Keresés

Részletes keresés

korx Creative Commons License 1998.10.29 0 0 8
Tier: Nagyon jó volt. Egyetértek.

Kicsit továbblépve. Azt hiszem megválaszolható a kérdés miért sikeres ez a pop kultúra. Azért mert Amerika "olvasztótégely", ott nincsenek gyökerek. Kultúrája nem a lokális múltban gyökeredzik, hanem számos nemzet saját kultúrájának keveréke. Igy ez a kultúra általános, unisex. Tehát mindenki számára könnyen fogyasztható, ha akarja.

Tier Creative Commons License 1998.10.29 0 0 7
korx
egyetértek, bár ez nem is annyira kultúra, én is először embernek érzem magam, a többivel meg úgy vagyok hogy talán jobb lenne elfelejteni...úgy értem az emberek dolga néha sokkal jobb lenne ha nem azt néznék hogy európai, amerikai, sőt nem azt hogy albán vagy horvát vagy szerb mert ilyen cetlik mögé bújva naccerűen ki lehet irtani a másikat

kishasi
"It a NEMZETI IDENTITÁSUNK elvesztése forog kockán"
a fentieknek megfeleően pokolba a nemzeti identitástudattal, mire jó? hogy büszke légy hol születtél? hogy büszke légy az eredményeinkre (értsd a magyarok eredményeire) és aztán hogy ez alapján lefikázd azt, aki nem ért el annyit? vagy mert más nyelven beszél? napjainkban (nekem legalábbis úgy tűnik) a nemzeti hovatartozás kérdése inkább problémákat okoz mint elismerést, már ha beszélnek róla

az emberek sajnos, hüjjék...köztük persze én is, de kinek kell hogy embercsoportok a saját csoportosulásuk vélt vagy tényleges érdemei alapján lenézzék a másikat, vagy irigykedjenek a másikra?
erről eszembe jutott valami (bár már eddig is offtopic lehettem, de a következő absolute az)
szóval az Alapítvány sorozatban, az egyik rész arról szól hogy egy embernek választania kell az emberiség fejlődését illetően, hogy az Alapítvány típust vígyék tovább, vagy a robotok által kifejlesztett Gaia típusú világot, ahol minden ember, minden élőlény egy nagyobb egység része, és képes egységesen cselekedni, az illető ez utóbit választja, aztán a következő könyv elmeséli hogyan próbálja megtalálni az hogy miért így válaszolt...
a megoldás? mindaddig amíg az emberek különállóak, az emberiség elszigetelt csoportjai léteznek, lehetősége lesz egy külső hatalomnak, az "idegeneknek" az emberi csoportokat egymás ellen fordítani és kihasználni(sci-fi), csak az egységesen fellépő emberiség tudna ellenállni egy ilyen külső támadásnak, és ez a lényeg...a napi "problémák", háborúk közül számtalan eltűnne, ha az emberek túllépnének azon hogy ki és mi vagy (zsidó, arab,néger, latin-amerikai, cigány vagy mit tudom én...)
bocsesz ha félreléptem a topicból
az amerikai popkultúráról meg annyit, hogy ez van, véleményem szerint ez a történelmi folyamatok eredménye, adott a világ vezető gazdasági hatalma, a világ minden részéből összegyűjtött emberekkel (általában vállalkozóbb "génekkel" feltöltve, hiszen a bevándorlás cirka 2-300 éve ment végbe), egy nyomulós kapitalista felfogással felnevelve...mit várhatnánk tőlük?...végül is csak azt adják ami kell a népnek...ne csodálkozz ha a világ minden táján elfogadják, túl jók a piackutatóik:-)

ha nem teccik a kólájuk ne vedd meg, ha nem kell a mozijuk nézd az art mozikat vagy a Duna tévét, a válaszás a tied, mindig ott van előtted az alternativa, hogy ne add meg magad a számodra értéktelennek tartott aruk, emberek, világnézetek előtt

és ezért utálni őket? ez tényleg olyan mint a grafiti...lehet fikázni, de mi magunk adtuk meg a lehetőséget, hogy így elárassza a világot az "amerikai kultúrszemét" és a fogyasztó civilizáció minden gyöngyszeme

néphagyomány? nemzeti kultúra? mi lesz vele 200 év múlva? ezek kuriózumok, vagy szintén bóvlik...minden piaci termék lett, de ez megint nem amerika hibája, hanem a mienk...a világ (szerencsére) nem arra halad hogy az elszigeteltség, a régi kultúrális berögződések megmaradjanak
nem azt mondom ezzel hogy elveszett örökre, csak átalakul, része lesz egy magasabb szintű, már nemcsak nemzeti kultúrának...egyszer minden eltűnik, és minden beleolvad az emberek, az emberiség által elvárt és kialakított kultúrális, társadalmi közegbe

egyéként lehet hogy az mecsiknak szerencséjük volt azzal ahonnan elindultak, nyitott társadalmi szemlélet, jó társadalmi berendezkedés...lehet hogy 50 év múlva a kínai cikkeket fogja mindenki zabálni, nézni, venni..eddig még zárt ország voltak, ha kinyitják a kapukat (ténylegesen és képletesen egyaránt) lehet hogy csak nézni fogunk, és még le is moshatják a hőn "imádott" amerikát

szóval amerikai popkultúra rulez, mert a tömegek igényei szerint a tömegeknek készül
és mert profik csinálják, a legerősebb pénztárcával a hátuk mögött

bocsi a kalandozásokért

korx Creative Commons License 1998.10.28 0 0 6
Kishasi: Sajnos nem ismerem a francia helyzetet, ehhez nem tudok hozzászólni.

"Neked nem forog a gyomrod a sok korcsos, félreferdített angol szóhasználattól a médiában, híredetésekben, üzlet nevekben, stb?"
Nem. Röhelyes lenne a Huspogácsa Zsemlében Király, és a LepényKunyhótól fordulna fel a gyomrom. Nem mondom, hogy néha, egyesek nem esnek túlzásba, de mindenkinek szíve joga, hogy a termékét vagy üzletét úgy és olyan nyelven nevezze el ahogy akarja, majd a közönsége eldönti, hogy jól tette-e.
(Az mondjuk bosszant ha a balatoni büfés Sprite helyett Sprait-ot ír ki a kirakatba, de itt nem a Sprite bosszant hanem a tahóság és ostobaság)

"Ez Neked mind természetes?"
Igen.

Pl. Svédeknél minden ki van írva angolul a filmeket, riportokat sem szinkronizálják se a moziban, se TV-ben. Természetes számukra, hogy ha kell angolul olvassanak, vagy beszéljenek!, mégsem láttam, hogy egy identitását vesztett nép lenne. És senki sem siránkozott, hogy csak a kézmüves ipar csak a piros lovacskák faragására korlátozódik.

"It a NEMZETI IDENTITÁSUNK elvesztése forog kockán"

Tisztázzuk mit kell érteni "NEMZETI IDENTITÁS" alatt?
Ez mit jelent?
És hogyan lehet elveszíteni?

"Egyáltalán, ha megkérdezhetném, mit jelent Neked magyarnak lenni?"
Számomra azt jelenti, hogy magyar szülöktöl magyarországon születtem. Államporgárságom, anyanyelvem magyar.
Ha megkérdezik milyen nemzetiségü vagyok azt felelem magyar.
Inkább szerencsésnek érzem magam magyarságom miatt, mint szerencsétlennek". Ugyanis születhettem volna jobb helyre is, de annál sokkal több rosszabb helyre is kerülhettem volna.
Viszont fontossági sorrendben: elöször vagyok ember, aztán európai(remélem), aztán magyar.
Elöször a Föld bolygón élek, aztán Európában, aztán Magyarországon.

Neked mit jelent magyarnak lenni?
És jelentsen akármit mennyiben változik az, attól, hogy Bagelt eszel vagy shopban vásárolsz?

Kishasi Creative Commons License 1998.10.28 0 0 5
korx:
Ha egy nagyobbacska nemzet, mint speciel Franciaország, képes hivatalosan szembeszállni az amerikai kultúra betörésével, pld. a “franglais” kiűzésével a hivatalos médiából, akkor nekünk, a mi kis 10- milliónkkal milyen esélyünk van a mindent elsöprô kultúrális letarolás ellen? It a NEMZETI IDENTITÁSUNK elvesztése forog kockán. Neked nem forog a gyomrod a sok korcsos, félreferdített angol szóhasználattól a médiában, híredetésekben, üzlet nevekben, stb? Ez Neked mind természetes? Egyáltalán, ha megkérdezhetném, mit jelent Neked magyarnak lenni?
A közizlésre hivatkozásodról egy, a 70-es évekbeni new yorki T-shirt jut eszembe a következô felirattal:“EAT SHIT! 100 MILLION FLIES CANNOT BE WRONG!”;)))
korx Creative Commons License 1998.10.28 0 0 4
Kishasi: Sírni nagyon könnyü, de egyszerü azt a kérdést is megválaszolni, hogy : Miért?

A filmmel és a kultúrával is úgy van ez mint a BigMac-kel. Nem úgy megy a dolog, hogy jön az Amcsi(megjegyzem pl a legtöbb "szuperprodukció" készítöje innen ment át) aztán eröszakkal belédtömi a burgert, meg kipeckeli a szemed, hogy az ö filmjét nézd. Nem, jön aszongya'ez az árum van, úgy van megcsinálva ahogy a legtöbben szeretik, és az emberek _megveszik_ töle mert tényleg jobban szeretik, mint szükebb környezetük pityeregve kiizzadt, nagyon "müvészi", nagyon "saját", de fogyaszthatatlan produktumait.

"Amitôl én félek, az a gyökereink, hagyományaink elvesztése, legyen az népzene, kézműipar, hagyományok, mindezt felváltva tömeg termesztett, ömlesztett kommerciális termékekkel."

Melyek a gyökreink, mik a hagyományaink?
Ezek manapság minden egyes modern kultúrában túristaszenzációvá avanzsált, megcsinált mü dolgok.

Népzene?
Ki hallgat manapság népzenét?

Kézmüipar?
Ostoba túristáknak szánt ocsmány matyóbabákon kívül mit érdemes kézzel készíteni?

Hagyományok?
Hagyományok addig vannak amíg az emberek az adott dologban örömöket lelik, vagyis vevök rá. Ami tetszik nekik marad. pl sörfesztivál :-)

Kishasi hogyan harcolsz Amerika kultúrális imperializmusa ellen?
Mi ellen is harcolsz?
A jelen ellen?
Mivel tudod, helyettesíteni?

Ez ellen a dolog ellen IMHO egyetlen módon lehet harcolni. Nem sírással, nem tiltással, nem felháborodással.
Egyszerü. Jobbat kell csinálni. A jobb azt jelent, hogy az emberek (és nem a közízléstöl, a köz igényeitöl elrugaszkodott kicsiny "elszállt" csoport) elönyben rászesitik az adott dolgot egy másikkal szemben.
Nos, tudsz jobbat csinálni?

Kishasi Creative Commons License 1998.10.27 0 0 3
korx!
Köszi a részletes, minden pontra kitérô válaszodért. Asszem a Te szemszögedbôl nézve teljesen igazad van. Ami ellen én harcolok, az az Amerika kultúrális imperializmusa, ami jön, mint az úthenger, és minden helyi, földi terméket letarol, ami csak útjába esik. Itt gondolok a magyar filmipar siralmas helyzetére, ami ugyan nemcsak a magyar filmhelyzetre jellemzô. Amikor legutoljára Franciaországban jártam, megdöbbentett az ottani filmszinházak helyzete. Mind egytôl egyig amerikai szuperprodukciókat játszott. Az egyetlen francia film, amit választani lehetett, az a Germinal volt (Kit érdekelhet a francia bányászok helyzete a századfordulóban?!) Amitôl én félek, az a gyökereink, hagyományaink elvesztése, legyen az népzene, kézműipar, hagyományok, mindezt felváltva tömeg termesztett, ömlesztett kommerciális termékekkel.
zsosz Creative Commons License 1998.10.26 0 0 2
korx : hüje vagy, a pepsi jobb mint a coca !!! :))))) hehehehe

ne végy semmit túl komolyan...

korx Creative Commons License 1998.10.26 0 0 1
Kishasi: Mi a _nem_ vonzó ezekben a dolgokban amit leírtál? Az hogy amerikai?

Én is szeretem a sütkóbászt', de nem tartom vonzóbbnak mint egy BigMac-ot, azt is szeretem ezt is. Mindkettö tökéletes arra, hogy az ember az ebédszünetben leugorjon és 'lenyomjon egyet ebböl vagy abból.

Dunkin'Donut: a sütiket nem szeretem (hál'isten), úgyhogy tökmindegy, hogy donut vagy rigójancsi egyiket sem eszem meg.

Shopping Mall: Az is egy bót'

Multiplex Mozi: Remek dolog. Választhatsz a filmek közül 1 helyen. Minöségi a látvány a hang és a kényelem. Miért lenne roszabb ez, mint egy ocsi fapados mozgófilmszinház?

Coca Cola: Szeretem. Finom édes üccsi. Olyan mint a Traubi meg az Etüd mag a Meggymárka. Csak kicsit nagyobb a cég :-)
Pepsi: Az is olyan csak az nem ízlik annyira.

Szórakoztató iparilag az Amcsik tudják a termékekbe a legtöbb pénzt belefeccölni, profi a technikájuk és el tudják adni.
Csinálnak mindenböl (film, program, zene...) jót is, rosszat is. Csak úgy mint akármelyik más nemzet, csak ök ebböl is abból is többet.

Ezek a dolgok általában könnyen fogyaszthatóak, igy kielégítik a széles tömegek igényeit (mégha azok az igények egyesek számára igénytelenségnek tünnek is), hol van itt a probléma?

Szóval mi ezekben a dolgokban a nem vonzó, és milyen alternatívát tudnátok helyette ajánlani?

zsosz Creative Commons License 1998.10.26 0 0 0
Háááát.... én jobban szeretem a sültkolbászt erős paprikával a McDonaldsnál, de a hiba biztos bennem meg a készülékemben.... :)))

zsosz

Kishasi Creative Commons License 1998.10.26 0 0 topiknyitó
A vasárnapi Washington Post vezércikkében megállapitja: “Amerikai pop világuralomra tör” (American Pop Penetrates Worldwide). Bevezetôül megállapitja: “Amerika legnagyobb exportja többé nem a mezôgazdasági vagy ipari termékei, hanem a pop kultura ömlesztett termékei - filmek, TV programmok, zene, könyvek, és computer software. A szórakoztató ipart a világ minden részén az amerikai ipar dominálja… Software és szórakoztató termékekbôl a nemzetközi bevétel 1996-ban 60.2 milliárd dollárt tett ki, ami több, mint bármelyik amerikai iparágé.”
Nem értem! Itt a fiatalok (tizen és huszon évesek) hozzáértô véleményét kérem! Mi a vonzó az amerikai életformában, itt értve ezalatt a McDonaldok, a Dunkin’ Donut-ok, a “shopping mall”-ok, a multiplex mozik, a hollywoodi filmek, Coca Cola, Pepsi Cola, stb, stb. Kérlek, segitsetek megmagyarázni ezt a számomra teljesen felfoghatalan tényt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!