"Semmiféle eltérést nem véltem. Tudom, hogy eltérés van az általad leírt és a valós fókusz között."
Nyilván tapasztalatból ismered az általam leírt és az általad valósnak vélt fókusz különbségét. Fotókkal is alá tudnád ezt támasztani? Természetesen G12 és Raynox dcr250 kombinációra gondolok.
"De ki beszél itt kisfilmről?"
Kisfilmről senki. Rendszer-ekvivalenciáról pedig a fotóelmélet.
Az általad vélt eltérés abból adódik, hogy a G12 objektívjének fizikai gyújtótávolsága ugyan valóban 6,1 - 30,5 mm, de ez a kisfilmes rendszerben 28-140 mm-nek feleltethető meg. A 32mm-es lefedett terület az előtétlencse nélkül, nagylátószögnél, 1 cm-es munkatávolságnál valós érték. Teljes tele állásban (ami a 140 mm-rel ekvivalens) a lefedett terület előtétlencse nélkül 91 mm, de ekkor tartanunk kellene a 30 cm-es munkatávolságot. Az előtétlencsével ez a munkatávolság 12,5 cm-re csökken, ezzel együtt a lefedett terület 28,5 mm-re változik.
Egy egyszerű, olcsó, egyutas fogasléces makrosínt használok, 2mm-es osztásokkal. Mivel kompakt gépem van, a Raynoxszal olyan a mélységélesség, hogy elég a kb. 0,5mm-es léptetés. Az pedig szemre is megy, egy kis odafigyeléssel.
Ennek is van középoszlopa, de nem kellett levágni, mert ki lehetett csavarni. Ezt az állványt 20.000 forintért vettem fejjel együtt, a fejjel nem vagyok kibékülve, jobb lenne egy gömbfej, de hát na. :-)
ezek a kis állványok is klasszak, bár párszor olvastam, hogy a manfrottonak levágja az ember a középoszlopát aztán tuti makróállvány lesz belőle, kicsit szenvedek vele néha, hiába húzom ki a középoszlopot akkor meg kissé instabillá válik a rendszer, viszont a csúőszka nagyon jönne statikus témáknál, mert az előre-hátra tili-toli állvánnyal áááá....terepen meg pláne felejtős...
egyszer már rátaláltam erre a sínre mikor keresgéltem, manfrottonak is van valami finomállítható hasonló árban bár nem vagyok benne biztos, hogy az kétirányú. Mindenesetre hasznos egy ilyen szerkezet a focus stackinghez meg pláne
Attól azért nem kell tartani, hogy majd mindenki eszeveszetten fogja lecserélni a DSLR gépét egy kompaktra. :))
Régebben már szó volt arról, hogy mennyire alkalmasak a kompakt gépek sorozatfotózásra. Majdnem azon a véleményen voltam magam is, hogy semennyire. Azóta bővültek az ismeretek, és kiderült, egyre több területen használható. Amiről azt hittem, csak DSLR géppel lehet megcsinálni, erről ma már kezdek más véleményen lenni. Azért nem minden kompakt alkalmas; kompakt és kompakt között is különbség van!
Saját készítésű makrosínt használok, a 339. hsz-ban látható. :)