E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
A revideált Károli Biblia tele van olyan fogalamzásokkal, hogy minden szellemi, természetfeletti meseszerűnek, nem valóság, csak példaértékűnek tűnjön, erre igyekeztek a revideálók. Azaz arra, nem Isten beszéde legyen, hanem inkább tanító célú történetek, nem szó szerint (szándékosan el is hagyták a szó szerintiséget sok esetben, azaz ezt növelték a revideáláskor).
Én a legpontosabbnak Csia Lajos Újszövetség-fordítását találom, nem véletlenül recognizáltam, raktam fel honlapomra, és küldtem meg sok ismerősömnek (és tették fel többen a netre, ahogy pl. a COG magyarországi része is, lásd pl. a legkisebb ugrifülesnél).
Aztán van mai nyelvű, olykor elgondolkodtató, de bizony sok helyen nem pontos korszerű Biblia is, többféle is, meg mindenféle magyarázó, meg egyebek, jó üzlet ez, mert az erőtlen kicsinyek éhesek, és mindenevők (gondolják a nyereségre hajtók).
Tény, hogy ma már nagyon szöveghű Biblia-fordítások is vannak, Vida Sándoré, vagy a Szent István kiadó gondozásában megjelent római katolikus (tudtommal pontosabb, mint a Károli). Ja, a katolikus Bibliát (Szt. I.) nem tűzdelték tele magyarázatokkal, hanem a könyvek után egy helyre rakták.
A protestánsok ennél ravaszabbak, külön könyvekben adnak ki mindenféle magyarázatot a Bibliához, így aki azokkal együtt veszi meg a prot Bibliát, sokkalsokkal több pénzt ad ki erre, mint a római felekezet bibliása.
Mindezekhez tartozik, én roppantul utálom a bibliamagyarázatokat, mik nem élők gyakorolnak arcól arcra, hanem könyv alakban jelennek meg. Teljesen istentelennek tartom őket.
Amúgy nagyon nehéz kívánság az, hogy "a Biblia egészét figyelembe véve" beszéljünk róla. Hiszen a Biblia sok évszázadon át keletkezett írások gyűjteménye, amit először a júdaizmus fogott össze, majd a keresztények hozzátéve a maguk írásait, kerekítették ki.
Ma is többféle Biblia létezik:
- katolikus
- protestáns
- jehova tanúi-féle
- mormon egyházé
És a protestánsok legalább elismerik, hogy változott az idők folyamán. Nézzünk meg a hivatalos református Bibliakiadást, tele van magyarázatokkal és sejtésekkel. A kézi másolás sem volt a legbiztosabb módszer, de a pápák nagyon szívesen javítottak bele. Én biztosan ismerek egy javítást, már nem tudom melyik pápától a János könyvében, ami benne van a hivatalos kiadásokban, igaz a református Biblia megjelöli, hogy csak attól az időtől létezik.
Nagyon jó gondolat ez a topic, sajnos egy fórum nem túl jó keret ilyen magvas témák kimerítő tárgyalásához. Miért nem készítesz ennek egy honlapot, amit itt a fórumban meg lehetne vitatni? Vagy a honlapon nyitsz egy fórumot.
Kérdés, hogy merre, milyen irányba fog a 'rendszer' konvergálni.
Szeretném, ha a topicba írók röviden bemutatkoznának.
Magamról:
43 éves programozó vagyok.
31 éves koromig 'kemény' ateistaként éltem életem.
Egy kis karizmatikus gyülekezetben tértem meg, ahonnan
személyi okok miatt jöttünk (feleségemmel) el.
Fél éves tengődés után egy nagyon jó, családias református
közösséghez csatlakoztunk.
Itt rövid idő alatt sikerült a közösség életébe beépüni, csatlakozni.
Isten igéje, a biblia fontos, megkérdőjelezhetetlen számomra.
Ezért is örülök, hogy elindult a topic.
Egyébként itt az lesz, ami eddig is volt, ami jár, aki a szentet odaveti, ahova nem való, nem használ semmit, de belé is hasítanak. Hacsak az Úr nem irgalmasabb (mert nem tudják, mit tesznek, oly tudatlanok), és le se sz*rják a normális gondolkodásúak, egészségesek az írástudó bolondok hülye magyarázkodásait. Legfeljebb a bolondok örülnek az okoskodóknak, mert így remélik láthatóvá tenni mindenki előtt, milyen okosok is ők. Jól írta ezt Salamon, de ugyan melyik bolond is érti, hogy róla van szó?
Dehogynem vagy tanító, magadat tennéd legalábbis azzá, rémes, amit itt művelsz, legalábbis szerintem.
Persze csak tedd nyugodtan, én csak kétszer, esetleg háromszor szólok, ha szólok, de többnyire egyszer sem, neked meg már kétszer szóltam (az ima tpoicba, vagy melyikbe az elsőt).
De nem vagyok vezetőd, nem tartozol nekem, csak vélekedéseimet írom le, mert bizony én is szeretem azokat, amikkel te hányod magad. És szerintem a te működésed roppant káros így.
Mindazonáltal lehet, hogy rossz ismeretből teszed, amit teszel, ezért szóltam. De bevallom, gyakorlatilag semmi reményt nem klátok, hogy engedj nekem, soha magukat ilyesmire adó emberek még meg nem tértek ebből, legalábbis az én tanúságom ez. Mégis, ha csalódnék benned, rpooantul örülnék! (Inkább nekem ne legyen igazam!)
Persze az is lehet (és az a valószínűbb), hogy te is az Uram, Uramot mondogató gonoszt cselekvők táborába tartzozol, akik nagy jeleket is tehetnek akár az Ő Nevében, és mégis, Ő sohasem ismerte őket.
Lásd, ha nem adsz nekem igazat abban, miben engedned kéne, én téged közéjük (igyekvőnek legalábbis) sorollak, tudod, a nagy jelek is ekkor vágyad lehet, hisz akár a varázslás bűne, olyan az engedetlenség.
Aztán persze tagadhatod is, de én nem hiszek csak a tetteknek...
Meghökkentő, amit írsz. Nem vagyok semmiféle tanító, és semmilyen gyülekezet nem bízott meg ilyen munkával. A topiknyitás oka az, hogy ez egy számomra nagyon értékes téma.
Csak foszlányokat lehet Istenből ismerni. Pál írt módszert Isten megismerésére (Ef. levél pl.) Ami nem e fórumra való.
A Bibliából nem lehet megismerni Isten akaratát.
Noha szól róla, de nem könyvet, sem írástudókat, hanem írástudatlan, egyszerű embereket küldött akarata (a menekülés útja) ismeretésére.
Írástudó, bolond ne hirdesse Isten akaratát, mert akár a sánta tehetetlen lába, olyan az ő a szájában az egyébként igaz gondolat, emberek ilyet tőle be nem vesznek, és jól teszik.
Aki képes Isten akaratát hirdetni, nem fórumon fogja tenni,
hanem személyesen, arcról arcra teszi. Nyoma sincs más szolgálatnak (hirdetésnek) a Bibliában.Tudom, így kevés ember érhető el, de a Mester sem tett másképp, nem élt a római lehetőségekkel, szó sincs nagyüzemről, gépesítésről, szervezetekről, egyebekről, arcról arcra, ilyen egyszerű és visszafogott az igaz.
A Biblia nem lett az emberekhez küldve,
noha hasznos, és hasznát én tanúsítom.
Emberek lettek emberekhez küldve, mennyivel egyszerűbb lett volna könyveket küldeni, de nem.
A Biblia csakugyan mindenki számára elérhető, ezért nem e Fórumra való, nem kéne hosszan és sokat idézgetni, mert ez nem jó, hanem ez a Biblia lejáratása,
A te munkásságod többet árt Krisztusnak, mint használ.
Az írásmagyarázat kegyelmi ajándék, és a gyülekezetbe való, nem fórumra, sem hordóra, sem mindenkinek-mindenkihez, pláne nem kéretlenül.
Nem mindenki kap kegyelmi ajándékot magyarázatra, pláne nem tanításra, kevesen is legyenek, és ezek mondom, a gyülekezetbe lettek helyezve,
fórumtanító, magyarázó nincs Istentől.
Alighanem te versengsz az igazakkal, és versengésből hirdeted Krisztust, de leginkább saját okosságodat, okoskodásaidat, meg mások okoskodásait, írástudók ostobaságait, istentelenségét, igazságtalanságát.
E fórum látogatóinak többsége nálad egészségesebb, elvetik a te igyekezetedet, és jól teszik.
Én, Cserfa írtam ezeket, aki azt vizsgáljom, mire jutunk, ha a Biblia igaz, és ehhez szó szerint veszem a Bibliát, meg lehet nézni az adataimban. És bizony én hiszek Jézus Krisztusban, és nem hiszek neked.
U.I.:
Rengeteg lehetőség van hirdetni azokat az okoskodásokat, bölcselkedéseket, amiket te nyomatsz, igaz, te is nyugodtan megteheted itt, de én is nyugodtan felírom rólad-igyekezetedről vélekedéseimet. Ahogy a felekezeti szócsövek, meg tanításaik ellen is felléptem olykor, ellened is fellépek, noha rejted felekezetedet, meg, hogy tulajdonképpen ki vagy, milyen megbízásból cselekszel, és melyik felekezet szócsöve vagy.
A téma nagy és kimeríthetetlen. Biztos sokan gondoljátok is, hogy ezt egy topikba beszorítani kár lenne.
De gondoljátok csak meg, hogy mennyi felesleges vita elkerülhető, ha csak azok írnak e topikba, akiket valóban érdekel e dolog, illetve alkalmazzák a topiknyitó hozzászólás irányelveit...
Ma már szinte minden ember keze ügyében ott van a Biblia. De sajnos az emberiség többsége a Bibliát tévesen azonosítja az eltorzult vallásoskodás forrásával. Ezért aztán nem is kap akkora, és olyan figyelmet, amelyet érdemelne.
Azoknak, akik most ismerkednek e könyvvel, azt javasolnám, hogy az olvasást valamelyik evangéliummal (pl. a Máté evangéliuma), és a Példabeszédek könyvével kezdjék.
Mindenkit buzdítok arra, hogy a Bibliával kapcsolatos kérdéseit, illetve válaszait bátran írja le ide. Tapasztaltam, hogy az építő gondolatcsere nagyon sok titkot képes felfedni az általam Isten szavaként tisztelt Bibliából.
Gondolat ébresztőként álljon itt annak Bibliának az önvallomása, amelynek hitelesen beteljesült próféciái bizonyságot tesznek Istentől való származottságáról:
"Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!" (Ésa. 34:16)
"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre..." (2. Tim. 3:16)
"Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei." (2. Pt. 1:20-21)
"Ezt mondja az Úr... Kiálts hozzám és megfelelek, és nagy dolgokat mondok néked, és megfoghatatlanokat, a melyeket nem tudsz." (Jer. 33:2-3)
E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...