Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Április eleje itt is hideg volt, de a mandula is csak április 6-8 körül kezdett virágozni, a cseresznye meg még később. A mandulák, amik mindig érzékenyek voltak a hidegre dugig vannak terméssel, ennyi még sose volt, a 80 fokban felfelé törő ágak teljesen lehajlottak majdnem vízszintesbe. A cseresznye is ilyen volt, 3-4 mm-es állapotában veszett el a 90%-uk. Amikor hideg sem volt. Én inkább a tápanyaghiányra gondolok, miután 2 éve nem trágyáztam, és eléggé homokos a talaj.
Na még épp tudtam kattintani párat. A bordók nem látszanak, azok már a pociban vannak. :-)
Mellesleg idén is látható, hogy azok a Szomolyaik amik azon az ágon teremtek amit egy hedelfingeni fába oltottam, sokkal nagyobbak és az ízük is más. A BB itt már gykorlatilag teljes érettségben van.
Nem azt mondtam hogy érik, hanem hogy ehető. :-) Ennél a teljes érettség ugye a szinte fekete, ez meg most piros. Amúgy nógrád megye. Mindjárt szedek pár szemet egy fénykép erejére.
azert mert valami oltvany nem biztos hogy valami nemes fajta lehet valamikor egy magrolkeltrol szaporitottak tovabb valami okbol izlett az illetonek mert keves benne a cukor vagy valami, lehet cukorbeteg volt a fazon stb ok lehet valamit miert szaporitanak ttovabb azontul lehet egy lelkes kezdo peldaul
Üdv mindenkinek. Az 1-ik kollégám kertjében van 1 cseresznyefa. Úgy hívja keserű cseresznye az íze miatt. Azt mondja oltvány,nem magrol kelt. A gyümölcs mérete kissebb mint a Germesdorfié,és megérve keserű utóízű. Az előző tulajdonosék álítólag konyakkal és rummal rakták el a termését. Valakinek van tippje milyen fajta lehet?
Én továbbra is úgy gondolom, hogy vagy időjárás, vagy időjárás miatt méhek hiánya okozta. Amit még látok, hogy korán virágzó talán radna szilvámon van hasonló jelenség. Almák, körték és később virágzó szilvák, ringlók szépek. Én nyugati részen vagyok, itt április eleje jóval hidegebb volt, mint kelet felé. Te merre laksz?
Nekem szinte semmi mással nincs problémám, a körték is gyönyörűen teli vannak, szerintem még ritkítanom is kell. Igazából csak az Alexander dobott le gyümölcsött kb. 50%-ot, de ez még elmegy, mert fiatal a fa.
Nálam méhek is voltak rendesen, bár több egyéb rovar is besegített (többségét nem ismerem), amikor zúg az egész fa, akkor inkább a közelükbe se megyek...
Így van. Nem a fa tövére szoktam. Összekeverem komposzttal és beásom, majd jól meglocsolom, hogy feloldódjon. Az oldódást külön ellenőrzöm, mert a tyúkok előszeretettel összeszednek minden is fehér bogyót, akár hungarocel, akár műtrágya.
Idén az összes komposztot a veteményesbe hordtam. A legfiatalabb fám is3-4 éves, azt gondoltam, hogy nekik ár nem annyira kell, csak amíg megerősödnek. Tévedtem.
Persze nyilván van, de nem 100m-es közelségben mert addig ellátok.De mint említettem, nem is a gyümölcsképződéssel volt a gond. A kb. 3-4 mm-es méretet elérték, aztán kezdek sárgulni, hullani. Képet készítettem, de valami van a telefonommal, nem tudom elküldeni őket se bt, se email, se mms...
Persze lehet, hogy sokat számított a másik két (burlat és szomolyai) csersznyefám is, de azok olyan kicsik még (3-5 év), nagyságrendileg nem összehasonlíthatóak a naggyal (12 év).
Az idén rengeteg bundásbogarat láttam a körtéken. Volt olyan bimbó,aminek az egyik oldalaát lerágta. Rengeteg virág sérült volt. Azt hittem nem lesz körte, de meglepően jól kötött. Lehet, hogy ez a bogár több hasznot hajt mégis, mint kárt okoz.
Hát nem tudom. Én laikus hobbikertész vagyok csak. Ami nálam ilyenkor megsárgul és lehullik azt úgy veszem, hogy nem kötött. Később, amikor borsnyi, vagy borsónyi korában megszínesedik és lehullik, azt veszem termésvesztésnek. Lehet, hogy a nem termékenyült virág bibéje is valamennyit növekszik, mielőtt lehullik. Esetleg többen azt gondolhatj(u)ák már teméskezdeménynek. Nem?
Én úgy tudom -és javítsál ki, ha nem így van-, hogy a nem megtermékenyült virágból nem lesz terméskezdemény sem, az "üres" marad.
A kevés méh is egy létező probléma, én is tapasztaltam, hogy idén inkább más rovarokat láttam a fa körül serénykedni. A fórumtársnak az a problémája, hogy a már megtermékenyült szemeket szelektálja le a fa.