Egyébként sokan nem értik én miért ragaszkodom az alginithoz? A válasz egyszerű,nemcsak elolvastam amit írnak róla (Alginit Nagyvázsony),hanem már több éve látom,hogy van értelme bekeverni.Ettől függetlenül érdemes elolvasni mit írnak róla.Csak üsdd be a gogleba.
Köszönöm! Most látom, mintha csíráznának a 4 napja vetettek. Írod az algonitot, nálunk Sashalmon, volt egy bolt aki foglalkozott vele, de már nincs. Itt-ott kérdeztem, de nem ismerik.:-(
Magvetésnél álltalában perlit,folyami homok,virágföld 1:1:1 arányú keveréke,ezt finoman összemorzsolom,hogy ne maradjanak benne nagy csomók.Azután az átül- tetéskor már rendes talajkeveréket kapnak,mint a citrusaim. B-és virágföld,komposztált (zsákos)marhatrágya,alginit,folyami homok,perlit. Ez durván 5:5:1:1:1 arányban.
Az első képen,így néznek ki az enyémek most,én későn ültettem átt. A második képen a barátomé,ő azonnal átültette,ahogy megkapta tőlem,tehát egyidősek,tavaly márciusban vetettem,ha jól emlékszem.Ha nem trehánykodom el,most az enyém is ilyen lehetne.Viszont úgy néz ki,ráadásul öntermékenyek,mivel neki csak ez az egy van.
Nekem azok is jól keltek,nem vacakoltam pedig velük különösebben mert bőven van egy gyümölcsben is.A kelés időszakában,meleg,párás környezet kel (nálam akvárium) utána már kevésbé kényes.Igaz ilyenkor télen a fényhiány miatt rendesen felkopaszo- dik,de aztán a napfényes tavasszal szépen helyrejön.Most a tavalyi tövek már elágaznak,eddig csak egy szálon növögettek.
Érdekesek!!! A papaya magokkal én már rengeteget kisérleteztem, többször kikelt, egy darabig megmaradt, aztán elszáradt. Most már tudom , hogy palántadőlés ellen kell kezelni, persze így is lehet, hogy elszárad. Most meg amiket veszek gyümölcsöt, annak a magja már ki sem kel. Tudnál valahogy segíteni?
Egyik fórumtárs jóvoltából az alábbi kincsekhez jutottam,melyet ezúton is köszönök neki.A thai guavából már kimentettem a magokat azután jutott eszembe,hogy le kellett volna fotózni. rambután,mangosztan,szalakkapálma,thai óriásguava , naggyümölcsű papaya magok és longánfa termések.
Én igazán Kála mániás vagyok. Kukkants át a Kála topikba kicsit, ott olvasgass visszafelé is és látni fogod a képeket, amiket rendeltem. Tavaly egybekötöttük a fórumozókkal, így olcsóbb volt. Idén is van egy 7-8 kálafajta megrendelve, de ez csak saját részre, kiegészítésként. Otthon már szépen bújkálnak elő a tavalyi gumókon a hajtások, most olyan 2-3 cm-sek. Én a virág ládáimban kálákat tartok muskátlik helyett és nagyon jól bírják.
Kálán kívül még az egzotikumokat kedvelem, így jutottam el a következőkhöz: Banán, Strelitzia, Heliconia, Valotta, pálmák, stb...
Hogy drága-e? Árfolyamfüggő és sok-sok idő függvénye. Lehet olcsón kifogni. Strelitzia pl. most:
Reginae 50 db szállítással: 5,5 GBP Nicolae 50 db szállítással: 4,6 GBP Utazók 50 db szállítással: 3,8 GBP
Nagyon ovatosan ,hogy meg ne sérüljön a világosabb mag.Akár mivel,csiszoló papír,kés,a lényeg inkább kevesebbet csiszolni,ha nem elég a következő nap már látszik,hogy duzzad -e,ha nem úracsiszolni,vágni.
A Strelitziára minimum 3 hónapot írnak. Nálam itt a radiátoron a mostani 1 sárga kb. január elején dugta ki a fejecskéjét, ami úgy 3 hét. A banán is kb január végére kint volt. Pálmák csak kb. 2 hete vannak elültetve. A Streliknek még van kb. 1 hónapjuk a min.3 hónaphoz. A banánokon viszont aggódom, mert ott 6 héttől írják már a megjelenésüket. No azon túl vagyunk, de ott is fajtától függően lehet akár 6 hónap is a csírázás...
A másik sárga strelitziám még egyszerűbb volt. Az már külön cserépbe fejlődik az ablakban. Azt kb május végén csak lenyomtam az erkélyen lévő ládába a káláim mellé 3-4 magot és augusztus közepén kint is volt belőle kettő. Sajnos az egyik nem bírta a kimenekítést a cserépbe, a másik azóta is szépen fejlődik, a harmadik levélkéje jön ki lassan.
én is így csináltam.....elég kevés kelt ki a tiédből....nekem 5-3 mindig kikelt....amit írt hogy áztatni kell azt áztattam...a strelítzia állítólag lassan kel....nekem olyan lassú volt hogy ki sem jött ....ahhoz képest te ügyes vagy....
Nekem a radiátoron van egy virágládám, abban ültettem el a magokat dec.13-án. Naponta reggel és este végiglocsolom, hogy még véletlenül se száradjanak ki. A fél ládában homokkal vettem körül a magokat és úgy rá a föld, a felében pedig perlittel és úgy rá a föld. Max. 1,5-2 cm mélyre lettek ültetve. Eddig egy strelitzia (sárga) és egy banán jött elő. A többire még várok.... Jaaa, ültetés előtt be lettek áztatva a magok 2-3 napra langyos vízbe.