egy időben sokat túráztunk a Tátrában és a szlovák paradicsomban is, az eddigieekhez annyit tennék hozzá, ha már arra jártok, érdemes végigjárni a szepességi városokat, Lőcsét, Késmárkot!!
Sziasztok Paradicsomimádók!
Az augusztus eleji szlovák utunkon természetesen (!:) szlovák geocache-eket is próbáltam keresni. Ezzel kapcsolatos kalandjaimat foglaltam össze pár sorban.
Mivel eddig mindössze egyetlen külhoni geocache-t találtam meg, azt is Észak-Írországban, úgy gondoltam, a 2003. nyári szlovákiai kirándulás nem múlhat el ládavadászat nélkül.
A geocaching.sk oldalain önerőből nem tudtam tájékozódni, azonban Kukucs vadásztársam segítségemre volt és a leírások fordításait és a hozzájuk tartozó koordinátákat elkészítette, a GPS-re feltöltöttem, így semmi akadálya nem volt a ládakeresésnek.
Legalábbis így hittem...
Meg kell hagyni, agyontervezve, agyonszervezve nem volt a keresés. Mentünk nézni a nevezetességeket, aztán ha a közelben látunk egy ládát, azt majd jól megtaláljuk, ez volt az alapkoncepció. folytatás itt.
Szia!
Nincs harag, mi itt mind azért vagyunk, hogy aki kérdez, annak segítsünk!
Én is innen kaptam egy csomó tippat, amikor először jártam kint!
A világ tele van viszállyal, legalább mi itt legyünk toleránsak!:))
Ez nem politika, ez szórakozás, sport, kikapcsolódás!
Jó utat kívánok, akárhová is mész!
bocs, nem akartam bántó lenni. nem úgy értettem a bolondot...
már a szmájlikban sem bizhat az ember?! :O)
köszönöm a tanácsokat. átnyálaztam egy vagon képet és úgy döntöttem hogy szerintem néhol még én sem fogok felmászni.
ugyhogy inkább a könyebb részekre fogunk menni. (ami nem a simabéla vagymi..:O)))
Sziasztok!
Sajnos a gépem az előző beírást már nem küldte el, mert bekrepált, de most újra nekifutok! Szóval én kaptam a "titulust"! Köszönöm!:)
Nem baj!:) Egy kis mosollyal mindent el lehet intézni!
Azt írtam az előbb, hogy ha a kutyád James Bond egy reinkarnációja, akkor könnyedén fogja megmászni a néhol 20 m-es magasságot is elérő vaslétrákat, és nem ijed meg a vasláncok kapaszkodásától sem! Biztosan kellemes emlékei lesznek az SP-ről! Azért előtte meséld el, vagy mutasd meg hová készülsz, ki tudja?:))))
Én barátilag újra csak azt mondom nem kutyának való az a hely!
Jó túrázást!
Szia!
Október felé már amúgy is kevés az emberke!:))
Ha jó útvonalat akarsz és négylábúval tennéd meg, akkor a vaslétrás helyeket kerüld el! Azt hiszem a Klastorisko-ra nem tudna a kutyus felmenni! A Suha Bela sem nekik való, viszont a kéken a Hernád áttörést a kutyusok is meg tudják tenni! Persze jó tudni, hogy megijednek-e a vasrácsoktól, amikor a folyó felett vagy kb 10 m-re?:))
Nézd meg a www.tatranet.hu oldalt és sok mindent megtudhatsz!
Jó túrázást!
Szia
elmennénk október felé egy kicsit turházni a paradicsomba.
mondjatok olyan helyet, ahol kevés a humanoid.
látványosságok nem érdekelnek (jégbarlang, stb), inkább csak erdő és túra.
büdös négylábú dögök jönnek velünk, akik jólneveltek és nem ilyednek meg némi útakadálytól.:O)
olyan szállás (is) kéne, ahol szivesen fogadnak minket igy.:O))) (8-10 fő 4-5 kutya)
Sziasztok!
Matricát Bp-en is lehet kapni a Satur irodában a Dohány utcában. Sokkla egyszerűbb, mint kint keresgélni! Azért ez még is csak szégyen, hogy nem lehet kapni, de a kijáratoknál ott ál a Policia és szigorúan ellenőrzi, főleg a külföldieket!:) Ügyes!
Hát ez furi, autópálya matricát én is csak a 3. vagy 4. kútnál kaptam, másutt azt mondták elfogyott, vagy csak éves van. (Legalábbis én ezt értettem ki belőle... :))
20.-án nekünk is megvolt a Suchá Belá. Sajnos a sört Klastoriskon magamnak kellett állnom :-), de így is jól esett.
Nekem nem volt gondom a helybéliekkel, leszámítva, hogy autópálya-matricát egyik benzinkúton sem tudtak (vagy akartak) adni. Van köztük kedves és bunkó is. Akárcsak itthon ;)
na igen, az elektricska pedig jó példa, ott a tájékoztató kint van magyarul is, de azt azért ne várd, hogy 1x majd azt hallod, hogy: 'kövektező megálló Tátralomnic' :)
pl. Ótátrafüreden van egy büfé a vill.megállótol feljövet (Duo Stánok), ott a főnök (Laconak hívják) ért magyarul, csak nem beszél (csak kicsit), de jól beszél németül - korábban évekig volt főpincér egy helyi étteremben. Egyébként nekem még sehol se volt gondom a nyelvvel, mindhol vidáman karattyoltak, hiába mondtam hogy nem értem (biztos a tótocska fejem teszi :-) )
Udv. Bocsi hogy csak igy beesem ide de mostansag 2x-er voltam a magas tatraban. Eccer egy 1 napos (reggel mentunk este jottunk) es egy 3 napos turan voltam. Atmentunk a voros torony hagon (nagyon brutal volt sok cuccal es abszolute edzetlenul). Szikkadtunk a tery menedekhazban. A szallas eleg elvetemult volt. Minden teli van ezert csak a draga szallokban vagy a cimmer feriknel volt hely. Mi cimmer feriben laktunk 1 eccakat de nagyon vad korulmenyek voltak (nem is fizettuk ki:). Talalkoztunk ket magyarral akik 2 hetre elore stoppoltak maguknak szallas. Mikor kimentek akkor csak az arcukba mosolyogtak a szlovakok es elhajtottak oket (pedig a kezukben volt a papir, mehettek ok is a maffiozo cimmerferisekhez). A tery hazban is fele annyi agyat adtak mint amennyit foglaltunk, ugy kellett kisirni egy nagyobb szobat (ahol alig fertunk el). Szoval a kiszolgalas eleg szlovakos (igaz valami ilyesmit vartam, ezaltal nem is volt nagy csalodas, lehetoseg szerint angolul beszeltem hozzajuk ugy jobbnak tunt amig nem tudtak hogy magyarszkij vagyok).
A tatra viszont baromi szep volt, ezert is mentunk meg vissza 1 napra. Sehol nincs szemet mint nalunk, es az alsobb reszeken tuljutva meg turista is joval kevesebb van. Esete nem ertuk el a siklot igy gyalogoltunk jo sokat lefele (rovidebbnek gondoltam, erdemes sietni).
Nem tom mi az oka de a csapat 90%-a beteg lett a turatol, nekem semmi bajom nem lett pedig ugyanazt ettem es ittam mint a tobbiek. Igazabol a vizre gyanakszom mert ott mindenki ivott a patakbol (en is, meg a tery-ben is abbol foznek), aztan fent lattam hogy a konyhasok a patakban furdenek meg mosogatnak (szenyviz nem tom hova megy de gyanus az is), igy ezeutan en inkabb megvettem (meregdragan) a palackozott italokat.
Egyebkent jo hely (nem is draga, parkolas 99sk/nap, 0.5 cola 20..45sk helytol fugg, autopalya 15nap/100sk), szoval erdemes kimenni meg egy napra is.
Szia!
Mi a tatranet-en megtalálható néhány szavas szótárral felszerelkezve mentünk ki és nagy segítségünkre volt! Csupán akkor avllottunk kudarcot, amikor kértünk knédlit, amire azt gondoltuk az egy komplett kaja, mire elkezdett hablatyolni a pincér, hogy ez csak köret, és nincs más mellé! Erre megnéztük a készételeket, ahol szerepelt a knédli valamivel! Erre mutatva jött a meglepetés kaja, egy normális adag knédli és valamilyen vadasmártásos hús! Csak azt nemértem miért nem tudta mit akarunk!:)
A túrázáskor megszokott köszöntést gyakran mi kezdeményeztük és úgy tünt csak a fiatalok reagálnak rá kedvesen! A kerülések néha tényleg furcsák, mi - mnt "vendégek" - igyekeztünk előreengedni a "helybelieket". Talán itthon majd fordítva lesz?:)))
A nyelvismeret hiányát azért jegyeztem meg (élcelődve), mert sok esetben igen udvariatlanok a szlovákok. Amikor egy trepnis részen át akartunk haladni, soha nem engedték meg hogy előre menjünk, ha megköszöntem valamit "Dakujem!", akkor meg néztek mint a birkák. Na ne gondoljátok azt, hogy ellenérzéseim vannak a szlovákok iránt, hiszen akkor nem mennék évente 6-7 alkalommal SP-be és a Magas-Tátrába. Évek óta tudom mire számíthatok. Nekem is furcsa, pl. az elektricskán angol és német nyelven szól a hangosbemondó, a tájékoztató táblákon elvétve látni magyar feliratot. Pedig igen sok honfitársunk jár "haza" a Tátrába. Ez van. Én odáig vetemedtem néhány évvel ezelőtt, hogy beiratkoztam szlovák nyelvtanfolyamra és kétszer 4 hónapig képeztem magam. Ennél többet nem tehetek a jó kapcsolatért.
Teljesen igaz, mi is ezt tapasztaltuk!
Volt olyan ebédünk, ahol fogalmunk sem volt, mit kapunk, de gondoltuk, négyen csak szétosztjuk magunk között. De mégis, a sonkut sejtettük. :)) Német is, angol is megfelelő lett volna...
Azért jót ettünk!
Szia!
Igen szép lehetett a két túristacentrum közötti "vándorlás":)) Az utolsó megjegyzésedhez csakannyi jutott eszembe, hogy azért furcsa, aszépen és láthatóan kitáblázott felfestett és gondozott túristaútvonalak mellett, a legtöbb étteremben csak szlovák étlap van! Szinte mindenhol értetlenül álltunk ez előtt, hiszen itthon még a legkisebb vendéglőben is felírják legalább németül, vagy angolul. Arról enm is beszélve, hogy kevés pincér beszél más nyelvet! Igaz a knédli, a viprázs kurcse, meg a ranulki sokak által megtanulható egy idő után, de hát nem rántott csirkét enni megyek szlovákiába!:)) Ti nem ezt tapasztaltátok?
Sziasztok SP rajongók!
A múlt héten két napot "pihentünk" az SP-ben. Átruccantunk a Magas-Tátrából... A mi receptünk: 1 nap Magas-Tátra, majd 1 nap SP. Utána ismétlés, amíg a szabadság kitart. Ez alkalommal egyik túránk Cingov - Tamásfalvi-kilátó - Fehér-patak-völgy - Sólyom-völgy - Klastorisko - Cingov útvonalon jártuk le. Természetesen a Tamásfalvi és a Sólyom-völgy vízesés volt a legszuperebb! Korán indultunk, így szinte nem is találkoztunk másokkal egyészen a Suchá-Belá feletti tisztásig. Ha valaki friss képekre vágyik, szívesen küldök! Tapasztalat: Cingov parkolónál a csősz csak 8 óra körül jelent meg világoskék Skodájával, ha korábban érkeztek, illegalitásban kell parkolnotok.
Másik túránk Podlesok bázisról a Suchá Belá szépséges völgyébe vezetett. Nem volt semmi meglepetés: szép! Kevés volt a víz, a völgy kijáratánál található forrás elég lassan csordogált. Klastoriskótól a Klastorisko roklina melletti sárgán ereszkedtünk le a Hernádhoz. Innen aztán vissza Podlesokba keserves volt az út. A "délutánosok" jöttek szembe és néhány szűkebb helyen kisebb konfliktusok is voltak. Megint be kellett látnom, hogy néhány helyi nem ismeri a szlovák nyelvet: Pl. Dakujem! meg Prosim!
Köszi, így utólag!:)
Végre egy kis pezsgés itt! De jó, hogy vannak friss hírek az SP-ről!:) Lehet, hogy emilben kérhető egy ismétlés a Duna TV-től? Ha többen kérjük, akkor biztosan megoldható!
Sziasztok!
Tudom, hogy későn szólok de szombat délután volt egy jó kis dokumentumfilm a Duna tévén, Az én folyóm a Hernád címmel. Természetesen SP részletek az áttörés környékén. A helyiek néhány üveg sörért megmutatták azt a térkép által nem jelölt helyet, ahol a Hernád ered az Alacsony Tátrában. Egy kis forrás valamilyen fából készült foglalással. Talám lesz ismétlés.
Én most jöttem meg Szlovákiából. 3 napot a Szlovák Paradicsomban töltöttem a Fórom hatására. Valóban nagyon szép hely, kár, hogy eddig nem voltam. De a Tátrában is szép helyeken jártam, pl a Risyn.
Dobsinai jégbarlangi parkolásról. Ha valaki sajnálja a 100 koronát a parkolásra, ennyi a belépő is, az megteheti szabályosan, ha nem a Ruffiny panziónál, hanem azt azt követő vasutállomás bekötőutján teszi meg. A parkoló 4-5 perc onnan.