Michel Benebig napra egyidős velem. Néha írogatunk egymásnak. A földgolyó túloldalán alkot, Új Kaledóniában. A kis, elzárt helyen fantasztikus amit összehoz. Néha átruccan a "szomszédba".
Van 2 B3/122, egy Bertram hordozható B3, A102 és full XK5 hangszere. Korábbi dupla Nordját ellopták. Jellemzően Jimmy Smith stílust játszik, hitelesen:
Tegnap kijött az új Soul OS. bő egy év elteltével. Volt két egész jó lezliszimulációja. Lett egy harmadik, ami viszont tökéletes. Fejlesztettek a vibrátó szekcióban is. A kétféle alap ajánlat és két szerkesztő mellé lett még kettö alap és a szerkeszthetőknél 1957 előtti ill. utáni kialakítás választhatósága. (a nagy, fa dobozos és a kisebb, újabb) Bajnok.
Pár kérést még küldtem a fejlesztőknek és válaszukban ígérték, a következő frissítésbe beteszik.
Aki kíváncsi a hangjára, márc 22-én a Csili, 30-án a Rizmajerben játszom rajta, vagy elmegy egy következő Edda koncertre.
Igen. Ha csak az első 4 drawbar van kihúzva és a torzítás maximális, akkor olyan zenei környezetben még jó is lehet. Az Europe felvételén gazdagabb, árnyaltabb hangzást véltem kihallani. Ezt a fazont nem ismertem. Azt sem tudtam hogy a Concertó orgonálását Ozzy Osbourne játssza :-) Számomra szénné torzította. Az örvendetes és hatalmas munka, hogy megtanulták a Concertót, de ez a felvétel inkább nekik szép emlék. Meg hogy kerül oda a Pf Strs?
Mindenesetre köszi, eddig általam nem ismert és nagyon érdekes felvételeket osztottál meg.
Érdekes jószág a régi CX-3, én nem tartom kizártnak, hogy a Europe stúdiófelvételén is az szól. Egyrészt elvékonyodik a felső oktáv, másrészt van bőven anyag arról, hogy milyen jól, autentikusan is tud szólni. Persze közel sem rendelkezem a Te gyakorlati tapasztalatoddal, de szerintem még egy fülelést megér a kérdés.
Kissé el van csúszva a hang és kép, de valóban élő előadás. Semmi baj Emerson kezével, de egész furcsa ujjrendben játssza a fő dallamot, szinte hüvelykujj nélkül :-)
Az Europe esetén a stúdió felvétel hangzását tekintve B3/122 közel full regisztrációval. Az akkori egyrotoros CX3 fézer-szerűsége nem tudott így szólni. Mannfred Mann bemutatta, hogy szól az valójában: https://www.youtube.com/watch?v=1fWlbeyq8S8
A koncertfelvételt el tudom képzelnei stúdióra playbacknek, mert túl jól szól az a CX3 :-)
A show házi zenekara, csak Emersont hívták meg s beálltak mögé kísérni. Shaffer szemlátomást el van ájulva tőle. Nem playback, élőben nyomják, ahogy szokták a Letterman-showban. Hallatszik is pl. 0:56-nál, hogy mellényúl. Emerson is jópárszor, aki amúgy a tőle megszokott módon egész testből vezényel, illetve bólint az imprója végén, hogy lépjen vissza a kíséret. Vérprofi iparosok, valószínűleg egyszer elpróbálták műsor előtt s azzal ki is álltak élesben. Lesik azért a kottát bőszen (gitáros pl. 3:20-nál). Egyik utolsó jó minőségű felvétel, amikor még Emersonnak látszólag semmi baj a kezével.
Néztem én is, de mondom nem osztom meg, annyit nem ért szerintem. Innen már mindenkinek az egyéni tapasztalat, ízlés, elvárás ami dönthet. Van miből választani, millió demó a neten, mi kell még? (Elmenni és megnyomkodni.)
A Nord zongorákban szerintem továbbra is vezet, fényesebb, dinamikusabb, részletgazdagabb. Szépek a Legend zongorái is, csak közben lecsukták a zongorafedelet és egyet léptek hátra. Orgonában és általános mindenességben azonban élre tör. Yó lenne a Jamaha YC-t is betenni közéjük. Remélem ami késik, nem múlik. Az SKX-ek talán már nem játszanak ebben a mindenes kategóriában.
Muris videó. Alig látszik, de érdekes hangszereket toltak Emerson keze alá. Az 1967-es felvételükre playbackeltek. Érdekes csapat, mert a borítón az Emerson, Lake és Powell van, de nem őket látom, meg egy plusz gitárost, mint 1967-ben. Mindegy, akkor is kellett reklám. És jó lemez volt. (Spec. Palmernél sokkal többre tartottam Powellt.)
Balázs Fecóra is emlékeztetett, de aztán oda volt írva hogy Paul Shaffer. Ő egy előadással beírta magát a Hammond történelembe, a The Cat B3 kvartettel. Igazi tragédia hogy már senki nem él közülük :-( https://www.youtube.com/watch?v=IdJeCjIwGFk
Az első B3 hetvenes évekbeli, A második hatvanasnak tűnik, Joey, Paul B3-asai háború előtti BC orgonák B3-ra upgradelve. Azok így olcsóbbak, de backline daraboknak és előadás szempontjából tökéletesek.
Igazán szépen szólnak ezek az elektromechanikus hangszerek. Később kiegészült egy szintén legendává vált ötödikkel, a Yamaha CP80 zongorával. LGT, Deep Purple...
A sokat tárgyalt könnyű, egymanuálos, drawbaros hangszerek leginkább pont ezekre gyúrnak rá.
Egy érdekesség, hamarosan Legend Soul273 lesz látható, hallható egy első élvonal csapatban. Persze kell majd hozzá még egy keménytok.
Azon is múlik a gumi kontakt mennyit bír, hogy hogy van használva. Betonkezű cölöpverő játékosok bármit le tudnak amortizálni.
Ezek a gumi kontaktok nagyon általánosak ma, elterjedtek mindenhol. A tv távirányítókban is a hasonló elvű dolgok sokkal kevesebbet bírnak ki. Igaz, hogy pl. Yamahánál már papírvékonyra vannak ezek a gumik faragva, ismerek más 20-25 éves hangszereket, amikben még jóval vastagabb a gumi és egyszer sem kellett cserélni. Szerintem amúgy az opto vagy mágneses érzékelős dolgok volnának időtállóak, mint utóbbi a kerékpárokon is megszokott.
..sajnos ez az, ami miatt húzózkodok-nék mai új hangszert venni bárkitől, amióta mindenki áttért a gumiharangos kontaktusokra, (sokszor feleslegesen- mert nem hoz feltétlenül elörelépést), de nekik rögtön olcsóbb a gyártásés, (és amúgy minden ponton keresik NAPONTA hogyan tudják lefaragni a költségeik et MINDEN vonalon -( ez persze nem csak a hanngszerekre, hanem mindem műszaki cuccra érvényes, állandóan jönnek e "NEW"-modellek, ami már még hitványabbsn gyártatnak),és még a vezető nagy cégek drága modelljeivel is ilyen és más súlyos problámáknak van kitéve az ember, sokszor az első naptól kezdeve új hangszernél is..,persze attól is függ, ki és hol, és MIKOR!, melyik beszállító a ludas -nem kontrollálható és áttekinthetetlen...a 20 + éves VK-mon még mindik kfogástalan, az újkeletű Kawai-n kezdettől fogva problemák vannak, amik pl. többek közt a levegő páratartalmára is előjönnek, stb...visszasírom a régi Technics DP és Crumár orgonám kalsszikus kontaktjait...anno évtizedekig hangszereket (és egyébb drága műszaki cuccokat úgy vásároltam, hogy a garanciával egyáltalán nem kellett foglalkoznom, ma viszont inkább veszek-nák hangszert -esetleg valamivel drágábban- olyan cégtől, ahol a garancia jól elérhető és működik, mert estleg az első naptól szükség lehet rá...
Belebotlottam egy XK5 kontakthibába. Most láttam először, tényleg nagyon más mint a Yamaháé. Furcsa, robusztus kialakítás. Eltört a szilikonharang, így porosodni kezdett, eltűnt a velocity.