Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
És ha jól értem, akkor egy szezonban 3 -szor van zöldmetszés, kb 40 naponta. Mindig be kell tartani a 40 centis hajtáshosszvágást? Szilvánál is alkalmazható ez a technika?
A sorozatos és minden hajtásra kiterjedő visszavágás azt eredményezi, hogy hamar termőre fordul. Az elágazódásoknál termőrügyek alakulnak ki.
Az elsűrűsödés nekem is gondot okoz, bár ha arra gondolok, hogy egy nagy fa belsejében mennyi napfényt kap egy levél, lehet hogy itt jut annyi nekik. Persze rajtunk múlik, hogy mennyire ritkítjuk ki. Ha túl sűrűnek találom, akkor a termőrügyes rész marad, a többi nyissz.
Átolvastam. HA visszavágok minden 40-est a felére, akkor ezután a visszavágás helye alatt több rügyem is ki fog hajtani, tht lesz sok - sok elágazásom. Ezekből vesszőnként mennyi elágazódást kell ( lehet) hagyni, erről nem volt szó. A hagyományosakon (öreg fák) eddig a felsőrügyes- szektoriális metszést alkalmaztam.
Tavaly tavasszal ültettem egy már két éves, konténeres B. Burlatot. Legalábbis a kertészetben azt írták rá. Idén terem először, de szerintem átvágtak, mert a szemek még teljesen zöldek, miközben a Carmen már kezd színesedni, és persze mindenhol a szomszédságban, városban érnek már a korai cseresznyék. Eddig Ritát csak beleoltani akartam, most már cserélni... bosszantó!
Nálam most jelentek meg a cseresznyelegyek, a csapdákban van egy pár. A szomolyai már piroslik, a Van még csak sárga, az ismeretlen nagy fán a cseresznyék még csak zöldek.
Nagyon érdekes ez a vadcseresznye, hedelfingeni szomolyai termés. Ma megint kóstoltam róla, és nem akartam hinni a fogamnak. Az a szomolyai, amit a hedelfingenire oltottam nem csak hogy jóval nagyobb mint annak a fának a termése mint amiről oltottam, de olyan ropogós mint a germersdorfi. Meg fogok hagyni pár szemet, hogy ha feketére érik, akkor is ilyen ropogós lesz-e. Ha igen, akkor jön a hosszabb kisérlet, megnézem hogy ha sajmegybe oltog hedelfingenit, majd arra szomolyait, akkor is ez történik-e. Gondolom a fáknak a gyökere, törzse is befolyásolja az érés idejét. Ugye a hedelfingeni még igencsk hárébb van érésben a szomilyaihoz képest, valószinű a fa még nyomja az anyagot hogy növekedjenek a szemek, de a szerencsétlen szomolyai már érik. Legalábbis más magyarázatot nem igen tudok.
bal hedelfingenis szomolyai, jobb cigánymeggyes szomolyai
A hurma nyárvégén, kora ősszel újra el kezd hajtani, növekedni. Az őszi szakaszban erőteljesebben lesz a növekedés. A Rosseyanka hurma fámat azért mutattam be, mert láttam már itt csámpásabb cseresznye csemetét, mint szuper orsó jelölteket. Értékesítési szándéktól vezérelve, mint említettem sok rügytől megfosztottam a kis fiatal Rosseyankát, s talán ennek köszönhető, hogy ilyen hengerszerű koronája lett. Rügytakarékossági okokból 1 rügyes oltásokat készítettem belőle és mind sikerült, de a fán maradt rügyek is mind kihajtottak, átvészeltét a márciusi -15C hideget, míg a 15 db. kajszi és 15db. őszibarackfa összes termőrügye elfagyott. A Carmen és Alex cseresznyefák is jól vizsgáztak. Milyen fajtákat oltottál az alanyokra? Nekem is elég sok cseresznye oltás sikerült pl. a tőled kapottak is. 20 db. vadcseresznye alanyra oltott cseresznyeoltványt tegnap ültettem ki a szabad földbe.
Ez érdekes, nálunk már a Germersdorfi is pirosodik, pedig jóval északabbra vagyok. Szerintem azért lehet mert itt nincs fagykár, így a korábban kinyílt virágokból is lett termés.
Mi újság, a Rosseyanka oltvány hogy viselkedik? Erről a a Rosseyanka hurma hibrid fáról származik az oltványod. Mi a véleményed? Szerintem ez a fa saját akaratából igazi önkéntes szuperorsó jelölt, de az is lehet , mivel 35db. oltványt készítettem róla, annak köszönhető ez a szép hengeres alakzat. Mit tanácsolsz, hogyan alakítsam tovább, hogy az ízlésednek megfeleljen?
Mi porozza ezt a magoncot vagy öntermő? 5db-ot oltottam alanyra az általad küldött csapokból, kezdetben mind megeredt, végül 3db. maradt meg, ezeket ma ültettem ki a szabad földbe. Neked sikerültek az általam küldött Alex ágak?
Pont ilyenek nálam is a Germersdorfi cseresznyék, még 3, de inkább 4 hét biztos van benne, mire beérik. Csodálkozom is a Cheni fáján, hogy már pirosodik neki. Ott tényleg nagy lehet a baj.
Ha már ilyen magas. akkor meg kellene biztatni néhány rügyet, hogy hajtson ki az üres részeknél. Rügy feletti bemetszéssel még idén elérheted, hogy kihajtsanak.
Ugy gondolom a gyökerek nem tudnak elég tápanyagot juttatni a lombkoronába. (Magas talajvíz? Kószapocok, cserebogárpajor rágás? ...) Letermés után alkalmazz erősebb metszést, sebkezeléssel, addig és utána valami tápanyagutánpótlást.
(Túl nagy lesz már ez a fa, hogy fogod leszedni a cseresznyét néhány év mulva? Én a felső harmadánál elvágnám egy vizszinteshez közeli ág felett.)
Hozzáértő segítségeteket szeretnénk kérni a következőben: van egy 4 éve termő cseresznyefa (germesdorfi) a kertüknben, amin az idei évben a korábbinál sokkal kisebb levelek vannak (átlátni a fán) és a termés már kezd érni, azok is sokkal kisebbek, mint a szokásos és sokkal előbb is érik, mint szokott. Bogarak nincsenek rajta. Olyan, mintha megállt volna a fejlődésben. Mitől lehet ez? Ha van ötlet, mit tehetünk vele, kérlek írjátok meg. Köszönöm!
Tehát: ha elérte a 40 cm-t a leghosszabb oldalhajtás, akkor mindet vissza kell vágni felére. A központi tengely marad, ha nem pont felfele áll akkor karő mellett felfele kell vezetni. (Ha lenne mellette egy mérce, látnám, hogy mekkorák a hajtások és a fa.)
Ezek szerint nagyon befolyásolja ezt a gyümölcsöt. A fa habitusán is észrevehető az alany fajtája. Most már csak azt kellene tudnom, hogy a régi fa milyen alanyba volt oltva.
A mostaninál nagyobb szemű, kevésbé kesernyést érlelt. Nem ment úgy felfelé, inkább széthajló koronájú volt.