Voltaképen ehhez nem értek. A kisérlet igazsága miatt? Én azt hiszem, hogy a kisérlet veszélyes lehet. Madam Curay, Vagy Köri Férje belehalt a kisérleteibe.
Visszaolvastam. A módosított M-M kísérletről volt szó.
Ott jön a dogma, amikor azt mondják:
"Kiszámoltam, és el sem végzem a kísérletet, mert annyira megbízok a számolásban."
Viszont láttunk már olyat, hogy a véletlenül elvégzett kísérlet meglepő eredményt hozott.
H.C.Oersted például.
Mellesleg azt a kísérletet Ampere is elvégezte,
de csak annyit vett észre, hogy a bekapcsoláskor történt valami, ami szerinte nem volt érdekes.
Azt várta, hogy az egyik drótban folyó egyenáram hatására a másik (tőle galvanikusan független) drótban is hátha egyenáram folyik. Nem ez történt. Viszont elmulasztotta felfedezni az indukció törvényét. Farady megtette helyette. Mert a könyvében csak olyan kísérletekről volt hajlandó írni, amelyeket ő maga személyesen is elvégzett. Megszívlelendő ötlet.
Ez az ember válaszolt arra a mondatra , amit én a kisérletezésekre irtam.Én azt irtam, hogy a kisérletezésekre már nagyon sokan ráfáztak. Én nem tudom, hogy te mit értessz , Én például nem értem , hogy mire válaszolt.
Te gravitációs lencse jelenségekre hivatkozól, ami engem érdekelt volna, de elvesztetted a hiteledet számomra, már csak azért is, mert egy egyszerű gyűjtőlencséről sincs fogalmad.