Ki lelkesedett ? Itt csak két rossz közül lehetett választani. Az 1. vari, ha beléjegondolsz, u.akkora lopásra adott volna lehetőséget. És, magad mondod, worst case az lett volna, ha a szétbaltázott iparstruktúrát mondjuk a szoc.váll. vezérekre bízták volna ejnhundert procentben.
De hagyjuk, mert vónáról most mit vitázzunk...
Abban már itt többeknek igazat adtam (és ha következetesen végigolvasod az én Csurka-topicos levelezésem pl. egy bizonyos télacival:-)) rájössz, hogy már ideérkezésem óta ez a nézetem ) hogy valóban, erősíteni kő a magyarságot "test" (gazdaság) és lélek viszonylatában is.
És mélepényem szerint ez megtehető, ha nem az ár ellen akarunk gazdaságpolitzálni (szerencsére nem ez történik) és nem keresünk ellenséget magunk körül, hanem saját magyarságunkat próbáljuk meghatározni.Gazdaságilag is.
Guga le kell hűtsem a lelkesedésed. Azért választották a "2." verziót, mert így sok ember sok pénzt tudott keresni. Szaktanácsadók, AVÜsök, ÁPVések, igazgatók, jogászok, felmérők, strómanok, olcsón vevők, szakértők, könyvvizsgálók, auditorok, stb. Menedzser volt elég, worst case a saját kommunista igazgatók.
Szóval miért kell egy pesti jó szállodát egy jobb amerikai villa áráért eladni? Mi ebben a MI bulink?
Érteni értem. Csakhogy akkoriban (Antall éra) 2 db fő irány volt lehetséges: 1., a hazai vállalatok és hazai beruházások támogatása hazai erőből. Pl., mögéállt volna az állam garanciával egy vagon cégnek, és így kaphattak volna hitelt is. 2., a külföldi tőke becsábítása.
Az 1. vari az egy nagyon lassú, hosszú folyamat. Te is jól tudod, hogy MOSTMÁR igenis vannak olyan szagemberek, akik át tudnák venni a gyeplőt. De AKKOR nemcsak a lóvéból volt kevés, hanem az igazi menedzserekből is.A modern iparhoz meg fingunk sem volt. Ezért választották Antallék a 2. varit.
IMHO ha az 1.-t választják, az állam a gari vállalások miatt rövid időn belül a lejtőre került volna. Nem volt ez a legrosszabb így, ahogy volt. Az 1. variációban talán még több a rablás lehetősége.
Vagyonunk csak volt. Nem nehéz észrevenni a sok rikács, hogy keleti piac, meg értéktelen, korszerűtle, stb. mind a vagyon leértékelésére ment ki. Ne mondd, hogy egy szállodát egy magyar ember ne tudna irányítani! A saját néped lenézése, ha azt hiszed külföldi tulajdonban mindnen jobban megy. Volt alkalmam itt is, meg kint is sok idegen cég működését végig nézni, nem kell misztifikálni az ő tudásukat sem. Ami előny: ha valami 100 helyen műxik, akkor a 101. helyen is valószínűleg. Tőkeerő, de tőkét lehet kapni a piacon is. Mindegy így alakult az uralmon levők érdeke így hozta. Az ÁPV Rt. és környékén tudod milyen jól meglehetett élni ebből a nagy zsibvásárból. A tulajdont meg külföldi és hazai is működtette volna, csak a magyar talán nagyobb valószínűséggel itthon fektetett volna be, pártolt volna kultúrát, eleve kiemelkedett volna, lehetne erős középosztályunk, stb. Hosszú, de érted.
Ha nagyanyámnak mög pötse lött vóna, ű lött vónaja nagyapám:-))
Egyébként én is örülnék, he nem multisodtunk volna ennyire. Sajnos azonban LÓVÉNK az nem volt rá. Egyébként én az utóbbi időkben igenis a középosztály és a magyar vállalkozók rétegét is izmosodni látom.
Az okosabbak még akkor vitték, amikor nyereséget lehetett realizálni. De nem csak a tőzsdén lehet befektetni. Gyárakat még nem nagyon vittek. Ha van nyereség eldöntik azzal mi legyen. Ezért lett volna jobb több magyar tulajdonos. Akkor a nyereség nagyobb eséllyel minket "épített" volna. Azért jött ide a legtöbb tőke, mert itt volt jó pálya.
A legtöbb befektető a kk-eur.-i rendszerváltás óta hazánkba jött. Tény ? No problem.
Most viszik a lét, persze. Mert inog a ruszki medve, oszt még ránkdől. Nem igaz, hogy azért viszik mert nyertek. BUX 30% csökkenés. Tény? No problem.
Bankárnak lenni nem politikai állás.
Guga már elment nagyon sok (pénzügyi) befektető. Ezek jönnek-mennek, de általában akkor mennek, ha tudnak pénzt vinni magukkal. Oda mennek, ahol jobb a pálya. Marx óta tudjuk, hogy csak munkából lesz értéktöbblet. lehet, hogy mi dolgoztunk, ők meg vitték a lét. Na, én azért vigyáztam..
Nem vagyok sem befektető ellenes sem párti, de nem kell ezt misztifikálni. Egy jó MIÉPes alelnök beleférne nálam, legalább ők is látnák mi folyik ott. Az elnök meg akár brancsbeli is lehet, hogy maradjanak a befektetők. :-)
Lentner Csaba a fő MIÉP-es gazdaságis . Elég utópisztikus-nacionalista gazd.politikai nézetei vannak, a miép.hu-n megtalálod. Egy ilyen tag ha alelnök lenne (ha így halad az emberek elfordítása a konszenzusos politikától, akkor lesz is...) az igazán sokat jelentene a külföldi befektetők számára. Már mennének is máshová.
Guga!
Szerintem tök jó lenne egy miépes bankelnök.
Azonnal kiseprűzné innen a karvalytőkét, a páncéltermet ki lehetne használni az Alkotmánybíróság tárolására, mert a maradék érték már elférne a tulipános ládában, az AB meg csak ne okvetetlenkedjen.
A nátó helyett Bocskais lovashuszárok védenék a magyar igazságot, a lócitromokat Hegedüs Lóránt junior és szenilis áldaná meg naponta.
Idegenek földet csak zacskóban vásárolhatnának, alginit komposzt felirattal, havonta két liternyit.
Itt lenne a tejjel és mézzel folyó Káin és Ábel a rengetegben!
Surányinak jobban örülnék New Yorkban.
Én örülnék egy jó MIÉPes mondjuk alelnöknek. Erős kontrol lenne.. Azért jó lenne tudni mi folyik ott, annyira misztifikálva van már.
Azt azért elmondanám, hogy nem keverte az elmúlt koalíció pü. csapdába az országot.Ezt még ellenfelei sem állítják róla. Általad sokat szapult (de mostmár megbecsült??) Surányinak meg szerintem is jó helye van ott,ahol van.
Szóval SAJNOS , tényleg sajnálom, de úgy látom együtt sírunk-nevetünk a SAJNOS globalizálódott pénzvilággal (lásd mai BUX esés) .
Ilyenkor azért jó,hogy nem a MIÉP adja az MNB elnökét... Nem azért mert jobbos, hanem mert szar pénzügyi elvei vannak . Lásd, Lentner.
Ez a világkormány-fóbia adódhat egyébként abból, hogy VALÓBAN egyféleképpen működik a pénzvilág, és ettől a társadalom, hogy úgy mondjam totálisan elidegenedett. A kisembernek halvány fingja nincsen arról, hogy miért inflálódik a pénze, satöbbi.
Kicsit általános, de én használtam a bal-jobb oldali pénzvilág kifejezést? Itt leginkább "baloldali" (de ennek nincs jeletősége) emberek keverték pénzügyi csapdába az országot önös érdekből. Tehát írhatunk ide bármit szsvazhatunk akár a MIÉP-re is, nem MI fogjuk meghatározni a főbb folyamatokat. Még ha én ülnék a Nemzeti Bank élén talán akkor sem. De mindenestre megnézném mi folyik ott. Így nézve talán jobb is, ha egy Surányi ül ott, ő legalább brancsbeli. Na jó, csak vicceltem.
röviden: ez a konverzilyó arról indult, hogy amennyiben lenne egy világkormány hatalmas hatalommal akkó tudnánk-e nékije ellenállani.
Abban többé-kevésbé egyetértettünk te meg én, hogy alulról indulva, nevelés-oktatás szintjén, a patriótaságot értékké emelve lenne sansz arra, hogy ellenáljunk, legalább lelkiekben.
Én azt kérdeztem, hogy eztet vajon a pénzvlágban is megelehetnee lépni. Szerintem nem, és nincs több pólusú pénzvilág. Ezen apropóból jelentettem ki, amit egyébként mán régóta vallok, hogy ezt a bal-jobb meghatározgatást IMHO hüeség alkalmazni úgy a pénzvilágban, mint a napi politika szintjén.
Majdeccer kifejtembővebben,de a lényeg ez.
Érthető egy kicsit, és ha nem, akkó mered-e tagadni?
Guga:"Nekem az nem JÓ pénzügypolitika, amikor feltuningolják az adósságállományt . Ezt bal (Kádárék) és jobb (Antall, Bod Péter Ákos)oldal egyaránt elkövették"
Megnyugodtál? Egyébként az adósságban semmi rossz nincs - önmagában. Arról beszélsz tán, hogy az egy főre eső adósságunk már 2500 dollár és ezzel bizonyos listákon már harmadikok vagyunk? A Bod Péter mitől jobb oldali? A Surányit már ide se merted írni? Egy olyan romhalmaz után mit lehetett csinálni, ha nem adósságot felvenni?
De hogy jött ide ez a bal-jobboldal?
Akkor itt van közöttünk a kutya túlsó oldala elhantolva. Én ugyanis ezt az egész bal-jobb bal-jobb mennek a majmok mókát kicsit alsóbbrendűnek tartom a gazdasági racionalitásnál meg a tisztességnél. Nekem az nem JÓ pénzügypolitika, amikor feltuningolják az adósságállományt . Ezt bal (Kádárék) és jobb (Antall, Bod Péter Ákos)oldal egyaránt elkövették. Aki meg magának és sajátjainak szerez jogtalan pénzeket, az sem balos, vagy jobbos, hanem leendő tőtelék.
Így már gondolom érthető.Innentől kezdve , ha gondolod, használhatod a "bal"-t minden negatívum helyett, de kérlek, egy lábjegyzetben add a köz tudtára, hogy a "rossz" ,"törvényellenes","jogtipró","cinikus", stb. jelző helyett nálad szimplán a "bal", "baloldali" fogalmak használatosak.
pl.:Fene ebbe a baloldali Simicskába!:-))
A pénz elosztása, hangsúlyok, kedvezményezett vagy elnyomni kívánt rétegek kiválasztása sem
tipikusan bal-jobb érdekviszonyok mentén történik. Remélem, hogy az új kormány igazságosabb tud majd lenni elődjénél.De a pénzzel való gazdálkodásra ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk is.
Guga annyiban, amennyiben nincs bal, vagy jobboldali gól (na jó az van :-)), étel, zene. Nem tudom mire írtad ezt. A gazdaságban van egyszer egy kényszer, egy adottság, de lehetnek akaratok, szándékok, mert emberek a szereplői. Annyit kijelenthetünk, hogy itt és a legutóbbi időben "balos" pénzügypolitika folyt. Honnan is lennének igazi konzervatív pénzügyeseink?
A "balos" alatt azt értem, hogy elveszi a másét, magának, vagy a sajátjainak.
Először is ennek a témának sem jó ez a műfaj. Legalább is annak, aki a saját zsebére ir. MATÁV impulzus díjszabásért. A vélemény részletesebb kifejtése néhány fogalom valamilyen tisztázását is igényelné. "Világkormány"? Ha világkormány, nem demokratikus és nem legitim, de akkor lenne, ha a tagjai ismertek lennének, a határozatai ismertek lennének, ha nem is mindenkinek, de akit érdekel, az megtudhatná a határozatokat. Igy világkormányról nem beszélhetünk.
De a B-Club létezik, én is megnéztem az Internetet, nem csak ebben a "topic"-ban szerepelnek. Az évenkénti találkozó ténye is valós. "Többszáz illusztris" találkozójának a megszervezése viszont nem piskóta, szervezetet igényel, amelyik megszervezi, előkészíti stb. Ha mindezt belefeccelik, nem azért csinálják, hogy "seggrepacsit" játsszanak. Ha viszont ügyelnek a találkozó programjának, döntéseinek a titkosságára, akkor van rá okuk, akár a maffiának. Akkor pedig joggal indulhat be az emberek fantáziája. Persze dughatjuk homokba a fejünket. Az első világháborű előtt is "boldog békeidők" voltak. A vészjósló jeleket csak utólag vették észre a bölcs történészek. A háború kitörése előtt a "szakértők" az ipar, az "ipari forradalom" eredményeivel voltak tele. Igenis ha ilyen pozíciójú és lehetőségű emberek titokban tanácskoznak, a "plebs"-nek az jót nem jelenthet. Még ha nem is "összeesküvés", csak tanácskozás, hogy milyen taktikával lehet a sokmilliónyi baleket világszerte még egy kicsit "megfejni".
Viszont szomorú bármely országra nézve, ha létfontosságú ügyei, mint a pénzügyek ilyen "klubtagok" kezeire vannak bízva. Egyenes út a "banánköztársaságba".
Az elsőre: kialakul ez, vidéken korántsem akkor az "imperialista" fertőzés, mint Pesten. Vedd észre máris többen vannak templomban, mint 15 éve.
A pénzpiacról. Nemzetközi téren nem sokat tudunk tenni, de itthon elég lett volna, ha nem a surányik, bokrosok, princzek, kunos-kovácsokra bízzuk pénzügyeinket. Ha tiszták a viszonyaink, akkor ezek nem ide jönnek. A Kovács maradt volna Ausztráliában, Angliában, de hát ott jobban vigyáznak az aranykészleteikre. A Surányi is inkább New Yorkban vagy hol téblábolna (bár kétlem, hogy a nemzeti bankot bíznák rá..), a Bokros most is Amerikában szakért, a Princzet sem találják, Venezuelában (??) van. De nekik valahogy itt volt jó a pálya. Most, hogy repült a Princz, őszintén fel háborodott valaki is a "nemzetközi pénzvilágból"? Vagy amikor a Surányi először repült, történt valami? Ezek túl vannak misztifikálva -nem véletlenül. Vagy nem el vagyunk a Bokros nélkül? Pedig megint nem lesz tandíj, lesz gyed-gyes. Ilyen egyszerű.
Az általad említett ellenállás második része (nevelés, oktatás) számomra megfoghatónak tűnik. A mostani felnőttek számára a nyugat valóban maga a mennyország, kritikátlanul. Ez így is marad. A mostani gyerekeknél viszont valóban jó lenne, ha elindulna valamiféle patrióta nevelés, nem átesve a Csurka lovának túlsó oldalára. Rühellem, mikor kisgyerekes családoknál az a nagy szám, hogy a szülinapot a mekdonáldznál ünneplik . És ez ráadásul nem a mekiék hibája. Ilyen a magyar egyelőre. Régen nagyon büszkék voltunk magunkra .Jó lenne ezt elkezdeni megint, de úgy, hogy másokat se utáljunk ki innen.
De a pénzhatalommal mit tudunk kezdeni? Vagy van alternatív pénzpiac? Vagy ha nincs, ki lehetne-e/kellene-e alakítani?
Az első mindig a szövetségesek keresése. Mivel lassan világ probléma és vannak jelei egy kisebb világválságnak, egyre több szövetséges lenne. Tudom, hogy erősebb hatalmak, de a britek, németek nagyon ügyesen ellenállnak.
A második lépés a türelmes felvilágosító munka, az oktatás, nevelés. Hogy minél ellenállóbbak legyünk.
Kérdés persze mi ellen harcolunk. Röviden (de remélem nem demagóg módon): nem lehet nem észrevenni, hogy a világ nem az emberek és népek természetes igényei,vágyai, céljai szerint alakul, hanem egy kvázi emberek feletti hatalom "irányítja" azt és erre mondom, hogy mindegy, hogy ez egy világklub, vagy egy virtuális, de igen agresszív érdekazonos emberek csoportja. Mi még úgy tanultuk, hogy a pénz "csak" egy eszköz, ma meg mindent már a pénz, de inkább annak kezelői irányítanak. Minden művi, a nemzeti kormányok nem választóik akaratát hajtják végre, hanem mindenféle külső erőkét, művi filmeket nézünk, művi ételeket, italokat fogyasztunk, művi a szórakozásunk, abszolút szükségtelen dolgokat vásárolunk, hogy ez a világrend működjön.
De pártot nem alapítok, sem anarchista, sem forradalmár nem vagyok. Csak látom mi folyik és minden értelmes dolognak szurkolok.
Kösz, hogy a kérdésem elismételted. De miért?
KÉRDÉS, Gondolkozó,KÉRDÉS !!!! Újfent kifejtem, hogy KÉRDÉS, vagyis NEM A VÉLEMÉNYEM, hanem a KÉRDÉSEM !!!!
Na, azért 1 választ már kaptam: igen , ellen lehet állni.
Ezennel megígérem neked, hogy ha kitalálunk (istenbizony én is igyekszem legalább a Harmadik Nagy Gondolkodó lenni) valami barót, arra, hogy ezt hogy oldjuk meg, tán még pártot is alapítok veled.
Szóval mondj valamit, hogy lehetne ehhez hozzáfogni. Első lépések ?
Guga a válasz: okosan, ügyesen - igen. Ellen lehet állni!
Szádba adom - saját Magad:
-És ha ellenállunk az ő "akaratuknak", azzal nyer-e a nemzet mást, mint a gyorsuló ütemű elszegényedést ("nem adnak a szemét Klubosok pénzt", karvalytőke", "idegen uralom" stb.)
Nem ajándékba adják a pénzt! Erről egy másik nagy elvtárs, Fekete János tudna mesélni. Vele kezdődőtt ez a nagy adakozó kedvük..
És utána még ünnepelnünk kell őket, hogy mennyi lét idehoztak!