Keresés

Részletes keresés

lotht Creative Commons License 2003.08.29 0 0 293
Na, erőt vettem magamon, leírtam rengeteg szubjektív elemet tartalmazó értékelésemet a szlovákiai közlekedési tapasztalataimról.
Olvassátok!
n0ri Creative Commons License 2003.08.29 0 0 292
Sziasztok

egy időben sokat túráztunk a Tátrában és a szlovák paradicsomban is, az eddigieekhez annyit tennék hozzá, ha már arra jártok, érdemes végigjárni a szepességi városokat, Lőcsét, Késmárkot!!

lotht Creative Commons License 2003.08.29 0 0 291
Sziasztok Paradicsomimádók!
Az augusztus eleji szlovák utunkon természetesen (!:) szlovák geocache-eket is próbáltam keresni. Ezzel kapcsolatos kalandjaimat foglaltam össze pár sorban.

Mivel eddig mindössze egyetlen külhoni geocache-t találtam meg, azt is Észak-Írországban, úgy gondoltam, a 2003. nyári szlovákiai kirándulás nem múlhat el ládavadászat nélkül.
A geocaching.sk oldalain önerőből nem tudtam tájékozódni, azonban Kukucs vadásztársam segítségemre volt és a leírások fordításait és a hozzájuk tartozó koordinátákat elkészítette, a GPS-re feltöltöttem, így semmi akadálya nem volt a ládakeresésnek.
Legalábbis így hittem...
Meg kell hagyni, agyontervezve, agyonszervezve nem volt a keresés. Mentünk nézni a nevezetességeket, aztán ha a közelben látunk egy ládát, azt majd jól megtaláljuk, ez volt az alapkoncepció. folytatás itt.
Zivos Creative Commons License 2003.08.28 0 0 290
Talan meg a kutyanak sem valo. Mi meg meg fizetunk is erte :-).
Előzmény: Törölt nick (287)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.28 0 0 289
Szia!
Nincs harag, mi itt mind azért vagyunk, hogy aki kérdez, annak segítsünk!
Én is innen kaptam egy csomó tippat, amikor először jártam kint!
A világ tele van viszállyal, legalább mi itt legyünk toleránsak!:))
Ez nem politika, ez szórakozás, sport, kikapcsolódás!
Jó utat kívánok, akárhová is mész!
Előzmény: Lord Iffy (288)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.08.28 0 0 288
bocs, nem akartam bántó lenni. nem úgy értettem a bolondot...
már a szmájlikban sem bizhat az ember?! :O)

köszönöm a tanácsokat. átnyálaztam egy vagon képet és úgy döntöttem hogy szerintem néhol még én sem fogok felmászni.
ugyhogy inkább a könyebb részekre fogunk menni. (ami nem a simabéla vagymi..:O)))

Előzmény: Törölt nick (287)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.28 0 0 287
Sziasztok!
Sajnos a gépem az előző beírást már nem küldte el, mert bekrepált, de most újra nekifutok! Szóval én kaptam a "titulust"! Köszönöm!:)
Nem baj!:) Egy kis mosollyal mindent el lehet intézni!
Azt írtam az előbb, hogy ha a kutyád James Bond egy reinkarnációja, akkor könnyedén fogja megmászni a néhol 20 m-es magasságot is elérő vaslétrákat, és nem ijed meg a vasláncok kapaszkodásától sem! Biztosan kellemes emlékei lesznek az SP-ről! Azért előtte meséld el, vagy mutasd meg hová készülsz, ki tudja?:))))
Én barátilag újra csak azt mondom nem kutyának való az a hely!
Jó túrázást!
Előzmény: Lord Iffy (283)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.28 0 0 286
ssssss
szmályli, ember szmájli ... :-)
Előzmény: baluzoli (285)
baluzoli Creative Commons License 2003.08.28 0 0 285
Lord Iffy! Kérdeztél valamit, válaszoltak rá! NEM HISZEM, HOGY BÁRKIT LENNE OKOD LEBOLONDOZNI!
raDDar Creative Commons License 2003.08.28 0 0 284
Gond esetleg a szurdokok végében lehet, ahol egy-két helyen létrák vannak. Nem biztos, hogy szerencsés a Blökiket háton felvinni.
Lord Iffy Creative Commons License 2003.08.28 0 0 283
te bolond, nehogy már eltanácsold a kutyáimat holmi vaslépcsőktől.:o)))))))))))
ez itt az egyik: klikk!
naugye hogy el tud menni mindenhol?! :O))))

a klastorisko és a suha bela útvonalakon vannak vaslétrák rácsok?
azokat láttam képen...nem vészes.:O)))
mi egyéb "nehézség" van még?

Nézd meg a www.tatranet.hu oldalt és sok mindent megtudhatsz!
köszi, megyek...

Előzmény: Törölt nick (282)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.27 0 0 282
Szia!
Október felé már amúgy is kevés az emberke!:))
Ha jó útvonalat akarsz és négylábúval tennéd meg, akkor a vaslétrás helyeket kerüld el! Azt hiszem a Klastorisko-ra nem tudna a kutyus felmenni! A Suha Bela sem nekik való, viszont a kéken a Hernád áttörést a kutyusok is meg tudják tenni! Persze jó tudni, hogy megijednek-e a vasrácsoktól, amikor a folyó felett vagy kb 10 m-re?:))
Nézd meg a www.tatranet.hu oldalt és sok mindent megtudhatsz!
Jó túrázást!
Szia
Előzmény: Lord Iffy (281)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.08.27 0 0 281
sziasztok!

elmennénk október felé egy kicsit turházni a paradicsomba.
mondjatok olyan helyet, ahol kevés a humanoid.
látványosságok nem érdekelnek (jégbarlang, stb), inkább csak erdő és túra.
büdös négylábú dögök jönnek velünk, akik jólneveltek és nem ilyednek meg némi útakadálytól.:O)
olyan szállás (is) kéne, ahol szivesen fogadnak minket igy.:O))) (8-10 fő 4-5 kutya)

weblapok ahol körülnézhetek ezügyben?

köszi
iffy

Törölt nick Creative Commons License 2003.08.27 0 0 280
Sziasztok!
Matricát Bp-en is lehet kapni a Satur irodában a Dohány utcában. Sokkla egyszerűbb, mint kint keresgélni! Azért ez még is csak szégyen, hogy nem lehet kapni, de a kijáratoknál ott ál a Policia és szigorúan ellenőrzi, főleg a külföldieket!:) Ügyes!
Előzmény: lotht (278)
lotht Creative Commons License 2003.08.26 0 0 279
Na végre elkészítettem a GPS tracket is, meg lehet nézni egy vázlaton, mennyire rövid túrára merészkedtünk csak.
Nagyítás
A többi kép pedig itt!
lotht Creative Commons License 2003.08.26 0 0 278
Hát ez furi, autópálya matricát én is csak a 3. vagy 4. kútnál kaptam, másutt azt mondták elfogyott, vagy csak éves van. (Legalábbis én ezt értettem ki belőle... :))
Előzmény: IMi (277)
IMi Creative Commons License 2003.08.26 0 0 277
20.-án nekünk is megvolt a Suchá Belá. Sajnos a sört Klastoriskon magamnak kellett állnom :-), de így is jól esett.
Nekem nem volt gondom a helybéliekkel, leszámítva, hogy autópálya-matricát egyik benzinkúton sem tudtak (vagy akartak) adni. Van köztük kedves és bunkó is. Akárcsak itthon ;)
Előzmény: 11kl (270)
roosevelt Creative Commons License 2003.08.26 0 0 276
na igen, az elektricska pedig jó példa, ott a tájékoztató kint van magyarul is, de azt azért ne várd, hogy 1x majd azt hallod, hogy: 'kövektező megálló Tátralomnic' :)
pl. Ótátrafüreden van egy büfé a vill.megállótol feljövet (Duo Stánok), ott a főnök (Laconak hívják) ért magyarul, csak nem beszél (csak kicsit), de jól beszél németül - korábban évekig volt főpincér egy helyi étteremben. Egyébként nekem még sehol se volt gondom a nyelvvel, mindhol vidáman karattyoltak, hiába mondtam hogy nem értem (biztos a tótocska fejem teszi :-) )
Előzmény: 11kl (273)
optikus Creative Commons License 2003.08.26 0 0 275
Udv. Bocsi hogy csak igy beesem ide de mostansag 2x-er voltam a magas tatraban. Eccer egy 1 napos (reggel mentunk este jottunk) es egy 3 napos turan voltam. Atmentunk a voros torony hagon (nagyon brutal volt sok cuccal es abszolute edzetlenul). Szikkadtunk a tery menedekhazban. A szallas eleg elvetemult volt. Minden teli van ezert csak a draga szallokban vagy a cimmer feriknel volt hely. Mi cimmer feriben laktunk 1 eccakat de nagyon vad korulmenyek voltak (nem is fizettuk ki:). Talalkoztunk ket magyarral akik 2 hetre elore stoppoltak maguknak szallas. Mikor kimentek akkor csak az arcukba mosolyogtak a szlovakok es elhajtottak oket (pedig a kezukben volt a papir, mehettek ok is a maffiozo cimmerferisekhez). A tery hazban is fele annyi agyat adtak mint amennyit foglaltunk, ugy kellett kisirni egy nagyobb szobat (ahol alig fertunk el). Szoval a kiszolgalas eleg szlovakos (igaz valami ilyesmit vartam, ezaltal nem is volt nagy csalodas, lehetoseg szerint angolul beszeltem hozzajuk ugy jobbnak tunt amig nem tudtak hogy magyarszkij vagyok).
A tatra viszont baromi szep volt, ezert is mentunk meg vissza 1 napra. Sehol nincs szemet mint nalunk, es az alsobb reszeken tuljutva meg turista is joval kevesebb van. Esete nem ertuk el a siklot igy gyalogoltunk jo sokat lefele (rovidebbnek gondoltam, erdemes sietni).
Nem tom mi az oka de a csapat 90%-a beteg lett a turatol, nekem semmi bajom nem lett pedig ugyanazt ettem es ittam mint a tobbiek. Igazabol a vizre gyanakszom mert ott mindenki ivott a patakbol (en is, meg a tery-ben is abbol foznek), aztan fent lattam hogy a konyhasok a patakban furdenek meg mosogatnak (szenyviz nem tom hova megy de gyanus az is), igy ezeutan en inkabb megvettem (meregdragan) a palackozott italokat.
Egyebkent jo hely (nem is draga, parkolas 99sk/nap, 0.5 cola 20..45sk helytol fugg, autopalya 15nap/100sk), szoval erdemes kimenni meg egy napra is.
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.26 0 0 274
Szia!
Mi a tatranet-en megtalálható néhány szavas szótárral felszerelkezve mentünk ki és nagy segítségünkre volt! Csupán akkor avllottunk kudarcot, amikor kértünk knédlit, amire azt gondoltuk az egy komplett kaja, mire elkezdett hablatyolni a pincér, hogy ez csak köret, és nincs más mellé! Erre megnéztük a készételeket, ahol szerepelt a knédli valamivel! Erre mutatva jött a meglepetés kaja, egy normális adag knédli és valamilyen vadasmártásos hús! Csak azt nemértem miért nem tudta mit akarunk!:)
A túrázáskor megszokott köszöntést gyakran mi kezdeményeztük és úgy tünt csak a fiatalok reagálnak rá kedvesen! A kerülések néha tényleg furcsák, mi - mnt "vendégek" - igyekeztünk előreengedni a "helybelieket". Talán itthon majd fordítva lesz?:)))
Előzmény: lotht (272)
11kl Creative Commons License 2003.08.26 0 0 273
A nyelvismeret hiányát azért jegyeztem meg (élcelődve), mert sok esetben igen udvariatlanok a szlovákok. Amikor egy trepnis részen át akartunk haladni, soha nem engedték meg hogy előre menjünk, ha megköszöntem valamit "Dakujem!", akkor meg néztek mint a birkák. Na ne gondoljátok azt, hogy ellenérzéseim vannak a szlovákok iránt, hiszen akkor nem mennék évente 6-7 alkalommal SP-be és a Magas-Tátrába. Évek óta tudom mire számíthatok. Nekem is furcsa, pl. az elektricskán angol és német nyelven szól a hangosbemondó, a tájékoztató táblákon elvétve látni magyar feliratot. Pedig igen sok honfitársunk jár "haza" a Tátrába. Ez van. Én odáig vetemedtem néhány évvel ezelőtt, hogy beiratkoztam szlovák nyelvtanfolyamra és kétszer 4 hónapig képeztem magam. Ennél többet nem tehetek a jó kapcsolatért.
lotht Creative Commons License 2003.08.26 0 0 272
Teljesen igaz, mi is ezt tapasztaltuk!
Volt olyan ebédünk, ahol fogalmunk sem volt, mit kapunk, de gondoltuk, négyen csak szétosztjuk magunk között. De mégis, a sonkut sejtettük. :)) Német is, angol is megfelelő lett volna...
Azért jót ettünk!
Előzmény: Törölt nick (271)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.26 0 0 271
Szia!
Igen szép lehetett a két túristacentrum közötti "vándorlás":)) Az utolsó megjegyzésedhez csakannyi jutott eszembe, hogy azért furcsa, aszépen és láthatóan kitáblázott felfestett és gondozott túristaútvonalak mellett, a legtöbb étteremben csak szlovák étlap van! Szinte mindenhol értetlenül álltunk ez előtt, hiszen itthon még a legkisebb vendéglőben is felírják legalább németül, vagy angolul. Arról enm is beszélve, hogy kevés pincér beszél más nyelvet! Igaz a knédli, a viprázs kurcse, meg a ranulki sokak által megtanulható egy idő után, de hát nem rántott csirkét enni megyek szlovákiába!:)) Ti nem ezt tapasztaltátok?
Előzmény: 11kl (270)
11kl Creative Commons License 2003.08.25 0 0 270
Sziasztok SP rajongók!
A múlt héten két napot "pihentünk" az SP-ben. Átruccantunk a Magas-Tátrából... A mi receptünk: 1 nap Magas-Tátra, majd 1 nap SP. Utána ismétlés, amíg a szabadság kitart. Ez alkalommal egyik túránk Cingov - Tamásfalvi-kilátó - Fehér-patak-völgy - Sólyom-völgy - Klastorisko - Cingov útvonalon jártuk le. Természetesen a Tamásfalvi és a Sólyom-völgy vízesés volt a legszuperebb! Korán indultunk, így szinte nem is találkoztunk másokkal egyészen a Suchá-Belá feletti tisztásig. Ha valaki friss képekre vágyik, szívesen küldök! Tapasztalat: Cingov parkolónál a csősz csak 8 óra körül jelent meg világoskék Skodájával, ha korábban érkeztek, illegalitásban kell parkolnotok.

Másik túránk Podlesok bázisról a Suchá Belá szépséges völgyébe vezetett. Nem volt semmi meglepetés: szép! Kevés volt a víz, a völgy kijáratánál található forrás elég lassan csordogált. Klastoriskótól a Klastorisko roklina melletti sárgán ereszkedtünk le a Hernádhoz. Innen aztán vissza Podlesokba keserves volt az út. A "délutánosok" jöttek szembe és néhány szűkebb helyen kisebb konfliktusok is voltak. Megint be kellett látnom, hogy néhány helyi nem ismeri a szlovák nyelvet: Pl. Dakujem! meg Prosim!

roosevelt Creative Commons License 2003.08.24 0 0 269
Még emlékszem amikor 5 Sk volt ott a parkolás, és röhögtünk milyen olcsó...
Előzmény: lujo2 (264)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.24 0 0 268
Köszi, így utólag!:)
Végre egy kis pezsgés itt! De jó, hogy vannak friss hírek az SP-ről!:) Lehet, hogy emilben kérhető egy ismétlés a Duna TV-től? Ha többen kérjük, akkor biztosan megoldható!
Előzmény: dolina (267)
dolina Creative Commons License 2003.08.24 0 0 267
Sziasztok!
Tudom, hogy későn szólok de szombat délután volt egy jó kis dokumentumfilm a Duna tévén, Az én folyóm a Hernád címmel. Természetesen SP részletek az áttörés környékén. A helyiek néhány üveg sörért megmutatták azt a térkép által nem jelölt helyet, ahol a Hernád ered az Alacsony Tátrában. Egy kis forrás valamilyen fából készült foglalással. Talám lesz ismétlés.
lotht Creative Commons License 2003.08.24 0 0 266
Sziasztok, 1-2 hete ígértem néhány fotót a Szlovák Paradicsombeli kirándulásunkról. Íme:
Lóth Tomi Szlovák Paradicsom albuma
baluzoli Creative Commons License 2003.08.24 0 0 265
Szia! Merre jártál a Paradicsomban? Nagy tömeg volt? Baluzoli
Előzmény: lujo2 (264)
lujo2 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 264
Én most jöttem meg Szlovákiából. 3 napot a Szlovák Paradicsomban töltöttem a Fórom hatására. Valóban nagyon szép hely, kár, hogy eddig nem voltam. De a Tátrában is szép helyeken jártam, pl a Risyn.
Dobsinai jégbarlangi parkolásról. Ha valaki sajnálja a 100 koronát a parkolásra, ennyi a belépő is, az megteheti szabályosan, ha nem a Ruffiny panziónál, hanem azt azt követő vasutállomás bekötőutján teszi meg. A parkoló 4-5 perc onnan.
Előzmény: Törölt nick (263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!