Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Igen ... én azt gondolom , hogy a Top end -et nyugodtan el lehet különíteni a " szilváktól " úgy általánosságban és ennek az érés ideje az oka meg persze a mérete külleme . Nagyban is rengeteget raktak belőle az elmúlt években tehát elképzelhető , hogy olyan lesz mint a tulipánhagyma hogy egyszer csak nem lesz rá kereslet ....bár ezt erősen kétlem mert az érésidejében már a hűtős csonthéjasok is kifogynak . A másik nagy előnye hogy akár 5-6 hétig is eláll a fán , persze a végén már nem lehet napokig rakosgatni , de frissen szedve teljesen jó az állaga így hűtő sem kell hozzá mert nincs értelme , ha hűtőbe szedi valaki féléretten ( vagy éretlenül ) az sem fog tovább elálni mint ha a fán hagyja . ...jó nem dicsérem tovább .
kajszit 5-7 éve nagyon telepítették , szerintem már alább hagyott a lelkesedés . Mikor én hoztam a csemetéket akkor a forgalmazó mondta , hogy nagyon nagy mennyiségeket vittek az akkor még újdonság fajtákból . A helyzet az volt , hogy akinek volt valami állami forrása és el akarta költeni az kajszit telepített mert jól támogatták. Most azt mesélik , hogy napelem parkot telepítenek már a menő " gazdálkodók " akik számolatlanul sok pénzhez férnek hozzá . ... mondjuk nekünk termelőknek ez jó .
Éppen tegnap beszéltem egy ismerösömmel most vágnak ki több hektárt a fajtákat nem kérdeztem ,de megkérdezem ha érdekel az biztos van benne francia fajta.
A szilvától én is az ára miatt féltem. Kétszázat telepítettünk idén belőle. A faiskolai kereslet alapján azért egy idő után telítődhet sztem a piac. A topendet rengetegen vitték. Toptaste-t szerettem volna még venni, mert azt nem kötöttem le, már nem sikerült. Bár már nem bánom. Szóval sokan telepítenek szilvát, de - szintén faiskolás benyomás- őszit kevesen. Illetve kisebb rá a kereslet, ezért kevesebbet is állítanak elő. A kajsziról van benyomásotok, hogy mennyire telepítik?
Szerintem teljesen jól döntöttél az elosztás tekintetében gondolj arra az időre mikor az őszi ill kajszi volt a favorit a szilvának meg nem volt ára .Ma a boltba járva 4db nagyon, de nagyon bio alma ára 1100 ft akkor lehet almát is kellene ültettned csak is kizárólag bio termeléssel. de jobb neked a kajszi meg az őszi ugyis ezek a szived csücske.
A Jojo nálam is lefagyott de a Top end + nem ...ez mentette meg az egész szezont .
100 meg 50 -30 forint ....... persze elhiszem de az nem októberben és nem 8-10 dekás szilvák esetében van . Még nem mutattam ezt a fajtát majd idén megmutatom , ez nem alföldi szilva , látom azokat is a piacon egész más kategória . Tavaly 580 ért adtam kilóját és nem volt gond az értékesítéssel nagyban még kb 3 szor annyit el tudtam volna adni az ismerős kereskedőknek .
Nem szüntetjük meg a kajszi topicot ezt csak azért írtam , hogy esetleg más is lássa a kajszi helyzetét ... pl a szilvához képest .... és segítse a döntésben , persze ez termelői vonatkozásban érdekes ha valaki otthoni hobbikertet csinál ott ezek a szempontok nem játszanak . Az tény hogy a szilva igényes a talajra száraz laza esetleg nagyon meszes talajokat ...ahol a mandula jól érzi magát ... nem kedveli .
Nem szeretnék vitatkozni veled, mert neked biztos több tapasztalatod van ezekben a dolgokban. Csupán néhány ellenérvet szeretnék megemlíteni:
1. 2020-bn láttam egy rövidfilmet vagy Békésből vagy Csongrádból, amelyben a tulaj arról panaszkodott, hogy 100 Ft körüli ára volt a szilvának, de később lement 50-re majd még 30-ért sem kellett a nagykereskedőnek
2. Nálam a Jojo 2020-ban elfagyott 4-5%-os termést produkált az 1919-eshez képest. A kajsziból az Orangred szintén elfagyott, de a Bergeron tele volt és annak 800 Ft körül volt az ára akkor.
Most 3 lábon állsz (kajszi, szilva őszibarack). Lehet, hogy több a munkád, de arra kicsi az esélyed, hogy mind a 3 egyszerre csődöljön be. Ha az egyik elfagy akkor még ott a másik stb. Nem is beszélve arról, hogy a fajokon belül a fajtákkal is tudsz operálni.
Összegezve: szerintem jól döntöttél, hogy nem a monokultúrát választottad.
komolyra fordítva, igen, a döntés mindig nehéz, és általában sosem 100%-ban helyes,
mivel nem vagyunk látnokok.
már én is tudom, hogy kellett volna (sok mindent) csinálni. de ez van.
ebből akarom kihzozni a jót, és ez a diverzitás, ha már így alakult a szép monokultúrám sorsa.
aminek viszont örülhetünk (én is), hogy nem "egy lóra" tettünk, mert
ha csak kajszi lett volna, akkor nagyobb a bukta.
(persze jó lett volna "eltalálni" azt az 1, Szilva nevű nyerő "lovat"...)
nekem nem nagyon van szilvám, és ez jó döntés volt (egyelőre úgy tűnik) mert szerintem se a talajt, se a nagy szárazságot (ami ott van) nem szereti... és még az is elfagyott tavaly... pedig nem is rossz a fekvés, meleg déli, de hát szállított fagy...
a kajszi (legalábbis a fája) nagyon vidáman érzi ott magát, de a termés meg elfagy, így hiába szereti
a helyet a fa... pedig már majdnem csodálkozni akartam, hogy más miért nem ültetett kajszit (csak az őszi meg a mandula...), háát megkaptam a választ (?) egyébként nem azért. csak mert nem volt ott hagyománya. mindenki a mandulát tolta / tolja. (kicsit nyájszellemben.)
de a mandula is pont ugyanúgy elfagy. legalábbis 2020-ban. az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért a mandula régebben csat ritkábban fagyott el... úgyhogy nem volt az roszz ötlet a népek részéről, de hát mint írtam az elején, sajnos nem vagyunk látnokok... (meg jó is, hogy nem, mert ha mindenki az lenne, akkor nem lenne ára annak a gyümölcsnek, amit mindenki ültetne...)
Na annyit még ehhez a diverzifikációról ... bár nem egészen fedi a jelentést .... hanem a " mi lett volna ha .... " ha 2013 ban másként döntünk , pontosabban és mert inkább én döntöttem az ültetvény tervezésénél . Szóval ha nem ezt az összetételt választom, hogy kb .... 900 kajszi 850 őszi 400 szilva , hanem másként . Akkor egy ismerősöm mondta , hogy ha van eszem akkor ezekből a kései német szilvákból rakok 2-3 fajtát és mást nem . Akkor azt mondtam neki , hogy meg vagy huzatva ...... 5 ha szilvát ??? Nemrég átgondoltam ezt a dolgot mi lett volna ha a teljes területre Top end + -t raktam volna .
Először nézzük a munka oldalát . Metszés : eddig minden évben metszettük laza munkával nagyobb részeket tőből esetleg lelógó részeket vissza vágjuk gyorsan lehet vele haladni nincs nagy precizitás terem a vesszőkön nyársakon mindenhol . Ritkítás : Nincs ..... szépen leválogatja magát ha sokat köt . Növényvédelem : Nem fogékony sem a rozsdára sem más betegségekre szerintem 3-4 permetezéssel tökéletesen védhető minden ellen ha molyos lesz valamennyi az érés előtt lepotyog . Szedés : Messze a legszaporábban szedhető még az őszibaracknál is nem kell válogatni sem sorolni . Talajmunkák : ugyan az mint a többi esetében .
Gyakorlatilag a szezonom úgy nézne ki , hogy januártól márciusig kényelmesen meg lehetne metszeni , majd nyáron pár permetezés a talaj rendbentartása fűnyírás és valamikor szeptember elején lehet elkezdeni szedni . A szedés kb 4-5 hétig tartana a vége éretten még nagyon jól piacolható . Annyi lett volna a legkomolyabb változás hogy nagytételes piacot kellett volna találni a termésnek ...szerintem megoldható lett volna mert szeptemberben október elején már kurrens a szilva .
És akkor nézzük a lényeget . Pénzről nem szeretek itt beszélni de nem is fogok csak arányokban és nyilván ez csak feltételezés . A telepítés után ez a fajta 1-2 évben nem termett de a 3.ban már igen azóta minden évben maximális termés volt függetlenül , hogy fagyott nem fagyott esett nem esett teljesen mindegy volt .
És akkor nézzük az értékelést . A munka része ha a piacozást is beleszámítjuk akkor talán 2-5 % -a gyakorlatilag a 2 hónap metszés és az 1 hónap szedés ezen kívül semmi ( természetesen a szedéshez kell 6-8 + ember ) az egész nyaram szabad pár nap fűnyírást kivéve úgy ahogy van !!! A bevétel eddig a szezonig az elmúlt évi fagyok miatt ( fagyott a kajszi meg az őszi is ) szerény becslés szerint legalább a 10 szerese lett volna . A hozam 250 -300 mázsa egész biztosan a nagytételes ára az elmúlt években 200- 350 körül mozgott . Tehát 5 % munka 1000% bevétel ha akkor másként döntök .
Remélem hogy a következő években ha nem fagy akkor a bevétel normalizálódni fog a munka viszont marad az egész nyáron . Igazából ez az egy nyugtat meg , hogy lesz mit csinálni az elkövetkező években is mert fogalmam sincs hogy mit csinálnék egész nyáron ha nem lenne piac és a gyümölcsösben sem lenne semmi teendő ( a szilva miatt )
na, a végén még lesznek tyúkjaim 100 kilométeres távtartásban! :)))
nem kell ugyanis ezzel a megoldással személyesen becsukni az ajtót.
de ki is nyílik kapcsolóval?
ha valami elromlik, annyi a baromfiknak... :):((
etetés-itatás sztem nem gond, heti 1x csere. tartalékitató, vészmegoldások.
a védelem a fontos, ne drakulázza meg pl. a "geríny."
(amúgy erre is van már ötletem. nem ketrec... :)
de persze nem fogok holnap rohanni megvalósítani...
eddig még mindig ingatag ötlet a távtyúktartás...
de egy-két jó csavarral... :)
---
(az egyik viszonylag egyszerű csavar, hogy ha végre termelne az ültetvény
értelmezhető hasznot, akkor lehetne vkit felfogadni, hogy naponta menjen ki, 2 órás munkaviszonyban... ha lehetne találni embert...
persze csak a csirkék miatt nem éri meg, de van ott munka bőven, minden napra... és csak márciustól novemberig. utána tyúkleves 3 naponta, illetve aladni húsnak őket.. bár a tojóhibridek nem jók annyira levágni... de mit mond majd kedves újdonsült tenyésztő barátom a "nem hagyományos" fajtákról? vegyes hasznosítás? persze feladva a tökéletességet, de az nem baj...
ez a drágább BIO-ban elképzelhető, mert ott deklarált, hogy sok minden őskori eszközökkel -pl. kézzel- van megcsinálva..)
mai melegedés: igen, ez volt tavaly is meg azelőtt. meg azelőtt...
"Na ebből lesz még baj..." nem feltétlen,
de az biztos, hogy nem haszon, ami most van.
tavaly (és 19-ben) nem lett baj belőle, ez alatt azt értem, hogy
a kajszi virág 2020-ban akkor is elfagyott volna az 5 éjszakán át tartó mínusz 3-6 fokban,
ha nincs a febuári meleg.
A gond főleg a korán induló növényeknél van, mint a kivi, simán el fog durranni (repedni)
alul a kérge (a tőke felső része kuka, lehet újra nevelni...), ha jön akár csak -15 fok is,
február 27 - március 1-én.
lásd: 2018.03.01. -18 fok. előtt pár héttel: +16 fok...
elvileg, tévesen reménykedve a mostani meleg még jó is lenne, mert ha korábban nyílik a kajszi virág, akkor már az április eleji fagyban megtermékenyült lesz, de sajnos ez nem így működik, a korai kajszik tavaly ugyanúgy elfagytak...
A GOND akkor lesz, ha még jön ilyen meleg, és elkezd virágozni a kajszi már március elején,
mert akkor még jóbval nagyobb az esélye a kemény fagynak.
de sajnos az elmúlt évek megmutatták, a visszatérő februári meleg nem önmagában gond,
hanem a későbbi (szállított) faggyal együtt. és hogy az miikor jön?
március eleje (ekkor nagy -negatív- jelentősége van a februári melegnek)
március közepe (akár hóval! lásd korábban!)
március vége (2020)
április eleje (2020)
... szóval bármikor.
van még a "kedvencem" az április 21. (szülinapom), az akkori 1-3 fokos fagy ('16, '17-ben)
szépen tarolt...
tehát ha minden oké, az április 21. még mindig jöhet!
a vicces, hogy ami szinte már borítékolható, hogy ennyi viszontagság (február-április) után
a régi szép, tradícionális fagyosszentek érdeklődés hiányában elmaradnak...
,,Már a reggeli órákban átléptük a 15 fokot több dunántúli településen. 10 óra előtt Balatonfűzfőn 15,6, Szekszárdon 15,2, Váralján 15,1 fokot mértek automatáink. Mintha egy negyed évvel előresietett volna az időjárás, hiszen ilyen magas értékek május elején jellemzők"
Azt azért vitatnám, hogy csak minimális befolyással vagyunk bármire is.
A befolyás minimalitását távlatokban értettem és a nagy rendszerekhez képest . Vegyük a felmelegedést nem mondok pontos számokat de egy évszázadra vetítve 1,5 -2 fokról lehet hallani persze ez ennyi idő alatt rengeteg de ha azt nézzük hogy a természet nagy rendszereinek ekkora változáshoz mennyi idő kell ???? ... kb 2 hét . Egy olyan közepes az emberiség történelme alatt talán többször is előforduló vulkánkitörésnek ami elég sok port elég magasra tud juttatni ez 2 hét alatt sikerülne persze negatív irányba .
Aztán ott van Santorini ami a 7 csapást okozta az ókorban . És a kozmikus katasztrófákat nem is említem mert nem festem a falra az ördögöt . Persze most mondhatja bárki , hogy ...ugyan már gamma kitörés az úgy sem éri el a Földet ... reméljük , de előkerült a jútúbon egy 3 éves videó ahol a Szlávikot faggatja a Kárász Robi hogy mi a véleménye egy világjárványról ...természetesen lehetetlennek tartotta ( érdemes megnézni ) aztán ugye mégis lett .
A másik dolog hogy ha elég lassú a változás ahhoz lehet alkalmazkodni akár a környezetnek akár az embernek . Gondoljunk csak bele hogy a földön milyen körülmények között van élet ....gyakorlatilag mindenhol . Tehát ha egy terület klímája megváltozik az nem azt jelenti , hogy ott pusztaság lesz mert az oda alkalmazkodott életformák kihalnak és a kihalók helyére jönnek azok a létformák amik a megváltozott klímán jól érzik magukat gyakorlatilag folyamatosan veszik át az életteret ezt pár évtized alatt láthatjuk is magunk akár a gyomnövényeken akár az egzotikus növényeken ...lehet hogy 50 év múlva tényleg jól fogja magát érezni a kivi nálunk . Ezzel ellentétben a gyors változás okozhat pusztaságot mert vagy globális a hatása vagy egyszerűen nincs ideje áttelepülni a másik létformáknak ...persze csak időlegesen .
Természetesen egy percig sem mondom azt , hogy változtatni kell a felfogáson szerintem is a fosszilis szén égetését mielőbb be kellene szüntetni és a nem lebomló műanyagok( pontosabban a hosszú idő alatt lebomló ) használatát elfelejteni . Én ezt a két dolgot tartom a legégetőbbnek ( ha már a környezetvédelemnél tartunk ) .
Persze vannak ott is gondok (amikről szó sem esik, hogy mást ne említsünk,
jó sokba kerül a biominősítés :), de jó és a való életből vett a minta(példa).
biominősítés: sztem nekem is meg kell majd lépnem, de még kivárok. teremejenek előbb jól a fák,
ill. alakuljon ki jó gyakorlat, best practice. és csak 1 hektárral indulnék el vele...
...
"Hét évvel ezelőtt állt át biogazdálkodásra, termékeit azonnal elkapkodják. Ennek ellenére Nagy Sándor családi vállalkozása csak több lábon állva tud életben maradni. A gazda érzi a klímaváltozást, a munkaerőhiányt, és a ragadozók is tizedelik állományát. A Tata mellett megbújó Szomódon néztük meg, miként működik a családi biogazdaság.
Megérkezésünkkor éppen tojást, zöldséget és gyümölcsöt vásárolt egy vevő"
...
"új szerkezetet alakítottak ki: két és fél hektáron alma, egy hektáron szilva, körte, sárgabarack, meggy, cseresznye, másfél hektáron pedig mogyoró terem. Már a szülők is neveltek szabadtartásban tyúkokat, de a rókatámadások veszteségei miatt felhagytak vele."
„A gyümölcsös és a tyúk jó kombináció,
nagyobb a kereslet a kínálatnál.,
2016-ban a teljes almatermés elfagyott, így akkor a baromfiágazat tartotta el a gazdaságot.
Területben már elérte a maximumot, így a hatékonyságot kell növelni"
Tata mellett: lehet ő is Tatán végzett mint én... :) csak később így nem ismerem... :(
---
"Cravos kajszi": egy új fogalmam :) pár hónapja (írtam) le először, félve, hogy hülyének néztek.
De nem akkora baromság ám! Lehet, valakinek ez adja a tippet? (Majd írjon, hogy lett... ötlet jogdíj nem kell... :)
Az olaszok már így is zsebkendőnyi területen, intenzíven, sövényben termesztik a kajszit. és 8-10 évente kivágják a kizsigerelt, letermett (lásd tyúkok: "letojatott") fákat... meg a divat is változik. aki 10 éve csinált extenzív NINFA kajszi ültetvényt, az ma már cs*szheti. nem is értem, volt-e kereslet erre a fakó micsodára? de a piros korai kajszik mellett már biztos elbújhat (ezek íze is... hááát... de talán jobb. Ninfát egyszer "ettem"...)
de jó lenne tyúkot tartani a gyümölcsösben! csakhogy a róka, nyest,
lopók és a kerítés tökéletlensége...
---
igen, lassan választani kell. de talán az "élet" megoldja...
pénzmeregetés ide-oda: nehéz ügy, tudom. meg ideológiák. jövőre jobb lesz.
nem.
de más lesz! az is igaz (Evodia hsz.) hogy ami nem jól működik, azt le kell építeni,
csak mutatóba hagyni (de nagy szám lesz "egyszer" = egy-két évben a saját,
május végi piros kajszi - de erre nem lehet gazdaságot építeni, sok fával.) május vége: ez mér megvolt egyszer 2018-ban. úhh nem fantasztikus film. de az is igaz, csak pár szem kezdett érni akkor, és nem is volt annyira finom... bár a boltinál még így is jobb volt.
Egy szép kerek 5X-es dátumhoz közelítek idén áprilisban.
A 3 vagy 4x nem váltott ki nagy "érdeklődést" belőlem, de az utóbbi években "rájöttem",
hogy akár ennyi idősen is már meg lehet halni... (Egyik nyomdászom 51 volt... :(
Persze meghalni bármikor lehet. Nem akarom részletesen ecsetelni pályafutásom, de hál"Istennek sok mindent tanultam, de sajnos/szerencsére sok mindent felejtettem is (nem tanultam belőle :))
Az egyik ilyen, hogy nem szabad sok mindennel, sok termékkel egyszerre foglalkozni.
1. Fontosabb elsőnek lenni, mint jobbnak. (Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett. Ki volt a második?)
2. A kategória törvénye Ha nem lehetsz elsőként piacon egy adott kategóriában, állíts fel egy új kategóriát, amelyben első lehetsz.
3. A koponya törvénye - Jobb elsőnek lenni a koponyákban, mint elsőnek lenni a piacon.
4. A marketing nem a termékek, hanem az érzetek csatája.
5. A fókuszálás törvénye - A marketing egyik leghatékonyabb fegyvere, hogy birtokoljunk egy szót a potenciális vevő koponyájában.
6. kizárólagosság törvénye - A vevő fejében nem birtokolhatja egyszerre két vállalat ugyanazt a szót
és ami most fontos:
12. A lineáris választékbővítés törvénye:
Először mindig van 1 termék (kajszi), utána jön a bővítés. Először csak sok fajta kajszi (korai,kései, piros, fehér, majd sok más faj :) Ez nem nyerő stratégia a marketing szerint, de mégis:
- az ökológia nem marketing
- ha nem tudod meg, mit termelj, nem tudod meg mit termelj! :) azaz nem lehet könyvek, mások sikersztorijai alapján termeszteni valamit... akkor már csak második, 3. stb. lehetsz (lásd lakásvásárlási láz 2015 után - jól elkéstek :) :(, és nem is biztos, hogy az a növény "passzol" hozzád.
A nyomdaiparban én is mindenevő voltam, felépítettünk egy 7 fős céget (nekem ez csúcs volt, de tudom, a Gázszerelő és akár csak a helyi "menővállalkozók" mellett senkik voltunk, de mégis... hova tűntek a 25 évem alatt a nyomdai versenytársak? mind csődbe mentek vagy kihaltak... :) :( és a "végére" rájöttem, hogy csak 1 terméket kell gyártani... ha meg jönnek a sok más "baromsággal" drágán megcsinálni, alvállalkozóval. Persze "érdekes" módon végül minden "baromság (időrabló és kevés pénzt hozó termék, ha megad gyártod) kikopott... :))
Most megint mindenevő vagyok (de már gyümölcsöt "eszek"), és még nem tudom, mi az az EGY "szuperétel", amit "ennem" kellene! Az idő nem nekem dolgozik, mint akkor, 25 éve... De mégis, nem tudok egy dologgal foglalkozni, hamar belefásulva (korábban 5-6 év volt az életgörbéje a lelkesedésemnek, most kevesebb, de azért jól kicseleztem magam, mert a gyümölcsültetvény nem rövid távú projekt... :)
Mindamellett nem bántam meg, az igazi nyugdíjasok csak 65 évesen kezdenek el kertészkedni, aztán sajnos sokan 1-2 év alatt meg is halnak... erre vártak?
2012-ben "elmentem" nyugdíjba (= már csak az évek óta kipróbált, legjobb, azaz legtöbbet hozó és legproblémamentesebb ügyfeleim hagytam meg, ajánlom mindenkinek: egy ponton meg lehet lépni, és évekig meg lehet belőle jól élni, kevés munkával, de előtte azért brutálisan sokat dolgoztunk...)
aztán 2016-ban (jajjj...) eladtam a passzív bevételt hozó lakásom, plusz a megtakarítást is bele"öltem" egy bizonytalan gyümölcsültetvénybe... (biztos unatkoztam... az tény, hogy nagy baromság a korai nyugdíj, vannak erről vonzó videók a neten... amúgy van egy barátom, aki szintén "nyugdíjazta magát", ő 38 évesen aladta a kocsmáit, vett 2 lakást, 1 már volt is, airbnb-zett, mellette meg külföldön búvárkodott,, most meg már siklóernyőzik... meg ilyenek. csak most egy kicsit porszem került a bizniszbe a kovid miatt, de minden menni fog tovább... én ennél önsanyargatóbb életre vágytam... meg a gyerekek egyre többe kerülnek, 1 múlva középiskola, majd nemsoká egyetem, jó sok pénz lesz, dolgozni kell tovább még a nyomdaiparban is...
bár akarnak majd dolgozni a tanulás mellett, várják a 16. évet...,
na azért örököltek valami küzdőszellemet is... :) :(
---
FÖLD:
Azt azért vitatnám, hogy csak minimális befolyással vagyunk bármire is.
A Netflix másik döbbenetesen jó filmje (persze a szép képek, jó komponálás, dramaturgia
érzelmekre hatásán túl) a 93 éves Attenborough (utolsó nagy?) filmje:
"EGY ÉLET a FÖLDÖN". (Alcím: Egy szemtanú vallomása - 1 élet >> az ő élete... :( :)
Fejből nyomom most, de eléggé belém égtek az adatok :) 1937-ben "még csak" 2,3 milliárd
ember élt a Bolygón, 2020-ban már közel 8 milliárd.
Kb. 100 év alatt (1920-as évek eleje - 2022?) megnégyszereződik a világ népessége?
De ami most fontos, hogyan hatottunk a Földre.
ÉRINTETLEN VADON: 66%, 2020-ban, nem emlékszem pontosan, de valami 33% maradt.
FELE!
Egész jó "teljesítmény" az emberiségtől 83 év alatt!
Tekintve, hogy mekkora brutális volt a vadon terület (sok millió hektár)!
És ez csak 1 a sok közül, amire hatottunk. Bár kétségtelenül az egyik legnagyobb, mivel pl. a fajok tömeges kihalása is ez élettér szűkülésének a következménye. De bhurcoltunk betegségeket, invazív állatokat (=fajok kipusztulása). Az ember által behurcolt gesztenye kéregrák kipusztította szinte az összes amerikai gesztenyét (C. dentata), sok millió fát... Már csak pár tized százalék maradt, azokat is rejtegetik pl. a (katasztrófa)túristák elől :) :( Persze sok minden "magától" is terjed, de azért a kéregrák évszázadokon keresztül elvolt magában Ázsiában, ahol a C. milissima, C. crenata elég jól szelektálódott vele szemben, és így nagyrészben ellenálló vagy toleráns lett: (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szel%C3%ADdgesztenye_k%C3%A9regr%C3%A1k)
Persze az igazság mindig középen van, de azért az nem igaz, hogy jelentéktelen a hatásunk a Földre.
(Remény: • A Föld népességszámának gyarapodása lassult • A jövőben további lassulás várható • A születésszabályozás és családtervezés miatt is • és az AIDS terjedése miatt is -ez azért durva..)
A Föld jelenlegi népessége: https://www.worldometers.info/hu/ Mindamellett a népesség még mindig nő: már közel 8 milliárdan vagyunk! Csak idén már 1 hónap alatt 7 millióval nőtt a népesség (12 millió születés 5 millió halálozás.) Azaz jövőre meglesz -valszeg- a 8 milliárd is!
Írtad: "Aztán összeomlott majd megint kialakult."
Igen. (DE ez az ember előtt volt...) Több tömeges kihalás volt már a Földön.
De a Bolygó regenerálta magát. Csakhogy mi van, ha az ember pusztul ki? A Föld örülne... :) :(
Persze én sem hiszem (remélem). hogy az ember kiirtja magát. Van remény, új tiszta energiára (pl. hidrogén) ami az egyik kulcs. És kihalni nem is "biznisz", nincs benne pénz, úgyhogy nem fog megtörténni! :))
DE addig még sok rossz is történhet. Voltak nagy civilizációk. Pl. etióp királyság, amit a sivatag nyelt el (részben saját hibájukból), vagy a Húsvét-szigetiek is jól kiirtották a fáikat = erőzió = éhezés és kipusztulás (valószínűleg ez volt, de ha nem akkor van más példa Amerikában is...) Jelenleg is nagy baj van pl. észak Kínában, ahol a sivatagosodás nő, de a sivatagosodás máshol is nő, vagy épp az olvadó sarkvidékek miatt elönti a tenger a polinéz kisállamokat (Tuvalu asszem), majd jön Hollandiába is... Kaliforniában meg durva aszályok vannak, részben a mezőgazdaság miatt... most lenne jó mandulát termelni... lassan biznisz lesz, mint a dióburokfúró légy miatt a dió... (jó, hogy nem adta el potom 500 millióért -nem is volt senkinek annyi vidám kockázati tőkéje-
a www.vasidiobirtok.hu-t a tulaj pár éve... most egyenesbe jöhet...)
csak az a baj, a mandula a kajszihoz hasonlóan el fog nonstop fagyni.
és hogy sárgabarac' is legyen: nem akkora szájenszfiksön a kajszit CRAVO házba tenni: nem fagy el, nem veri el a jég, kisebb a párolgás nyáron, a túl sok eső ellen is véd...
("üveg helyett egy nagyon erős diffúz fólia borítja, amely könnyen nyitható-zárható, UV-szűrős, valamint véd a nagy fagyok és a jégkár ellen is”)