teljes kört fordulna a gép, ez ekkora sebesség mellett nem megy). Plusz még vedd bele a légi harc közbeni tolóerőváltoztatás/féklapműködtetés miatti túlterheléseket. Légi harcban ugyanis a minimálistól a max. sebességig változhat másodpercek alatt oda-vissza a gép sebessége, a két fokozatú utánégetőt itt használják ki igazán.
Az még csak hagyján, hogy saját magát lelövi, de miután katapultált a pilóta, soron kívül elő is léptetik a légigyőzelemért... És még te azt állítod, hogy tanultad a 21-est!
corporal:
"Jak-36-os VTOL izeg-mozog a levegoben valami repulobemutaton, persze helyben lebegve, egyszer csak a pilota katapultal, a gep meg ugy esik le mint egy darab sz*r - szo szerint... " - Csak azt tudom mondani, hogy biztos kiment a kanyarstabilizator, vagy a dugattyuvisszahuzo rugo, vagy egyszeruen keves volt a gepben a reszelozsir...:)
Szoval kell..!
pancho:
Szerintem logikus amit a TopGun irt, gondolj csak bele...
Az a nehany tized fok/sec iszonyu kevesnek tunik. Szerinted csak egyenes vonalban halado gep kepes harcra.?!?
(Fejbol csak egy adatra emlexem, aszem az F-16-os tud valami max. 18-20 fok/sec korul)
"bizonyos fordulók esetén saját magát lőné le" - ???
Zak:
Blokkolva annyit tesz, hogy nem lehet vele lőni.
konor_:
Hát, ennyit a TopGun megbízhatóságáról. Bár én nem fegyveres voltam, de keresztképzésen azért volt róla szó. A gépágyú is elektromos vezérlésű (pont MiG-21-est tanultam), ezért blokkolható elektromos jeladóval (szögsebességadó, két szabadságfokú pörgettyű), és azért nem lehet vele lőni, mert bizonyos fordulók esetén saját magát lőné le. Bár nem vagyok benne biztos, de szerintem ha van jelenleg a szolnoki rep.műszaki főiskolán tanuló ismerősöd, az erről szóló könyvet (eredeti oroszban persze) már akár ki is hozhatja, most már nem titkoljuk az amik elől.
"Fordulóban (bizonyos szögsebesség fölött, ami pontosan nem emlékszem, mennyi, de elég kicsi, néhány tized fok/s) minden fegyver blokkolva van. A gépágyú is. Magyarul fordulóharc nincs."
Ezt minden gepre erted?
A gepagyu biztos, hogy nincs blokkolva ilyen szogsebessegnel.
A Top Gun-ban volt egy erdekesseg ezzel kapcsolatban. A Mig-21-es aszem 3G-ig tudja hasznalni a gepagyujat eredmenyesen, de nem azert mert utanna blokkolodik, hanem 3G folott mar akkora eloetartast kellene csinalni celzaskor (vadasz vs. futo nyul effektus), hogy a pilota(vagy a tavolsagmero?) mar nem latja a tamadott gepet a sajat gepenek orratol. A F-4-el hasonlitottak ossze, ami ugyanis a logo orranak koszonhetoen meg 6G-nel is latja a celt.
kicsit pontatlan, de a lenyeg ott van..:)
"Ja, még valami: fordulóharchoz nem kell rakéta, elég a gépágyú. Szerintem."
Fordulóban (bizonyos szögsebesség fölött, ami pontosan nem emlékszem, mennyi, de elég kicsi, néhány tized fok/s) minden fegyver blokkolva van. A gépágyú is. Magyarul fordulóharc nincs.
Sz Tamas:
Az is..:)
En a Mig-21 egy kesobbi (nem tom mar melyik) valtozatarol beszeltem, aminek vastagabb a kabinteto mogotti resze.
Ujlaki:
Szerintem az ulesek kozel vizszintesen hagytak el a gepet. A gep a fuggolegestol kicsit hatra volt dolve (kb. 25-30 fok), az ulesek katapultalaskoz pedig kisse elore is mozdulnak, nem font fuggoleges iranyu a kiloves. Igy johetett ki ez a vizszintes irany.
Nincs meg valakinek mpeg-ben, vagy avi-ban az eset, vagy link ahonnet letoltheto?
Szerintem kis orszag legiereje akkor jo, ha olyan , mint a belga, vagy a holland. Ezek tenyleg utokepesek. Most korulbelul 80 gepet reptetnek, plusz a tartalek. Ez alatt a szam alatt, plusz penz nelkul a kikepzesre urizalas az egesz. Persze alattam abbol indultal ki, hogy valaki az USA-val kerul osszetuzesbe, ebbol jelenleg csak vesztesen lehet kikeruni. Ellenben egy ilyen nagysagu korszeru legiero meg pl. az ukranok ellen is hatasos lenne, nem is beszelve a romanokrol.
SZVSZ a döntést a politikusok hozzák és a különbözö technikai adatok közül majd kiemelik azt, amiben a döntésük szerinti gép a legjobb. A valóságban pedig az dönt, melyik gyár mennyit dug a döntéshozók zsebébe. Jó példa erre a légvédelmi rakéták sajtó bemutatója. Igaz, hogy csak a harmadik francia rakéta találta el a céltárgyat, de azért azt állitják hadrendbe. A légieröre költött pénz eléggé feleslegesnek tünik, ha a közelmúlt eseményeit figyeljük. Nem védte meg Kuvaitot Irak ellen. Irak az elsö pár gép elvesztése után külföldre menekitette a maradékot. Jugoszláviát ne is emlitsem, a NATO gépek ugy mászkáltak ki-be, ahogy akartak. Itt csak egy jugo pilota temetéséröl számoltak be, valoszinüleg igaz a hir, amit egy jugoszláv ismerös mondott. A bombázások megkezdése után, jött vissza és szerinte orosz pilóták havi $300 -ért repülik a jugo MIG-eket. Valakinek van jó érve egy kis ország légierejének fejlesztésére?
konor_:
A 29-est Én is imádom.
Nézd meg, mit is írtam. Én a jó régi, bevált MIG-21-esről beszéltem. Te meg nem.
Szóval akkor is csúnyára sikeredett a 21-es. Juszt is.
Klein:
Igaz nem nekem cimezted a hozzaszolasod, amire reagaltal azt en mondtam...
Vitorlazoeknal is oktatjak pl. hogy kell a gepet dugohuzoba vinni, de csak azert, hogy ki tudd szedni belole.
Jo a pelda santit egy kicsit, de a II Vilaghaborus pilotaknak is oktattak olyan murepulofigurat amelyeket -foleg legiharcban- elesben szinte tiltottak.
Ezek jok arra, hogy minden korulmenyek kozott ura maradj a gepednek es ha elesben kovetkezik be a dolog ne lepodj meg, hisz mar ismered.
Azert a vegen csinalta, mert igy felbomlik a "kotelek" es mire ujrarendezodnek, az sok ido. Egyebkent tenyleg latvanyos. De akkor mar csak az a kerdes marad vissza, hogy ha ennyire haszontalan, akkor a Szlovak Legieroben miert oktatjak? Ezt nem a bemutatora ertem ,hogy arra szepen betanultak, hanem rendes korulmenyek kozott. Egyebkent a hangos is bemondta, hogy ez az egesz csak egy megrendezett bemutato, ahogy Te is irtad, a valosagban sokkal "kemenyebb"-en gyakorolnak.
Sz Tamas:
Micsoda?
Ronda?
En imadom, a pupos pl. kifejezetten szep..:)
Szerintem halott otlet ez a modernizalas.
Amig penz nem lesz folosleges meg ilyen dolgokkal is foglalkozni...
A Pozsonyi legibemutato kapcsan, amikor kobraval razta le az egyik a masikat:
Egy ilyen eloregyakorolt bemutatonak-amikor raadasul meg arra is kell vigyazni, hogy ne tavolodj el tulsagosan a nezoktol- annyi koze lehet a valosaghoz, mint a pankracionak az utcai verekedeshez....
Miert pont a vegen razta le kobraval?
Mert az a leglatvanyosabb, igy az kell a vegere..:)
Tényleg, a sárkányában van még jópár óra. A románok meg tudják csinálni. Izrael nekünk is szépen feljavítaná.
Ha nem kapnánk meg az sidewinder legújabb változatát, hát van más is. Jó francia,angol, izraeli, dél-afrikai, francia rakéták vannak, és a franciák mondjuk pénzért mindent eladnak.
És még mindig nem rossz gép a a 21-es.
Habár - tudom, ez nem lényeges - állati ronda.
Eszembe jutott egy kérdés még:
A 29-eseket nem modernizálná Izrael?
De az orosz javítás sem lenne rossz.
Csak a minőség ott kérdéses.
Ja, még valami: fordulóharchoz nem kell rakéta, elég a gépágyú. Szerintem.
Sz Tamás
Félig volt csak komoly a beszólás, de látom volt értelme :)
De a 21-es modernizációra semmi reakció? Pedig 4 Aim-9x-el (jó, tudom, a jövő zenéje, meg ugysekapnánkbelőle) meg sisakcélzóval fordulóharcban tudna szépeket alkotni...
En azt mondom, hogy nagy hiba volt kiadni Taszart a kezunkbol '95-ben.
A magyarok csak olyan megturtek ott mar. Inkabb egy lepukkant volt szovjet bazist, pl. Kunmadarast kellett volna lehetosegkent adni nekik, aztan ujitsak fel azt, ha akarjak!
F-18 E/F: nem elado nekunk! Amugy ez mar igazi vadaszgep lesz (valtoztathato keresztmetszetu inlet)
Hát,néha igazán aggaszt a légierő sorsa.Itt nem csak arról van szó,hogy milyen gép vagy helikopter,hanem arról is,hogy egyáltalán fel tudnak-e szállni a magyar pilóták a pénzhiány miatt.Egyébként ráérünk gépet venni,ha a NATO kifejezetten azt modja,hogy ejnye-bejnye,most már ti is tegyetek valamit a közösbe.Addig,legalábbis elvileg,ők védenek.
Simlicskát kinevezni Taszárra! Csak le tudja nyúlni a Horneteket! Csak ne Ibrahimnak akarja eladni mert abból gáz lesz! :-D
Super Hornetről mi a vélemény?
Ez tök jó! Lehetne még rá rakni 2 használt Merkava tornyot ( egyet alulra egyet felülre) meg 3-4 Tomahawk tubust a szárnyak alá.
Ja és kérni kellene George Lucas-tól egy csillagrombó hajtóművet ami az egész kócerájt elbírná. :-))))))))))
Biztos hallottal mar az aeroelasztikus jelensegekrol, pl divergencia sebesseg, melyek igen csak befolyasoljak a gep tulajdonsagait. Szoval ezert nincs repulo "tank". A-10-es eseteben is csak a pilotafulke erosen pancelozott, de maga a gep nem.
Az L-39-eseink felujitasarol meg annyit, hogy kiszerelik belole meg a radiotavmerot is, ellenben tesznek bele egy polgari GPS-t, igy aztan csak azt nem ertem, hogy a fegyvertarto pilonokat miert nem szerelik le roluk???