Keresés

Részletes keresés

Csülök Creative Commons License 1998.07.30 0 0 364
Kedves 38,
igen megkönnyíted ellenfeleid dolgát:
"A román ultráknak? Nekik jól is jött! "
Erről van szó.
38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 363
Skorpió szerencsére nem vagy román nacionalista és érted még a magyar szót. Hogy NEM a románság a nevetséges. Elméleti a téma, de ha a románok nagyon akarnának itt egyetemet, megcsinálhatnák! A Soros is csinálhatott a szőkeherceggel..
Micimaci! "Ez az autós diadalút nem kellett volna " A román ultráknak? Nekik jól is jött! Szerinted amolyan kommunista úttörő odavezénylés volt? Maga a Németh Zsolt mondta meglepődött, amikor Bocskaiba öltözött lovasok jöttek, fel is tartották a kocsisort. Élnél ott, megtudnád milyen reménység Orbán egy Horn után, ha már itt nem veszed észre! Az más kérdés, hogy megint pofára eshetnek. De számítanak a gesztusok.
Skorpió Creative Commons License 1998.07.30 0 0 362
Nekem csak az ütötte meg a fülemet, amikor O.V. azt mondta, hogy Magy.o-on roman egyetem letrehozasa a "nevetsegesseg" kategoriajaba tartozik. Ertem en, hogy a romansag letszamra utalt, de nekem akkor is "banccsa" a fülemet.
Igy egy allamfö nem nyilatkozhat. (legfeljebb a kocsmaban).
Ha en egy roman nacionalista lennek, akkor ezek utan azt mondanam, hogy O.V. - a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a romansag nevetseges.
Miert köll feladni a magas labdat ?
Micimackó Creative Commons License 1998.07.30 0 0 361
Hát Urak, sajnálom, hogy nem értitek. Én egyébként már tegnap mondtam, hogy hanyagoljuk a témát, mert nagyon más szemszögből nézzük. Csak azért mentem bele megint, hogy nézzétek meg ezt a két kis szösszenetet. Sajnos ti csak nézitek és nem látjátok (legalábbis nem úgy mint én).
Tudjátok miniszterelnökünk nagyon bölcs és politikus volt addig, amíg a román vezetőkkel tárgyalt. Ez az autós diadalút nem kellett volna (Egyébként Erdély lakosságának biztos nagyon jólesett). Nincs több hozzászólásom a témához. Bye.
38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 360
Micimaci! "Az előző cikkel az a bajom, hogy pont erre harapnak (Mert ez szerintük már kimeríti a belügyekbe való beavatkozást. Úgy gondolják, hogy a román állampolgárok ügyeit a román kormány, ne pedig a magyar miniszterelnök intézze) , és O.V. ezt tudja is. Mégis elmondta. "
De mit? Melyik része?! A cikkre harapnak? Írni még lehet? Mi az a tartalom, ami a román ultrákon kívűl még Téged is felbosszant? Legalább két mondtanyi idézetet mostmár, na! Teljesen korrekt a szöveg itt és most.

Micimackó Creative Commons License 1998.07.30 0 0 359
Kedves Trebitsch!

Az előző cikkel az a bajom, hogy pont erre harapnak (Mert ez szerintük már kimeríti a belügyekbe való beavatkozást. Úgy gondolják, hogy a román állampolgárok ügyeit a román kormány, ne pedig a magyar miniszterelnök intézze) , és O.V. ezt tudja is. Mégis elmondta.

Rögtön ehhez a cikkhez is két szó. Szerinted "átnyúlhat" a magyar kormány a román határon ?

Ugyanabból a lapból interjú Németh Zsolttal (részlet):

- Milyen más módon óhajt az új magyar kormány a határon "átnyúlni", azaz mi jellemzi az új magyar kormány határon túli magyarokat illetô, valamint szomszédságpolitikáját?

- Magyarország új minôségű szomszédságra törekszik, hiszen a magyar külpolitika legfontosabb kihívásaként fogalmazhatjuk meg az elkövetkezendô években, hogy össze tudjuk-e az integrációs és a szomszédsági politikát egyeztetni. Ha nem, akkor Magyarország, mint az euroatlanti szerkezetekbe leghamarabb belépô ország, és szomszédai - amelyek nem lesznek elsô körös bôvítésben részes országok sem az EU, sem a NATO esetében - között olyan szakadék képzôdhet, melynek az áthidalása a késôbbiekben gyakorlatilag lehetetlenné válhat. Ha képesek leszünk összehangolni az említett két politikai vonalat, akkor viszont Magyarország beilleszkedése nemcsak a magyar állampolgároknak lesz a hasznára, hanem a szomszédos országok állampolgárai, így az ott élô magyar közösségek számára is. Azt tartom az egyik legfontosabb célnak, hogy az integrációból származó elônyöket Magyarország szét tudja teríteni a szomszédos országok irányába. Erre kell a megfelelô együttműködési formákat kialakítani. A kisebbségpolitikánkkal kapcsolatban Orbán Viktor a magyar választások éljszakáján elmondta, hogy a magyar állam és a magyar nemzet határai nem esnek egybe. Ez egy tényszerű kijelentés, ugyanakkor nagyon hamar visszhangokat váltott ki a világban és a szomszédaink körében is. Mi a hangoztatott elvbôl indulunk ki, ebbôl a tételbôl. Ha tetszik, ez értékválasztás, ha tetszik, leíró kijelentés, de mi a magyar államnak és a magyar nemzetnek az érdekeit nem tudjuk nem együtt szemlélni. Alkotmányos feladatunk és kötelezettségünk is ez, ebbôl fakadóan a határon túli magyarságnak a szülôföldön való megmaradását, gyarapodását a magyar állam a maga eszközeivel elôsegíteni kívánja. A kormányzati szerkezet ennek megfelelôen hatékonyabbá kell hogy váljon. A Határon Túli Magyarok Hivatala a magyar külügyminisztériumhoz kerül, jogállása nem változik. Azt várjuk ettôl, hogy az áldatlan viszony, mely a két intézmény között az elmúlt években kialakult, megszűnjön, és a magyar külpolitika nemzetpolitikai elvekre is alapozódjon.

38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 358
Micimaci (remélem nem medwebocs.., bocs!) én ezt élőben láttam a TV-n. Mi a gond, tényleg? Talán a harangzúgás? :-) Az aktuális is ezt szúrta ki. Nem volt dél és mégis volt harangzúgás!
38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 357
medwe idegesedett be, Micimackó csak levezette az ultrák viselkedéséből, hogy Viktortól valami nagyon retteneteset kapott. Jó lenne, ha medwe előkerülne és elmondaná mitől hergelődött így be. medwe bújj ki a barlangodból! Ha nem kerülsz elő, akkor jövő keddig kell várjak, hogy a 168h-ban olvashassam el az irredentizmus újabb eklatáns esetét. Valószínűleg ott sem lesz idézet, csak "Megkérdeztük" XY-t, mit szól a román nacionalisták legújabb reakcióhoz OV. beszéde nyomán. És XY mond majd valami kereket, amire senki nem felel. Meg talán lesz még egy cikk mondjuk Bölcs Istvántól, vagy Várkonyitól. Trebisch sorry, ha elhagyott a humorérzékem. A mondatod abs. jogos ilyeténformán. De hol van medwe? Mert a kimutatkozás topicban sem rekeszt már ki. Elment a Politika topicba?
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.30 0 0 356
Kedves Micimackó,

köszi a cikket. Elmagyaráznád, mi bajod vele?

Micimackó Creative Commons License 1998.07.30 0 0 355
Keves Trebitsch és 38 !

Ugyanabból a lapból egy másik cikk:

Orbán Viktor magyar kormányfôt - aki gépkocsival tért haza vasárnap Erdélybôl, rövidebb-hosszabb idôre megszakítva útját Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen - sokan köszöntötték útközben is Székelyföld városaiban, falvaiban. Csíkszereda és Székelyudvarhely között Szentegyházán magyar és román zászlókat lengetô több száz fôs tömeg fogadta az autókonvojt, lovashuszárokkal és rezesbandával.

Székelyudvarhely fôterén szintén több száz ember gyűlt össze, megszólaltak a harangok is. Orbán Viktor itt elmondott rövid beszédében visszatért a tusnádfürdôi táborban is megfogalmazott gondolatokra.

A lelkes tömeghez szólva a miniszterelnök kifejtette: Magyarországnak új kormánya alakult, olyan kormánya, amely amikor körülnéz a világban, akkor a horizontja nem ér véget a magyar állam határainál. Ez olyan szerencsés, mintegy kegyelmi pillanatban történt, amikor komoly esélyek vannak arra, hogy Magyarország gazdasági, kulturális és külpolitikai súlya az elkövetkezô években jelentôsen növekedjen.

A kormány feladata megragadni e lehetôséget, és akkor a határon túli magyarok majd egy olyan Magyarországra tekinthetnek, amely minden szempontból erôsebb, mint ebben a pillanatban: erôsebb összetartozási érzés fűzi össze a polgárokat, a gazdasága nagyobb teljesítményre képes, a NATO, e nagyon erôs biztonsági rendszer tagja lesz, és megalapozott reményei vannak az EU-tagságra. Ez tovább növeli gazdasági erejét.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az új kormány nem fog megfeledkezni az elmúlt esztendôkben elhanyagolt feladatról, az egész Kárpát-medencei magyarság kulturális önazonosságának megôrzésérôl. E tekintetben - szólt a lelkesen ünneplô sokasághoz - ,,számíthatnak ránk, és mi is számítunk az Önök erejére, amit hozzá tudnak adni az egész magyar nemzet közös erejéhez".

Csülök Creative Commons License 1998.07.30 0 0 354
Elolvastam amit Trebitsch ideollózott.
Nem sáros a Viktor! (amennyiben a tudósítás korrekt)
Bocs.
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.30 0 0 353
38,

irónia akart lenni. Erre céloztam az "Amúgy jól vagytok?" kérdéssel...

Viszont a Nettó címlapon találtam egy linket.
Részletes tudósítás Orbán Viktor romániai útjáról.
Nem azér mondom, de szerintem kimondott művészet találni olyat benne, ami bármi rosszallásra okot adna józan ész és ép értelem birtokában.

medwe, Skog, Micimackó, meg mindenki más is, aki úgy érzi, hogy inge nekilye: Mit láttok ebben, ami irredenta, amit Isten bocsásson meg a Vityának? Milyen antalli dologra tett rá öt lapáttal?
Segítsetek már, mert a jelek szerint én vak vagyok, és nem értem, és nem találom.

Zak Creative Commons License 1998.07.30 0 0 352
Te 38, ha a Trebitsch aszongya, hogy "a Torgyán bóóólsevik értékeket képvisel" akkor azt is készpénznek veszed...? Cinizmusról még nem hallottál...?
38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 351
Trebikém, még1* ideírlak:
"Az a lényeg, hogy a román szélsőjobb erre kígyót-békát kiabált, tehát O. V. egész biztos rosszat mondott. "
Biztos így van? Ki Nektek ez a román szélsőjobb, egy világítótorony, amihez képest kell mindent mérni? Ha biztos rosszat mondott Vitya, most már tudjuk meg mit mondott! Vagy csak Nagy-Románia Párt közleményeket olvastok nap mint nap?
38 Creative Commons License 1998.07.30 0 0 350
Micimackó, abszolút politikusan és step by step van intézve a dolog. Engem abszolút meggyőzött az aznapi összes TV bejátszás, Aktuális, stb. Ha valaki nem Rosztovban és a Párt KB-ban nevelkedik, és nem hiszi azt, hogy csak az a pozitív, ami külföldi, akkor tud úgy viselkedni, mint OV., és kormánya. A románok vannak pozicióban ez tény, nem akarok Trianon topicot nyitni. Most van egy olyan lehetőség, hogy:
1. Szaván lehet fogni a szintén antikommunista és demokrata román kormányfőt (amíg Ő a kormányfő :-))
2. A románok már csak a csodában hisznek, nekik ez a NATO, EU. El lehet velük hitetni, hogy ezért egy-két normának meg kell felelni.
3. Románok közt is kezdenek beletörődni egyesek: alelnök nőjük: "mi van, ha van magyar egyetem? Ha annnyira akarják".
4. Ahogy medweék annyira tekintettel vannak a román ultrákra, talán román mérsékelt körök is tekintettel lehetnek magyar konszolidált, mérsékelt körök álláspontjára
5. Abszolút mérsékelt vagyok
6. A semmit nem tevés (Kádár évtízedekig nem volt hajlandó a csaucseszkúval találkozni, csak, ha a brezsnyev össze nem hozta őket) semmit nem erdményezett
7. A belső frontot omlasztják, akik most mennének neki Erdélynek tarackokkal (őszintén: van ilyen? Egy-két kocsmai beszóláson kívűl), illetve akik azonnal őrjöngenek, ha egy magyar miniszterelnök megszólítja a külföldi állampolgár magyarajkúakat, aminek nagyon örülnek, a vatrások meg besírnak (vannak ilyenek?medwe!vannak?)
8. Én még emléxem mennxit szidták a (nyugat)németeket, hogy soviniszták, irredeneták, revizionisták, hitleristák, etc. Nézz ma a térképre!
bubu Creative Commons License 1998.07.29 0 0 349
Trebitsch,
nem latod jol, illetve szuken ertelmezed a topic lehetosegeit.
ha ugyanis a roman szelsojobb ujjongva unnepelte volna OV-t, akkor lehetne csak igazan basztatni [nyilvan kb: "kimutatta a fogafeherjet a fasiszta allatja" megjegyzesek kozott].

Trebitsch Creative Commons License 1998.07.29 0 0 348
Összegezném: mindegy, hoyg mit mondott Orbán Viktor, egyrészt nem tudjuk, másrészt nem is érdekel senkit se.
Az a lényeg, hogy a román szélsőjobb erre kígyót-békát kiabált, tehát O. V. egész biztos rosszat mondott.

Amúgy jól vagytok?

bela Creative Commons License 1998.07.29 0 0 347
Én csak aszt nem értem, hogy mi van az ausztria magyarokkal? Az Ő jogaikat nem tiporják?
Münci Creative Commons License 1998.07.29 0 0 346
38!
Azzal egyetértek, hogy elvtelenül lefeküdni bűn. De ha tudom, hogy a vendéglátóm mire reagál betegesen, akkor azt nem forszírozom túlzottan(Úgyis hüjje szegény, mér kiszkáljam még én is?) Főleg ha nincs rá jogi alapom. Lehet, hogy megkövezel, de nem értem: Mért kellenek +jogok a magyaroknak odaát? (Természetesen legyenek teljes jogú ROMÁNIAI ÁLLAMpolgárok és ne legyen bűncselekmény magyarul beszélni, stb.). Ezzel egyetértek).
Tehát jó példát kaptem Viktortól arra, hogy hogyan kell jó alakosan beintenem idegbeteg vendéglátómnak, aki ráadásul kedvére tudja szi..tni a testvéremet.
Tisztelettel
Münci
Micimackó Creative Commons License 1998.07.29 0 0 345
38!

Nem csak mások érdekeit nézem, viselkedésem nem önfeladó, csak egyszerűen - személyiségemből adódóan - mérsékeltebb vagyok mint te. A bőrömből nem bújhatok ki én sem.

A kommentedben volt egy két jó érv, de továbbra sem vagyok meggyőzve arról, hogy ezt a kérdést nem lehetne politikusabban intézni. Valahogy én személy szerint több óvatosságot vártam volna OV-től. Tudom - korábban már említettem eben a topic-ban - hogy nehéz olyat nyilatkozni ebben a kérdésben ami nem tüzeli fel délkeleti szomszédainkat, és ez az eset nem az első és nem is az utolsó volt. Mindenesetre bizzunk benne, hogy happy end-el zárul a történet, mégpedig minnél hamarabb. Részemről most valóban lezártnak tekintem ezt a témát. Gondolom egy-két napon belül lesz itt más megbeszélni való is.

38 Creative Commons License 1998.07.29 0 0 344
Micimackó, az, hogy nem egy malomban őrlünk, számomra nem katasztrófa, nem vagyok medwe. Ha minden ellenzéki párt (sőt, kormánypárti párt) kiakad, akkor esetleg magyar miniszterelnök meg sem szólalhat már? Mi még szólhatunk? Miért ilyen Iliescu, Petre Roman, Tudor féle emberektől kell nekünk szólási engedélyt kérnünk?? Kérem az ominózus beszédrészletet! Azt meg hogy nem tudunk a magyarokért semmit tenni, többek között Trianonban vesztettük el, pont az ilyen önfeladó viselkedés folytán (is). Persze, így már nehéz.
A kommentem: előre látható volt, hogy aki tehetséges magyar és itt tanul, itt marad, sőt még tovább áll. Ezért kell OTT értelmiség, mert lassan már csak a legtufábbja marad (elnézést). OTT kell magyar értelmiség, nemzeti középosztály.Aláírom, ez nem román érdek, de miért MINDIG mások érdekeit kell nézni? Most van egy olyan lehetőség, és a románok értenek az ilyen kufár-politizálásból, hogy az EU-NATO "ajándékot" esetleg lehet úgy tálalni a románok felé, mintha a kisebbségi megoldáson keresztül vezetne oda az út. Egyébként a román gazdasági felemelkedéshez sem árt egy erős magyar középosztály..
Értem, hogy szkeptikus vagy, (ki nem?), de a csönd, a semmit nem tevés, az önfeladás sem vezetett semmire. Már vannak olyan román hangok, hogy végül is miért ne lehetne magyar egyetem? Ha a magyarok annyira akarják! Persze, hogy lesznek provokációk, botrányok, de (főleg, ha felemelkedik a románság egy jó civilizációs szintre)rá fognak jönni, semmi kétségbeejtő nem történt. Ami nagyon fontos: jó egyetem legyen, jó tanárokkal, jó tanulókkal. Olyan minőség legyen, hogy ne is lehessen belekötni! És nagyon jó "katonákat" bocsásson ki, akik a magyarok és a románok érdekében hasznosítsák az ott tanultakat!
És OV. nem mozgosította a magyar honvédséget! Mert medwe tegnapi őrjöngéséből már ettől féltem kicsit..
bubu Creative Commons License 1998.07.29 0 0 343
Josh,
nem mindegy, mit mondott?
ebben a topicban ...
Josh Creative Commons License 1998.07.29 0 0 342
Valaki !
Áruljátok már el mit mondott konkréten O.V. ! Mert így csak a láthatatlanba csapkod mindenki. Egyébként a NagyRománia Párt-ot lehet fikázni, mert hát mi közünk hozzá meg vica versa, csak egyszer nehogy kormánypárt legyen belőlük, mert a romániai magyarságnak annyi.

Josh

Micimackó Creative Commons License 1998.07.29 0 0 341
Ogur !

Gyakorlatilag minden román ellenzéki párt kirohant Orbán Viktor ellen, természetesen ki-ki vérmérséklete szerint. Valóban, az általam említett kirohanás a legszélsőségesebb volt.

38!

Azt hiszem az egész témát hanyagolnunk kell, mert nagyon más malomban őrlünk. Én úgy gondolom, hogy miniszterelnökünk sok körben növelte népszerűségét Erdélyi diadalmenetével, de ez szerintem nem éri meg a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatának rontását. Érdemben pedig - szerintem - nem fog tudni segíteni a magyarajkú lakosságon, sőt - mint azt korábban kifejtettem - lehet hogy többet árt. Jószándékát természetesen nem vonom kétségbe. Sőt kívánom, hogy ne nekem legyen igazam. Legyen magyarnyelvű oktatás "óvodától egyetemig" Erdélyben.

Ja, még valamit zárszóként (legalábbis részemről lezártnak tekintem ezt a témát):
Németh Zsoltot tegnap este megkérdezték, miért nem a tehetséges erdélyi diákok magyar egyetemeken való tanulását segítik ösztöndíjakkal, a kolozsvári Magyar Egyetem felállítása helyett. A válasz: Az elmúlt években közel 2000 erdélyi fiatal tanult Magyarországon, és alig 10 százalékuk tért vissza. És mi ezt nem támogatjuk.
Ezt hogyan kommentálnád ?

Skog Creative Commons License 1998.07.29 0 0 340
A szept.5-ről jut eszembe,ki fog ott sok minden derülni,ha egyáltalán elmegy vki szavazni.

Szerintem tök mindegy,hogy MIÉP avagy Nagy-Románia párt.A szélsőjobb az szélsőjobb maximum most éppen finoman probál politizálni az egyik.

38 Creative Commons License 1998.07.29 0 0 339
Itt is vannak elemek, akik itthon megfogadják, hogy le nem írják a MIÉP és Csurka István nevét, de az első kis lehetőségnél azonnal a román ultrákra és a Nagy-Románia Pártra vetik vigyázó szemüket!
A Csurkát meg ne sértegesd ezzel a liberális jelzővel! :-)
By the way mi ez a csend a MIÉP körül? Mégis az Ő programjukat valósítja meg (részben) a kormány? És a Szadi is csönben van. Az MSZP kezd éledezni, de ott még lesz egy szeptember 5..
ogur Creative Commons License 1998.07.29 0 0 338
Micimackó,

csak annyit, hogy a C.V. Tudor Nagy-Románia Pártjához képest Csurka MIÉP-je egy liberális párt..., úgyhogy azt hiszem, hogy "fenntartásaikat" nekünk sem árt fenntartással kezelni :)

38 Creative Commons License 1998.07.29 0 0 337
Skog, én tennap a TV-kben mindent végignéztem, nem találom azt a mondatot, amit nem is tudtok pontosan. Valami volt, csak senki nem tudja mi volt.
"egy román ellenzéki párt (Nagy-Románia Párt) hivatalos közleményben követeli, hogy a MAGYAR MINISZTERELNÖK-öt nyilvánítsák nemkívánatos személynek Romániában.
Csak mondott valami - szerintük - durvát Orbán úr, nem ??? "
1. És? Who the fuck is Nagy-Románia Párt? Itt naponta lehányjuk a MIÉP-et (ami azért nem Nagy-Magyarország Párt..), de a Nagy-Románia Párt az rulez? Ha szerintük mondott valami durvát OV., hadd tudjam meg mi az! Lehet, hogy durva, ha tudom mi az, véleményezem. Így egyelőre csak azt mondthatom, hogy közvetve jó jel, ha a Nagy-Románia Párt akad ki. Én amit a TV-k (!) mutattak tegnap mindent végignéztem, épp ráértem. Ezenkívűl persze mondhatott még mást is, ami egy estébe nem fért bele. Hidd el, ha volt ilyen legkésőbb a 168h-ból megtudjuk. Én azt láttam, hogy nagy sikere volt Viktornak. Lehet, hogy nem volt ott a Nagy-Románia Párt? :-) Egyáltalán milyen nagy Romániát akar ez a párt? Tiszáig elég lesz,vagy feljönnek Pestig is?
És miért nem azzal foglalkozunk, hogy végül is lesz-é egyetem Kolozsvárott, vagy nem? Mert ebben nagyon simlis a román politika!
Hangsúlyozom, nem Kolozsvár visszafoglalásáról van szó, nehogy medwe félrehallja..
Micimackó Creative Commons License 1998.07.29 0 0 336
38!

Az, hogy a Te füled mit hall durvának, vagy mit nem, egy dolog. A tény: Orbán Viktor két nap alatt elérte, hogy egy román ellenzéki párt (Nagy-Románia Párt) hivatalos közleményben követeli, hogy a MAGYAR MINISZTERELNÖK-öt nyilvánítsák nemkívánatos személynek Romániában.
Csak mondott valami - szerintük - durvát Orbán úr, nem ???

Skog Creative Commons License 1998.07.29 0 0 335
38!nem értek egyet,mert nem teljesen hivatalos fórum volt ahhol a szöveg elhangzott.Ne is kérdezd hol és mit mert pontosan nem emlékszem rá.Pontosítás képpen, bár kissé súlyos szöveg volt,de nem vérforraló,lehetett volna diplomatikusabb is ez biztos.Ja és még vmi az idő nem nekik dolgozik és ezt ök is tudják.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!