Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Régóta szemezek a Jojo fajtával, de azt olvastam róla, hogy rendkívül érzékeny az atkásodára. Érdemes ezt a fajtát beszerezni ennek ellenére is?
Valamint az érdekelne még, hogy egy ismeretlen, de jó fajta, nagyon finom, nem magvaváló, besztercei jellegű szilvafa gyökérsarjai fajtaazonos fákat adnak-e? Sajnos nem tudom, hogy oltottak-e a fák.
Tavaly tavasszal szedtem ki és ültettem el a sarjakat és most már bimbóznak... Ha csak pár szemet teremnének, akkor végül is nyár végére kiderül, hogy mennyire lesznek fajtaazonosak.
De jó lenne tudni már most, mert szívesen hoznék még sarjakat, ugyanis nemcsak isteni finom, hanem betegségellenálló fajta is, hisz mindenfajta gondoskodás nélkül is egészséges. Pedig nincs se metszve, se permetezve, de még locsolva és trágyázva se.
Ültess bele két sor fát, 5-6 m sortávolsággal 4 m tőtávolsággal. Így a szomszéddal se lesz vitád és elég sok fa is elfér. Sűrűbben én se ajánlom, hacsak valami új 'szupermódszert' nem akarsz kipróbálni?
Szerintem azért nem érkezett válasz, mert a koronaforma teljesen ízlés és igény kérdése.
Én pl. a sudaras vagy vázakoronát alkalmazom (mikor hogy jön össze, ha valamit nem akar a fa, akkor nem erőltetem).
Azt szeretem, ha a törzs olyan 1 m vagy kicsit alacsonyabb, mert így a rotával azért el tudok menni alatta, de elég alacsony, hogy metszésnél meg szüretnél fel tudjak rá lépni.
Ehhez úgy 1,2 m körül vágom el a suhángot. Ha az adott rész nem teljesen függőleges, akkor egy felfelé álló rügy lesz a felső, így lehetősége van sudárrá alakulni. (A sudár könnyíti a fán való mászkálást, már a fa kisebb korában is.)
Ültetés előtt állok, 20 db fa, 8 fajta szilvacsemete. szept elejétől érő fajták. A cél nem feltétlen áruszilva előálítása lenne, inkább lekvárt, pálinkát, aszalványt készítenék belőlük. Elhelyezés 30 m hosszú 13 m széles kertben lenne. A gondom a sor-, ill tőtáv megválasztása lenne. Ezek a koronaformák eléggé megbonyolítják az ember életét. Valamilyen szabadorsóra gondoltam, mert azt lehet "súrún" ültetni 4m*2m-es kötésben. Lehet még sűrűbben ültetni? Mit javasoltok?
Segítségeteket kérném. Többször voltam Tiszakécskén és a termálfürdő környékén a járdák mellett - és az udvarokban is - nagyon sok szilvafát láttam. Minden évben rengeteg termés volt rajtuk. Átlagos szilva nagyságuk volt, és nem voltak a fák nagyon magasak. Tudja valaki közületek, hogy milyen fajta lehet?
Mit javasoltok, hogy erős, egészséges Stanley suhángot milyen magasan metszem el?
Milyen koronaforma az ideális, általános a szilvára?
Más: szó volt már a Vörös szilva alanyként való használatáról. Úgy néz ki, hogy hozzá tudok jutni ehhez a fajtához, de sajnos csak oltványként (gondolom, mirobalánon van).
Mivel alapvetően alanyként szeretném használni, akkor várjam meg, hogy gyümölcsöt teremjen, aztán annak a magonca lesz a jó alanynak?
Amikor Vörös szilva alanyról beszélünk, akkor alapvetően erről van szó?
Tud valaki mondani Nyíregyháza, Debrecen viszonylatban faiskolát, vagy termelőt, akitől lehet venni tavaszi telepítésre szabadgyökerü szilva csemetéket? Amiket neten néztem, nincs gyümölcsfa kínálatuk. Lehet telefonon bővebb információhoz hutok, de hátha ti tapasztalatabbak vagytok ebben.
Néztem a neten, de a közelbe nem találtam olyan faiskolát, amely árulna az általad keresett Top szilvákat. Szerintem sokkal egyszerűbb lenne, ha a magyarországi weboldalakról rendelnél s kihozatnád futárszolgálattal. Biztosan vannak olyanok akik futárszolgálaton keresztül is küldenek csemetéket. Amit ráköltenél a benzinre (ha saját autóval mennél), ugyanannyiból megúsznád a futárszolgálatot is... Legalább is nálunk nincs nagy külömbség.
Kedves buqa1! Köszönöm a választ. A megadott faiskola sajnos nagyon messzire van a lakóhelyemtől. Én Miskolctól nem messzire lakom,ezért ha tudnál javasolni Kassa környékén,vagy Bánréve irányába faiskolai lerakatot,ahol vásárolhatnék csemetéket,-megköszönném. ( esetleg a választékot is jelezve). Üdvözlettel: István