"Úgy kezdődik,hogy tavasszal februárban a tőkét, a földhöz legközelebb eső 1 éves hajtás után fűrészeled el ."
Azt mondd meg, akkor mit csináljon, ha az elözö gazda eddig -veled szemben- mindig becsülettel elvégezte a törzstisztítást, és nincs "a földhöz legközelebb esö 1 éves hajtás"?
Megsúgom: kb. 30 cm-re a földtöl kell elvágni... A fürészelés amúgy is a lehetö legrosszabb megoldás, mert nem ad sima metszlapot, ezáltal nehezebben szárad be, teret adva a fertözéseknek.
dolgozom, egy mozdulat az egész, és sima felületet ad. (Vannak olcsóbb gyártmányok is) A lényeg, hogy mellévágó és hajlított végü legyen, nem a sima, mint amilyenek a kézi metszöollók.
Ez a gyökérnyakba oltás egy módosított formája magas oltással. Ahogy kolléga mondta: ne.
Elég gyatra az eredési százaléka itt.
Az itteni éghajlaton legtöbben a zöldbe-fás oltást preferáljuk, a Szőlő oltás fórumon olvashatsz róla, ahogy írta kolléga, elvágni a tőkét, ha nincs alsó hajtás földközelben, akkor is valahol 20-40 cm magasságban csonkítani kell - mert majd hajt a szőlő, és a friss hajtásba kell oltani, és még annak is a vezetőszál alá kell esnie.
Annyival kiegészíteném, hogy az ESCÁ-s tökéket lehetöleg azonnal el kell távolítani. Rendesen beérni nem fognak a bogyók, csak fölösleges fertözési góc marad az ültetvényben.
Ahogy mondták előttem, le kell cserélni, nem valószínű, hogy érdemes energiát tolni a fajták kiderítésére, mert ott kezdődik, hogy tavasztól vizsgálni kellene, mikor hogy néz ki.
A minél több fajta - annál finomabb bor, az nem egészen így igaz. Eleink tudták, mely, többnyire együtt érő borokat kell egybe szüretelni, hogy jó legyen az a bor. A mai, még megmaradt "falusi vegyes" ültetvények többnyire véletlenszerű telepítés/pótlás eredményei, persze lehet belőlük jó bort is kihozni ha pont mázlid van a fajtákkal.
Amit javaslok: most foglalkozz azzal, hogy átnézed a teljes szőlőt, nincs-e feltűnően beteg tőkéd: ESCA, Eutypa, vírusosság, stb. A levelek állapota ezek egy részét szépen megmutatja. Az ilyen tőkéket megjelölöd, télen kivágod. A maradékot meg előkészíted átoltásra (beteg tőke után szerszámokat fertőtleníteni!). Szerzel olyan csapokat, amikre át szeretnél oltani, meg embert, aki megcsinálja, aztán hajrá. De ha nagy a tőkehiány, jobban jársz komplett újratelepítéssel.
Nekem is ez lenne a célom, viszont a szőlőt az ev elején vásároltam, még nem ismerem a fajtákat. Ezért szeretném tudni esetleg melyiket érdemes meghagyni. Egyébként hallottam már azt is, minél több fajta, annál finomabb a bor😃
Az említett oltásról tudnál több információt, útmutatást adni?
A villanypásztor gyári vagy házi készítésű?Akkumulátoros vagy 230-ról megy?Milyen magasra tetted a drótot?Nekem a Biankámat harapják le minden évben,de már mindegy,hogy mit rakok ki nekik,a hajat és a vadriasztó szereket megszokták.
Nálam is okoztak károkat az őzek, de amióta villanypásztor üzemel nem jönnek. Van egy tőke korai muskotályos tőkém amiről sose ettünk egy szemet se. Most érintetlen. Tavaly raktam ki a drótot: elkezdték enni, közben tőle 5m-e odakerült a villanydrót. Otthagyták nem mentek a közelébe pedig akkor még körbezárva sem volt.
Köszönöm a figyelemfelhívást. A sav gyengülése miatt nem nagyon aggódom, mert döntő többségben kék szőlőim vannak. A kevés fehér tőkén pedig a téli fagy miatt nem sok fürt van.
A téli és tavaszi fagyok azért egy kissé árnyalják a jó évjáratot. Arról nem is beszélve, hogy verte már el nekem a jég szeptemberben a vörös szőlőt. A tőkék alatt a föld szinte vöröslött.
A szőlő érése, ugyan napra van megadva - valójában napsütéses órák száma alapján történik, így igen, idén hamarabb, nagyobb cukorfokkal lehet szüretelni, persze csak akkor, ha nincs agyon terhelve a tőke, meg az adott terület megfelelő helyen fekszik. És persze a savak is jobban csökkenek, még talán az almasav egy része is szépen le fog menni a bogyóban. Szóval minden adott egy jó évjárathoz. De azért ha teheted, próbaszürettel nézd meg a cukrot és a savat, mielőtt nekiállsz, ha meg olyan fajtád van, ami könnyen veszíti a savát, arra figyelj oda, mert lehet, hogy inkább alacsonyabb cukorral, hamarabb le kell szedni, hogy a megfelelő sava meglegyen.
Érdeklödni szeretnék ,hogy miljyen kontakt hatásu szert kellene alkalmazni perenosz ellen igy augusztus elején.illetve meddig ajánlatos védekezni (fertözést nem tapasztaltam)
Igen, igazad van. És abban is tévedtem, hogy a vírusos tőkeleromlást egyetlen vírusként emlegettem.
Nemrég valaki belinkelte ezt a cikket, azért még egyszer ideteszem, mert fontos (ezek többségét a drótférgek terjesztik - ezért is fontos telepítés előtt a talajfertőtlenítés - de metszőollóval is átvihetők egyik tőkéről a másikra: nyilván a több éves fás részek vágásakor).