Keresés

Részletes keresés

xtaki Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39683

kaptam egy felajanlast porzos kivi viragra :) , a kerdes, hogy mi lenne a legjobb szallitasi modszer es beporzasi modszer? 

sosem csinaltam meg ilyet.

holnap este tudnek erte menni, de aznap este nyilvan mar nem tudnam beporozni mert sotet lesz, max fejlampaval.

kibirjak a viragok, avagy a viragokon levo viragpor a masnap reggelt?

Előzmény: xtaki (39677)
józsef39 Creative Commons License 2016.06.01 0 1 39682

Kedves "ninovarga"Régóta ismerlek a fórumon,mindig szívesen olvastam írásaidat,sok-sok éve.közel,vagy talán több is mint  20 évé  olvasom a fórum írásokat./77 éven túl vagyok./Ritkán szoktam írni.Én úgy gondoltam /legalább is az egyik füge nyomot teteje jelent valami a fügét ismerősöknek./A levél is jelent valamit.Én például az az Issai kivit 1000 közül megismerem.A bánatom az volt (a fügéseknél)válaszra  sem tartottak érdemesnek.Tudod idős korban nem vagyunk hozzászokva.Valamikor a tisztelet meg kívánta a választ. Remélem meg értesz. Köszönöm.

Előzmény: ninovarga (39676)
Fiatal88 Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39681

Melyik fajta mini kivi?Ugye ez nem Issai?Öntermő?

Előzmény: ninovarga (39606)
CBNora Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39680

Nem ugrattalak.

Most alaposabban utánanéztem, tényleg a magot kell.

Arra gondoltam, hogy a magnak van egy külső, finom, piros, húsos része, és belül van egy barna, fás rész. Azt hittem, csak az a barna, fás rész a mag. Amit legutóbb vettünk, nem volt jó, kemény volt a belseje, kénytelen voltam leszopogatni a piros részt. Gyümölcssalátába szántuk, de zavaró volt benne a sok kemény "mag", végül nem raktam bele. Én nem szeretem ropogtatni.

Egyszer a füvészkertben kóstoltam olyat, ami puha volt, azt tényleg meg lehetett egy az egyben enni. Édes is volt. Az íze a másiknak is finom volt, de olyan érzés volt enni, mintha lécdarabkákat kellene mellé rágni.

Előzmény: diospyros (39679)
diospyros Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39679

komoly a kérdés, vagy csak ugrattok?

(ti.: a gránátalmának a magját kell enni)

persze, hogy a magját kell (CSAK a magját) enni.

igaz sok évvel ezelőtt én is megpróbáltam a pudvás belső részeket is, de hát az nagyon keserű, haszna, élvezeti értéke nincs.

ACCO fajtát javaslom. Ősszel az Aldiban már többször is volt, rá van írva a dobozra. a magjai rózsaszínűek, nagyon édesek, nem túl savasak, mint a többi fajta (bár van, aki meg a savasat szereti.)

szerintem jó "ropogtatni". pucolni is szeretem, csak annyira macerás, mint a szotyi vagy a tökmag. igaz, a tökmagot meg héjastól eszem - tök jó! :) 

nem nehéz pucolni, teljesen fröcskölésmentesen lehet.

körben késsel karcolást kell ejteni a héjon, (csak a héjat átvágni, kb. 1-2 mm vastagon).

így félbetörhető óvatosan a gyümölcs. a feleket is felezni kell, így még könnyebb lesz. sőt még kisebb darabokkal még könnyebb. nem vágjuk át teljesen a gyümit, mert akkor folyat és spriccel!

a magokat elválasztó falakat is kitörjük menet közben.

a külső héjt óvatosan befelé nyomogatva nyomva kipotyognak a magok.

szűk pohárba szoktam gyűjteni, mert tányérról olyan felszedegetni, mint a rókás mesében

a gólyának tányérról enni. lehet turmixolni más idénygyümölccsel (banán, káki, stb. :), laktózmentes tejjel, stb.

vagy "kiinni" a pohárból (egy-egy adagot a szájba gurigatni.)

anyósomnak van egy 45 éves fája (nagy bokor), pár éve rekord, vagy 40 db is termett rajta. akkor képeztem ki magam :) sajnos tavaly csak kb. 10 szem termett. ez ilyen sajnos. idén, ha minden virág köt 25-30 db körül lesz, de valószínűbb a 10 db körül... nem túl bőtermő sajnos, és a fórumozók alapján másnak se (pl. Nino is írta.) porzó fa is van mellette.

valakinek van olyan példánya ami évente ontja a gyümölcsöket?

ennek ellenére ültettem 2 éve egy szép kb. akkor 3 éves törzses (ismeretlen fajtájú) fát, de még nem termett...

tavaly ültettem egy Acco-t is.

idén már cserépben nevelek egy parfianca-t, egy baszk óriást, és egy fina tendral-t.

Előzmény: CBNora (39674)
diospyros Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39678

ok, írok, h valaki válaszoljon,

de nyugat, és nincs kivim. (mindenfélém van, de ez az egy nincs :(

Előzmény: xtaki (39677)
xtaki Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39677

Mivel eddig nulla valasz erkezett, kiszelesitenem a kort! Az orszag kozepso reszen elmegyek a porzos viragokert :)

remelem valaki tud segiteni...

szeretnek par sajat kivit iden :)

Előzmény: xtaki (39671)
ninovarga Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39676

Ha lenne (tavalyi) kép az érett fügékről, akkor többre mennénk. Jelen állapotukra viszont az érvényes, ami a csecsemőkre: jobban hasonlítanak egymásra, mint a saját elődeikre. Ilyenkor legfeljebb alak szerint azonosítható be a fajtacsoport: gömbölyded, hosszúkás, rövid szárú, hosszú szárú, stb. (Mint ahogy a csecsemőknél is megállapítható már a rassz: fekete bőrű, ázsiai szemvágású, stb. de egyelőre több nemigen.)

Előzmény: józsef39 (39675)
józsef39 Creative Commons License 2016.06.01 0 0 39675

Elnézést,nem kivi de a fügések nem állnak szóba mindenkivel ,itt próbálok fajta meghatározást kérni. 2 fügefám van ,nevét szeretném megtudni.

CBNora Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39674

Nem a magokat körülvevő piros réteg?

Karácsonykor vettünk, próbáltam maggal együtt megenni, de nem volt jó. Viszont mire leszopogattam, rojtos lett a nyelvem.

Előzmény: diospyros (39672)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39673

Nem véletlenül hívják gránátalmának... ;)

Előzmény: diospyros (39672)
diospyros Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39672

A mag a lényeg ;)

Előzmény: Madrone (39670)
xtaki Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39671

EMBEREK!

ki tudna Aszód - Budapest viszonylatban megajandekozni nemi porzos kivi viraggal?

A termesbol visszaosztok! :D

Előzmény: ninovarga (39669)
Madrone Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39670

Szia!

Gránátalmából van szimpla és telt virágú.

Termést csak a szimpla virágúaktól lehet remélni, de ahogy Ninovarga is írja, elég gyengén kötődnek, kevés virágból lesz termés. 

A telt virágúak nem hoznak termést, ezek dísznövények.

Én jobban kedvelem a telt virágúakat, mert szebbek mint a szimplák, melyek ha hoznak is termést, azok a gyümölcsök nem igazán érnek fel egy "rendes" gyümölccsel, a kemény héjon belül rengeteg mag és ezeken egy kevéske gyümölcshús. Nem igazán delikátesz.

Az lenne a jó, ha gránátalmából is sikerülne olyat kinemesíteni, mint a banánból meg a kákiból, hogy nincs benne mag. :)

Előzmény: 7578 (39650)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39669

Ezek termős kivivirágok. Gyorsan hajts fel hozzájuk valami porzós ágat valahonnan!

Előzmény: xtaki (39668)
xtaki Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39668

eletem elso nikita's gift es kivi viragai :)

a kivi porzos? azt mondtatok 1 honappal ezelott, hogy igy mar meg lehet allapitani. a masik ket to meg nem hozott viragokat, gondolom azok lesznek majd a termosok.

successful77 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39667

Legfinomabb a csuka húsa! No meg a fenyőalja gomba! 😁

ninovarga Creative Commons License 2016.05.31 0 1 39666

Unokányi csuka

ninovarga Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39665

Tipo "bevaníliázása". Tavaly is sikerült az udvari fa gyümölcseinek többségét Szaguaro "gyöngyvirágaival" beporzott virágokból magossá, keményen édessé tenni. A Tipoból "Vainigliát" csinálni. Remélem az idén hasonlóan sikeres lesz.

successful77 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39664

Szépek!!!

ninovarga Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39663

Egyelőre ennyit az asimina ecsettel porzott ágairól, aztán amikor majd nagyobbra nőnek és látványosabbak lesznek a gyümölcsök, mást is.

Most még nem árulom el, hogy mit! :))) Mindenesetre annyit elmondok, hogy valami olyat, amivel ha még mindig nem lehet meggyőzni bizonyos dolgokról egyes hitetlenkedőket, akkor beállhatnak az istállóba a "legcsökönyösebb szamár" felirattal a nyakukban.

Gyula20 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 39662

Köszönöm  a kivi neveléssel kapcsolatos tanácsokat , ninovargának és Floo2-nek.

Minden új rövid hajtást kitörtem.

Üdv.:Gyula

ninovarga Creative Commons License 2016.05.30 0 0 39661

Az első három igen, a peóniások a közeli (szlovén oldalon lévő) Pincéről, a peónia gyűjteményből.

Előzmény: Törölt nick (39660)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39660

Festői képek Tormaföldéről?

Előzmény: ninovarga (39659)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39659

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39658

off

Szerző László nyomdokain szabadon és Gálea György jóvoltából (Ő küldte a clipeket! Ezúttal is köszönöm Neki!) ma este fél tízkor végre rászántam magam a dinnyeoltásra! Tegnap vettem meg hozzá a dolgokat a miskolci Búza téri piacon. Az alapanyag koránt sem ideális , sem korban , sem fajtában. 4 görögdinnye és 4 sárgadinnye került 2 cukkinire és 6 sütőtökre. Itt van minden, a műtőasztal egy pincetető , a munka részeredményei és egy pár kép az alkatrészekről és a pillanatnyi helyzetről. A remény és a sörök nem látszanak rajta! " No meglátjuk mi lesz!!" sic Laszlo Szerző. :-) 

Az igazán jó alany luffatök lenne.

on !

ninovarga Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39657

Ki kell választani a legerősebb ilyen új vesszőt, azt fölfelé növeszteni minél magasabbra és amikor már elég hosszú és erős, lefektetni a mostani "termővessző-kordonjar" mellé, azt leváltandó. A jövő tavaszi metszésnél pedig el kell távolítani a most termő, kordonkarnak satnya vesszőt.

Előzmény: demoriaan (39652)
Floo2 Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39656

Ha jól látom, már fent van a támrendszeren, ugye?

Az alsókat törd ki, és minden próbálkozó hajtását ami indulni akar, törd ki a tövéről is és a törzsről is.

Sőt, az ideális az lenne, hogy csak egy vesszőt hagysz felmenni a támrendszerre, bőven elég egy törzs.

Persze biztonsági okokból szoktunk meghagyni kettőt is, hátha lerágja a kutya az egyiket, vagy nekitolod a fűnyírót vagy akármi baja lehet az egyik törzsnek.

Ezért a két törzs maradhat.

De ami lent az alsó 1,5 méteren növöget azt szedd le mindig.

Előzmény: Gyula20 (39638)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39655

"Más fák , cseresznye , meggy , kajszi szinte mind elpusztult ."

Akkor mégsem tévedtem azzal az állításommal, hogy egyéb fajok nem viselik olyan jól a nagyon hosszan fennálló vízelöntést, mint a kivi. Ez is bizonyítja a kivi nagy vízigényét az egyéb gyümölcsfajokhoz viszonyítva.

Előzmény: Gyula20 (39653)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.29 0 0 39654

"Nálam rendesen nő a régi / pár hetes / vékonyabb hajtás , szerintem naponta több centit ."

Egyetlen függőleges indát kell nagy magasságig kinevelni az első évben. Vízhiány esetén az szokott történni, hogy ez a folyamatosan fásodó szárú inda megáll a növekedésben, majd amikor ismét vízhez jut, új rügyeket indít az oldalán, miközben a tenyészcsúcsa begöbösödik és nem hajlandó tovább nőni. A továbbneveléshez vissza kell metszenünk egy aktív tenyészcsúcsú hajtásáig. Ennek a hajtásnak a kiválasztására érvényesek az általam leírt kritériumok.

Előzmény: Gyula20 (39653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!