Éppen ezért a csakért voltam én baromira rossz tanuló általánosban, vagy iskolaértetlen, vagy tudomisén, ahogy akarjuk. Későnérő. :) Később ugyanis sokminden érdekelt, és sokat is olvastam. Legalábbis ahhozképest, amit 12-13 éves koromig olvastam. Szerintem baromi unalmasan adták le az anyagot. Amikor érdekes volt, akkor meg tanulni is alig kellett, mert minden azonnal megragadt. Kár, hogy erre kevesebbszer került sor. Örülök, hogy a gyerekeim nem csak rám hasonlítanak. :))
Ennyi idősen már egyáltalán nem gondolom feleslegesnek ezeket. De mikor gyerek voltam, halálosan utáltam bármely ország iparát, vagy kapcsolási rajzokat, vagy egyéb száraz, és unalmas anyagot. Mára úgy gondolom, hogy az előadásmóddal van/volt a baj, nem az anyaggal.
Azt hiszem, nem csak a te gyereked ufo, az enyém is. ugyanis az alapban lusta disznó fiam boldogan tanul meg magától minden memoritert, főleg, ha vers.
Nem elég, hogy neked mit jelent a vers, vagy mit jelent egy festmény, szobor, film, bármi. Ezek az alkotások egy bizonyos, történelmileg, művészettörténetileg behatárolható időben, bizonyos térben jöttek létre, a művész életének egy bizonyos korszakában - ezeket bizony ismerni kell ahhoz, hogy véleményt formálhassak.
Ha a diákságtól simán a véleményét kérdezed, a legtöbbször a tetszik-nem tetszik a válasz, a miértnél már megállnak... :-(
hehe---az enyémek a kivételek amik erősítik a szabályt---van két széttréningezett agyú hülegyerekem:))))))))--tréfát félretéve,vannak olyan emberek akiknek olyan az agyuk mint a szivacs,csak úgy szívják magukba az infókat,tanulniuk szinte nem is kell,ha ez még logikus gondolkodással párosul az kész főnyeremény
na az ilyen gyereknek szinte öröm az iskolába járás--a nagyfiam ilyen
a két kicsi mire megtanul és megért valamit már vizek folynak rólam és másnapra meg el is felejtik
a probléma az egészben ott leledz,hogy a suliban egyforma elbírálás alá esnek
a tanerő megmondta a kisfiam lehetne ötös tanuló is csak hát erős az osztály---puff neki---majd a továbbtanulásnál szépen elmagyarázom mi?
Teljesen igaza van. Memoritert kellene sokat, kicsiknek is, nagyoknak is...
(hihetetlen mennyiségű versre emlékszem, amiket kisiskolás koromban tanultam meg. Az nem lehet véletlen. És a tanítványaim is képesek komplett kifejezésekre emlékezni németből, amit valamilyen kívülről megtanulandó szövegből tanultak meg...)
Más, egy körkérdés... Egyre többet olvasom itt is, más topikokon is, hogy mennyi minden felesleges, az egyszikű, a gumós zápfog, Svédország ipara, a mitgondoltaköltő. Egészen komolyan érdekelne, mit és hogyan kellene tanulni, tanítani, mit találtok "fontosnak"?
most fejtette ki a tanarember parom,mikor szobahoztam a topikot,hogy a magoltatas es a szo szerint tanulas neha tenyleg magaban teljesen ertelmetlen,de az agy treningeztetesehez feltetlen szukseges a kesobbi ertelmes dolgok konnyebb befogadasahoz.
egyszikü,kétszikü......százszikü hajjjj:))))))----ennél jobban csak azt utáltam hogy mire gondolt a költő amikor a verset írta----hát nem mindegy már,lehet hulla részegen támadt ihlete vagy egy jó szex után esetleg épp nyert a lovin---na ezt merd a tannak mondani---inkább azt kéne kérdezni neked mit jelent a vers---ja és alsó tagozatban azt a sok kétértelmű kérdést amit magyarból feltesznek--zeng a ház ha néha tanulok a fiammal:)))))
Na az ilyeneket kéne vasra verve eltávolítani kb. az iskolákból. Függvénytáblát még a közgáz felvételinél is lehetett használni....ez megint csak tipikus példája az ostoba fejbe beleverős oktatásnak - pedig ma már inkább azt kellene tanítani, hogy mit hol kell keresni....
Én emlékszem egyszer azért kaptam 4-est biológiából, mert nem tudtam, hogy milyen zápfoga van a jaguárnak. Könyörögöm, miért fontos ez :)))
:))))) na ez a kettőspont zárójel dolog vakon is megy annak aki először a tv2 textjén nyomta az sms-eket aztán meg itt a neten éjszakákat átcsetelt,én ezek közé tartozom
a Sift használata is megy,csak a párom szerint nekem ha egy gombnál,kapcsolónál,billentyűnél,szóval ilyesmiknél,ha egyszerre egynél többet kell leütnöm akkor lefagy az agyam mint a windows :)))
A nagybetű roppant egyszerű, shiftet kell nyomni, és már meg is van... Az írásjeleket semmivel sem nehezebb megtalálni, mint a betűket, meg a három vonalat --- :-))
Viszont örülök, hogy az entert megtaláltad, így sokkal olvashatóbb, amit írsz...
egy hónapon belül megoldódik ez a továbbtanulás-ügy és akkor lehet nem leszek ennyire zaklatott és ígérem megpróbálok érthetőbben fogalmazni és írni
nem szeretem a nagybetűket és az írásjeleket keresgélni a gépen,ezt már biztosan észrevettétek
meg az is a baj,hogy nagyon sok mindent mondanék és ennek bizony gátat szab az ördögi technika,mert mire leírom az elejét általában már fejben 5 mondattal előbbre vagyok :)))))
Én is erre emlékszem. És én is kegyelemkettes voltam földrajzból általánosban, mivel hogy marhára nem érdekelt, hogy melyik országnak milyen az ipara. Aztán később megszerettem, és abból érettségiztem. :)
Kicsifiam matek-fizikát választ fakultációs tárgynak, tuti hogy nem rám ütött a gyerek.
Hogy őszinte legyek, néha elég nehéz kihámozni mit is akarsz mondani... nekem baromi zavaró pl. a sokgondolatjelegymásmellett tagolás... Az enter egyszerűbb lenne...
A lényeg a lényeg. Április 1-től megváltozik az OKJ (Országos Képzési Jegyzék), és bizony tovább szűkül azoknak a szakmáknak a száma, ami 8 általánossal tanulható.
De!
Szakmát nem csak a közoktatásban lehet tanulni, hanem a felnőttképző intézményeknél is. Náluk is ingyenes. Ezt az oldalt is érdemes átböngészni:
a kollégium számomra tökéletes megoldás lett volna csak a kisasszony idejekorán rájött,hogy itthon mégiscsak ki van nyalva a seneke és a koleszban nincs non-stop internet--namármost erőszakkal meg nem írathatom be semelyik iskolába se
vagy én nem voltam érthető vagy te nem figyelmesen olvastad el amit írtam----a nem gimnáziumi és szakközépiskolai,tehát érettségit nem adó,sima szakmunkásképzéssel van a bajom----az említett oldalon látszik hogy bizony a többivel dunbát lehet rekeszteni győrben is
mi elkezdtünk kölcsönözgetni a gyerkőknek a könyvtárból gyerekismeretterjesztő könyveket házidolgozatokhoz. Aztán belelapozgattam. Aztán azóta olvasom is mindet, és elképedek, mi mindent nem tudok (már? pedig lehet, h tanultam már, de elfelejtettem): az időjárásról, a vulkánokról, Egyiptomról... És tökjó megbeszélni. És az is, amikor vmelyik kölök azt mondja, h aha, ezt már tudom a NatGeo-ból vagy a Spektrumból.
Lányom ma reggel találkozott az unokatesójával a metón, meg annak az osztálytársával. Szal két fiúval, a pontosság kedvéért. Erre most este hívta az unokatesó, hogy megadhatja-e a telefonszámát a srácnak, mert "bejön neki". Mire az én lányom közölte, hogy majd még gondolkodik rajta... :DD Belehalok, úgy röhögök! :DD Ja, és meg is vagyok közben rémülve. :)
Én mindenképp megismertetném vele, hogy milyen lehetőségei lehetnek, nem csak Győrben, hanem bárhol az országban. A kollégiumok jól működnek, ott is tanárok vigyázzák őket, szerintem meg lehetne próbálni, hogy olyan szakmája lehessen, amilyet ő szeretne, és nem olyan, amilyen keretek közé be van szorítva a szűk környezetében.
Igen, az első lépcső a tanárok hozzáállásának a megváltoztatása kellene legyen. És én mondjuk nagyon csendben is vagyok, mert ezekszerint különlegesen jó tanáraim voltak, amit akkoriban nem igazán vettünk persze észre.
Aztán meg, nahálistennek, az új érettségi rendszer, már ameddig létezik, mert ugye ezeknél sosem lehet tudni, ippeghogy ilyen komptenciaközpontú lenne, és ha kinövi a gyerekbetegségeit, akkor még jó is lehet. Elvárja a térképhasználatot, elvárja a források megfelelő használatát, függvénytáblázat ismeretét (már ha túl vagy ugye a matekban az alapműveletek gyors megoldásán :-)) És ha ezt elvárja, akkor talán a tisztelt kollégák is megszokják, hogy ezeket a segédeszközöket lehet, sőt kell is használni!!!
Mi használhattuk mindíg és mindenhol. Sőt, a középiskolai imádott fizikatanárom is, meg a kevésbé imádott matektanárom is kifejezetten gyakoroltatta a használatát.