Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok.
Az amnio kb. 0,5%-kal emeli a "természetes" vetélés esélyét. 35 körül a Down már nem ezrelékben mérhető. Kb. ez az a korhatár, ahol a kettő veszélye megegyezik, pont emiatt húzták meg éppen itt a határt.
Azt mondták, 1%. Ehhez képest a Down ezrelékben mérhető, a tarkólebeny-vizsgálat alapján ráadásul elég valószínűtlen volt. De ne offoljunk, idegesítő lehet a többieknek, bocs.
Igazad van, de néha az ijesztgetések mellett jó ellenpéldát is látni. :-) Olyan is biztos van, aki felelőtlenségnek tartja, hogy kihagytam az amniocentézist. Viszont a saját természetemet ismerve merem állítani, hogy számomra a művelet veszélyesebb volt, mint a kihagyásával járó kockázat.
A gyerekvállalás és az anyagiak témához pár szó:
Vállaljatok, szüljetek sok sok gyereket az anyagiakkal meg egy percig se törődjetek, ha egy havi nettó 30e-ből élő család egy omladozó viskóban felnevel 2-3 gyereket valahol Szabolcs déli részén vagy valmi hasonlóan "fejlett" környéken nektek is menni fog. A vége felé meg határozottan jól fog esni ha lesz vki (gyerek, unoka) aki ad majd egy pohár vizet, vagy egy tál levest esetleg megkérdezi, hogy ityegsz. De ha gondolod megrohadhatsz egyedül is valami istenhátamögötti szoc.otthonban vagy egy lapattant, dohos kórház elfekvőjén és ölelgetheted a pénzeszsákodat, amit a gyerekvállaláson megspórolt lóvéval tömtél degeszre... ja és merenghetsz azon, hogy kb. 40-50 évvel ezelőtt (amikor még fiatal voltál) milyen frankó is volt, hogy nem szültél/vállaltál gyereket és bulizhattál helyette éjjel nappal napról napra...
A statisztika az statisztika. Ellenpéldát mindig fel lehet mutatni. Ezek azok a kivételek, amelyek a szabályt erősítik. Nekem is van ismerősöm, aki 42 évesen szülte az elsőt és makkegészséges /a gyerek meg az anyja is/.
Ha valaki utánaszámol, az 1:50 arány még mindig csak 2%, tehát relatíve kicsi. De nagyságrendekkel nagyobb, mint ha korábban szülne.
Különben meg tudja vki mondani, miről is vitázunk (bocs:vitáztok) tulképpen?
szpsz911 a 44. hsz-ben ezt írta: "ha jönne, nem akarnám elvetetni" -amiből azt vettem le, hogy, előbb- utóbb ő is szeretne, csak most még nem erőlteti, mellesleg a párja 25, így van még idejük.
andi 88 a 173. hsz-ben már precízebben fogalmaz: "nem zárkózunk el a párommal a gyerekvállalástól, sőt úgy gondoljuk, gyerekkel teljes az élet, csak toljuk, amíg lehet". Ezt a 682 hsz-ben meg is erősíti, még az időpontot is megadja: 35 évesen tervezi a szülést.
almaborvirág a 293 hsz-ben ezt írja:"én tulképpen akarok gyereket", a 294 hsz-ben pedig ezt:"tehát az a gyerek valóban a 36. életévemre van betervezve"
Kedves Andi, olvasd el az elözö mondatom is, amiben az van, nem kell szülni mindenáron. Nem akarlak meggyözni semmiröl. Nem vagyok ellenség. Csak beszélgetünk.
Ha téged nem érdekel, mi az élet rendje, attól még az az élet rendje.
Ez tény. És nem meggyözésböl modtam. Olvasd végig gyomnövényt, aki hasonlót írt csak hosszabban. Erre nekem nincs energiám, meg most nem is vagyok hozz kellö összeszedett, meg különben is, öü már egyszer leírta. :DD
"Ja,Gézooról meg csak annyit,hogy szerintem a saját elcseszett életét sajnálja és nem tudja ,hogy mások mitől boldogok,nekik/nekünk/miért sikerül!Ez most független attól,hogy van-e gyerek vagy nincs!"
Még jó, hogy tévedsz.. Ha a feltételezésed igaz lenne, egészen más hsz.-kat
Az előbb kitöröltem, mégis visszaírom: Azt hiszem, eleven cáfolata vagyok a kockázatoknak, és igazolása, hogy sok múlik a hozzáálláson. 35 év, túlsúly (30 kg-ot szedtem össze), mindenki ott rettegett, hogy mikor lesz cukrom, toxémiám, egyebem. Ehhez képest kicsit felment a vérnyomásom a végén. Utánaszámoltam a kockázatoknak, és szerintem a hasbabökés következtében bekövetkező vetélés esélye sokkal nagyobb, mint az általa kiszűrt kóré, így beértem az ultrahangos méréssel (ami szintén jó eséllyel kiszűri). Persze van, aki ezt másképp értékeli, szvsz mindenki tegyen belátása szerint.
Gézoo, itt alapvetően szemléletbeli a különbség. Miért kéne ezt bárkivel is elfogadtatni? Hol van akkor az egyén szabadsága? A környezet vegye tudomásul, hogy ez csak és kizárólag a párra tartozik, a társadalom meg ne akarjon beleszólni népgazdasági érdekekre hivatkozva. (Mond nektek valamit a Ratkó-korszak? Brrr.) Azt kéne megérteni, hogy ez ez érintettek számára nem probléma (jó esetben, ha mindketten egyformán gondolkodnak, ha nem, akkor gáz van, de ez megint az ő ügyük), pontosabban nem lenne az, ha mások nem akarnák győzködni őket. (Szvsz ezzel pont az ellenkező eredményt lehet elérni amúgy.) Attól, hogy nekem van gyerekem, mert akartam, még semmivel nem leszek jobb annál, aki esetleg nem akar. El kell fogadni, hogy én ilyen vagyok, más másmilyen. Nem jobb, nem rosszabb, _más_. Egy ember értékét a tulajdonságai egésze határozza meg, nem egy-egy szegmens. Te örülnél, ha valaki degradálóan beszélne rólad, amiért elvált vagy? Tolerancia nélkül is lehet élni, de minek?