Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Még pár kérdésem lenne ezzel kapcsoltban, ami így utólag eszembe jutott: Vadcitrom minden citrusfélének jó alanya? Sajnos én próbáltam régebben narancs meg citrom magot elvetni, de annyira lassan nőttek, meg olyan gyengék voltak, hogy nem mentem túl sokra vele.
A másik kérdés az az lenne, hogy a citrusfélék mikor vannak nyugalmi állapotban? Mert ha lakásban van teleltetve, mindig van rajtuk levél, sőt még termés is! Tehát nyugalmi állapotban történő vessző gyűjtés mikor is lehetséges?
Lehet, hogy volt már róla szó, de nem volt még türelmem mind a közel 800 hozzászólást elolvasni, így inkább rákérdezek, hogy vadcitromra citrusféléket (citrom, lime, narancs, mandarin) szerintetek oltani vagy szemezni érdemes? Ha igen, akkor milyen szemzéssel, vagy oltással? Van valakinek jól bevált tapasztalata ezzel kapcsolatban? Melyik időszakban csinálnátok? Gyümölcsfa oltás-szemzést már ezren felül csináltam, de citrusféléket még sosem. Kíváncsi lennék tuti technológiákra. Előre is köszönöm!!
Elvileg tönkreteheti, a fiatal hajtások, rügyek, virágok érzékenyek a kisebb fagyra is, de a fal adhat vmennyi védelmet. Ha megnézed elvileg látszani kell, barnulás, fonnyadás formájában, már a mai napon is. Előfordulhat, hogy csak a szirom sérül a belső virág rész túlélheti, de ez ki fog derülni.
Már több, mint két hete kint van a citromfám délnyugati fal mellett, és az utóbbi évek legszebb virágzásáz produkálja. Ma hajnalban viszont gyengén fagyott. Szerintetek ez tönkretehette a virágzást és az idei termést?
Akinek esetleg van mexikói lime-ja, ha nagyon sokat hagyjuk a fán be tud narancs-sárgulni, mert a neten nemigen van ilyen kép róla, én meg eddig zöldessárgán szedtem le?
A sok csapadék ellen fedett balkonnal védekeztem. Most már csak legközlebb tudok utánanézni a gyökereknek, ha hazamentem. A növények és gazdájuk Berlinben élnek.
Kurdilaci nagyon jól leírta, mielőtt elolvastam ugyanaz jutott eszembe, hogy ez egy hosszabb folyamat volt. Egyrészt a nyár is hűvösebb és csapadékosabb volt, bár nem tudom merre élsz most, de ez a kontinensre is igaz volt. Így nem tudom a sok csapadék ellen hogy védekeztél pl.
De szinte biztos hogy a nyáron már legyengültek a növények a tartási hibáktól, ami aztán most bukott ki igazán.
Ja, 16-18 fok ill. főleg felette kumkvat-gyilkos, így nem csoda hogy ez lett belőle.
Amire most koncentrálj, hogy az alanyt megmentsd, anélkül nemes sincs. A gyökérzet vizsgálata nem nehéz dolog, de szükséges. Ha ramaty akkor Quicktor féle mentő művelet, ha nem annyira rossz, akkor helyes tartás a továbbiakban, esetleg gombaölős kezelés stb.
Sajnos ebböl épp Kurdilaci diagnozisa kerülte el a figyelmemet, ezért ilyen betegségröl még sose hallottam. Csoeré inkább kvalfikálatlannak tünt, mert az állítja, hogy nem létezik, hogy nyáron pajzstetves legyen a növény, meg hogy vizesen tettem be.
Gáborkeé pedig az általános tartasi körülményeket részletezte; nem is speciálisan nekem címezve.
- télen nincs elég fény a citrusoknak (még nagy ablak mellett sem)
Ezeket olvastad?
Nem lesz ettől jobb, kellemesebb diagnózis.
A további hsz-ek valóban inkább a tartási hibákra, növényvédelemre vonatkoztak - miután a diagnózison túl voltunk - , hogy ne kerülj (illetve a citrusok ne kerüljenek) ilyen helyzetbe ismét. Már április van, akár át is ültethetted volna már mindkettőt.
höfok: 16-18 fok, ami az üvegházhatás miatt napos idöben följebb mehet
fény: rengeteg: két panorámaablak közötti sarokban áll, a kisebb valamivel kedvezötlenebb, de hasonló helyen állt, de ö nem kapott direkt napfényt.
kártevök: pajzstetü, korompenész: ezeket manuális úton eltávolítottam, a növényt atka és rovarkártevök ellen megpermeteztem és belocsoltam.
huzat: nem tudom; néha szellöztetünk.
Közeg: virágföld, homok, tözeg vagy kokuszrost, perlit vagy tufa keveréke. A nagy már öreg, 4-5 éve él nálam, de már nagy volt, mikor megörököltem. A kicsit tavaj elött mentettem meg egy szupermarketböl, alig volt ága, néhányat, ami nem volt egészen letörve, spárgával visszakötöztem, szépen rendbejött, tavaj jól telelt.
Sztem is csak levélrügyek, igen hasonlítanak a virágra míg kicsik, azok is gömböcök. De mivel homályos is a kép pontosan nem lehet látni innen, nagyítóval viszont felismerheted a kis összezárt leveleket, ha azok.
elöször is köszönöm, hogy egyáltalán foglalkozol a problémámmal.
Visszakerestem az akkori hozzászólásaidat, de sajnos ezúttal sem találtam bennük a problémára vonatkozó konkrét diagnozist, mint ahogy azt sem, hogy én bármit is "sértésnek vettem" volna. Többen és hosszan értekeztek a Kumquat általános tartási körülményeiröl, valamint a rovarkártevök felismerésének és irtasának szükségességéröl. Ezutóbbiról számos linket is tettél be.
Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy mind a tartásra, mind a kártevöirtásra vonatkozó valamennyi útmutatást követtem és elvégezetem. Az egyetlen tényezö, amin nem tudok változtatni, az ahömérséklet. A növény a lakás leghidegebb pontján áll ugyan, de épp az öt körülvevö panorámaablakok folytán a hömérséklet napos idöben természetesen fokozódhat.
Ami még mindig hiányzik, az egy diagnózis a betegség nevére és kezelési módjára vonatkozóan. Ezért lóg számomra most is a levegöben, hogy miért kellene öket kivenni a cserépböl és megnézni, hogy van-e élö gyökere. Pontosan miböl gondoljuk, hogy ne lenne?
Ha így van, miröl ismerem ezt meg és mit kell ez esetben tenni? Ez ellen szól azonban, hogy az alany még a kicsi fa esetében is él. (Mit kell különben tenni, ha csakugyan csak az alany él? Egyébként pedig az se hajt, de a kérge kemény és alatta élö zöld színü.)
Sajnos nagyon is el tudom képzelni, hogy mindkettönek ugyanaz a betegsége, hiszen egész nyáron egymás mellett alltak.
A közegükröl még nem írtam; mindkettö laza, a követelményeknek szerintem megfelelö közegben van. Ugyan nem tartom öket alátét nélkül, de annyi vizet sose kapnak, nyáron se, hogy az alátétig elérjen.
Az érdekelne, hogy szerintetek most pontosan mit tegyek?
Kb 75 kg-nyi földet,mulcsot,tőzeget.A gazdabolttal volt megállapodásom, hogy egy csomagba simán belefér a 75 kg-nyi termék 2500ft-értúgy, hogy eredetileg rendeltem kevesebbet de mivel jelezzték, hogy sérülés miatt visszavitték a raktárba rendeltem chaten keresztül még hozzá azzal a feltétellel, hogy egy csomag szállítási díjával (a súly miatti többlet természetesen nem lett volna gond..Aztán végül 5000ft száll.klts-ről kaptam emailt, ezért visszamondtam.
Bár lehet, hogy ha nem találok más hasonló árfekvésü eboltot, egy jó idő múlva újra megrendelem egybe:-)