Forrázott kávé
Jó kávét főzhetünk termoszban is. A frissen és nagyon fi ra darált kávét termoszba tesszük, ráöntjük a szükséges mennyiségű forró vizet és jól összerázzuk. A dugóját csak lazán dugjuk be, mert könnyen kilövődik a kávéval együtt. A kávét 30 percig a termoszban tartjuk, egyszer-kétszer még összerázzuk azután leszűrjük. Olyan zamatos lesz, akárcsak az eszpresszó kávé. Hátránya, hogy lassan készül.
A kávét ma nagyon sokféle korszerű házieszközzel és géppel fözik, melyek a kávé minden illatát és zamat anyagát kitűnően kivonják. Különleges kávéfőző hiányában is készíthetünk igen jó kávét, egy más célra nem használt tiszta edényben.
Török kávé
Hozzávalók egy személyre: 1/2dkg finomra darált babkávé, 1dl víz.
|A vizet felforraljuk, a fövő vízbe a frissen darált kávét beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről leemeljük. Pár pillanat múlva visszatesszük, és ezt háromszor ismételjük. A fedőt levesszük és egy kanál hideg vízzel meglocsolva 3—4 percig állni hagyjuk. Forró vízzel átmelegített kannába öntjük. Tűzálló kis poharakba vagy mokkás csészékbe öntjük, de a kis nyeles kávéfőzőnkben — amiben készítettük — is vihetjük az asztalra.
Kockacukrot adunk melléje, hogy mindenki ízlése szerint édesítse. Szoktak kávétejszínt vagy felvert tejszínhabot is adni hozzá.
A kávé az egyik legjobb dolog a világon. Persze nem feltétlenül egészségügyi szempontból. A kávé barát, segít a mindennapjainkban, különösen a reggelekben. Kávé nélkül nem indulhat nap. Mondjuk nem is indul. (az enyém tuti nem) A jó kávétól mosolyogni lehet. A jó kávé helyzetfüggő. Ha rohanok, és futtomban rámjön a kávéihatnék, szeretem az automatából kifolyó cappucino szerűséget. 8csak kávé legyen jelszóval) No persze, ez szentségtörés a javából. Ha épp nem dobog valamiért a szívem a kellő ütemben, egy jó erős, jól megpörkölt kávéból készült olasz kávé a megoldás. Ha álmos vagyok, presszókávé. Ha kávézom, cappucino, kis fahéjjal, jó kemény tejhabbal. Ha kávét szeretnék inni (csak úgy), mert a kávé finom, akkor a legjobb valami gyenge filteres kávé. Akár tejjel.
Volt egyszer egy hely. Ma is van, csak ma már nem járok oda. Importálták a nyerskávét, amit helyben pörköltek, és helyben is keverték ki azt a kávét, amit főztek. Titkos recept persze. Hm, visszasírom azt a helyet...
Hűha, azt meg hogy érted? Igazi epret kell belerakni, vagy amolyan Bedeko eperporral kll vegyíteni! Hm én gyömbérrel próbáltam aéz juhujjj den finom volt!
néhány napjafurcsa kávét főz a főzőm. (espresso) úgy néz ki,mint máskor, de az íze furcsa. van valakinek ötlete, mitől lehet ez? és mit tegyek a vénségesvén, egyébként remekül működő kávéfőző szerkezetemmel?
Rsüni eszpresszót szereti, kicsi legyen, de erős.
Kedvenc fajtáim: Zegafredo, Illy.
Azt tudtátok, hogy a kávét hűtőben kell tartani, mert akkor tovább megőrzi az aromáját?
Devnull: összefut a nyál a számban, állati jól hangzik a recepted.
Egyébként én a cappuccino őszinte híve vagyok (márkában Segafredo, ha lehet). Ja és persze ott van még a görögök legjobb találmánya, a Nescafé frappé. Nyáron nincs is jobb ébresztő ital nála.
Kyra
Budapesten még nem találtam ilyen kávézót, de remélem lesz egyszer; Ostendében, a belga tengerparton, ahol a nagy móló kezdôdik, van egy Merry Old England nevű hely, - na ott fôznek ilyesmit (és hasonlókat).
Az alaprecept egy régi prágai kollégiumi szobatárstól, egy afgán hercegtôl van; azt fejlesztettem-kísérletezgettem tovább, talán még mindig javítható...
Devnull, ilyen kavet keszitenek valamilyen vendeglatoipari uzemben?
Az en kavem: neszkave, mert nem szeretek pepecselni vele. Most sikerult vennem egy nagyon finom fajtat. Fel bogre vizzel, kis tejpor (akarom mondani, tejnelkuli tejpor!), majd felengedem hideg vizzel.
Ezt iszom reggel, kb. negyedoran keresztul.
Alkohollal vagy cukorral szerintem borzaszto a kave. Szintugy gozolt tejhabbal.
Nemcsak a sörnél számít a víz (lásd sör-topic), hanem a kávénál is. Csapvízbôl nem lehet jó kávét fôzni. Buboréknélküli ásványvíz, vagy az Erzsébet-hídi Hungária forrás vize a jó alapanyag.
Sok víz, rézedényben forralva. Ha lobog, beletenni a lisztfinomra ôrölt (a Ráday utcai Coquannál vásárolt) kávét (sokat). Ha felfut, lekapni a tűzröl és bele egy kis kakaót, ha megint felfut, akkor egy kis fahéjat bele és kész. Dupla szűrôpapíron (hogy lassan csepegjen) átengedni.
Forró tejszínnel és/vagy hideg tejszínhabbal (cukor nélkül); ünnepnapon (ez bármikor lehet) egy (nagy) csepp portoricoi rummal, vagy whiskyvel, - hát igen.
(Tudom hogy macera, dehát ha igazán jót akarsz, bármiben, az mindig macera...)
Bandy, általában a brit szigetekre jellemző ez a mód. én is szeretem (muszájból, mert ott nincs presszókávé), de jó átmenet a whiskyhez. mégjobban szeretem, ha kihagyjuk az átmenetet, és egyenesen whisky.
Tudjátok mi a jó a kávéban?
Az, hogy ha megfelelö társaságban vagy, és még rá is gyújtotok, akkor egy jó beszélgetés már magától jön.
De enélkul sem rossz.
Nem tudom, ismeritek-e azt az elkészítési módszert, amikor egy pohár-félében egyszerűen felöntöd a kávét, és kis idő múlva belenyomsz egy szűrőt az aljáig. Nem tudom, ezt hogy hívják, de nekem így ízlik a kávé a legjobban. Először azt gondoltam, hogy ez török kávé leszűrve, de nem így van. A török kávéhoz lisztszerűen finomra őrölt kávét használnak, ehhez meg teljesen normálisat. Persze fontos, milyen kávét használ az ember. Egyszer rámsóztak baromi drágán egy hiper-szuper afrikai kávét egy szakboltocskában. Nyamnyam. Ha eljutok megint oda, veszek néhány hónapra valót. Az a baj, hogy a nevét sem tudom, de talán el tudom mondani, melyik polcról vették le... :-)
Vagy kipróbálok más jókat? Meglátjuk.
Saját kávém a következő:
Rézedényben sok kávé, nem túl sok víz -
ezt sokszor felforralni, időnként lehúzva
a tűzhelyről, mert kifut.
Aztán pici hideg vízzel "megijeszteni" - ettől hamarabb leülepedik a zacc.
Aztán leönteni, pici tej, pici kakaó és
pici rum.Cukor semmi.
/bár....csacskamacska javallata is csábító!/
///a sörről nem is beszélve///