Tényleg felesleges, shortolok folyamatosan már itt tisztáztam, akkor nyernék a legtöbbet, ha csődbe menne az OTP. Hát ez gááááz - mondta a Pingvin, amikor megérkezett a szülő helyére.
Annyit elárulok, hogy ha sorok fognak a bank előtt állni, mert a betéteket nem tudják kifizetni, hiszen a lakáshitel kölcsön törlesztése nem érkezett be. Akkor józan paraszti ésszel is felfogható, hogy a tőzsdén annak a banknak esik az árfolyama ami likviditási gondokkal küzd.
De ez titok. Ne áruld el senkinek!
:-))))))))
"Egyébként ha a bank a betéteket és a lakásokat bebukja, akkor az árfolyam is lemegy. Azt meg te bukod be." Én inkább ezen nyerek, de nem magyarázom, felesleges.
(ezt nem sértegetésnek szánom, de ebben a pár emberben ez a közös, ami miatt azt a benyomást is keltik, hogy valójában egy személyről van szó)
Szia se lusta, se bunkó nem vagyok. Sok helyre írok. Nincs időm pepecselni vele.
És nyitott kapukat döngetsz. ezt írtam a 495 hsz ban:
"Úgy látom, hogy van akit mindig csal 1 napra , 1 hétre tiltanak ki. Másokat meg véglegesen. Holott mindig az kezdi a kötözködést aki csak ideiglenesen van kitiltva. Elég érdekes a moderátor hozzáállása. Persze most biztos Én is repülök, hogy ne olvashass ezt más. Vagy itt hagyják és hagyják hogy a visszaengedettek, még egy kicsit torzítsanak a dolgon!"
Egyébként ha a bank a betéteket és a lakásokat bebukja, akkor az árfolyam is lemegy. Azt meg te bukod be.
Be a kormány bevezette a lakástámogatást a munkanélkülieknek 2 évre. Továbbá itt az IMF hitel.
1929 ben a teát öntötték a hajókról a vizbe, mert nem volt fizetőképes ember.
Most ha neadj isten a lakások értéktelenednének, akkor senki nem bontja le. Szépen megvárja hogy ismét növekedjen az értéke. A tea sajnos ennyi idő alatt úgyis megromlott volna.:-))
Azért elárulok még egy nagy titkot, bár akik mostanában hitelt vesznek fel azok szembesülnek vele, szóval az a lényeg, hogy az anyabankok nem adnak plusz pénzeket a leányoknak, arra hogy hitelt adjanak, azaz oldják meg a betétekből,amiket beszednek, korábban dőlt a pénz, de most mindenki úgy érzi, hogy jobb nem kockáztatni. Szóval annak függvényében van pénz, ahogy folynak be a betétesek pénzei. Hasonló a helyzet az OTP-vel is, ugyanis nincsen honnét pénzt pumpálni a rendszerbe. A külföldi leányok egyes országokban még rosszabb helyzetben vannak lásd pl. Ukrajna, ahol ma megszüntették vagyis betiltották pl. a deviza kereskedelmet. Nem fogja ezt egy bank sem nyíltan kimondani, hanem packáznak az ügyfelekkel, mindenféle iratot bekérnek és húzzák halasztják a hitel kiadását, van elég sok betarthatatlan határidő és ha minden összejönne úgyis találnak kifogásokat. Valóban az utóbbi időben egy kissé fellendült az ingatlan piac, de nem a hiteleseknek köszönhetően, ők gyakorlatilag eltűntek a lakáspiacról, hanem a készpénzes vásárlóknak köszönhetően, akik már úgy látták, hogy eleget estek az árak és most már befektetnek. Az ingatlanárak egy adott helyen éppen úgy mozognak fel és le, mint a tőzsdén a részvényárak, ha ezt valaki nem érti meg, az majd a saját kárán meg fogja tanulni. Amúgy rossz az index forummotorja szóval valószínűleg észre sem fogd venni, hogy válaszoltam csak jó sokára. :D A fogalmazással meg helyesírással, meg elütésekkel kezdhetnél valamit, nekem is vannak, de legalább az elírásokat javítom, így nem az jön le az olvasóban, hogy bunkó meg lusta vagyok. (ezt nem sértegetésnek szánom, de ebben a pár emberben ez a közös, ami miatt azt a benyomást is keltik, hogy valójában egy személyről van szó) :D
"Apám panelja 1997 ben 2,5 millióra volt értékelve. 2008 ban 12 millióért adta el. Lakást 2004 ben 6 millióért vettem amit 2009 januárban 9,5 millióért adtam el."
1., Ez így igaz. A Tözsde is kockázatos, mégis létezik. Még mindig jobban jár az ember ha most 210 folyósítás felmegy 250-re,mint azok akik 145 vették fel és lesz 250. Akkor már mindenkinek mindegy. :-)) De nem erre trendál.
2., Akkor mégis olcsóbban van véve. Nem?
3., Apám panelja 1997 ben 2,5 millióra volt értékelve. 2008 ban 12 millióért adta el. Lakást 2004 ben 6 millióért vettem amit 2009 januárban 9,5 millióért adtam el. Van egy lakásom amit 9,5 millióért fogalaltam le. Már 13 millióért árulják! Soroljam még?
Úgy látom, hogy van akit mindig csal 1 napra , 1 hétre tiltanak ki. Másokat meg véglegesen. Holott mindig az kezdi a kötözködést aki csak ideiglenesen van kitiltva. Elég érdekes a moderátor hozzáállása. Persze most biztos Én is repülök, hogy ne olvashass ezt más. Vagy itt hagyják és hagykják hogy avisszaengedettek, még egy kicsit torzitsanak a dolgon!
Elég vicces számomra ez. És számalmas is egyben!
OTP ről meg annyit hogy most valóban feljebb ment. Aki 1 hónapja 1200 vette az már duplázta pénzét. Viszont óva intek bárkit attól hogy azt higye akor most 1 hónap múlva a 2600 is duplázódik! Aki sokat tözsdézik, van amikor ner. Van amikor veszít. Oylan ez mint a nyerőgép. A pénz elillanhat.
csak annyi, hogy jártam egy nagy OTP bankfiókban és ott legalább 100an dolgoztak, tehát elég nagy volt, már velem szemben csak facekontroll volt és ráadásul 5 percre laktam a fióktól, na ez a fiók most megszűnt.
Ma is és tegnap is azon kerestem pénzt, hogy az OTP ellen spekuláltam, shortoltam a papírt, mert napközben nagyon ingadozik. Van még tere esni, persze most az általános hangulat az emelkedésnek kedvez, de azért én akkor is öntöm a piacra az OTP részvényeket és pont zárás előtt veszem vissza, :D
Ez spekuláció, ha nem ebba az irányba mozdul el az árfolyam, akkor ugyanannyi minuszt is összeszedhetsz.
2,
A tervezőasztali és az átadási ár különbsége nem abból adódik, hogy azon az időtávon felértékelődik az ingatlan, hanem abból, hogy diszkontáron tudod lekötni a lakást, mivel előfinanszírozod a projectet, kevesebb banki hitelre lessz szüksége a
kivitelezőnek. Az előfinanszírozás logikus következménye, hogy a kivitelező kockázatának egy részét átvállalod.
Bár a végeredmény anyagilag ugyanannak tűnik, mégsem ugyanaz, óriási a különbség. Mi van, ha befuccsol a project? Ott álsz egy félkész lakással, amit be kéne fejezni...
3,
Szintén spekuláció.
Jelen pillanatban a magyar társadalom elöregszik, elcigányosodik. A lakóingatlanok árának a támasza pedig a dolgozó nép lakhatási szükséglete és keresete.
Ha csökken a dolgozók keresete, esetleg létszáma, ne adj isten mindkettő, akkor a lakáskereslet/ár is csökkenni fog.
Az utóbbi években Budapesten nem nővekedett a használt lakások reálértéke, nem értem mi az alapja, hogy a trend ellen spekulálsz.
"Most is emiatt dőlnek be a deviza hitelek, mert az emberek nem gondoltak arra hogy a kurva erős forint esetleg gyengülhet."
Tévedsz. Azért dőlnek be, mert a forintnál olcsóbb volt.
Most már nem olcsóbb. Sőt!
A bedőlés összetett folyamat. Most nem mennék bele az amerikai másodlagos jelzálogpiacból indult, és tőzsdecsalásokon át, rossz hitelezést folytató bankok hibájáig.
A rossz magyar gazdaság és magas hiteltartozás miatt van hogy rosszabb árfolyamon, magasabb kamattal kapunk hitelt.
Ezt szopják be most azok a devizások, akik alacsony árfolyamon vetté fel 1-2 éve.
Ha viszont összehasonlítod, hogy összességébe ha forinton vette volna fel és fizetné akkor is eddig olcsóbban jött ki a devizával.
Ha bedől a forint és 40% kal növekszik, akkor szerintem a lakáshitel törlesztése lesz a legkisebb gondja az országnak!
Mindenesetre most hogy 145 ről felment 210-re a CHF (és nem nagyon akar feljebb menni már!), nos az esélye, hogy növekedjen, a nullához közelit.
Hogy visszafele menjen, pedig jelentősen magas.
Ha meg 3-4 év távlatában szemléljük, akkor meg kifejezetten magas.
PS: szerintem meg nem. Bár volt már 316-is. Tegnap meg 292 is. Meg 250 is fél éve. És lesz is ennyi 4 év múlva.
Ha esetleg nem lenne forint hitel akkor vigasztalásul eg példa arra hogy ezzel még nagyon jól is lehet járni.
Pl: banki folyósításkor egy CHF hitel 210 árfolyamon
Ha 15.000.000,-Ft veszel fel akkor az ugye 15.000.000 / 210 = 71.429 CHF hitel
Na most ha 4 év múlva rendbe jön a gazdaság (addigra csak már!) és visszaáll a válság előtti árfolyamra azaz 145 akkor a 71.429 * 145 = 10.357.143,-Ft kell visszafizetned, ha előtörlesztesz. Azaz 4.642.857,-FT ot csak az árfolyamon nyertél!
Hát ha félni kell egy valutaválságtól, akkor illik félni egy ingatlan árzuhanástól is. Gyakorlatilag még mindig nem indult be a lakosságnak a hitelezés, az is igaz, hogy még javában romolhat a HUF, hogy ténylegesen essenek a bedőlő hitelek miatt az ingatlan árak. De az furcsa nekem, hogy egy 4%-os emelkedést a mai helyzetben úgy értékeli valaki, hogy emelkedtek az árak. Eleve nagyobb az infláció, na meg a HUF is amikor még beszéltünk 270 körül volt egy Euro, most meg 300 körül mozog, ez pedig 10%-os értékvesztés eleve. Gondold el, ha a pénzedet csak hazaviszed a párna alá Euróban, akkor most egy nagyobb ingatlant vehetsz. Azért ez vicces, nem? Tehát az áresés egy részét benyelte az építtető. Egy dolog azért érdekes, gyakorlatilag csak a nagy ingatlanforgalmazók maradtak a piacon és ők is zárták a vidéki irodáik nagy részét. (gondolom semmi összefüggés a forgalommal)
Magyarországon nem tapasztalhattunk meg olyan ingatlanpiaci buborékot, mint amilyen Amerikában vagy néhány környező kelet-európai országban alakult ki, ezért a piac beszakadásától szerencsére nem kell félni.
Az árcsökkenés mértéke azonban természetesen szorosan összefügg majd a jövőbeni gazdasági kilátásokkal, az árfolyam és a kamatlábak alakulásával, amelyek komolyan befolyásolják a fizetendő törlesztőrészletek nagyságát, vagyis azok fizethetőségét.
És 1 jótanács. Ha olvasgatnád a lakópark fórumait, akkor kérdésedre ott a válasz: igen adtak el ott lakásokat még. És pont ma írták, hogy 4 % -os áremelést hajtottak végre!
Igen, így van. Meghatározott tarifája van egy bizonyos összegű kölcsön "biztos elintézésének a banknál".
Mint ahogy az is nagy divat lett, hogy egy hitelképtelennek (mondjuk egy BAR-osnak) ad kamu munkáltatóit egy kft., plusz átutal neki 3 havi bért, hogy a számlakivonaton is nyoma legyen, tényleg ott dolgozik.
Majd felveszi az ember a hitelt, a kft és ő osztoznak a pénzen, a bank meg fut utánuk.
Most nem ugrik be a konkrét eset, de attól tartok, van néhány ilyen lény. Ez a nyanya 17 éves kora óta él OTP-hitelből vagy másmilyen banki hitelből. Egyszerűen megszokta, hogyha megtetszik valami a szemének, bemegy a bankba, kér pénzt, és megveszi. Mostanra jutott odáig, hogy kezd neki leesni, hogy ez nem egészen mehet a végtelenségig, hogy permanensen sokkal jobb életszínvonalon élünk, mint amit magunknak ki tudnánk termelni.
Hagyni kellene nagyon az ilyeneket pofára esni végre.
Nekem is volt ilyen ismerosom, talan itt is irtam rola. Ket OTP-s hitel, egy hitelkartya, ket szemelyi kolcson, meg valami aruvasarlasi hitel. Mindezt ugy, hogy minden rendben volt a srac baleseteig, csak ott el kellett kezdeni kolcsonkerni, es nem is birtak magukat utolerni addig, mig ki nem valtottuk az egeszet. Tudom, hogy o a kivetel, es a tobbire igaz, amit irtal.
Kiegeszitve azzal, hogy szerintem az a hulyebb, aki ad az ilyennek. A hulyeseg, mint tudjuk ugyanis allampolgari jog :D
Nézem az OTP devizaszámla tájékoztatóját, és azt olvasom, hogy "Számláját az Önnek megfelelő devizanemekben vezetheti: EUR, USD, CHF, CAD, GBP és SEK."
Ez azt jelenti, hogy ha pl. japán jent akarok venni bankban, és a számlámon tartani, akkor erre nincs mód?
Csak az utcai árustól tudok venni, és készpénzben tartani?
Azért mert szocializusban élünk. Az emberektől nem várják el a felelős gondolkodást,
azok pedig nem akarnak felelőséget vállalni a tetteikért. Ha valaki saját hibájából bajba kerül ahelyett hogy hagynák elbukni, és így intő/elrettentő példaként a társadalom okulna esetéből, megmentik mintegy az értelmetlen kockázatvállalásra ösztönözve az embereket.
így nem működik a természetes szelekció, aki hülye, annak el kellene buknia. Rosszhiszemáségért pedig megtorlás kell(ene) járjon. Ehelyett...
1-2 hónapja egy buszon tanúja voltam egy beszélgetésnek a józsefvárosi piac felé vezető úton.:
Három cigány, két kan és egy nő beszélgetett, az egyik férfi a másik kettőtől érdeklődött, hogy honnan lehetne ilyen munkavállalóit beszerezni, mert kell a hitelhez...
A másik kettő biztosította őt, hogy ez egyszerűen megy, nekik már felvettek úgy kb
500E + 1500E hitelt, van egy "csávó" aki el tudja intézni a munkavállalóit, mindössze a pénzből kér valamennyit. Nem is értették, hogyan lehet. hogy társuk még nem vett fel hitelt. Történt mindez hétfő délelőtt, munkaidőben.
Lessz itt még 1-2 meglepetés a bankok háza táján...