Hát tudom ill, gondolom,hogy nagyon nehéz lesz! De nekem innen menni kell.. A párom mint írtam kint van és épp Bretagne-ben. De én délre szeretnék menni.(?!) Ő olaszul és németül jól beszél, gondoltuk,hogy (felszolgáló a szakmája de pizza szakácsként már sokat dolgozott dél tirolban és a németeknél, ezért talán lent Nizzában áttudna járni Genovába vagy ott helyben kapna munkát amugy 9 éve már gipszkartonozik. Nekem kereskedő szakmám van de minden meló érdekelni fog! Remélem mosogatást vagy takarítást kapok. Természetesen minimum Kb 4 havi lakbér kell az induláshoz mimimum+ megélhetés. Igen hallottuk, hogy a franciák nem beszélnek más nyelven mert,hogy ők otthon vannak! De remélem megleszünk valahogy.
Állást milyen oldalon kereshetek,egyenlőre érdeklődési szinten hogy mégis mik vannak már ha vannak?Majd a gogle fordító segít..Az itteni nagykövetségen azt mondták,hogy az ottani emberek nem szívesen viszik a gyerekeiket oviba bölcsibe inkább házhoz viszik és ilyen munkát hamar fogok találni..Na? Ugy legyen..hát nem tudom, talán túl szép és egyszerű volna!?
En ugy gondolom, hogy mi europaiak, legalàbb Europa orszàgait kellene, h ismerjük. S ezt azelôtt meg is tanitottàk nekünk magyaroknak màr az àltalànosban (sôt az egész vilàg fontosabb orszàgait is). Fr.o-ban nem ezt tapasztaltam, mint màr régebben meséltem is rola a topikban...
Idàig fajultak a sziciliaiak ? Pedig egyes történész kutatòk véleménye szerint Szicilia névadòi a szikulok, a KM-bôl vàndoroltak mai hazàjukba; persze még a történelem elôtti idôkben. :-)
Igen, ilyen tapasztalataim vannak, es az alatt az egy ev alatt csak azokkal a franciakkal sikerult kozvetlenebb kapcsolatba kerulni akik nem direkt Bretagne-bol szarmaztak vagy pont nem Rennes kornyeken nottek fel. Ez azert erdekes mert azelott es azota Parizs kornyeken eltunk es soha ilyen gondunk nem volt.
A foldrajzi ismeretekkel altalaban a franciak es az olaszok is hadilabon allnak, es nem csak Kelet-Europaval kapcsolatban. Egy diplomas fiatalember pl elhitte nekem hogy M.o. Del-Afrikaban van Venezuela mellett. Masnap ujsagolta a kollegainak hogy afrikai vagyok pedig nem latszik rajtam :D Viszont ha valaki nagy hirtelen megkerdezne hogy hol van Seychelles, Curaçao, mi Irannak a fovarosa stb mi se jeleskednenk ;)
Koszi a vàlaszt, nosh még nem tudjuk hova koltozunk pontosan, valoszinu belvàrosba, de az is lehet, hogy kulvàros, talàltunk 5-6 alkuképes albit, 1 2 héten elul megyunk megnézni. A problémàm ott kezdodik, németul alig beszélek, angolul 4 éve minden nap, és persze azt is tanultam. Ha nagyon nem lesz màs megoldàs ràfekszek a német ismereteim frissitésére, bàr az se menne jobban mint a francia most, szoval ez egy egyirànyu ut XD behajtottam és ki tudja hol kotok ki, hàt majd kiderul! és a màsik probléma az, hivtak màr tobb helyrol munkàval kapcsolatban, meghalljàk hogy magyar vagyok semmi esélyem. ez mindenhol igy megy? én még nem làttam ilyet dolgoztam màr egy két orszàgban, angollal mindenhol boldogultam, de ilyet, ha nem beszélek minimum kozép szinten franciàul és kurvàra nem figyelek oda a dolgokra elballaghatok a budos fenébe, tapasztalataim alapjàn XD és még az a jo , hogy baràtom francia és o se nagyon beszél németul. Szoval, akkor ne vàrjat tul sok jot a koltozéstol szerinted? hmm Egyébként koszi mégegyszer a segitséget.
Erdekes, hogy Bretagne-ban is ilyen tapasztalataid voltak. En ugyanezt tapasztaltam Pàrizs környékén, egy kis vàrosban. Nemcsak a külföldieket, hanem a màs tàjrol érkezett belföldieket is idegenként kezelték (ami azonban enyhült a Disney beindulàsa utàn).
Nekem a legjobb baràtnôm 25 év ota egy bröton, akivel annak ellenére, hogy többször elkôltöztünk màr, egymàstol több szàz km-re, még mindig tartjuk a kapcsolatot.
Strasbourgban élek.Tapasztalatom szerint itt könnyebb munkát találni ha beszélsz németül is.Ha franciában nem találsz(szerintem ugyan olyan nehéz mint bárhol franciában) akkor fogod magad és csak átmész a Rajnán és megpróbálod ott is.Tudok pár magyarról akik itt élnek,de Kehl-ben dolgoznak.Egy helyijáratos busz is átmegy és úgy kezelik a várost,mint Strasbourg elővárosa.Bevásárlás szempontjából(élelem,cigi,alkohol,ruha,stb...) aki csak teheti a német oldalon végzi.Jelentősen olcsóbb.A város melyik részére akartok költözni?
Azzal a kérdéssel fordulnék azokhoz,akik Strasbourgban vagy a környékén élnek, hogy mennyire nehéz munkát találni? 6 hónapja élek kint jelenleg egy kisebb városban, és persze tanulom a nyelvet, beszélgetek, de még nem megy valami fényessen a dolog...Párommal /aki francia/ úgy döntöttünk Strasbourga költözünk július végén, mert így nekem is könnyebb lesz munkát találni, nos eddig még nem kaptam visszajelzést sehonnan, kicsit elkeserít, bár még van egy jó hónapom találni valamit :D Esetleg ha valaki tudna valamit,vagy van már tapasztalata a dologban, azt nagyon megköszönném.
Ha csak 2-3 évig maradtok itt, akkor szerintem sem érdemes otthon kijelentkezni. Én is Mo-on fizetem a TB-t, van magyar EU-s egészségbiztosítási kártyám, ez elég a sügrősségi ellátásokhoz.
A GYED-ről csak annyit, hogy egyik rokonom Spanyolországban él 2 éve, és mivel bevallotta hogy külföldön tartózkodik, nem kap gyedet, pedig van rendes lakcímkártyája, amin állandó lakcímnek a magyarországi szerepel. De mivel bevallotta, hogy hol él otthonrol nem kap semmit, van egy 1,5 éves kisfia, de már útban van a második gyerkőc. És néhány hónap múlva készülnek hazamenni.Szóval ebben az esetben szerintem sem éri meg otthon kijelentkezni. Itt pedig csak annyira menj bele a bürökráciába, amennyire tényleg szükséges.:) Mi is így teszünk, és azértlehet létezni.
Szia, 11 eve elek es dolgozok Fr.o.ban, gyakorlatilag az elejetol olyan munkat vegeztem ami felelosseg- es nyelvtudasszint szempotjabol csak a helyieknek jarna, szoval osszessegeben nem erzem magam kivulallonak, masnak mint a helyiek. A 11 evbol egy evet Rennes mellett eltunk (a tobbit Parizsban) es sajnos nem tudlak biztatni, mindenkinek megvan a sajat kis barati kore mar az ovoda ota es egyszeruen nem nyitottak. Ha nem vagy bretagne-i, nem erdekled oket. Ezt nem csak en tapasztaltam, hanem azok a franciak is akik Parizs kornyekerol szarmaztak. Ha csak lehet, ne Bretagne-ban lakjatok, foleg ha most tanuljatok a nyelvet.
Most par 1 honapnyi lakber a kaucio, viszont megkovetelik a ket fizetest es azt h a lakber ne legyen tobb a ket fizetes 1/3-anal.
Köszi az ötletet, akkor ki is próbálom a guglis fordítást, mert részeket kiszedtem belőle lefordítani, de eléggé macerás volt.
Hű, én nem biztos, hogy ki akarok Mo-ról jelentkezni! 2-3 év múlva megyünk haza, akkor mindent folytatnék ott, ahol abbahagytam, nem akarom, hogy megszakadjon a biztosításom, én akarom (hű, de hülyén hangzik) fizetni az otthoni TB (4 havonta kell egy dolog miatt otthon kontrollra járnom). Úgyhogy nem látom értelmét, hogy ne fizessek TB-t Mo-on. Nem akarok itt járni arra a kontrollra, amire otthon, otthon egy nagyon megbízható dokim van már évek óta. És igen, mintha ezt hallottam volna, hogyha 3 havonta nem megyek haza, akkor megvonhatják tőlem a gyed-et. Szóval ezért nem nagyon sem akarok kijelentkezni otthon.
Ha a gugli keresőbe beilleszted az egész linket, és keresőt nyomsz, akkor felajánlja a fordítást. Mókás, de kibogarászható! :)
Azért nincs más nyelven, mert akiknek valóban kötelező, azok a prefektúrán felvilágosítást kapnak. Ha megnézed, nagyon sok mindennel foglalkozik a GRETA, ami a külföldieket vagy nem érinti, vagy már olyan szinten beszélnek, hogy nem gond a fordítás.
Gondolom hová kell menned. "AFPA" Az azért jó ha elmész, mert kaphatsz támogatást, ha nem dolgozol. De a GRETA suliba fogsz járni. Néha írd meg hol tartasz! :) Sok sikert! Remélem olyan jó tanárod lesz mint nekem.
Köszönöm Billy! Tudom nehéz lesz de sok választásunk nincs. 1500€ keresett eddig a párom. De épp most befejeztek egy munkát,reméljük lesz másik. Én itt spórolok mert a lakásra kauciót kérnek ha jól tudom 2hó?( vagy 3honapot?).. Indulni talán oktoberben tudunk. Rennes környékére. Ica
Mi a teendô akkor, ha az ember az otthoni lakcimérôl kijelentkezett, és csak egy üres lakcimkàrtyàja van, de a TB-tôl APEH-nél nem jelentkezett ki, igy a TAJ-kàrtyàja tovàbbra is érvényes? En itt be vagyok jelentve a Sécu-nél, mutuelle-em is van, itt dolgozom és adozom. Ha most jelentem be az APEH-nél, igy két és fél év utàn, mekkora büntetésre szàmithatok?
"Piela, miért kell Mo-on bejelenteni az önkormányzatnál?"
A rövid válasz az, hogy törvény kötelez erre (belföldi és külföldi címváltozás esetén egyaránt), ha elmulasztod bejelenteni akkor pénzbírságot is kaphatsz.
A bejelentésnek semmi köze ahhoz hogy dolgozol, GYED-en vagy munkanélküli segélyen vagy, kizárólag a tartózkodási helyedhez van köze.
Kiküldetésre kicsit más szabályok vonatkoznak, de így is célszerű bejelenteni az OEP-nek, MÁK-nak és APEH-nek is.
Előfordulhat, hogy nem kapsz több GYED-et (és családi pótlékot sem), helyette a francia megfelelőjét fogod kapni (amennyiben van ilyen és jogosult vagy rá).
A magyarországi bejelentéssel párhuzamosan be kell jelentkezni az illetékes franciaországi hivatalokhoz is, pl. ha kijelentkezel az OEP-től akkor be kell jelentkezni a francia rendszerbe, hogy legyen biztosításod. Kérj francia EU-s TAJ kártyát hogy Magyarországon is tudj orvoshoz menni mikor hazautazol.
Sikerült kideríteni, hogy ki lakott ott előttünk, úgyhogy volt vonal is, szóval 1-2 hét, és lesz minden a lakásban. Végülis az SFR-nél maradtunk.
Elvileg jövő héten hozza az Ikea a bútorokat, úgyhogy remélem, hogy már jövő héten beköltözünk végre, mert már itt nagyon uncsi, ez nagyon picike város vagy falu.
Piela, miért kell Mo-on bejelenteni az önkormányzatnál? Akkor is kell, hogyha én nem dolgozom itt, hanem csak gyed-en vagyok?
Mi is így vagyunk kint, kiküldetés, kemény 2,5 hete, úgyhogy nem tudok segíteni. Még a lányom nem ovis korú, úgyhogy ez még kicsit arrébb van. Férjem révén vagyunk kint, az ügynökség intéz (na ez azért erős kifejezés arra, amit csinálnak) mindent. Úgyhogy mivel nem beszélünk franciául (bár már tudok pár zöldséget meg gyümölcsöt :-D ), így fogalmam sincs, hogy hogy vannak ezek a dolgok.
Piela, mi ez a támogatott nyelvtanulás? Nekem pl ez is tök új. :-)
Zümykével teljesen egyetértek, én is nagyon sok sgítséget kaptam, persze kioktatást is, hogy mindek megyek ki, de sebaj, van ilyen. :-)
Mi is mostmár talán lassan egyenesbe jövünk, és lesz lakás a fejünk felett, de ennek már lassan 3 hete, hogy itt "csövezünk". Szóval nem megy gyorsan azért itt semmi. :-)
Biztos, hogy nem lesz könnyü, de ha pàrodak huzamosabb idöre van munkàja, és keres legalàbb 2000 € havonta (ja és nem Pàrizsban, vagy környékén, hanem vidéken...), akkor megéri megprobàlni !
Mint ahogy màr màsok is irtàk lejjebb, a kezdetek mindig huzosak, de hosszutàvon szerintem itt jobb élni, mint otthon !