Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2013.06.03 0 0 3265

Úgy gondolom, ez nem egyik napról a másikra történt. Ha jól látom a harmadik képen, akkor ott a nagyobbik és kisebbik kéregfoszlás között jobbra valamilyen gomba telepek vannak. Lehet, hogy elfagyott a fa oldala, aztán a halott kéregbe betelepedett a gomba ami felemészti a szerves anyagot. Ha körbe ilyen akkor esetleg kihajt visszavágás után, ha van alul élő rész. Ha a gyökerekig elhalt a kéreg, akkor menthetetlen. Érdemes megnézni, hogy a gyökerek élnek-e. Ha nem akkor onnan is támadhatott a gomba. (Egyáltalán, van lombja ennek a fácskának? Mert ilyen kéreghámlást legutóbb egy a gerádjában hányódó gallydarabon láttam.)

Előzmény: KoRUND (3264)
KoRUND Creative Commons License 2013.06.03 0 0 3264

Sziasztok!

Mi történhetett a tavaly őszi ültetésű fámmal? 1 hete még semmi baja nem volt. Lehet valamit tenni vele? Egyáltalán mi ez?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.03 0 0 3263

Nálam a szárnyatlan 160-180 centis seregélyek dolgoztak,a Korai meteor felét eltüntették...

Előzmény: Lactarius Curtis (3262)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.02 0 0 3262

Rigók nálami is vannak lent ők takarítják le a fát, fent a seregélyek...de idén jó a termés és még kukacos cseresznyét se láttam.

Előzmény: pacsepa (3259)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.02 0 0 3261

Képzelje Ali bá, a szomszédban "találtam "még egy cseresznyefát, nem messze a kerítésemtől, a "dzsungelből" nőtt ki és kb 3 éves lehet, a termése teljesen a szomolyaira hasonlít: feketére érik, festőlevű és nagyon édes. Lehet, hogy véletlenül, magról nőtt vagy a budakalászi "fekete" helyi fajták egyike lehet?!

Előzmény: Ali-bá (3258)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.02 0 0 3260

Akkor az én rigóm sokkal tapintatosabb. Jött, egy szembe belecsípett négyszer, aztán elrepült.

Idén nem támadott annyira a cseresznyelégy nálunk, mint szokott. Gondolom az időjárás nem kedvezett nekik.

Előzmény: pacsepa (3259)
pacsepa Creative Commons License 2013.06.02 0 0 3259

Nálam a feketerigó szokta ezt a piszkos munkát végezni. Egyszer megfigyeltem, a rohadék szemenként csak egyet csípett. Aztán ment a másikhoz. Csak hogy a kár a lehető legnagyobb legyen.

Tavaly még nem fájt annyira, mert elcsúsztam a védekezéssel és szinte minden szem kukacos volt, de idén eddig minden jól alakul. két hét múlva elméletileg kukacmentes cseresznyém lesz.

Előzmény: Lactarius Curtis (3253)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.01 0 0 3258

Mindkettő! A nagyon korai gyümölcsök általában nem a zamatosságukról híresek. Már kezd érni a Szomolyai, az már jó ízű lesz, különösen, ha már feketére érik.

Előzmény: Lactarius Curtis (3257)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.01 0 0 3257

Eszegetem a szomszédtól barterolt münchebergi végét (jó érett)...hát ennek semmi íze sincs. Az időjárás miatt vagy eleve ilyen?

rámenős Creative Commons License 2013.06.01 0 0 3256

Program

10:00   Kasztovszky Zoltán ügyvezető igazgató                                                        12:30   Fajtabemutató

Megnyitó                                                                   

10:15   Szabó József FruitVeB Csonthéjas munkabizottság vezetője                          Cseresznye és meggy fajtabemutató, a kiállított minták

Ceresznye- és meggytermesztés kilátásai                                                                    ismertetése

10:35   dr. Apostol János

100 éve született Maliga Pál nemesítő                                                                                     Cseresznye és meggy növényvédelmének aktuális kérdései         

10:55   Kovácsné dr. Békefi Zsuzsanna – Szügyi Sándor

Korszerű cseresznye- és meggynemesítési módszerek az Intézet                                  Szakmai konzultáció:

Nemesítési programjában

Dr. Rozsnyai Zsuzsával és dr. Voigt Erzsébettel

11:15   Szenci Győző – Tóthné Nagy Apollónia

Intézeti nemesítésű cseresznyefajták hazai elterjedése és értékelése

Felkért hozzászólók:                                                                                                   A rendezvény időpontja: 2013. június 11. (kedd) 10 óra

Müller Jenő

Pillmann Gábor                                                                                            Rendezvényünket a NAKVI felvette a szaktanácsadók éves kötelező

Dr. Bujdosó Géza                                                                                                                                       továbbképzésébe.

11:50   Dr. Vajna László – dr. Rozsnyai Zsuzsa                                                     helyszíne: Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesző

Goldolatok a meggyantraknózisról (a meggy glöospóriumos                            Közhasznú Nonprofit Kft. Kísérleti Telepe, Érd Elvira major

Betegségéről)                                                                                                 (7-es műút, Érd és Martonvásár között az út 25 és 26 km szelvényénél)

Miért vált járványossá a betegség?

12:10   Kérdések és hozzászólások

rámenős Creative Commons License 2013.05.31 0 0 3255

Az egyik kedves barátomnak is ez a baja a Duna-tisza főcsatorna mellett.

A hálókba meg beledöglöttek.

Amikor megnézte már büdösödtek, így átengedte a fákat nekik.

Előzmény: Lactarius Curtis (3253)
rámenős Creative Commons License 2013.05.31 0 0 3254

Már egyszer leírtam, csak megette a blogmotor.

Nagyon fontos helyesbítés.

2013. június 11.-én kedden lesz a tanácskozás 10 órakor. Érd, Elvira major.

Nem a régi 6-os, hanem a 7-es úton, Tárnok után, Martonvásár felé. 25-26-os km szelvénynél.

A programot majd bemásolják a gyerekeim.

Előzmény: rámenős (3241)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.31 0 0 3253

A seregélyek szó szerint megszállták a környéket, hatalmas a ricsaj, lepusztítják a már érő cseresznyéket. Nekem még kis fáim vannak, ezekre milyen madárvédő hálót (és hol) érdemes venni? Nem azért gondozom a fákat, hogy utána ezek szedjék le...

rámenős Creative Commons License 2013.05.31 0 0 3252

Természetesen.

Előzmény: SándorTiszteletes (3248)
Ali-bá Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3251

A vezért nem kell visszavágni! (A meggy majd kezdi elölről, csak kicsit sűrűbb lesz.)

A Sumburst úgy tünik bajban van. (Lehet a gyökerét érte valami.)

Előzmény: Fecoboy24 (3250)
Fecoboy24 Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3250

Fontos kérdés szuperorsóról. A vezért is vágni kell?:) A többit már megoldottam Őt még nem mertem kérdés előtt. Mnodjuk a kis meggyen levágtam de az csak sarj hajtás ha el is rontom nem egy fát teszek tönkre:)

Másik kérdés tavalyi kis sunbrust cseresznye fám ami szintén szuperorsóra indulna szépen kilevelesedett. Nagy kifejlett levelei vannak. De igazán új hajtást nem akart hozni. Most egy pár hete amikor nagy melegek voltak a levelei fele elsárgultak. Sűrű volt a levél rajta így kb normális. De ez most kiszáradás jele? Mit kellene tennem,hogy megmentsem?

zetor5611 Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3249

Üdv Mindenkinek!

Tudja valaki hogy a Starkl kert milyen alanyra oltja a Bigarreau Burlat cseresznyét?Választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel Imre

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3248

Azt is kérdezd már meg légyszi, h kik lesznek az előadók, kikkel lehet konzultálni?

Előzmény: rámenős (3247)
rámenős Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3247

Holnap pontosan megkérdezem a részletes programot.

Előzmény: SándorTiszteletes (3243)
lacy63 Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3246

Igen, nálunk már le is érett. Kicsi fánk első ízben termett, összesen 6 szemet.

Előzmény: borsika79 (3245)
borsika79 Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3245
Sziasztok már érhet a korai Meteor ? Tegnap kóstoltam meggyet és annak tűnt
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3244

Feltétlenül érdekel a program, néztem a honlapjukat, semmi nem volt kiírva, kérdezd már meg légyszíves.

Előzmény: rámenős (3242)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3243

Várhatóan meddig tart majd az előadássorozat?

rámenős Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3242

Ha van érdeklődés, a programot is megkérdezem.

rámenős Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3241

Mindenkinek, mindenkinek.

Június 10.-én 10 órakor kezdődik a cseresznye bemutató az Érdi Gyümölcs- és Disznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht Elvíra telepén.

Az M6-os Érdi körforgalmából Martonvásár felé a régi 6-os úton, Tárnok után az első bal bejárat.

Már elég régen voltam, de érdemes a génbankot megtekinteni. Biztos lesznek előadások és kóstoló is. Általában több témakört képviselnek az előadók. Természetesen a meggy is nagy szerepet játszik.

Mivel nagyon közel lakom, szívesen vendégül látom a fórumtársakat. Alvási lehetőség van nálam.

rámenős Creative Commons License 2013.05.30 0 0 3240

Az őszit ugye katlanra metszük.

Mivel nem értek hozzá, a többi fát is autómatikusan visszametszettem. Nem engedtem az égig őket.

Kajszival kezdtem. azután cseresznye, majd a szilva következett. Így sikerűlt relatíve alacsonyan tartanom őket. Az egyik barátom meg is kérdezte, hogy hol vettem ezeket a " törpe " fákat?

Még mindíg lehet alakítani őket, mert vagy túl hosszúra hagytam, vagy ágas-bogasan hajtottak ki. / Lásd Rita./

Előzmény: Ali-bá (3236)
faesztergályos Creative Commons License 2013.05.29 0 0 3239

Én is feleztem a Szilvákat is, meg a meggyeket is és kíváncsiságból 2 db kajszit is

Előzmény: SándorTiszteletes (3238)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.29 0 0 3238

Én már a meg is tettem a szilvákkal is, majd beszámolok róla, hogy mire jutottam

Előzmény: Ali-bá (3236)
püfffneki Creative Commons License 2013.05.29 0 0 3237

Nálunk nem kell a cseresznye eladásával bajlódni, sőt lehet hogy befőtt is csak pár üveggel lesz.

Szomorú a helyzet.

És még a nap se süt hogy ami van az legalább édes lenne.

Ali-bá Creative Commons License 2013.05.28 0 0 3236

Mikor a leghosszabbak kb. 40 centisek és akkor szoktam minden hajtást felezni. Később ismét. Van olyan fám amelyiken magától emeletek alakultak ki, de van olyan is amelyik körkörösen hajtott ki, azon nincs emelet (kicsit sűrűnek is tartom). Olyan magasra engedem nőni a fákat, hogy egy kisebb felállóról (60 cm) kényelmesen elérjem a tetejét.

Szílvával még nem próbálkoztam, de lehet, hogy annál is működne.

Előzmény: SándorTiszteletes (3235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!