Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2006.05.16 0 0 809
Elnezest akkor - nem akartam tollakat borzolni. . .de itt is elofordul, hogy annyi van a cserepen, hogy "Pink Azalea" - amit a vak is lathat. . . es ha jo az ara, megveszem :))

A fold savanyitast probald, ne a foldcseret. . .nalam eleg agyagos volt a fold mikor megvettuk a hazat, es mostanra mar kellemes savanykas erdei fold van helyette -igaz sok munkaval, de megerte.

Tegnap este meg ma reggel szakadt az eso - nem tudtam kepezni. Az egyik eleg regi rhodom mindjart viragzik. Tavaly ultettem at, mert ahol volt nem nagyon szeretett lenni, ott szinte alig viragzott. Most latok rajta eleg sok rugyet - es mind szep nagy, tegaat lesz belole virag.

Előzmény: kiwancsi (807)
Csali42 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 808

A szívemből szóltál!!
Nálunk akkor lehet esetleg(!!) megtudni a választott növény nevét, ha
1. Külhonból jött -- ebben az esetben színes-szagos-hangosképes ismertető műanyag     táblácskája van
2. Rendes az árus, és kiírja
3. Kevésbé, de még mindig rendes az árus, és kérdezésre, de megmondja, mert utánanéz a szállító papirosaiból.

Ezek után az ember utánanéz a neten, stb...:))

Az Azalea Társaság honlapja elég érdekes, itt leírják a különbségeket.
Előzmény: kiwancsi (807)
kiwancsi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 807

Kedves Barátném!

Ilyen zónás izéket csak azért hallottam/láttam mert az öcsém a tengerentúlon él.

Idehaza örülj ha egy név van rajta, a virágboltin az sem.

Hazaviszed, és megkeresed az interneten, név, szín ,kinézet (mikor mi van) alapján megpróbálod beazonosítani, oszt reménykedsz hogy még idejében elkaptad és nincs semmi baja. Akkor pedig elkezdesz küzdeni érte a begyüjtött információk alapján.

Amit írtál hogy locsolod és elvan szépen az orgonára vonatkozik idehaza. :-))))

Na jó, vannak vidékek pl. Zala megye, ahol kiültetheted a kertedbe anélkül hogy több tonna földet megmozgattál volna. :-)))

Viszont küldjed nekünk légyszives a gyönyörű fényképeidet, ha már ilyen jó helyzetben vagy rhododendronilag!

Egyébként. Tudja -e valaki megmondani nekem hogy mi az alapvető különbség a rhododendron és az azalea között??

Előzmény: ZsuR (806)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.16 0 0 806
Kiwancsi - az en azaleaim mind orokzoldek, midegyik fagyallo. Az itteni kerteszek nem arulnak tropusi fajtat ugy, hogy ne irnak ra a zonat. Meg kell nezni mindig, mit veszel, mert kesobb jon a szivfajdalom. Meg aztam meg igy is elofordulhat, hogy nem azt veszed amit gondoltal, hogy veszel.

Lehet Mo-n MiracleGrow-t kapni? Nekik vannak jo talajsavanyitoik. Ha a rhodo - azalea megfelel a zonanak, ha a talaj eleg savanyu, nem nagyon lehet elrontani. Mulch-ot ra, ontozni, es keves napot adni nekik. (nekem az erdei fold jott be a legjobban - miota nem fujom el a levelelet a bokrok alol, mintha megtaltosodtak volna!)
Előzmény: kiwancsi (805)
kiwancsi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 805

Igen. Lehet hogy törperhododendron.

Az azálea ilyen körülmények közt aligha éli túl az idei telet.

Legalábbis nem tudok fagyálló fajtáról, és örökzöldről sem.

Szalko?

A fügefám is csak most kezd éledezni, pedig máskor ilyenkor már tenyérnyi levelei vannak.

Előzmény: stiglinc (804)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.16 0 0 804

Nem. A  cserép tökig a földben volt és a tő köré, lazán, levágott bambuszleveleket (az volt kéznél:-) tettem, az ágak kinyúltak a fénybe. Egy kicsit túlságosan is napos helyen volt, az idén máshova vermelem el, mert tél végére azért "megpörkölődtek" a levelek.

Szalkó, lehet, hogy ez nem is azalea, ha nem hullajtotta el a lombját?

Előzmény: Csali42 (802)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.16 0 0 803
Hogyan tennem. . .van olyan bokor, amelyik tobb mint ket meter magas es tobb mint harom meter szeles. . .lehetetlen. . .

No meg azook is amik nem ekkorak - nekem ennyi idom nincs ra!!!
Előzmény: Szalkó (801)
Csali42 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 802
Nagyon aranyos!
Egyre nő a reményem, hogy sikerülhet "megtartani" az azaleánkat.
Takartad az ágait is valamivel?
Előzmény: stiglinc (794)
Szalkó Creative Commons License 2006.05.15 0 0 801

Nem távolítod el a virágmaradványokat? Rajtahagyod? Jó, ez csak a nagyvirágúaknál kivitelezhető, mert egy japán azáleával ezt megtenni, szinte lehetetlen.

Azokban az években, amikor nagyon nőttek a rodijaim, lehet hogy jó lett volna rajtuk hagyni a virágokat, egyfajta "féknek".

Előzmény: ZsuR (792)
kiwancsi Creative Commons License 2006.05.15 0 0 800

Nagyon aranyos vagy köszönöm. :-))

Előzmény: ZsuR (799)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.15 0 0 799
Biztos, hogy vannak magok. . .nem kerestem meg, de a mostani elviragzasok utan fogom.
Ha talalok, kuldok :))!
Előzmény: kiwancsi (796)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.15 0 0 798

Ja, meg neked nincs harminc hatalmas, mint ZsuRnak :-))) Azokról te se győznéd törögetni :-)

Előzmény: kiwancsi (796)
kiwancsi Creative Commons License 2006.05.15 0 0 797

Alig várom hogy hazamenjek és megnézzem.

Az az érdekes hogy régebbi képeket látok a munkahelyemről is, de az újabbakat nem.

Előzmény: stiglinc (794)
kiwancsi Creative Commons License 2006.05.15 0 0 796

És vannak magjaid? Mert akkor küldjél nekem légyszives levélben, hiszen azok oly picik. Megpróbálnám hátha sikerül.

Én mindíg letöröm, mert a cserépben takarékoskodni kell a tápanyaggal és a növény erejével.

Parducbogyo Creative Commons License 2006.05.15 0 0 795
Rajta hagyod?
stiglinc Creative Commons License 2006.05.15 0 0 794

Ez az az azalea, amelyik kiwancsi tanácsa szerint cserepestől földbe süllyesztve a kertben töltötte a telet. Úgy látszik, nem vette zokon. Most kezd nyílni :-)))

Csali42 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 793
Köszönöm! Egyelőre cserépben van, lehet, hogy később is így marad, mert itt messze nem ideálisak a tartásának feltételei.
A tanácsot is köszönöm, nagyon óvatosan fogom tápozni.
Előzmény: Szalkó (783)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.14 0 0 792
(pszt! Csak kettonk kozott - soha nem tortem ki a viragmaradvanyookat. . .!)
Előzmény: Szalkó (790)
wanda21 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 791
Értem, köszi szépen. Akkor ezt a magról szaporítás dolgot inkább kihagyom:)
Előzmény: Szalkó (790)
Szalkó Creative Commons License 2006.05.14 0 0 790

Igen, a virágmaradványokat tőből le kell törni.

Magról ritkán kapsz olyan növényt, amelyik hasonlóan jó tulajdonságú lesz, mint az anyanövény. Sokkal jobb a dugványról nevelni.

Magról leginkább az alanynak szánt növényeket nevelik, melyekre ráoltják a rodi hibrideket.

Előzmény: wanda21 (788)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.14 0 0 789
Hat dekoracionak ott vannak a viragok, novenyek :)) - a mulch az szukseglet.

Nem tudom, hogy fenyo vagy sem, biztos van benne az is, a szaga utan itelve tobb a tolgy benne (mert ez a legtobb a kornyekunkon, es en a varoska komposzt teleperol hozom).

Szalko - koszi a dicseretet, nagyon orulok, hogy egeszsegesnek latszanak, mert bizony par eve nagyon sokat szenvedtem fekete foltosodassal, a rozsakat is majdnem elvitte, meg egy par rhodot is.

Szeretem vegyiteni oket (diversified portfolio :)) a filozofiam itt is), jo ha tobb reteg van beloluk - szebben is nez ki, meg valahogy jobban megelnek.
A savanyu fold jelemzo errefele, de sokszor nem eleg, meg kell savanyitani. Valahogy a vastartalom nem volt eleg par eve - meg ovatosan, de mindig adagolok vasat.

Jbtoth, a legnagyobb bokrom meg nem is keszul nyilni - az mar felnottszamba megy, hatalmas. Most nezegettem eppen, eleg szepen lesz rajta virag iden - tavaly nem kenyeztetett el.
Előzmény: Parducbogyo (784)
wanda21 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 788

Szai Szalkó!!

Köszi szépen a segítséget, már izgultam, hogy jól írtam-e a dolgokat.

Az én rodim kezd elvirágozni. Gondolom ami már teljesen kopasz, azt le lehet vágni ugye? Magnak hogyan kell meghagyni, és érdemes-e vele próbálkozni?

Előzmény: Szalkó (783)
Szalkó Creative Commons License 2006.05.14 0 0 787

Van valami, amit a rodi nagyon nem szeret, ha a talaja átmelegszik.

Ugyanakkor a lombjának elegendő fény kell.

Előzmény: kiwancsi (780)
jbtoth Creative Commons License 2006.05.14 0 0 786
Zsur, nagyon szépek!
Nálam az az egy ami van, még csak most kezdi bontani a virágait.

Annyit aggódtam érte, mert annyi baleset érte szegényt, de most már úgy néz ki, hogy megmarad, és virágzik a szentem :))
Előzmény: ZsuR (781)
Szalkó Creative Commons License 2006.05.14 0 0 785

Te szerencsés vagy, hogy a kerted talaja savanyú. Igazi áldás annak, aki imádja a rodikat.

Látom a rodik közé más növényeket is vegyítettél, azzal biztosítva azt a sajátos mikroklímát, melyet a rodi igényel. No és persze a mulcsréteg.

Szép egészségesek a rodijaid. :-))

Parducbogyo Creative Commons License 2006.05.14 0 0 784
A fenyőkéreg dekoráció, vagy jó a rhodiknak?
Szalkó Creative Commons License 2006.05.14 0 0 783

Szervusz Csali!

Amit Wanda leírt, azzal teljesen egyet kell értenünk, vagyis takarással átteleltethető a kis azáleád.

A tápozáshoz tennék hozzá annyit, hogy csak óvatosan, mintha a zsíroskenyeredet sóznád. Elég évente kétszer, márciusban és augusztusban.

Előzmény: Csali42 (770)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.14 0 0 782
A nevek:
A feher: "White Catawba" (240cmx200cm).
A lila : "Roslyn" (120cm120)
A rozsaszin: "Roseum Elegans" (240cmx300cm)

Ezeket a mereteket felnott korukra erik el: 5-10 eves korukra :))!
ZsuR Creative Commons License 2006.05.14 0 0 781
Nem hittem, hogy valaha is fogok ilyent mondani: nem kell tobb rhododendron. . .:))! Korbeultedttem a kertet!!!

(Persze, ha szerelembe esek eggyel. . . :))!)

Igaz, picikek (5.99 "special") - az is igaz, hogy van arra esely, hogy elveszitsem valamelyiket - de hat akkor majd potolok.

Lassan kitehetem a tablat en is "MEGTELT" :((

A tavalyi atultetesek nagyon szepen nonek. A legujabbak (ok a tavalyi "special") nem viragoztak, de szepen nonek.

kiwancsi Creative Commons License 2006.05.12 0 0 780

Vigyázz,vigyázz!

Az enyém az északi teraszon van, ahol csak reggel kap egy kevés napot, azután árnyékban van egész naplementéig, mikor esetleg megint kap egy keveset.

Mikor a déli teraszon volt, bárhogy locsoltam délutánra lekókadtak a virágai. Majdnem tönkre ment szegény.

Előzmény: monarda (779)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!