Fec: "Kero! Ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy aki meg nem jart amerikaban, annak nem lehet velemenye ??? "
isten orizz :)))) csak szeretnem ha muvelodnel kicsit, bar tudom sok orszagban elni egyszerre eleg strapas :)))))
joejt holgyek es urak
Fec:
Ha nem igértem volna meg, hogy viselkedem, akkor most azt mondanám, hogy lócumi. De nem mondom. Csak annyit, hogy rettenetesen sok hülyeséget mondtál. itt avn egy példának: "...tobb kulonbozo orszagban eltem es elek jelenleg is...". Mi vagy te vándorköszörüs? Nátokatona? Labdarúgó? Zarándok?
Na eriggy mán.
Tegyél egy szivességet: Keress egy másik témát.
Ok Cecil!
Igazad van es bocs mindenkitol, ha egy kicsit nyersen fogalmaztam, de egy kicsit elkodosultem terembura 98-11-04 14:58 keltezesu hozzaszolasatol.
Ne haragudjatok, de nem tudom elviselni a felsobbrendusegi megnyilvanulasokt, de megigerem hogy legkozelebb jobban vigyazok a szamra :-)
Kero! Ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy aki meg nem jart amerikaban, annak nem lehet velemenye ???
Kero;
En is "masodkezbol" itelem meg a kulturat,vagy az ottani allapotokat, mint ahogyan sokan ezt teszik.Ahhoz, hogy valakinek ugymond teljes ralatasa legyen egy tarsadalomra, ahhoz ott kellene elni, ez pedig eveket jelent.Ha pedig valakinek nem tetszik, akkor termeszetesen nem marad ott, hazahuz, vagy mashova megy amilyen gyorsan csak lehet. Ilyenmodon pedig semmi ertelme egy kerdes folott vitatkozni.Amerikaellenessegrol szol a topic, hat ebbe sok minden es mindenki belefer...
By the way:Az idokozi valasztasok eredmenyei szerintem tobbet hasznaltak most az Amerikarol kialakitott kepnek,mint akarmilyen kampanyolas es bizonygatas az USA mellett...En szemely szerint is nagyon orulok neki, es tenyleg nem ugy fogom fel, hogy:Na vegre, a marhak valami helyeset is cselekedtek...A Clinton -botrany nagyon lejaratta Amerikat, mindenki rajtuk nevetett, es ez teny, megha faj is.
Fec: gyermeteg dolog masod-sokadkezbol megitelni egy orszagot, kulturat..Ajanlom
tisztes figyelmedbe Democracy In America by Tocqueville. Nem egy uj darab, de ma is muxik
az elmelete.
ciao
Fec;en nem vagyok Amerikaparti, azaz megvannak a magam ervei arra, hogy miert nem elnek ott-hogy "stilusos" legyek:-) semmi penzert...De kerlek, ha ilyen szinten akarsz vitatkozni, inkabb az "Amerikaellenesseg"topicban tedd,ott -sajnos megvannak hozza a "hagyomanyok" (Mar en is veszekedtem ott...)
Ez a topic -ha jol latom-,azzal a szandekkal lett nyitva, hogy itt ne durvuljon el a vita.Nem biztos, hogy eppen a Te megjegyzesedtol durvul el, de elesedhet, es azt minek ide...
Vissza:Valaki megemlitette a "kivalasztodast",azaz azt, hogy a kontinensig gyakorlatilag az erosek, a tulelokepesek jutottak el.Ha mar multrol is esett szo, akkor felhanytorgatnam azt, hogy a mai amerikai feketek osei bizony nem onszantukbol kerultek Amerikaba.Ugy gondolom, hogy ezt azert fontos megjegyeznem, mert ez teny a mai napig is kihat.Szerintem a feketeket meg mindig eri diszkriminacio, aminek a legfeltunobb jele az evtizedek ota csak erosodo identitaskereses, helyenkent sokszor akar agressziven is megjeleno ontudat.
Kero: teny hogy nem, de tobb kulonbozo orszagban eltem es elek jelenleg is (bar nem az utolerhetetlen USA-ban :-)), ugyhogy azt hiszem nem nagyon lehet "bekaperspektivaval" vadolni. Btw. az hogy nem megyek oda, nem a korulmenyektol, hanem tolem fugg, es azt hiszem ez eleg nagy kulonbseg. Es talan ezek utan mar nem is tunik olyan izzadsagszagunak a dolog, hmmm?
Eredj mar fel! A kulfoldreszakadt hazankfia, aki mar lassan nem is lat mast az amerikai lobogon kivul. Mingyart hanyok! Eleg nagy baj, hogy nem tartod Te magad is gusztustalannak ezt az ertelmetlen es nevetseges aggitacot. Mar lassan ott tartunk hogy ott el az uj "ubermensch", a maradek ember meg ugyis csak eletkeptelen korcs, hiszen meg mindig nem latjak hogy amerika az egyetlen ut. Azt hiszem nem veletlen hogy europa es amerika egyre gyorsulobb tempoban tavolodik egymastol. Sot igy a jo! En nagyon jol erzem magam ebben az elmaradott selejtekkel teli europaban, es eszem agaban sincs az "igeret foldjere" menni (mindjart elrohogom magam, ez a kifejezes rosszabb mint egy kinai agymosas). Es szerintem Ti is nagyon jol erzitek magatokat ott, ugye? Na! Errol van szo! Akkor itt asszem meg is allhatunk! Mindenki ott van ahol szeret lenni , mindenki happy, es meg a kutya is memenekul.
Amen
Bizalom,
az is hozzájárulhatott az Amerika északi részének fejletlenségéhez, hogy egy elég nagy területen szóródtak szét a népek. A kommunikáció elég laza volt közöttük... (de ez lehet, hogy egy hülye ötlet.) Nameg viszonylag kevés ember egy óriási területen, az azt jelenti, hogy elég volt egy kezdetlegesebb földművelés, mert zsákmány az volt bőven. És mint tudjuk a történelemkönyvekből, a társadalom szervezettségéhez sokat hozzátett az öntözéses kultúrák kialakulásának kényszere.
Ugyanakkor Európa már telítve volt, és Közép-Amerika, meg Dél-Amerika északi része (ahol az emlegetett kultúrák léteztek) egy jóval szűkebb terület.
Khm. Csak egy ötlet volt...
Bizalom,
az amerikai kontinensen nem csak az inka civilizáció virágzott és ha azt is hozzáveszed, hogy a Bering szoroson keresztül népesült be ez a kontinens és az csakis vertikális lehetett (kb. 22000 éve, vagy még elôbb), akkor az is igaz, hogy a közép amerikai civilizáció az meglehetôsen ôsi. Az olmék kultúra pl. kb 3000 éves. A Maya, az Azték civilizáció fiatalabbak. A génekbe nem akarok belebonyolódni. A kerék, az tényleg érdekes, de valószínü, hogy nem volt igavonó állat a kontinensen, mert a ló és a marha az csak a spanyolok után jelenik meg. A társadalmakról, civilizációkról szólva: meglehetôsen fejlett rabszolgatartó társadalom volt, harcos, agresszív (aztékok), fejlett mezôgazdasâggal árucserével és kereskedelemmel. A tudomány fôleg csillagâszat, matematika (mayák értelmezik elôször a nulla fogalmát), építészet, jó és pontos naptár, költészet; soroljam még?
Üdv. az aztékok földjérôl.
Terembura
Ez mind igaz de en nem erre gondoltam.
En meg elobbre vissza az idoben. Mert nem alakult itt ki igazi szervezett tarsadalom
a bevandorlok elott? Leszamitva az Inkakat akikrol nem sokat tudunk.
A mostani amerikai helyzet kialakulasat lehet kovetni de mi volt az elott es mert.
Amig Europaban es Afrikaban a foldkozi tenger korul a nepek mar kialakult rendszereken
Dolgoztak addig itt a kerek is sci-fi szamba ment volna.
Nem kulonos a nepek kulonbozo fejletsegi szintje abban az idoben?
Most nem nehez okitani egymast de akkor az lehetetlen volt.
Lehet hogy a szelekcio mashol is vegbement mar azelott?
Bizalom
Számomra a progresszivitás egyik összetevöje a kiválsztódás. Amerika történelme folyamán ide mindíg azok " vetödtek" akik a hazájukban igy vagy úgy (politikailag, vallásilag, gazdaságilag)hátrányba voltak szorítva. Hallatlan energia, erö, vitalitás és kitartás szorult ezekbe az emberekbe. Az új élet reménye. Mint a szellem a palackból. Vonatkozik ez - egy kicsit másképpen - a feketékre is. Fizikai kiválasztódás. A gyengéje nem ért ide. Ennek most a NBA-ben (is) veszik a hasznát.
Mindezek párosultak egy versenyképes szabad gazdasági rendszerrel, jó törvényekkel. ezt nevezitek ti ököljognak.
Mondhattok amit akartok - mint ez tegnap is eldölt - az van amit a többség akar.
Tegnap selejteztünk. Politikailag.
A diszkriminációt felváltotta az "affirmative action". Azaz revrsed diskrimination.
S a mutató leng.
Nem elöször mondom. Ne öntsétek ki a gyereket a fürdövizzel. Használjatok az amerikai tapasztalatból annyit és úgy ahogy az nektek otthon jó.
(Ma jó napom van.)
Mogorva,
Ha nincs mondanivalód kérlek ne destruálj.
Gondolkodott mar valaki azon miert nem az amerikai oslakosok pattantak
hajora es gyarmatositottak Europat vagy Afrikat?
Mitol lehetett az a borzaszto nagy fejlettsegi kulonbseg?(volt?)
Mitol fejlodhetett gyorsabban egy nep a masiknal?
Es ha a fejlodes differencialodasa igaz akkor lehet e viszonyt keresni a genallomanyban?
Es ha a genallomany massaga igaz az hova vezetheto vissza a fajon belul?
Es ha a massag igaz ,azert nem fajul el a tema?
Es ha elfajul az visszavezetheto a massagra?
Bizalom
Terembura, ha azt mondod,a "prot" felejtsuk el, akkor kiegeszitheto-e a listad az ott elo polgarok abszolut szemelyes,bar neha politikatol sem mentes eletenek nehany aspektusaval? Tehat peldaul:
A prót most felejtsétek el.
Besz0233ljünk a mai Amerik5ról. Ne hányjuk fel a multat. Mi van most?
A témához tartozó szavak:
világcsendör
megahatalom
segitökészség
miért ott?
mennyivel jobb?
jobb-e?
kapitalizmus mint szisztéma
amerikai kapitalizmus
gyarmat-e ma magyarország?
miért?
miért nem?
hol a határ?
stb.....
Cammy kutya végbele berepett. Ragika tehet róla. A büdöc féreg. Mert nem volt neki a Ricka elég, neki a Cemmy kutya kellett. Teccék, rohatt pedofil féreg. Codom a éc Gyomor a.