Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintem ezt mindenki maga dönti el, hogy érdemes-e csinálni. De az elmúlt 10 év alapján én nem erőltetném, ha ez lenne a bevételi forrásom. Az időjárásunk pedig inkább rosszabb lesz ilyen téren, mint jobb. Nem lesznek már igazi telek, belátható időn belül. Szeszélyes az időjárás, télen és tavasszal is. Te magad írtad lejjebb, hogy 5 év alatt 1x volt teljes termés. Még Mozo mester is írta, hogy ami kajszi kimegy, ahelyett már esélyes, hogy nem is azt fog ültetni.
Nem tudom például a következő egy hét, amikor végig -6, -8 fok lesz, meg közben egy-két -10, -12 is, a már megindult, dagadó rügyekre milyen hatással lesz?! Ezzel kapcsolatban, valaki hozzáértőnek van véleménye, tapasztalata? Nálam egyébként a nektarin előrébb van, mint a kajszi.
Van egyébként a többihez képest későn virágzó kajszi? Pl amiket dicsérnek/dicsértek mostanában, Harlayne, Bergeval, Bergeron kb. mikor virágoznak? Van érdemi különbség ilyen téren pl. egy Göncihez, Magyar kajszihoz képest? Van egy olyan sejtésem, hogy nem nagyon.
Le a kalappal azok előtt, akik kajszit (de ide sorolhatnám a korán virágzó őszi-és nektarin fajtákat is) termesztenek, de tényleg...
Igen , sok a bizonytalanság . Kérdés , hogy megismétlődik-e a 18 as március elseje vagy annál jobban alakul ??? A bizonytalanság ellenére nem jósolnak olyan hidegeket akkor a -20 általános volt amit sokan nem akartunk elhinni aztán mégis az lett . Reménykeltő az is , hogy még nálunk sincsenek annyira előre a fák mint akkor voltak , keleten ahol nem volt az elmúlt 2 hétben tavaszias idő ott pláne nincsenek .
Az biztos igaz , hogy mint minden ilyen helyzetben most is a felhőknél lesz a döntés , ahol lesz ott szerintem nem lesz gond . Az meg benne van a pakliban , hogy nem is a szombat lesz a lényeg hanem valamikor jövő hét közepe .
Minden esetre én bízok abban , hogy nem ismétlődik meg sem 18 sem a 20 as év az már kellemetlen lenne . Ha legrosszabb esetben 50 % maradna az idei termésből én azzal kiegyeznék .
Sosem értettem ezt az idokepet meg koponyeget, meg a ventusky-t meg ilyeneket. Mindenki úgyis ugyanabból az előrejelzésből dolgozik, nem saját okosságból, méghozzá az európai előrejelző központ modellfuttatásából (ECMWF).
Miért nem nézik az emberek magát az eredeti előrejelzést, ha közzé van az is téve? Pláne hogy a pontbecslésnek a kaotikus folyamatok miatt pár napon túl nincs is értelme, csak a szórás és a bizonytalanság figyelembe vételével (lásd az alsó linket, a valószínűségi előrejelzést)
Ráadásul gyakran a saját mikroklímájára is le kell ezt még mindenkinek magának fordítania , mert mondjuk domboldalon van a kertje, vagy völgy mélyén, vagy északi oldalon, szélcsatornában stb. Ezt néhány év után úgyis kitapasztalja az ember, hogy az ő helye milyen esetekben és kb. mennyivel tér el az előrejelzéstől.
Egyelőre szerencsére úgy néz ki hogy gyümölcsölő hideg azért nem lesz néhány szerencsétlenebb tájegységet kivéve.
Ha még ehhez pluszba hozzávesszük a folyamatos elfagyásokat , akkor van itt még egyáltalán létjogosultsága a kajszi telepítésének? Főleg ha gazdasági oldalról is közelítjük meg a dolgot...
Még 02.17-re is komoly fagyokat jeleznek, szerintem ez lesz a fő gond. Hiába mutat egy táblázat 10-20% várható károsodást, ez nem arra az esetre van kitalálva, hogy egy héten keresztül, minden nap lemegy a kritikus hőmérséklet alá. Egy fagyos éjszaka elvisz 10%-ot, ami már elfagyott az nem tud még egyszer elfagyni, de ami túlélte az első, második napot, az majd nem fogja túlélni a következőt - főleg, hogy tele is van vízzel minden : talaj is, növény is.
Az időképen a wrf modell (https://jumbo.idokep.hu/) egészen szürreállis értékeket mutat már péntek hajnalra is (a Balatontól északra, 13-16 fok) - és ez már csak 2 nap, ebben nincs nagy bizonytalanság. Nyilván összefüggés van a hóval is, mert ha ki is fog sütni a nap szombaton, a hóról visszaverődik...
Igen az kérdés , hogy mekkorák a fák ??? Ha idősebb akkor nem bolygatnám én sem talán az első években van jelentősége ha nem lett telepítés előtt lazítózva .
Én biztos nem tennék le 60 cm mélyen műtrágyát a gyümölcsfáknak . Azt soha nem fogja megtalálni a gyökere és onnan csak lefelé fog mozogni ha mozog egyáltalán . A lazítás meg talaj kérdése és főleg a rétegek elhelyezkedése szempontjából lényeges , mekkora a termőréteg mi van alatta milyen a vízáteresztő képessége de mindenképp jót fog tenni . Talán szerkezet nélküli talajon ( homok ) nincs nagy jelentősége mivel az homogén és nem igen van talajélet .
Amúgy érdekes megfigyelni videókon ha tél végén dolgoznak főleg almásokban , hogy ott van szinte az összes ősszel lehullott levél , a metszés után azt is söprik össze . Ez homok talaj esetén van így mivel abban nem él meg a földigiliszta hiszen nem tud járatokat képezni ellentétben az agyagos talajjal . A leveleket nálam már ősszel elkezdik behúzogatni a járataikba és azt eszegetik egész télen így hamar visszajut .
Ha megcsikarom magam akkor se tudom nem jegyeztem meg sajnos melyik fárol szedtem le.Lehet hogy új fajtáról lett leszedve a jó színezödés miatt gondolok erre és milyen érdekes a fajta leírások szerint nincs is ilyen fám ami a gyümölcs méretét illetöen jó igaz a legszebbet vettem le, de a fán a többi se maradt le méretileg és volt rajta rendesen nem 10 meg 20 szem.