ha jól emlékszem - bocs, ha tévedek - a katonaság topicban már bizonyítottad, hogy a szabályokat elég sajátságosan értelmezed.
Nos ennyit az általad szánalmasnak tartott btk-ról....
A többieknek:
Volt szerencsém tegnap r betűs idegen sajátos verselemzését olvasni,
VASKOSAN MEGVALÓSÍTOTTA A BTK-BAN FOGLALT ÉS BÜNTETENDŐ TÖRVÉNYI TÉNYÁLLÁST,
ergo nemcsak ki kell radírozni, hanem elvileg büntetőeljárást kellene indítani vele szemben.
És jobb, ha nem is látjátok azt a szennyet, amit összehordott.
Méltatlan ahhoz, amit mi, magyarok megfogalmazunk a Himnuszunk kapcsán.
A kimoderalt ragika hozzaszolas nem tartalmazott tragarsagokat. Csak idetlen elemzest es egyet nem ertest. Es a Himnusz c. vers egesze nem az Alkotmany altal vedett himnusz. Ez utobbi, csak Kolcsey versenek elso versszaka, egutt Erkel zenejevel. Monika! Rakd vissza! De izibe!
offtopic
Mi van velem? Ezt a primitiv majom ragikat vedem. Kefet nyeltem? Eh, az az undorito kozmopolita-liberalis-de-nem-bolsevik termeszetem. Eljen a szolasszabadsag. De ragika, kerlek, ne kenyszerits ilyesmire. Ez olyan, mikor nem lovom le Csurkat.
off.
Szegény moderátornak nincs könnyű dolga nálatok...
Ha moderál azért szidják, ha nem, akkor meg azért.
Áthidaló megoldás: legközelebb (vagy akár most, visszamenőleg) a problémás hozzászólást tegye linkbe! Aki a linket (saját felelősségre) lehívja az nem panaszkodhat.
Megkaptam mailben egy kedves asztaltárstól ragika ominózus "verselemzés"-ét. Mivel megkért rá, hogy ne kopizamm be a topicba, nem élek vissza bizalmával, és nem teszem. De továbbra sem értek a hozzászólás moderálásával. Ennél sokkal durvább törvénysértések szemet hunynak a T. moderátorok. Egyébként ezt a nemzeti jelképekről szóló törvényt elég szánalmasnak tartom. Nem érdekel, hogy más országokban milyen törvény van erre, akkor is nevetséges. Úgy látom, itt a tasztalon elég széleskörű konszenzus alakult ki ebben az ügyben. Ennek ellenére nekem ettől a fennkölt képmutatástól hányingerem van. Ezekkel a moderálásokkal tényleg ezeket a ragika-féle provokátorokat támasztjátok alá. Elolvastam azt a hozzászólást, hát nem tudom, ki sértődött meg ezen komolyan (komolyan, és nemcsak képmutatásból). Ragika szokás szerint leírt néhány féligazságot, meg néhány demagóg megjegyzést, aztán ezt jól összegyúrta, és a hüje primitív következtetéseire eljutott. Mire ez a fenenagy hazafias büszkeség? Noha voltak valóban dicsőséges pillanatok történelmünkben, összeségében, ha visszatekintünk, inkább szégyenkeznünk kéne. De eleve hülyeség ez a gondolkodásmód. Úgy, ahogy Ragika is kollektívan fikázza a magyarokat, ti meg kollektív büszkeségben szenvedtek. Tisztelt felhördülők, semmivel sem vagytok különbek nála. Ugyanolyanok vagytok, csak pepitában.
bátorkodom (újból, most már direktebben) megjegyezni, hogy senki nem akarja megváltoztatni a Himnuszt. Kérem - ha szabad - hogy akik ezzel vitáznak, vegyék végre észre, hogy saját gondolatukat cáfolják.
Én tolerálom, ha valaki magában beszél, de kérem, ne itt, ne e gondolatkör kapcsán és különösen ne úgy, hogy másra kenik a saját fóbiájukat.
Cute, az ötlet enyhén agyament, és nem is nem is értem mire vélni. Én arra akartam kilyukadni, hogy ha már egyesek változtatni szeretnének a váltotathatatlanon, akkor azt észszerű határok között próbálják megtenni.
Kedves kaviat!
Azt kérdezted, hogy
...ti mit irnatok hozza ami a lassan lefuto XX szazadot mutatná be?
IMHO vannak olyan műalkotások, amelyek mindenféle hozzáírás nélkül is aktuálisak maradnak. Múlik ez a témaválasztáson, annak művészi megfogalmazásán stb.
Na most.
A Himnusz pont ilyen.
Vajon történt-e bármi olyan esemény ebben az évszázadban Magyarországon, amiről nem találsz említést a Himnuszban. Szerintem nem.
Ott van a trianoni katasztrófával záruló első világháború, ott van a rettenetes második világháború, ott van a több évtizedes szovjet megszállás és elnyomás, ott vannak az idegen erőknek segédkezet nyújtó, nemzetüktől önös érdekből jobbra vagy balra elforduló magyarok, és - hála Istennek - ott van a felemelkedésbe vettet örök remény is, amelynek eredménye, hogy Magyarország ma ismét Európa része, demokratikus ország.
Számomra hihetetlenül felületes, felszínes az a vélekedés, hogy a Himnusz nem más, mint történelmi szerencsétlenségek listája. Meggyőződésem, hogy Kölcsey szándéka nem egy pechszéria írásos rögzítése volt. Ahhoz, hogy ezt lássa az ember, nem elég elolvasni a Himnuszt. El is kell gondolkodni rajta.
Másként nem lehet megérteni, nemhogy ráérezni, átérezni.
Ahogy én látom, a Himnuszban Kölcsey rólunk magyarokról mond véleményt. Egyaránt felsorolja erényeinket és hibáinkat, ezen belül rendkívüli nyomatékkal figyelmeztet arra, hogy a meglévő tálentumunkkal elért eredményeinket, sajnálatosan könnyen tönkretehetjük a ránk jellemző típushibák elkövetésével (önelégültség, önzőség, pártoskodás stb.). S ezt a véleményét támasztja alá a felsorolt történelmi példákkal, azaz a következmények ismertetésével.
Mindezt azért, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és hogy ne kövessük el újra meg újra a már annyiszor elkövetett hibákat.
S hogy miért írta meg a Himnuszt?
Szerintem azért, mert Kölcsey számára a hazaszeretet nem "anakronisztikus", "irredenta", "nacionalista", "soviniszta" stb. egyéb lyó kis (egyébként internacionalista) címkékkel degradált fogalom volt. Úgy látta - és IMHO jól látta - hogy a magyarságnak ahhoz, hogy fennmaradjon a számára adatott nem túl barátságos a környezetben, létfontosságú a nemzeti érzés névvel jelölt kohéziós erő. Hogy képesek legyünk ésszel megélni a hazafiságunkat és időnként - egyszer-egyszer akár önös érdekeinket háttérbe szorítva - tegyünk is érte (azaz értünk) valamit.
Ő pl. azt tette, hogy megírta a Himnuszt.
Mi pedig azt tehetjük, hogy néha-néha elgondolkodunk rajta és az általa feldobott szempontokat is figyelembe véve hozzuk meg döntéseinket.
Hali,
Pirítós
Bocs, meg1x elolvastam az irasodat:
"Az USA-ban nem tiltja törvény semmilyen himnusz kritizálását."
A zaszlot igen! Lehet, h. a himnuszt is? Csekkeld le.
"A magyar zászlót itt nem égetik az amerikait ott igen."
Mert kit erdekel ott Mo (v. barmilyen mas orszag)? Mondtam, h. lokalpatriotak.
Az amerikai zaszlo egetese pedig, ha jol tudom, epp az elobb emlitett felfogasnak (torvenynek) a "megcsufolasa" miatt valik szimbolikussa.
kerem, ha vki tudja a magyar - s mas orszagok - torvenyeit (no nehogy vki torvenytar szoveget masoljon be ide nekem), irja mar meg. (Lehet, h. egyik orszag sem toleralja a zaszloja s a himnusza mocskolasat? Mert akkor a vita gyorsan le lenne zarva. :) )
Kiegészítés Gen(98-11-24 23:31) hozzászóláshoz: A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
A Magyar Köztársaság fővárosa és nemzeti jelképe
74. § A Magyar Köztársaság fővárosa Budapest.
75. § A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.
76. § (1) A Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll.
(2) A Magyar Köztársaság címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A pajzson a magyar Szentkorona nyugszik.
269/A. § Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
Nem teged peceztelek ki, h. ismet hozzadszolok, de sajna az amerikai zaszlohoz lenne hozzaszolasom.
Mikor cserediakkent kint voltam egy evet "nalatok", a kedves felkeszitoim (h. nehogy mar buta balkanikent ugy jarjak, mint elefant a porcelanboltban) hangsulyozottan felhivtak a figyelmunket arra, h. a Star Spangled Banner (hejjesirast kerem korrigalni!) soha - ismetlem _soha_ - nem erheti a foldet. (bar nem vagyok benne holtbiztos, de asszem penzbirsagot adhatnak erte.) Ezen kivul megkertek minket arra, h. ne sertodjunk meg, ha egymas mellet latjuk sajat orszagunk lobogojat az amerikaival, s az amerikai magasabbra van huzva, mint a magyar-venezuelai-nemet-madagaszkari-stb., mert ez ebben az orszagban mindig igy van, igy volt, s igy is lesz. Nem sertodtunk meg, elfogadtuk.
En ugy tapasztaltam, h. talan nincs meg egy olyan (lokal)patriota nep, mint az amerikai (legalabbis Europaban meg nem lattam; a franciak sem annyira azok). S nem tudok meg egy orszagrol, ahol minden reggel, minden iskolaban minden diaknak fel kell allnia, s a kovetkezo mondokat mondania az amerikai zaszlo fele fordulva:
I pledge alliegence to the flag of the United States
and to what it stands for...
(kb. 10 soron at. 7 eve volt, igy sajnos nem emlexem ra pontosan, de masfel het mulva be tudom neked potyogni az egeszet mikor ismet otthon leszek, ha esetleg nem jartal volna ott gimnaziumba - gondolom a piaristak utan nem ismeteltel... :))) )
Szoval az amerikai zaszlo egetesenel nem fogjak vegig azt a zaszlot, nehogy elegjen a kezuk is az egetoknek, hanem leteszik a foldre, azaz erinti a foldet... Nem toleraljak jol a hatosagok... Tovabbi jo napot! :)
**off topic regarding uruguayi himnusz***
A szerzője : Debaly Imre és valóban '48-as huszár volt (bubu).
És a paraguayi himnuszt is ő szerezte !
de ezek inkább indulók, mint búskomorak.
Ui. egyébként a legendák szerint a helyi "népnemzetiek" megkérdőjelezték, hogy Debaly valóban külföldi volt-e, amit keszármazói nagyon egyszerűen bebizonyítottak: előszőr magyarul írta meg a szövegeket mert szegény nagyapó sohasem tanult meg tisztességesen spanyolul.... ;-)
Újra végigolvasva az egészet, a saját hozzászólásomon döbbentem meg, nem tudom miért írtam ilyen idétlen és gyerekes hangvételben ahogy, és bár a Himnuszt nem sértettem, a stílus ahogy mellette álltam, nem méltó hozzá, szégyelem magam nagyon.
a Himnusz politikától mentes, igaz? már akkor is az volt amikor azon ment az ökölharc, hogy ki írja meg, ha esetleg emlékeztek korábbi tanulmányokból,
sebaj elkészült valaki megírta, +valaki a zenét is, most lehet rá verni.
ez pompás!: nem azért szeretem, meg borzongok jólesően mert ezt tanították, igaz? hanem mert olyan csodaszép meg szívbemarkoló, mármár mint egy M.Jackson dal.
hát igen a Mi Himnuszunk, végre valami igazán értékes Nekünk.
Ha forradalom alatt a Himnusz lecsereleset erted, arra speciel epp nem vagyok vevo. egyebkent ha van valami ertelmesebb forradalmi otleted (lehet epito jellegu, nem kell, hogy meglevot romboljon) akkor csak ird le aztan robbantsuk ki a nagy novemberi mittomenmilyen forradalmat.
Ace ( egy titkos forradalmar aki nem talalja a forradalmat)
Én még a legelején keseredtem el, hogy a himuszkritizálókat figyelembe véve azt kell látni, hogy nincs itt már nagyon olyan csapat, akivel forradalmat lehetne csinálni, mert tiszta közöny az egész...
Hál' Istennek, mégiscsak van.
Kösz. Mindenkinek.
kedves recse,
te magad irood, hogy más országok himnuszát nem ismered, de a magyar a legszebb.
Ha esetleg hozzátetted volna, hogy neked, akkor az a "piszkos ozmán" nem sértödne meg.
Most mennem kell.
Topic off Kádár Mónika!
Ha jól látom, kicenzúráztál egy hozzászólást. Ha így van:
Éljen! A törzsasztal is eljutott oda, hogy egyeseknek megadatott bőszen reagálni arra, ami már nem is olvasható, ergo: el sem hangzott. Nem tudom, mit írt Ragika, hidd el, kevesen undorodnak olyan mélyen attól, aki(ami) így nevezi magát itt az Tasztalnál, mint én. Ennek ellenére igenis szeretném tudni, mire válaszoltak azok, akik (látszólag) a következő hozzászólásra hördültek fel:
"Most még nem szólok. Gondolkodom."
Ha már kitörölsz egy hozzászólást, kérlek, legalább tegyél be utalást rá, hogy itt volt egy szedte-vette undorító ragacskaka, eltakarítottuk.
Bocs, de nehezen tudom elképzelni, hogy az a bizonyos hozzászólás ilyen nagy mértékben volt alkalmas ifjúságunk megrontására, más meg talán meg tudja védeni az elméjét a betegektől is.
Mivel nem nagyon ismerem más országok himnuszait, nemigen van alapom kijelenteni, de mégis megteszem: szerintem a magyar himnusz a világ egyik legszebb himnusza (ha nem a legszebb). Egyetértek azokkal, akik nem szomorúnak titulálják, hanem szívbe markolónak. Amikor én hallgatom illetve közösen éneklem másokkal (leginkább Szilveszter éjjelén), míndíg kellemes borzongás tölt el, kissé könnybelábadnak a szemeim, elgondolkodom azon, hogy milyen jó, hogy együtt lehetek a barátaimmal, óriási hazaszeretetem támad, stb. Nagyon kellemes volt olvasni jónéhány az asztalnál helyet foglaló ember pozitív véleményét. Az egy-két elmeháborodott asztaltárs véleményét pedig csípõbõl ignoráltam. Végszó: szerintem a mi himnuszunk úgy tökéletes, ahogy van.
Minden himnuszok védelmezöi.
Ha valakit megbántottam azért bocsánat. A kipikkolás meg csak azt bizonyítja, hogy a Himnusz nálatok csak szólam és ok az ivásrara.
Az USA-ban nem tiltja törvény semmilyen himnusz kritizálását. A magyar zászlót itt nem égetik az amerikait ott igen.
Period.( Végeztem.)
Hát ez a kimoderálás tényleg nem a legszerencsésebb. Most olvashatom Ragika (aki amúgy IMHO szerintem is pszichológiai eset) ledorongolásást hozzászólása miatt, de a kiváltó okot nem láthatom. És ez igen zavaró, gondolom nem csak nekem. Mónika, ilyen egyszerű kitöröltetni veled hozzászólásokat, csak klikk a nevedre, aztán kész?
Gen: elég sok büntetőjogi kategória van, amik miatt, ha komolyan venne őket a T. moderátor, jópár hozzászólást ki kéne törölni. Pl. van valami olyasmi is, hogy gyűlöletkeltés. Ez alapján a fél politika fórumot le lehetne cenzúrázni. Vagy pl. bizonyos topicban egy agyas hozzászóló úgy oldaná meg a drogkérdést, hogy a dunába lőné őket. Bocs az offtopicért, de meg kell állapítanom, hogy Modulátor Mónika nem áll a helyzet magaslatán.
Hály, evribádi!
Mindenkinek köszönöm, hogy megosztotta a gondolatait.
A topicot elmentem további elemezgetésre.
Érdekesek a reakciók.
Benne van az ember. Tagadhatatlanul. A műveltsége, az intelligenciája, a lelkiállapota, az indulatai, a tolerancia-szintje.
1es kollégákon csodálkoztam (róluk máskor, részletesebben). Másokon csodálkoztam volna, ha pont ebben a topicban hagyták volna ki...
Érdemes a felvetést összehasonlítani némely indulatosabb hozzászólással. Amikor x vagy y olyanon háborodik fel, ami nem az én gondolatom, nem része a topiknyitó felvetésnek, a téma mégis felmerül.
A kulcsszó ilyenkor: a személyiség tartalma.
A felvetés csak apropó a megnyilvánulásra.
És most megint világos lett a számomra, hogy más magyarnak lenni és megint más magyarkodni.
Ennek is hosszú hagyományai vannak. Példa:
Szekfű Gyula: Mit vétettem én? Ki gyalázta Rákóczit? - c. írása.
Vagy a Baranyai Decsi-féle Sallustius-fordítás 1596-ból, ami ezekkel a szavakkal kezdődik: (eredeti írás szerint)
"Iol tudom en azt, hogy az magyar nemzetnec szokasa szerent sokan lesznec az oluasok közzül , kik ezt az en munkamat auag meg vtallyac, auag ugan megis czufollyak es ragalmazzak. De mint hogy en io vegre tiztesseges okokbol czelekedem: affele hituan itiletekcel semmit nem gondoloc."
medwe
Cute:
Lehet, hogy óriásit tévedek, de elméletileg Magyarországon is létezik egy olyan fogalom, hogy "nemzeti jelképek/jelvények meggyalázása", ami bizony büntetőjogi kategória. Lehet, hogy ezért kellett moderálni...