Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ezen az oldalon olvasgass (látom, nem először történik, Te is szenvedsz vele - már ha ugyanaz vagy, mint akkor a kérdező, más sorszámmal... :-)
Tavaly ősszel felástam, megtrágyáztam, idén megnézem, lesz-e esetleg vírustünet, és hogy alakul a potyogás - öntözni tudom, és talán a darázzsal is bírok...)!
Nyilván milliószor előjött már ez a kérdés, most hirtelen ez jutott eszembe.
Szia! Palesitséknél 4-én még volt Topfive, én akkor ott vettem. Előtte érdeklődj telefonon!
Fát nem küldenek, személyesen kell érte menni.
(Annyi kiegészítés, hogy az idézett hsz-ben kissé félreérthető voltam, a Jojo-t a mondatban előbbre kellett volna írnom, így: "...utána személyesen (pl. Jojo), mert az, hogy...")
(Az enter lenyomásakor miért hagy ki egy sort az oldal...??? Miért kezdi automatikusan 2-es betűmérettel??? Grrrr...)
Ha virusos a fád akkor azt legkönnyeben a leveleken lehet észrevenni ird be a Google-ba és választ a képeket sok kép van róla . A zöld látszólag ép leveleken sárgás színű rajzolatok vannak. A gyümölcs ledobásnak a leggyakoribb oka a szilvadarázs . A lehulott zöld szilván apró kis fekete jukakat látsz akkor az szilvadarázs. Védekezni ellene virágzás előtt és a virágzás végén kell Judó vagy Karathe Zeon-al.
A Jojoról mindenki ezt, a kb egy létező magyar nyelvű leírást találja meg a neten. Ugyanezt a kérdést feltettem én is fél éve, a válasz egyszerű és logikus: atkák ellen simán lehet védekezni, és egyébként is, ha erre rámegy, akkor megy a többire is. Úgyhogy hajrá :)
Van egy nagyon öreg szilvafám, asszem hagyományos besztercei fajta. Nagyapám idejében gondolom nem volt még másmilyen.
a fa nagyon szép, semmilyen betegség nem látszik rajta, a levelei teljesen épek. Az egyetlen probléma vele, hogy a termését kb. száz százalékban zölden ledobja. Azt mondják vírusos, de én semmi bajt nem látok rajta. kinek van tapasztalata? Tápanyagot gondolom böségesen kap, mert közvetlenül a komposzhalom mellett áll; ö tartja a keret egyik oldalát.-)
Régóta szemezek a Jojo fajtával, de azt olvastam róla, hogy rendkívül érzékeny az atkásodára. Érdemes ezt a fajtát beszerezni ennek ellenére is?
Valamint az érdekelne még, hogy egy ismeretlen, de jó fajta, nagyon finom, nem magvaváló, besztercei jellegű szilvafa gyökérsarjai fajtaazonos fákat adnak-e? Sajnos nem tudom, hogy oltottak-e a fák.
Tavaly tavasszal szedtem ki és ültettem el a sarjakat és most már bimbóznak... Ha csak pár szemet teremnének, akkor végül is nyár végére kiderül, hogy mennyire lesznek fajtaazonosak.
De jó lenne tudni már most, mert szívesen hoznék még sarjakat, ugyanis nemcsak isteni finom, hanem betegségellenálló fajta is, hisz mindenfajta gondoskodás nélkül is egészséges. Pedig nincs se metszve, se permetezve, de még locsolva és trágyázva se.
Ültess bele két sor fát, 5-6 m sortávolsággal 4 m tőtávolsággal. Így a szomszéddal se lesz vitád és elég sok fa is elfér. Sűrűbben én se ajánlom, hacsak valami új 'szupermódszert' nem akarsz kipróbálni?
Szerintem azért nem érkezett válasz, mert a koronaforma teljesen ízlés és igény kérdése.
Én pl. a sudaras vagy vázakoronát alkalmazom (mikor hogy jön össze, ha valamit nem akar a fa, akkor nem erőltetem).
Azt szeretem, ha a törzs olyan 1 m vagy kicsit alacsonyabb, mert így a rotával azért el tudok menni alatta, de elég alacsony, hogy metszésnél meg szüretnél fel tudjak rá lépni.
Ehhez úgy 1,2 m körül vágom el a suhángot. Ha az adott rész nem teljesen függőleges, akkor egy felfelé álló rügy lesz a felső, így lehetősége van sudárrá alakulni. (A sudár könnyíti a fán való mászkálást, már a fa kisebb korában is.)
Ültetés előtt állok, 20 db fa, 8 fajta szilvacsemete. szept elejétől érő fajták. A cél nem feltétlen áruszilva előálítása lenne, inkább lekvárt, pálinkát, aszalványt készítenék belőlük. Elhelyezés 30 m hosszú 13 m széles kertben lenne. A gondom a sor-, ill tőtáv megválasztása lenne. Ezek a koronaformák eléggé megbonyolítják az ember életét. Valamilyen szabadorsóra gondoltam, mert azt lehet "súrún" ültetni 4m*2m-es kötésben. Lehet még sűrűbben ültetni? Mit javasoltok?
Segítségeteket kérném. Többször voltam Tiszakécskén és a termálfürdő környékén a járdák mellett - és az udvarokban is - nagyon sok szilvafát láttam. Minden évben rengeteg termés volt rajtuk. Átlagos szilva nagyságuk volt, és nem voltak a fák nagyon magasak. Tudja valaki közületek, hogy milyen fajta lehet?
Mit javasoltok, hogy erős, egészséges Stanley suhángot milyen magasan metszem el?
Milyen koronaforma az ideális, általános a szilvára?
Más: szó volt már a Vörös szilva alanyként való használatáról. Úgy néz ki, hogy hozzá tudok jutni ehhez a fajtához, de sajnos csak oltványként (gondolom, mirobalánon van).
Mivel alapvetően alanyként szeretném használni, akkor várjam meg, hogy gyümölcsöt teremjen, aztán annak a magonca lesz a jó alanynak?
Amikor Vörös szilva alanyról beszélünk, akkor alapvetően erről van szó?