Valami tényleg nem stimmel azzal a 15W-al az aliexpress-en. Egy 15W-os hasonló növényvilágító spot fényárama 1500-1600 lumen, ezé meg a megadott adatok szerint csak 580 lumen. Az egy 5W-os spot fényáramának felel meg kábé:
Semmi gond, én is csak hobbiból jártam utána. Egyébként a fügés fórumon télen többen foglalkoznak mesterséges megvilágítással mint itt, köszönhetően a téli dugványozásnak.
Nem vagyok komoly szakember, csak nekem is ez a hobbim (chilik😃), és utánajártam pár dolognak, mert nem hagyott nyugodni. Az egyik cikk, amiből kiindultam ez volt:
szia,látom komoly szakember vagy de nem diagrammokat szeretnék nézegetni,hanem számszerüleg szeretném megtudni a mennyiséget és a szinösszeállitást és ennyi utánna nőhetnek a növények és kész,ha ebben segitenél megköszönöm
Zöldből semmi, a kék és a vörös pedig 50-50%. Olvasd ezt át hozzá.
Amikor kikelnek a magok kb. 100%-ban kék kell, utána a kék aránya az ábrának megfelelően folyamatosan csökken a vörösé nő. Ezért javaslom ezt a köztes megoldást, de legjobb az lenne, ha energiatakarékosság miatt úgy csinálnád meg ha megoldható, hogy a teljes állományt negyedelve tudd bekapcsolni. Tehát pl. 12db égőnél az elején csak 6 kék menne, később 6kék 3 vörös, majd 6 kék 6vörös. Ha túl komplikált, meg úgyse számít mennyit fogyaszt, mehet állandóan az összes.
Ez nem hit kérdése. Tengernyi szakirodalma van, el kell olvasni. Ajánlom pl.a chilikertesz.hu-t, a Kárpátinfo szakcikkeit, és a Fénytan tankönyvet, tisztelettel.
Ez azért nem teljesen így van...abszolút nem mindegy, minek a wattszámáról van szó. Izzó? Hagyományos? LED? KOMPAKT fénycső? Halogén? Napfény? Sokkal mértékadóbb a mezőgazdasági szakirodalom által megadott asszimilációs pótmegvilágítás értéke, ami hidegfehér fénynél 3000 lux. Nomármost, a lumen szám, a távolság és a sugárzási szög segítségével, némi trigonometriai ismerettel a lux számítható. Kék-pirosnál a min. érték kevesebb, lévén jobban hasznosul., kb 1300-1350 lux. Merőlegesen , mert a sarkoknál kisebb a megvilágítás (a sugárzási szög felének cosinusával kell szorozni).
Ha majd gép előtt leszek, és nem telóról pötyögök, le tudom írni a teljes számítást is részleteiben.
Ha chip-et veszel, ott nem tudom mennyire szokás a wattszámmal szívatni (azaz jóval kevesebb, mint amikén eladják a tényleges wattszám). Lacika biztosan meg tudja mondani.
Írtam erre magamnak egy kis Exvel számítást, holnap beütöm, de nagyjából egy 70x70-es területhez min. 60W hidegfehér kell, ha jól emlékszem. 10-15 cm-ről, ha 120°-os a sugárzási szög. Holnap pontosítok.
Innen: 200W/m2 lenne az ideális. Fél m2-re 100W. Ebből ki tudod számolni hány db kell, DE az E27-es becsavarós lehet hogy szívatós, azaz csak a fele a tényleges wattszám annak, amiként eladják.
Az utóbbit 15W-os ként rakja be a kosárba. 100W/15w=6,66 magyarul 7db 15W-os lámpa. De ha ez is csak kb. feleannyit tud (kb 7W vagy kevesebb), akkor 14db-ot kell venned sajnos. Gondolom szorít az idő, nem tudsz 1db-ot próbának rendelni, hogy megnézzed mennyi ténylegesen. Végülis ha ablakban lesz, akkor még kap egy kis pluszt. A helyedben mindenesetre legalább 10-11db-ot vennék. Azután ha megjött leméred hány W. Mindenesetre az eredmény érdekelne, ha ennél maradsz írd majd ide be.
Végigolvastam az eddigieket,de lenne két konkrét kérdésem.2 virágládába nevelnék palántát,azaz kb.0,5m2,10 w-os ledekből szeretnék kiegészitő mesterséges fényt biztositani,hány darabot rendeljek és milyen szinüt az eddigi tapasztalatotok szerint?
Ez sajnos afféle csuka-fogta-róka. Az eperfánál többször tapasztaltam, hogy bár nagyon jól bírja a fagyot, ha a szobahőmérséklethez hozzászokott (éjszaka is 20C felett van itt bent valamivel), akkor ha ennél hidegebbet kap (kb. 15-16C alatt) nagyon könnyen megfázik és vége. Emiatt döntöttem úgy, hogy ha éjszaka is legalább 15C van, akkor ültetem ki. Igen ám, de ez az időszak már a nyárba nyúlik bele, amikor a sugárzás erős. Érdemben nem tudtam hozzáedzeni a sugárzáshoz, a gyakorlatban ez ahhoz vezetett, hogy kiültetés után a levelek 60-70%-a leégett. 18db-ot ültettem így ki, ebből különböző lett a károsodás, de e körül szórt. 1-1,5 hónap múlva azonban új hajtások jöttek, és nagyon gyorsan nőttek. Szóval vesztettem kb. másfél hónapot, de az egésszel nyertem gyakorlatilag teljes egy évet. Most a füge-dugványoknál ezt full-spektrumos lámpával (azaz UV+infra is van benne) próbálom elkerülni. Gondolkozom rajta, itt is szükséges lehet-e a szoktatás, de valószínűnek tartom, hogy igen.
Szia Sándor! Nem mai kérdés, de érdekelnének az akkori körülmények. Kiültetés előtt edzetted a palántákat? Ugye addig nem kaptak UV fényt, még ha esetleg ablakból érkező természetes fényt kaptak, akkor sem, mert az üveg nem engedi át az UV-fényt.
Eper fánál és minden más növénynél, ami üveg mögött, vagy mesterséges fény alatt nevelkedett, kiültetés előtt mindenképpen szoktatni kell a természetes fényhez. Ha a bejegyzés dátumát nézem, akkor elvileg júniusban ültetted ki a fákat. Ez nem a legjobb időpont, mert nagyon erős a sugárzás. Érdemes inkább kora tavasszal vagy ősszel próbálkozni. Ettől függetlenül kiültetés előtt el kell kezdeni a szoktatást. Először csak pár órára rakod ki őket a szabadba, ha borúsabb az idő, maradhatnak tovább. És fokozatosan egyre tovább hagyod kint őket. Egy-két hét elég szokott lenni. Ezután elvileg már nem égnek meg, de erős júniusi sugárzás lehet, hogy így is megégeti a leveleket.
Pont ilyenekben gondolkodom én is. Illetve egy kicsit nagyobban is.
500x750 , 2x10db 3w-os leddel szerelve. 2 U alaku sor összefűzve(4sor), hogy ha kialszik valamelyik, akkor is csak minden második essen ki. (Illetve kapcsolhatók is)
Elvileg ez még passziv hűtéssel is elmegy a nagy aluminium lemezen.
Milyen méretű lenne a legkisebb lámpa amit készíteni tudsz? Nekem ugyanis az ablak (itt lenne, ez 86cm széles) méretei nagyon behatárolják a lehetőségeket. A felfüggesztés még megoldható, de a szellőztetés már elgondolkoztató - hacsak nincs rá ötleted vagy másképp működne a dolog mint én gondolom. (Éppen ezért vannak karos lámpáim: szellőztetéskor el tudom őket forgatni.) Sorry, de ilyen földhözragadt problémáim vannak.