Keresés

Részletes keresés

Szalkó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 689

Ime a rodi metszéséről szóló leírás.

Schnitt.

Rhododendron und Azaleen wurden in der Baumschule so behandelt, daß im Garten kein Rückschnitt mehr erforderlich ist. Sollten aber einzelne Pflanzen zu groß geworden sein, kann ein Rückschnitt vorgenommen werden. Dies ist bei aus Steclingen herangezogenen Pflanzen sogar bis in die stark verholzten Zweig- und Astpartien möglich. Im alten Holz sind nicht sofort sichtbare schlafende Triebaugen vorhanden, die aktiviert werden und dann austreiben. So kann auch eine ältere Pflanze wieder vollkommen neu aufgebaut werden, allerdings unter Verticht auf die Blüte im Folgejahr. Bei veredelten Pflanzen besteht bei einem Rückschnitt die Gefahr, daß die Unterlage stärker austreibs als die Edelsorte und letztere dadurch überwachsen wird. Deshalb ist es ratsam, bei durch Veredlung herangezogenen Sorte nur eigen mäßigen Rückschnitt vorzunehmen, zumal es Züchtungen gibt, die Schnittmaßnahmen schlecht vertragen.

Auch nach Bruchschäden durch Sturm oder große Schneelasten kann mit überlegtem Rückschnitt benachbarten Zweige das Aussehen der Pflanze wieder >>repariert<< werden. Für alle Schnittmaßnahmen, ob Form-, Rück- oder Verjüngungsschnitt, ist der Monat März am besten geeignet. Spätere Termine sind weniger gut, da es dann zu einem schwächeren Austrieb kommt und bei älteren Pflanzen das Risiko von Verlusten besteht, insbesondere bei den rot und rosa blühenden Hybriden.

Um einen gleichmäßigen und kräftigen Austrieb zu erzielen, sollte die Mulchschicht im Wurzelbereich erneuert oder ergänzt und gleichzeitig gedüngt werden. Wenn dann noch in den nachfolgenden Wochen für gleichbleibende Bodenfeuchte gesorgt wird, haben wir alles für eine gute Weiterentwicklung erreicht. Schwacke, kränkelnde und frisch gesetzte Pflanzen sollten von solch radikalen Rückschnittmaßnahmen ausgenommen werden, um Pflanzenverluste zu vermeiden.

Links: Wenn einzelne Teile zurückgeschnitten werden, sollen die Schnittstellen knapp über einem Blattknoten liegen, ohne die Knospen in den Blattachseln zu verletzen.

Rechts: Nach einem leichten Rückschnitt (1) werden die Pflanzen dichter. Für einen völligen Neuaufbau können die Pflanzen aber auch stark zurückgeschnitten werden (2).

Előzmény: Parducbogyo (671)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.26 0 0 688
Csodalatos!!!
Előzmény: Szalkó (687)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 687
Ez egy igazi nagyvirágú szépség. Knap Hill-Hybrid.
Előzmény: ZsuR (685)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 686

Rengeteg bimbó van rajta. Igazi kis tömör gyönyör.

Talán valamelyik Yakushimanum lehet?

Előzmény: wanda21 (680)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.26 0 0 685
Nagyon szep!!! Nekem nincs lombhullatom. Ennek nagyon nagynak latszik a viraga! Mekkora?
Előzmény: Szalkó (683)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.26 0 0 684
Belegondolok, mennyire kell szeressetek a rhodokat, ha ennyi faradsagot beletesztek abba, hogy legye nektek.

Ezek azaleak - most nyiladoznak.
Szalkó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 683

Igen. Nekünk a tavasz a legszebb évszak, akár rodikkal, vagy anélkül is.

Még egy fehér fajta. Ez lombhullató azálea: 'Persil'

Neki is szép sárga "szeme" van. :-))

Előzmény: ZsuR (679)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.26 0 0 682
Maradj csak az esővíznél. Annál jobb nincs.
Előzmény: Cicelle (676)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.26 0 0 681
Nagyon szép!
Előzmény: wanda21 (680)
wanda21 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 680

Sziasztok!

Mikor utoljára itt voltam, akkor egy új szerzeménnyel jöttem, de ő még nem virágzó példány. Kb. 3 hete beszereztem egy bimbós páldányt, és róla csináltam most a képeket, amit szeretnék megmutatni Nektek.

Íme:

Az első kép vasárnap készült, a másik kettő ma délután.

ZsuR Creative Commons License 2006.04.26 0 0 679
Latom, megindultak a rhodok es az azaleak mindenhol! Nagyszeru! Az egyk legszebb resze a tavasznak!

A to mogotti kicsi azaleak elkezdtek - a torpe rhodon meg mar hervadnak a viragok.

Előzmény: Szalkó (673)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.26 0 0 678
Jajj de szep!!! Tetszenek azok amiknek pottyos a belseje!
raffia Creative Commons License 2006.04.25 0 0 677
A 765-ös képen látható azaleát 6 éve ültettem homokos talaj, virágföld és Novobalt tőzeg keverékébe. Kibírt egy átültetést és viszonylag jól tűri a mi kontinentális teleinket is. Az összegyűjtött esővízből mindig tartalékolok neki, meg is hálálja.
Előzmény: Cicelle (676)
Cicelle Creative Commons License 2006.04.25 0 0 676

Sziasztok! Gyönyörűek a szépségetek! :-))

Bocs, hogy csak úgy a semmiből betoppanok, mi még nagyon kezdő rhododendronosok vagyunk. Olvastam már egy csomó dolgot, utánanéztem a növény igényeinek és hasonlók, de hallottam egy-két fura dolgot, hátha ti el tudtok igazítani közöttük. Létezik-e ez, működik-e ez.

A föld savanyításáról van szó. Valaki nagyon enyhén ecetes vízzel öntözi a savkedvelő fajtáit, állítólag, egy más valakitől meg azt hallottam, hogy káposztalével érdemes próbálkozni. Azon túl, hogy ennyire gyakran nem eszünk káposztát, vannak fenntartásaim. Ti mit gondoltok? A begyűjtött esővizen kívül milyen módszereitek vannak még?

Köszi! :-)

Üdv!

C.

raffia Creative Commons License 2006.04.25 0 0 675
monarda Creative Commons License 2006.04.25 0 0 674

Szalkó!

Nagyon szépek!

Nálam is kezdik!

Szalkó Creative Commons License 2006.04.25 0 0 673

Zsur!

Kinyílt a fehér virágú 'Cunningham's White'. :-))

Van akinek alkalmi pihenőhely a rodi virág.
Szalkó Creative Commons License 2006.04.23 0 0 672
Oké! Akkor elkezdem begépelni.
Előzmény: Parducbogyo (671)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.23 0 0 671
Nekem van egy nagyon jó ismerősöm ő lefordítja nekünk. Én meg beírom magyarul.
Előzmény: Szalkó (669)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.23 0 0 670
Nekem is nagyon tetszik!
Előzmény: ZsuR (667)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.23 0 0 669

Lehet, hogy metszeni kellene a rodikat, legalább a fiatal növényeket? A németek mindig olyan tömör rodikat árulnak.

Ezt azért émlítem meg, mert van egy német nyelvű rodis könyvem, és abban taglalják a metszést (Schnitt).

Csak az a baj, hogy nem tudok németül, de ha valaki közületek tudja a nyelvet, én szivesen begépelem ide a metszésről szóló részt, mindannyiunk tanulságára.
Előzmény: ZsuR (667)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.23 0 0 668
Szép, egészséges bokor. Jól látszanak a virágbimbók. Nemsoká örülhetsz. :-))
Előzmény: Parducbogyo (666)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.22 0 0 667
Csinos formaju bokor - nemsokara nyilni fognak!!!

Nalam ezek az elso ev ezeknek a kicsi azaleaknak, tavaly vettem oket -tetszik a szinuk. A viragjuk szep sotet, igaz apro termetuek :)), de eleg tomott a bokor, remelem nalam sem fog megnyulni (par bokrom eleg nyurga lett az evek alatt, meg kellene tanulni azt, hogy hogyan tartsuk tomotten).

Előzmény: Parducbogyo (666)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.22 0 0 666
Itt egy kép róla.
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.21 0 0 665
Köszönöm nektek, most megnyugodtam!
Szalkó Creative Commons License 2006.04.21 0 0 664
A legtöbb rodi májusban virágzik. Lehet, hogy a tiéd is azok közé tartozik.
Előzmény: Parducbogyo (662)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.21 0 0 663
Nalam is sok nem viragzik meg - elteroek, hala az egnek, igy egesz majus vegeig leszenk viragok!
Előzmény: Parducbogyo (662)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.21 0 0 662
Nagyon szépen virágoznak a rhodik. Nálam miért nem! Azért bimbók már vannak!
ZsuR Creative Commons License 2006.04.21 0 0 661
Van egy par oreg bokrom, es akkortajt meg nem vezettem naplot roluk. Van negy feher bokrom, mind mas. Az egyik dupla viragu - meg nem nyilik.
Majd ma este megnezem, mik is a neveik.
Előzmény: Szalkó (659)
Szalkó Creative Commons License 2006.04.21 0 0 660
Igen, ez egy nagyvirágú, örökzöld fajta.
Előzmény: ZsuR (658)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!