Na jól van, akkor megnyugodtam, már azt hittem, csak én vagyok ezzel így. Mert, hogy olvasgattam a Horv. fórumon, hogy milyen csoda, meg ott még az ég is kékebb, mint máshol, meg a tenger színe , meg milyen kristály tiszta...stb.
Az tény, hogy a távolság miatt hamar eléri a magyar a tengert, de ebben nekem ki is merült az ottnyaralás érve. Most komolyan nem bántásból (és tudom, nem ebbe a topicba való, bocs) de a sok magyar, aki nem is tud másban gondolkodni, mint Horvát tengerparti nyaralásban, hosszú évek óta, az lehet, meglepődne egy görög halászfalus nyaraláson. (a vidék, az emberek maximális vendégszeretete és az árak) Pl. meg lehet nézni pár képet Pargáról, Sartiról, Toloról vagy Thassos szigetről.
"Fürödtünk a tengerben, de annyira nem volt lenyűgöző, talán benne van az is, hogy sok éve Görögo.-ban nyaralunk és ilyenformán ,úgymond hozzászoktunk a szebbnél-szebb tengeröblök látványához." - én is így vagyok ezzel. Horvátországban nem is voltam már 10 éve a tengeren.
Köszi! Bosznia lenyűgözött minket is, bár a határ utáni első negyed óra némiképp megingatott abban, hogy kell-e ez nekem, miután 2X is majdnem megzúzták a Suzukit. Az első esetben nem vette észre a helyi lakos a kettesgolfjkával, hogy állok egy kereszteződés előtt és füstölő kerekekkel állt meg mögöttem 20 cm-re, aztán meg egy honfitársa került meg jobbról ,úgy, hogy ha nem mozdulok arrébb, legyalulja a jobb oldalamat. No mindegy, ez így jött ki. Az út csoda, a folyó mellett hol a jobb, hol a bal oldalon tekereg az út a sziklák között, a benzin olcsó, OTP mastercard jó volt mindenhol és szuper jól váltották a bankok egymás között a BAM-ot. Mostarban a szállásunk (Villa Fortuna , bookink.com-on foglaltuk) minden elvárásunkat felülmúlt, 56 Euroért egy belső parkolóval, saját kerttel rendelkező LAKOSZTÁLYT ( nappali, háló, fullra felszerelt konyha, vizeshelységek, klíma- nem felárért) kaptunk szuper brerendezési minőséggel és pazar választékos reggelivel. A személyzet kedves, szerettek minket. Ja és 200 m.-re az öreg hídtól! Ajánlom mindenkinek!
A város atmoszférája döbbenetes, ahogy a müezin este imára hívja a hívőket, az valami hátborzongató élmény! Vacsoralehetőségek: szuper helyen, szuper jó kaják, olcsón, a közértekben szintén olcsón lehet vásárolni ( pl. nem értem, hogy a nálunk 300 ft-s Krusovce sör ott miért jön ki fél euróra, ugyanennyi a saját és el kell mondjam, nagyon fínom "Sarajevsko" sörük is) Úgy vélem, érdemes egy pár napos nyaralásfélét tervezni oda Mostar végcéllal. A Horvát résztől már nem voltam annyira elájulva, az emberek inkább a pénzforrást látják benned, Dubrovnikban 1 óra körözés után sem tudtunk megállni a kocsival úgy, hogy ott is merjem hagyni pár órára tele cuccal. Fürödtünk a tengerben, de annyira nem volt lenyűgöző, talán benne van az is, hogy sok éve Görögo.-ban nyaralunk és ilyenformán ,úgymond hozzászoktunk a szebbnél-szebb tengeröblök látványához. A Krka azért klassz volt, érdekes, amolyan kultikus élmény volt fürdeni az ezer túristával a vízesésnél.
Szóval, hajrá, menjetek Boszniába, vagy Bosznián keresztül, nem bánjátok meg, az biztos!
Klassz képek. Remélem a beszámolóval megpróbálkozol újra, engem a boszniai rész érintene. Sajnos a topikon leginkább arról van szó, hogyan utazzunk keresztül Bosznián, míg engem maga az ország érdekelne.
(Írd meg Wordben, vagy mielőtt rányomsz a küldésre, az egérrel nyomj rá a másolásra, és így nem veszik el, ha pl. túlléped az időkorlátot.)
Lehet, hogy már írtam ide, hogy az egyik útifilm videómat, amelyiken rajta van a Zdrava Voda felrakták korábban a saját honlapjukra. Most már készítettek profibb videókat, de sokáig az én videóm volt fent nekik. Engedélyt persze nem kértek, de mindegy is, örültem, hogy tudták használni.
Most is gondoltam, hogy megállok és készítek ott egy gömbpanorámát nekik, de úgy tele volt a parkoló, hogy az autóktól nem látszottak a sülő bárányok. Majd talán, ha szezonon kívül megint arra járok és még jó idő is lesz. Azért kézből fényképeztem egyet, de nem hiszem, hogy jó lesz. Legalábis nem fogok 30 órát tölteni azzal, hogy parkoló autókból képet csináljak.
Köszi, pedig még cenzúráztam is. Az egyik grafiti a jablanicai képen agy ffi nemiszerv stilizált formája volt. Szerintem most is ki lehet találni melyik volt az.
A buna képet állványról készítettem, az néhány óra alatt kész volt. Csak ugye az ember 12-13 órás úton nem tud megállni fél órákra mindenhol, hogy összerakjam az állványt, beállítgassam. Gondoltam kézből gyorsan kattintok néhányat aztán majd itthon pepecselek vele. Hát kicsit sok lett a pepecselni való vele. Lehet, hogy majd tervezek egy külön túrát, amikor csak fényképezni fogok és több nap alatt érek le a tengerig.
Valóban a korábban beszélt kajcsihely. Jövet lefele már néztük a HLADNA VODA helyet is, de 11:30 körül voltunk arra és már fullon volt. Aki jön lefelé mind ott áll meg(szerintem) és ezért jelentősen kevesebben vannak a Kovacevicnél. (rajtunk kívül 3 pár volt meg egy család)
Nna felraktam a honlapomra az általam ismert traffipax helyeket Boszniában.
Tessék legyenek szívesek figyelni, hogy hol van még, és ha tudatjátok velem, akkor folyamatosan bővítem. A GPS koordináta mellé jó lenne valami kis infó is, hogy pl. a kereszteződés utáni első buszmegálló öbölben stb.
Egy embercsempészést még csakcsak kinyomozok,de a kép kicsinyitése már gázosabb.(mobilról írok és csak háromszor ment el a wifi, mindig írhatom újra)a kicsinyítést valahogy megoldom
Üdv! Nos írtam egy fél oldalas élménybeszámolót a Bosznia- Horváto. körkirándulásomról, de a feltöltésre kattintva elszállt az egész....nem vagyok nagyon ideges.... asszem most nem állok neki újra.
Köszönöm azoknak, akik segítettek hozzászólásaikkal az utitervem megtervezésében. (Prigradica kartács pl.)
És hát Mostar, döbbenetesen klassz hely! ( Emberek, szállás, atmoszféra... nagyon ott van)
Köszi. Csak ne hogy túl apróra, mert akkor nehéz lesz összeszedned magad :)
Ha láttok benne hibát még, akkor megköszönöm, ha szóltok. Nagyon szét volt csúszva, sok munka volt rendberakni (szerintem 30 órát biztos elszúrtam vele).
Szevasztok népek. Megjöttünk a tengerre Bosznián keresztül. Teljesen jó volt az út. Reggel 05-kor indulás 14:30-kor érkezés Bristbe. (4 határeátlépéssel és egy jó kis jagnjetinával Kovacevicéknél). Bosnyák részen lényegében minden harmadik településen trafi, de nem bántottak. Kravica útközben kimaradt, de csak 40 km-re vagyok ezért valamelyik nap átugrunk. Samacnal ÖMV kúton tankolás OTP kártya elfogad, 360 ft a gázolaj. Kérdés: HOGY KELL KÉPET FELTÖLTENI?
Egy hónapja készítettem az alábbi képet, de csak kézből fotóztam, így egy hónapomba került, hogy kifotosoppoljam belőle a hibákat. Most elkészült végre.
- átadták a 10 km-es Kakanj-Biljesevo autópálya-szakaszt:
- megvan, hogy a Stabag visszalépése után ki építi a Száva hidat Svilajnál. Így talán nem lesz csúszás, és 2014-ben már autópályán léphetünk be Boszniába.
Itt lógattuk be néhány hete a lábunkat, hát mintha tőbe levágták volna... iszonyú hideg :)
Több helyen ittunk is a forrásból, a gyerekek nagyon élvezték, szinte "fürödtek" a vizében. Nekem pedig nagyon tetszett a sok füge, gránátalma bokor és a Buna partját körüllengő menta illat.