Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Igen, csali, mind a kettő az. A kisebb az az eredeti fáról van ami cigánymeggyen van, a nagyobb meg az arról egy vadcseresznyén lévő hedelfingenibe oltott ágról.
Ezért (is) jó a szuperorsó, azt le lehet takarni madárhálóval és az összes cseresznye a Tied!
Jut eszembe : itt az ideje (aki még nem tette) megfelezni a hajtásokat. Nálam legalábbis a Sweet Heart kivételésel minden fajta már elérte vagy meghaladta a 40 cm-es hajtáshosszt. (Kicsit szívbemarkoló dolog annyi szép hajtást levágni, de ez a technológiához tartozik. Ami meg rossz irányba, befele vagy függőlegesen nő és van mellette másik jó irányú hajtás, azt célszerű néhány levélre visszavágni, hogy termőrügyet neveljen.)
felszívódót azért nem kérdeztem mert az van itthon (actara) és igazából arra voltam kíváncsi, hogy egyáltalán kell-e mellé kontakt szer. lehet félreérthető voltam kicsit, a lehető legkevesebb vegyszerrel szeretném megúszni a dolgot, de most már értem, egy kontakt egy felszívódó koktél ha jól értelmezem.
Amikor elkezdett pirosodni a Münchenbergi azzonal lezabálták a madarak nálam! Te hogy oldod meg ezt a problémát!! A ragadozó madár szilulett reptetése projekt mellett!
Kontakt szer pl. a Karate. De miért csak kontakt szer jöhet szóba? A Karate hatása néhány óra múlva eltűnik, amit nem ért el a lé az túléli. Márpedig a tetves levelek összecsavarodnak és a tetvek is elsősorban a levél fonákján lakoznak. Szóval elég nagy lesz a túlélő egyedek száma, hacsak be nem áztatod a fát, ami nagy mennyiségű felesleges vegyszert felételez.
Ha viszont keversz a Karate-hoz Mospilan-t, vagy Actara-t, akkor az felszívódik és aki kajál belőle az halál fia. Tehát a túlélő egyedek száma 0, azaz nulla lesz, nem fertőződik vissza már csak azért sem, mert a felszívódott növényvédőszer még kb 14 napig védelmet ad. Egy levéltetű rajzás átvészeléséhez ez éppen elég.
sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni ha lehet :)
van egy cseresznyefám, (diszcseresznye kansan) és az új hajtásokat az ágvégeken ellepte a fekete tetű, elfonnyasztva a friss hajtásokat. egyelőre csak az ágvégi friss két-három kihajtott levélen vannak, de azt szeretném kérdezni, milyen kontakt szerrel fújjam le, vagy egyáltalán leéé-e (3 méter körül vannak a csúcshajtások, akis permetezőmmel elég nehézkes lesz) vagy elég ha lecsípem az ágak végét esetleg? (a tövét belocsoltam actarával de nem tudom ez elég-e)
mit javasoltok mit csináljak, pusztén esztétikai szempontból, termést ugye nem érlel a díszcserkó....
Remélem tud valaki segíteni abban a problémámban. A hétvégén megnéztema fáimat és a cseresznyefáknak és a meggyfáknak a leveleinek szárán kis piros csomók vannak. (kinövések) Illetve némelyik levélen található 1-2 világosabb folt. Sajna képem nincs róla, de szeretném tudni mi lehet ez és mivel lehetne orvosolni?
Én meg három évvel ezelőttig rendszeresen. Aztán tavaly már úgy gondoltam, elgé nagy a fa már nem lesz probléma. Meg azt hittem hogy a korábbi évek trágyázásai még ott vannak a talajban, de ha belegondolok, hogy 2010-ben mennyi csapadék volt meg idén tavasszal is, akkor el tudom képzelni, hogy kimosódott az egész... nálunk kb 8m-mélységig homok van, utána anyag...
Lehet igazad van ( meg korábban más is azt mondta ). Pár éve enyém a kert és sosoem trágyáztam ( előtte sem volt 15 évig, de szerintem soha ). 5 db hatalmas cseresznyefa ( volt, amíg le nem feleztem őket 6-8 m magasra ) kötött talaj. 1 hónapom rámenne délutánonként, ha be akarnám ásni:-). Lehet az elmúlt száraz évek miatt nem tudott elég tápanyagot felvenni a sok terméshez. Nekem is borsónagyságig nőttek.