Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Úgy gondolom, ez nem egyik napról a másikra történt. Ha jól látom a harmadik képen, akkor ott a nagyobbik és kisebbik kéregfoszlás között jobbra valamilyen gomba telepek vannak. Lehet, hogy elfagyott a fa oldala, aztán a halott kéregbe betelepedett a gomba ami felemészti a szerves anyagot. Ha körbe ilyen akkor esetleg kihajt visszavágás után, ha van alul élő rész. Ha a gyökerekig elhalt a kéreg, akkor menthetetlen. Érdemes megnézni, hogy a gyökerek élnek-e. Ha nem akkor onnan is támadhatott a gomba. (Egyáltalán, van lombja ennek a fácskának? Mert ilyen kéreghámlást legutóbb egy a gerádjában hányódó gallydarabon láttam.)
Képzelje Ali bá, a szomszédban "találtam "még egy cseresznyefát, nem messze a kerítésemtől, a "dzsungelből" nőtt ki és kb 3 éves lehet, a termése teljesen a szomolyaira hasonlít: feketére érik, festőlevű és nagyon édes. Lehet, hogy véletlenül, magról nőtt vagy a budakalászi "fekete" helyi fajták egyike lehet?!
Nálam a feketerigó szokta ezt a piszkos munkát végezni. Egyszer megfigyeltem, a rohadék szemenként csak egyet csípett. Aztán ment a másikhoz. Csak hogy a kár a lehető legnagyobb legyen.
Tavaly még nem fájt annyira, mert elcsúsztam a védekezéssel és szinte minden szem kukacos volt, de idén eddig minden jól alakul. két hét múlva elméletileg kukacmentes cseresznyém lesz.
Mindkettő! A nagyon korai gyümölcsök általában nem a zamatosságukról híresek. Már kezd érni a Szomolyai, az már jó ízű lesz, különösen, ha már feketére érik.
A seregélyek szó szerint megszállták a környéket, hatalmas a ricsaj, lepusztítják a már érő cseresznyéket. Nekem még kis fáim vannak, ezekre milyen madárvédő hálót (és hol) érdemes venni? Nem azért gondozom a fákat, hogy utána ezek szedjék le...
Fontos kérdés szuperorsóról. A vezért is vágni kell?:) A többit már megoldottam Őt még nem mertem kérdés előtt. Mnodjuk a kis meggyen levágtam de az csak sarj hajtás ha el is rontom nem egy fát teszek tönkre:)
Másik kérdés tavalyi kis sunbrust cseresznye fám ami szintén szuperorsóra indulna szépen kilevelesedett. Nagy kifejlett levelei vannak. De igazán új hajtást nem akart hozni. Most egy pár hete amikor nagy melegek voltak a levelei fele elsárgultak. Sűrű volt a levél rajta így kb normális. De ez most kiszáradás jele? Mit kellene tennem,hogy megmentsem?
Június 10.-én 10 órakor kezdődik a cseresznye bemutató az Érdi Gyümölcs- és Disznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht Elvíra telepén.
Az M6-os Érdi körforgalmából Martonvásár felé a régi 6-os úton, Tárnok után az első bal bejárat.
Már elég régen voltam, de érdemes a génbankot megtekinteni. Biztos lesznek előadások és kóstoló is. Általában több témakört képviselnek az előadók. Természetesen a meggy is nagy szerepet játszik.
Mivel nagyon közel lakom, szívesen vendégül látom a fórumtársakat. Alvási lehetőség van nálam.
Mivel nem értek hozzá, a többi fát is autómatikusan visszametszettem. Nem engedtem az égig őket.
Kajszival kezdtem. azután cseresznye, majd a szilva következett. Így sikerűlt relatíve alacsonyan tartanom őket. Az egyik barátom meg is kérdezte, hogy hol vettem ezeket a " törpe " fákat?
Még mindíg lehet alakítani őket, mert vagy túl hosszúra hagytam, vagy ágas-bogasan hajtottak ki. / Lásd Rita./
Mikor a leghosszabbak kb. 40 centisek és akkor szoktam minden hajtást felezni. Később ismét. Van olyan fám amelyiken magától emeletek alakultak ki, de van olyan is amelyik körkörösen hajtott ki, azon nincs emelet (kicsit sűrűnek is tartom). Olyan magasra engedem nőni a fákat, hogy egy kisebb felállóról (60 cm) kényelmesen elérjem a tetejét.
Szílvával még nem próbálkoztam, de lehet, hogy annál is működne.