Pénteken voltam 1 napot a Szlovák Paradicsomban (+1-et a Magas-Tátrában,de azt majd a másik fórumon)&nagyon jól sikerült!Igaz kevés a víz&a Kolostornál rengetegen vannak,de azért az alábbi túrát így is mindenkinek ajánlom:
Píla-Piecky-tovább a sárgán&a piroson a Klástoriskohoz(itt legalább 1 sör kötelező)-kéken le a Kyselhez,itt kis kitérő a sárgán(nagyon megéri)-Maly Kysel-kéken tovább a Mala Polanához-le a piroson&a sárgán a Pílához.Nekünk 9,5óra volt kajálással+sörözéssel.
Én is így terveztem:
Hotel, benzinkút, Tesco kártyával. egyebek készpénzben.
Fehérváron láttam 6,50 Ft-ért.
Lehet, hogy nem érdemes próbálkozni a határon.
A pályamatricát is talán érdemesebb az autóklubnál megvenni?
Ahol lehet (benzinkút, hypermarket) fizesetek bank kártyával, mert ilyenkor jobban vált a bankotok mint a pénzváltó. Amikor 6.60 volt a korona nekem 6.30at számolt a bank a kártyás fizetésre. Igló ban a kauflandban nem lehet kártyával fizetni csak a hypernová ban.
Szia!
A legszebb - bárhonnan!:)
Tényleg!
Vagy elindulsz Podlesok felöl a kék jelzésen és a jobb partom elmész a fehér patak - Hernád torkolatához, majd onnan a jobb parton Cingov-ig, vagy fordítva! Ezt már csak azzal lehet fokozni, hogy a Klatorsikónál felmész a hegyre!
A lényeg! Szerelmes vagyok ebbe a Hernád-áttörésbe!:))))))
Sziasztok!
Mostanában nagyon sokan vannak az SP-ben? Szerintetek mikor érdemes inkább enni augusztus, vagy inkább szept, okt? Szállás miatt is kérdezem, meg a tömegnyomor miatt is.
Köszi
Az SP csúcsa a Hernád áttörés! Aki nem teszi meg oda vissa legalább háromszor, az nem is igazi SP-s!:)
Bárhonnan mész, az mindig más és más! Sokat kell benne gyalogolni! Menjetek bele és érezzétek a természet csodálatos tisztaságát és erejét!
Olyat csináltatok, hogy a kemping melletti völgyből nyíló szurdokon felmenni a fennsíkra, és ott kóborolni egy kicsit?
Imádom a Hernád áttörést. Egyszerűen gyönyörű :)
Hát körbe éppen nem könnyen lehet járni (a folyó megnehezíti az ember dolgát), csak lehet menni egy darabon az út mellett a gát felé is, meg a temető fölött a másik irányba is.
Azt az ösvényt végülis megtaláltuk. A falu felől el is mentünk rajta addig a vízi valamicsodáig, ahol halat vagy rákot vagy nemtommit tenyésztenek. De utána már nagyon problematikussá vált, mintha csak az erdei állatok taposták volna ki.
A Dedinky tó körül vezet "út", csak nincsen jelölve, mert egy ösvény a tó fölötti kavicsos-földes talajon. Nehéz megtalálni, de nem lehetetlen, egy vékony ösvényre gondolj, ahonnan bele lehet potyogni a tóba, ha nem figyelsz. Ezért nem ajánlják, de nem veszélyes, ha figyelsz.
Azt sajna nem tudom, kb. 3 hete vettünk itthon 6,3x Ft -ért. De a benzin elég drasztikusan felment a múlt héten. Hét elején 30,x Sk volt 1 liter 95 -ös, szombaton pedig majdnem 34 Sk :-(
1, Nyitva van. www.raj.sk
2, Sima tanúkkal írt meghatalmazás szerintem elég.
3, Dedinky és környéke
Szerencsésen visszaértünk. Írok pár dolgot, hátha valakinek lesz benne hasznos infó.
07.27. -én (vasárnap) délután érkeztünk meg a Dedinky tóhoz. Akkor még csoda klassz idő volt szerencsére, ígyhát a kempingezést választottuk. 1autó-1sátor-2személy= 140Sk . Elég sokan voltak a kempingben, pedig vasárnap délután volt ugye, gondolom péntek v. szombati napokon igencsak nyomasztó lehet a létszám. A szolgáltatástól nem voltunk hanyattesve, 3 WC volt, meg 2 hideg vizes csap, mindez világítás nélkül. Alternatív megoldás a tó, amit ki is használtunk :-). Estefelé elindultunk körbesétálni a tavat, ahogy azt itt valaki javasolta. Nohát az nemigen megy, nem vezet körbe útvonal. De legalább maradt idő legurítani néhány sört :-).
07.28. -án (hétfő) reggel a sátorból kikukkantva festői szépségű látvány fogadott. A gyönyörködés után gyors fürdés a tóban, aztán csomagolás, irány a Dobsinai jégbarlang. A zárt ajtók előtti rövid értetlenkedés után rájöttünk: hétfő szünnap. Így jár az, aki nem tájékozódik idejében :-(. Vissza az autóhoz, irány Cingov. Közben az idő egyre komorabb lett, egyre közelebb villámlott, majd eleredt az eső. Az erdei út így talán még izgibb volt. Cingovban a parkolóban egy gyors knédli zaba, majd indulás a Tamás kilátóhoz (sárga út). Sajnos sokat levont az élmény szépségéből az újra és újra eleredő eső, a pára miatt pedig a tájnak csak egy részét láttuk. De a sziklapárkány így is felejthetetlen élményt nyújtott. Egyébként viszonylag kevesen voltak, gondolom az eső miatt. Aztán vissza a kék v. zöld útvonalon, ez akkor sem volt egyértelmű, valahogy a borús időben a térkép fölé hajolva nem különülnek el olyan jól a színek. Node végülis sikeresen megérkeztünk (beestünk:-) a parkolóba.
Az egyhetes kirándulásunk többi része itt már offtopic, Poprádon szálltunk meg és a Magas-Tátra nevezetesebb helyein áztunk, aztán 2 kellemes napot még Zakopáne környékén is eltöltöttünk. Összességében jól éreztük magunkat, bár esőből lehetett volna kevesebb. Valószínűleg nem ez volt az utolsó utam a Szlovák Paradicsomba :-)
?? pedig nem pattant vissza, a fibermailra küldtem. A lényeg: köszönöm a képeket, jók lettek! A felrakás egy kicsit csúszik, mert feltöltésnél vacakol a server, hétvégén pedig elutazunk.Köszi a jó utat!
Asszem elég offok vagyunk, de bocs mindenkitől.
Én egy Chinont cseréltem le. Azzal sem posztereket csináltam, de szerintem ezzel szebb képeket produkálok és nem mellékes, hogy szinte mindenen lehet kicsit korigálni. Tavaly közel 400 képet kattintottam össze a három nap alatt. (ez nem jelentett + költséget, mint pld. +film)
köszi
épp a hegyes topikban írtam, hogy nem tudom eldönteni, mibe fektessek bele. egy komoly digitálisba, amivel csinálsz mondjuk 200 képet és abból 20 jó, de nem kell szkennelni és az a 20 nagyon szép.
viszont, beleölöm a pízt egy komoly Ricohba vagy Chinonba, és lencsével, szűrökkel beállítok mindent és csinálok posztereket vagy nagy képeket a falra.
az van, hogy a legutolsó alpesi fotóimon sem látszanak a tőlem 2 km-re levő hegycsúcsok :((.
Még mindig offban: 10szeres zoom a hegyekben nagyon jól jön. (polarizációs szűrőm van, de számítógépen még nagyon sok lehetőség van egy filmes képpel szemben)
Remélem az idei kiránduláson is tudok fotózni, majd teszek fel képeket. Akit pedig jobb felbontás érdekel (akár háttérnek) az jelezze. Szerintem tudunk egymásnak segíteni ilyen téren is.
Gondoltam, hogy Olympus. Max még Yashicát mondtam volna.
tovvábra is offban: van hozzá lencse vagy vásárolható? hamár az ember elmegy a hegyekbe, akkor szeretne olyan fotókat nézegetni az otthonában, amire ha ránéz, mindig ot képzeli magát