Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1075

4x6=24. Vagyis 24 drb. szilvafa. Ha minden rendben zajlik és rendre fog mind teremni, az egy kisebb szilvahalom lesz :)

Nem tudom lesz-e türelmed és időd ennyi lekvárt főzni és aszalni... 

Esetleg más gyümit nem szeretnél ülteteni. Egy picit változatosabb lenne...

Előzmény: ticsa1 (1073)
gergerg Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1074

Egy átlagos családot 2 normálisan termő fa ellát elegendő terméssel. Szerintem nagyon cifrázni sem érdemes, pont a fenti ok miatt, A vége úgyis pálinkafőzés lesz. Ebből a szempontból viszont érdemesebb egy, vagy több de azonos időben érő fát ültetni, mert gyorsabban telnek a hordók, előbb lezárhatók, egyszerre tud forrni. Érési időben szerintem 3 érési idejűt válassz és ezekből 2 csak egy-egy fa legyen. Ít hosszabb ideig tudtok enni, viszont a jelentős tömeg egyszerre érik majd. Érdemes rezisztensben gondolkodni, mert a vírusos szilva érés előtt6 lehullva pálinkának sem a legjobb.

Előzmény: ticsa1 (1073)
ticsa1 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1073

Üdvözlet  Mindenkinek!

Segítségeteket kérném. Szilvatelepítés előtt állok. Nem kell nagy területre gondolni, kb 350 m2-t szeretnék beültetni szilvafával. 4 sorban 4-5 fajtát szeretnék kombinálni. Leginkább lekvárnak, és aszalásra szeretném felhasználni. kb 4 sor*6-7 tő fára van helyem. Fajtaösszeállításon gondolkozok már régóta, és a fórumot végigolvasva egyre nagyobb a káosz a fejemben. Most, ez már a 4. átiratom, Ageni, Elena, Tuleu gras, Besztercei Nm. 122, és Jojo lenne az összetétel.

Van értelme ennyi fajtát összerakni, vagy egyszerűbb egy fajtát telepíteni és nem bonyolítani (figyelni melyik az önmeddő melyik- melyik fajta pozója?)

Érdemes foglalkozni a TOP fajtasorozattal (igaz drágák eléggé, az áruk megéri a termésbiztonságot, ill. tényleg tudják-e a fajtaismertetőben leírtakat)?

Köszi a segítséget.

csalántea Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1072

Besztercei muskotályos (nem Debreceni Muskotáylos !) szilvát keresek, sehol sem találok, tud valaki róla?

Hol lehet beszerezni?

"Eredete tisztázatlan, feltehetőleg a ’Debreceni muskotály’ egyik szülőfajtája; a muskotályos íze nem minden évben alakul ki. Későn virágzik; későn fordul termőre, bőven és rendszeresen terem. Szeptember elején érik. Gyümölcse minden tekintetben egyező az alapfajtával – az íz kivételével. A zsendüléskor esős, majd érés alatti száraz, napos idő kedvez az íz- és zamatanyagok kialakulásának." http://portal.uni-corvinus.hu/?id=47540

"Hazánkban ismeretlen helyen, ismeretlen körülmények között állott elõ.
Gyümölcse színre, alakra és mindenféle használhatóságára egyezik a Besztercei
szilvával, de kitûnõ, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Ezért mint
csemege- és lekvárszilva amannál jobb. Érési ideje szeptemberben közepe.
Fája, termékenysége, kívánalmai egyeznek a Besztercei szilvafáéval. Talán koronája
kicsit szétterülõbb, szemben a Besztercei szilva ovális koronaformájával. Hazánkból
terjedt el a külföldön. Házi kertekben, szõlõhegyeken található."

http://www.kavastajinfo.hu/Ertekeink/hagy_gyumolcsfajtak/old_18.pdf

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.12.17 0 0 1071

A reklámban.

"Az Elena vírusellenálló szilva, a Besztercei helyettesítésére szánják a németek. Bár nem rezisztens fajta, de az erős levéltünetek esetén sem jelentek meg a gyümölcsön a himlővírus jelei."

Előzmény: buga1 (1070)
buga1 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 1070

Én eddig úgy tudtam, hogy csak a Jojo rezisztens a Sharka vírusra... Ezek szerint az Elena is?

Előzmény: gergerg (1067)
gergerg Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1069

Szintén az a jóbarátom küldte.

Előzmény: Ali-bá (1068)
Ali-bá Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1068

Aranyat érnek a táblázataid. Ezeket hol találtad?     (Biztosan van mellettük szöveg is. Megnézném.)

Előzmény: gergerg (1067)
gergerg Creative Commons License 2012.12.15 0 1 1067

baby-lon Creative Commons License 2012.12.07 0 0 1066

Köszönöm ezt is, átvinni biztosan nem fogom, mert ezeknek külön metszőollója lesz. Tavaszig már így maradt, tavasszal meglátom...

Előzmény: simon53 (1065)
simon53 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1065

Én azt a kis fát aminek minden hajtása mézgás eltüzelném.

Nagy valószinüséggel egy baktériumos rákosodás, amit könnyen átvihetsz más növényre metszéskor.

Fiatal fák részleges vagy teljes pusztulását okozza. A rügyek körül és a gallyakon sötétbarna bemélyedések jelennek meg, melyek később mézgával borított rákos sebekké alakulnak át. A fertőzött gallyak nem hajtanak ki, a fiatal hajtások elszáradnak. A virágok elhervadnak. A termésen vizenyős foltok láthatók, a leveleken szögletes barna foltok vannak. A termések lehullanak. A nedvesebb, párásabbés levegő kedvez a fertőzésnek.
Terjedés: baktériumnyálka, sebeken át, de a levélalaponkeresztül is bejuthat a növénybe.

Szóval én eltüzelném.

Előzmény: baby-lon (1056)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1064

Check it!

Előzmény: baby-lon (1063)
baby-lon Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1063
Természetesen igen.
Előzmény: Törölt nick (1062)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1062

Használod a megadott e-mail címedet?

Előzmény: baby-lon (1061)
baby-lon Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1061

Köszönöm, már elkezdtem, olvasni, a télen ráérek...

Előzmény: Törölt nick (1060)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1060

Ne csak ehhez a mézgásodó fához használj fertőtlenített ollót, hanem minden egyes csonthéjas között fertőtlenítsd alaposan az ollót.

Ha ez a csemete a régebbi ringló alatt fejlődött, és ne adj isten a himlővírus miatt mézgásodik ennyire, akkor az öreg fa is biztos, hogy az.

A metszésre ráérsz márciusban még. Inkább javaslom, hogy nézz utána a csonthéjasok termőrészeinek (termőnyárs, bokrétás termőnyárs, termővessző, stb), ehhez az interneten is találsz forrást. (ha komolyan szeretnél foglalkozni a fákkal, akkor ezt az elméleti utánajárást nem tudod megúszni, előbb-utóbb meg kell tanulnod)

Ifjító metszés ráférne a fára. De előtte át kéne tanulmányoznod, hogy milyen szempontok alapján hagyd meg a termővesszőket, melyeket vágd ki tőből, stb.

(vesszőt, ágat vissza ne vágj, csak tőben! a szilvák is a hosszú termővesszőkön hozzák a termést, ha visszametszel, kihajtásra kényszerítesz. A meglévő vesszőket, ágakat ritkítani kell, azaz a sűrűsítőket, öregeket ki kell majd metszeni tőből, ahonnan erednek; a szellősségre kell majd törekedni, a fény, a szellő bejutására.)

Előzmény: baby-lon (1059)
baby-lon Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1059

Köszönöm a segtségeket, nagyon valószínű valóban, hogy még nem látott metszőollót... Igen, idén májusban vettem a kertet, onnan gondolom, hogy a "csemetéje", hogy alóla szedtem ki, és ugyanolyan termése volt, mint a nagynak, gondolom magonc. Sajnos nekem is rossz sejtésem van az erős mézgásodás miatt.. Egy külön metszőollót használok majd hozzá, és fertőtlenítem. A nagy fánál visszavághatok néhány ágat?

Előzmény: Törölt nick (1058)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1058

Szia,

a mézgásodásból kiindulva jó okunk lehet feltételezni néhány csúnya dolgot.

(Őszintén szólva ez elég durva mézgásodásnak néz ki)

Amire gondolok, annak bizonyossága csak jövő május környékén fog szemmel láthatóvá válni.

Majd akkor, amikor a levelek szép fejlettek lesznek, egy-egy közeli fotót betehetnél róluk.

Kérdés: hogy kell érteni, hogy a csemetéje? Ha jól emlékszem, idén vetted a kertet?

Addigis egy fontos tanács: bárhogyan is metszel a kertben, akár metszőollóval, akár késsel, szikével, a legkisebb vágás után is, fánként fertőtlenítsd le a szerszámot! Ehhez megfelelő gyógyszertárban kapható nagy töménységű alkohol (~98% körüli).

Főként a szilvafák után fontos ez, de amíg nem bizonyosodunk meg a helyzetről, bármelyik csonthéjas fádhoz is érsz a kertben, előtte/utána fertőtlenítsd a pengét.

Üdv

Ali-bá Creative Commons License 2012.12.01 0 0 1057

Ez a nagyobbik ringlód ugye még nem látott metszőollót? Neki a fő baja az elhanyagoltság és a fenyőfa. Úgy látom menekül is tőle. Azért egy kis ritkító metszés segítene valamit.

Nagyon jól teszed, hogy szaporítasz róla. Én a csemetének az alsó ágait levenném és feljebb alakítanám ki a koronát. Hogy milyet? Itt nézd meg a 14-1. ábrán.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch15s02.html

baby-lon Creative Commons License 2012.12.01 0 0 1056

Köszönöm a segítséget, a héten ledörzsöltem a régi fákról a gombát, lemosóztam, a sebeket bekentem. Nagyon szépek lettek!

Két újabb problémám adódott, amiben szeretnék segítséget kérni:

Egy nagyon szépen termő ringló, de úgy néz ki mint egy fűzfa...

Hogyan kell jól metszeni egy ilyen fát, hogy nem szakadjon meg, de teremjen?

És itt a csemtéje, aminek ugyanolyan finom a gyümölcse, de csupa mézga... Most ültettem át:

Menthető szerintetek?

Előre is köszönök minden hozzászólást, segítséget!

Előzmény: simon53 (1012)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 1055

Sziasztok!

Esetleg van valakinek itt a fórumból saját tapasztalata a Paczelt szilvájáról?

Még az Ageni is érdekelne, de arról már volt említés itt-ott a hsz-ok között.

Előbb-utóbb szeretném ezeket beszerezni, megpróbálom az itt láthatóak közül Kecskeméten, de sajnos már csak jövőre van rá esély (lásd: oldal alján levő letölthető doksiknál).

Netán valakinek valamilyen saját forrású infó a Rakovszky és a Kécskei rózsa kajsziról?

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 1054
Előzmény: Törölt nick (1053)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 1053

Szilvaorsó Ukrajnában 1,5 m-es tőtávval...nem rossz.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 1052

Én meg laposabbra :)...már amelyikeket orsóformára csinálom persze.

Előzmény: gergerg (1046)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1051

Ez nem az, amire gondolsz, azok még a kisiskolában vannak :)

Ezt a ritka szilvafajtát egy fórumos kollégától kaptam, idén nyári oltású.

Előzmény: Csarli1 (1050)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1050

biztos, hogy két éves az az Isthara

Előzmény: Törölt nick (1047)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1049

Ja még annyi, hogy én a helyedben az első 3 évben hagynék sudarat a felsőállású rügyből. Az ágkarok magassága fölé 20-30 centivel metszeném vissza tavaszonként, és kábé a 4. év tavaszán venném csak ki.

Az alábbi képen látható, hogy az egyik tavalyi csemetének kivettem a sudarát. Megbántam, látom, hogy a fa "kinevezi" a maga sudárhajtását, és felborítja a vastagodási egyensúlyt.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1048

Emiatt metszem én vissza többször az ágkarokat, hogy vastagodjanak megfelelően. Mire a gallérágak berakódnak, addigra a vázágak kellően megvastagodhatnak, vagy ha nem, akkor egyelni kell.

Ha a szilvára bíznám az ágkarok szögét, úgy nézne ki mind, mint egy nyelével földbe szúrt seprű. Brrrrr :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1047

ishtara gyökérzetének formája a 2. év őszén, kiültetéskor

http://indafoto.hu/egaborbp/image/17378839-1bfd3e87/user

gergerg Creative Commons License 2012.11.25 0 0 1046

Én a te fáidtól meredekebbre tervezem a vázágakat, szerintem úgyis lehajlanak maguktól.

Előzmény: Törölt nick (1044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!