Beszéltem Hamival, ejtettük az Új Sipost, úgyhogy össznépi csevej 30-án (szerdán) 18-kor a Déli pu. közelében lévô Maros utca közepe táján tornyosuló Maros Étteremben. Házszámot nem tudok, de az utca rövid, a vendéglônek jó nagy utcai, üveges portálja van. Szelídlelkű törzsivóknak meg arról ismerszik meg a hely, hogy vele pontban szemben is van egy pici sörözde. Az újak arról ismernek meg bennünket, hogy étlap helyett honlapot böngészünk, de kereshetik a Martoni névre lefoglalt asztalt is.
Találxidô: 30. (szerda), 18h. Találxhely: az Új Sipos drágasága miatt én maradnék a Marosnál. Eddig még nem érkezett más javaslat, s a kettô közt választó sem.
link: bolhapont, szöcskehely, ajtógomb, pöcde, nyitókatt :) Csak a módszerek miatt...
Még nem ültem neki az Iván-féle magyarításoknak, de majd, majdanában, danában...
vurugydai alkalmazott
Bocs, (okok kifejtve emilben) nem tudom, hogy mire jöttem rá. Asszem ma nem vagyok túl jó formában. Mi az, ami biztosan úgy van? Áruld el és megmondom, hogy miből jöttem rá.
Hát ma ez van.
Üdv: Rabida
Hami: 1. A Sipos nagyon drága, szerintem maradjunk a Maros utcánál. Van igazi (nem utcai) kerthelyisége, rossz idô esetén meg tágas belsô tere.
2. Néhány "érthetô" név: Nápoly: Nea polis 'új város', Köln: Colonia 'gyarmat', Los Angeles 'angyalok', Las Vegas 'mezôk', Santa Cruz 'szent kereszt'. Hodvegaköping ezek szerint Hódmezôvásárhely :-)
Némi puskázás eredménye:
Az angol -wich, -wick végzôdés eredete a helynevekben: latin vicus 'falu', pl. Greenwich.
Az angol -cester, -caster, -chester végzôdés eredete a helynevekben: latin castra 'tábor, erôdítmény', pl. Manchester.
Skót helynevekben: Aber-, Inver-: kelta 'folyótorkolat', pl. Aberdeen.
Szláv helynevekben: bel- 'fehér'; -gorod, -grad 'város'. (A Nándor ugyan honnan jött ide? :-) (Nálunk is: Visegrád, Csongrád).
Persze rengeteg van még: -villa, -ville, -t(h)al (völgy), -dorf stb.
3. A többi bank még drágább. Itt a rovatban V. Pétertôl kaptam az ötletet, hogy próbálkozzunk egy takarékszövetkezetnél. Utánajártam, olcsóbbak, de ingyenest egyet találtam; szerintem oda vigyük az aranyrúdjainkat. Az OTP-nél megszüntettük a számlánkat. Kérvényt írtam nekik, hogy adják vissza a számlanyitási díjat (3000). Kis esélyünk van, hogy teljesítik (kész vagyok elvinni a balhét, végül is én választottam). Plusz még buktunk 270 Ft-ot. Egy SÖR! Jól kezdôdik!
Rabida: Biztos úgy van, csak áruld el, hogy mibôl jöttél rá.
Mi van a teszttel?
Mike73: Csatlakozom Hamihoz: az írásnak inkább a stílusa az, amely alkalmazkodik a megcélzott olvasói körhöz.
r_bendegúz: A honlapunk még nagyon kezdetleges. Látogassál meg késôbb is bennünket. A "kekeckedésed" nem az: valóban jobb a "legutóbbi". Én a frissítéshez is hozzátenném (vagy: "Utoljára frissítve").
Az összejövetelrôl: TiTi és Normann Karcsi tud jönni, Iván nem. Ezek szerint a résztvevôk: Hami, Szab, Mr. Prof, TiTi, Karcsi, phls, esetleg még Abs 0 és Rabida. – RRRRRetix??? – Rumci, nem tudnál eljönni?
Még egyszer: fô témánk a honlapunk felépítése és tartalma, de bármi más fontos dolgot is megbeszélhetünk. Az elôzô összeröffenések tapasztalataiból okulva mindenkit kérek, hogy készüljön fel, s próbáljuk kihasználni az idôt.
Hasonló a helyzet a Temessel és a Thamessel (Temze), de itt nagyobb a bizonytalansági tényező. Ha minden igaz azonban, mindkettő kelta név, és meleg vízet jelent.
phls,
az "Írd jól!" honlapról kattantam át ide. A nyitólapon ez állt: "A legutolsó módosítás időpontja:
2000. július 31. hétfő, 22:35"
Kekeckednék: A legutóbbi módosítás időpontja: 2000. július 31., hétfő, 22.35
(ez így túl hosszú, másutt nem fog meghonosodni, kellene egy rövidebb változat pl. Frissítve 2000. július 31-én)
Keresek vmi alkalmatos magyar szót az angol "link" helyett. Ötlet?
r_b.
Rabida:
* Cambridge = Cam + bridge = híd a Cam folyón (mert az keresztülfolyik a városon).
Az egész onnan jutott eszembe, hogy tegnap Kézsmárkon (Kezmarok) voltam,
ami: Ka:se Markt = sajtpiac.
* 878-os hozászólásodnak mi volt a célja és értelme?
Mike73:
* A kérdésfelvetésünk helyes, mert a két állításod - szerintem - nem zárja ki egymást.
* Igényes ember szerintem mindig törekszik arra, h. helyesen írjon. Ez persze nem "tiltja", h. stílusában alkalmazkodjon a különböző helyzetekhez. Valószínűleg Te is erre gondoltál.
Természetesen egy cikket, egy kiadványt jobban átnézek, mint egy magánlevelet, - igaz, h. én még az emailt is átolvasom, mielőtt elküldöm.
Sziasztok,
valahogy nincs kedvem elolvasni az előző 800 hozzászólást, bocsi.
De a véleményem az, hogy a kérdés már önmagában rossz. Nem a neten kell-e a helyesírás, hanem egyáltalán. A válasz: igen. Mindig mindenhol kell. Jobb kérdés lett volna az, hogy hol és milyen mértékű, mennyire kötött helyesírás kell? És itt absz egyetértek Rapida mondatával, miszerint a helyesírási szabályokhoz való igazodás erőteljesen függ attól, hogy kiadványt, hivatalos levelet, magánlevelet, esetleg szakmai társalgásban valamilyen szöveget ír az ember.
Szerintem (lehet, hogy hülyeség), de a másik angol egyetemváros is hasonló.
Cam + bridge = bütyök + híd???????????????,,
Ennek utána kellene nézni, mert én itt most csak tükörfordítottam, lehet, hogy jó nagy marhaság.
Üdv: Rabida
Mindenkinek üdvözlet. Szabadságról visszatérve, felfrissülve és - mondjuk - megfiatalodva belevetem magam a munkába, no meg a helyesírással kapcsolatos kérdésekbe.
Szóval 30-án 18:00-kor találkozunk. Javaslatom a helyre: (Új) Sipos Halászkert (1033 Fő tér 6.). Ha elfogadjátok, akkor asztalt foglalok.
Az 5500 Ft/negyedév nem számlavezetési díj, hanem rablás. Felháborító! Az OTP már csak ilyen. Lakossági számlavezetés esetén az általa adott kamatban viszont - szimmetrikusan - a sor túl oldalán a legalacsonyabbat adja.
Újabban a városnevek eredete érdekel. Pl.: Frankfurt = Frank + Furt = francia gázló, Oxford = ox + ford = ökörgázló, Norrköping = norr (angolul nord) + köping (shopping) = északi vásárhely,
Stockholm = stock + holm = cölömhalom stb.
Ki tud hasonlót?
Úgy érzem, ha döcögve is, de elindult a magyarulezben egy nyelvijáték-topik... Ez itt a reklám helye volt...
vurugya! ettől rendbejön az élete! (mármint a vurugyáé)
vurugya: Én marha, hiszen tudtam e másik címed! (Egyébként már nem aktuális, de azért elküldöm.)
Abszolút Nulla: neved abszolút elsô a listán. Örülök, hogy jelentkeztél. Bár, tudod, e világszemléleti móddal nagyon kirísz közülünk. Mi ugyanis úgy gondoljuk, hogy a fene egye meg, már megint Pesten vagyunk (kivéve vurugyát, aki digitális légycsapóval rohangál a nyugati végeken). Ha tudsz, gyere 30-án, ha nem, csak megoldjuk vhogy.
A démon azt jelzi, hogy szervereink sok hét óta elevenen rothadó hullák, rajtuk hemzseg a sok digitális döglégy, förtelmes nemstimmelőparitásbit-bűzt árasztanak...
Az új, erőtől duzzadó levélláda:
vurugya@freemail.hu
Itt vagyok ám... nem jelentkeztem egy ideje, meg válaszolni se válaszoltam a múltkor... jó kis alak vagyok, szégyellem magam. Remélem, nem fogom demoralizálni a társaságot a megbízhatatlanságommal - mert azért, remélem, az én nevem is ott szerepel a listán továbbra is.
A tali nem tudom, jó lesz-e (még mindig nem vagyok Pesten, a fene megegye), de legfeljebb majd tájékoztatsz, aztán találkozunk valahol, aláírok stb., amit kell, legkésőbb szeptemberben most már tényleg. Okés?:-))